Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Ramazan'da muhtaçlara şefkat eli

Ramazan ayının en güzel şekilde geçmesi için hazırlıklar sürüyor. Müftülüklerin geleneksel etkinliklerine ek olarak bu yıl din görevlileri Ramazan ayı içerisinde cezaevi, çocuk yuvası ve huzurevlerini ziyaret edecek.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte müftülükler hazırlıklara başladı. Camilerde temizlik, bakım ve onarım çalışmalarına hız verilirken, din adamlarına eğitim seminerleri düzenleniyor, halka yönelik dini programlar için hazırlıklar yapılıyor.

Samsun’da Ramazan hazırlıkları kapsamında, kadrosu olmayan camilere imam görevlendirilecek ve din adamlarına hizmet içi seminerleri verilecek. Emekli din görevlileri, ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri, imam hatip lisesi öğretmenlerinden de destek alınacak. Çanakkale Müftüsü Kâmil Baran, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin Ramazan ayı boyunca Merkez Cami’den verecekleri vaazın tüm camilerden dinlenebileceğini, il ve ilçe vaizlerinin de hapishaneleri ziyaret edeceğini aktardı. Kocaeli Müftüsü Hikmet Kutlu, Ramazan ayında personel sıkıntısı yaşamamak için 133 İmam Hatip Lisesi mezunu ile 43 Kur’ân kursu öğreticisinin, sözleşmeli olarak atanması amacıyla işlemlerin tamamlandığını, Konya Müftüsü Mustafa Kutlu ise, Konya Camilerini Temizleme Derneği tarafından camilerin büyük bölümünün temizliğinin tamamlanmış olacağını ifade etti.

“Teravih namazlarından sonra özel programlar düzenleyeceğiz” diyen Zonguldak Müftüsü Refik Bulut da, fakir ve garipleri, zenginlere yönlendireceklerini söyledi. Bartın Müftü Vekili Halil Taşpınar, 200-250 öğrenciye Ramazan süresince iftar yemeği verileceğini belirtti.

Rize Müftüsü Zeki Sayar, Ramazan ayı boyunca yerel yayın yapan bir televizyon kanalında, Gümüşhane Müftüsü Mehmet Cüneyt Kavşut ise, yerel radyoda dinî programlar yayınlanacağını bildirdi. Ramazan’da kan ve organ bağışı kampanyası düzenleyeceklerini söyleyen Kırklareli Müftüsü Bahaettin Bildik de, ayrıca müftülük personelinin hastane, cezaevi, çocuk yuvası ve huzurevini ziyaret edeceğini belirtti. Bu yıl kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Antalya Müftü Yardımcısı Muammer Ayan ile Yozgat Müftüsü İbrahim Duman ise, Ramazan ayı süresince kadın vaizlerin çeşitli camilerde görev yapacağını söyledi.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Köşk sahibini buldu

İlk iki turda seçilmek için gerekli olan 367 sayısına ulaşamayan AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, üçüncü tur için aranan salt çoğunluğu sağlayarak cumhurbaşkanlığına seçildi. Üç adayın yarıştığı turda Abdullah Gül 339 oy alırken, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu’na 70, DSP’nin adayı Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli’ye ise 13 oy çıktı. DTP ve bazı bağımsızlar yine boş oy kullandılar. CHP Meclis boykotunu yeminde de sürdürdü.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı nihayet seçildi. İlk iki turda seçilmek için gerekli olan 367 sayısına ulaşamayan AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, üçüncü tur için aranan salt çoğunluğu sağlayarak cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanı seçiminin 3’üncü turu dün yapıldı. TBMM Genel Kurulu, saat 15.00’te TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın toplantı yeter sayısını belirlemek üzere yaptığı yoklama ile açıldı. Toptan, yoklama için verilen sürenin dolmasının ardından yaptığı açıklamada, ‘’Bu sonuca göre gündemimizin seçim kısmında yer alan cumhurbaşkanı seçimi için gereken toplantı yeter sayısının, yani 367’nin üzerinde milletvekilinin Genel Kurulda mevcut olduğu görülmüştür’’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı seçimi için Anayasada yer alan hükümleri okuyan Köksal Toptan, daha sonra kura ile tasnif komisyonu üyelerini belirledi.

Tasnif Komisyonunun belirlenmesinin ardından, seçim çevrelerine göre adları okunan milletvekilleri, Genel Kurul Salonunda kurulan kabinlerin önünde sıraya girerek oy kullanmaya başladı.

Cumhurbaşkanı seçiminde AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarıştı. Yapılan oylamada AKP’li Gül 339 oy alırken, MHP’nin adayı Çakmakoğlu’na 70, DSP’li İçli’ye ise 13 oy çıktı. 448 milletvekilinin hazır bulunduğu oylamada, 24 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

3. turda, üye tamsayısının salt çoğunluğunu (276) alan Abdullah Gül, Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı oldu.

Genel Kurul’da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamaya 448 milletvekili katılırken AKP’li Gül 341, MHP’li Çakmakoğlu 70, DSP’li İçli 13 oy almış, 1 oy geçersiz sayılmış, 23 oy da boş çıkmıştı.

24 Ağustos Cuma günü yapılan 2. tur oylamaya 446 milletvekili katılmış; Gül 337, Çakmakoğlu 71, İçli ise 14 oy almıştı. Oylamada, 23 boş oy kullanılmıştı.

İlk resmi program yarın

Yeni cumhurbaşkanının ilk resmi programı ise 30 Ağustos’taki Zafer Bayramı törenleri.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni kabine listesini bugün 11’inci Cumhurbaşkanına sunacağı bildirildi. Kabine listesi ve 60’ıncı hükümet programı aynı gün Meclis Genel Kurulu’nda okunacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler, 3 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilecek. 5 Eylül’de yapılacak güven oylamasının ardından TBMM Genel Kurulu 1 Ekim’e kadar tatile girecek.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Paçacı: MHP, anayasal kuralları işletmiştir

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, MHP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkeli ve tutarlı davrandığını belirterek, “MHP, demokratik sürecin çalışmasına, Anayasal kuralların işletilmesine yardımcı olmuştur” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Paçacı, MHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yaptığının ilkeli ve tutarlı olduğunu söyledi. Parti olarak bu şekilde davranarak, Anayasal kuralların işlemesini sağladıklarını ifade eden Paçacı, “MHP böyleklikle sürecin kaosa ve krize girmeden tamamlanmasını sağlamıştır” diye konuştu. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olduktan sonrasıyla ilgili olarak ise, Paçacı, “Sayın Gül, yaptığı açıklamalarında laikliğe bağlı kalacağını açıklamıştır. Objektif ve tarafsız kalacağını söylemiştir. Bu taahhüdlerine bağlı kalmasını bekliyoruz” dedi.

/ ANKARA

29.08.2007


 

DTP’den yine boş oy

DTP cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3. tur oylamasında da boş oy kullandı.

Basına kapalı gerçekleştirilen DTP'liler, TBMM Grup Toplantısından sonra alınan karar gereği önceki turlarda gösterdikleri tavrı sürdürerek boş kullandı.

29.08.2007


 

Basının ilgisi yoğun oldu

TBMM’de çok sayıda yerli ve yabancı televizyon kuruluşu, cumhurbaşkanı seçiminin 3. turuyla ilgili gelişmeleri, canlı yayınla izleyicilerine aktardı.

Aralarında BBC’nin de bulunduğu yerli ve yabancı 45’in üzerindeki televizyon kuruluşu, sabahın erken saatlerinden itibaren 3. tur oylamayı izleyicilerine aktarmak amacıyla Meclisin ön bahçesi ve Basın Halkla İlişkiler binalarının bulunduğu alana canlı yayın araçlarını yerleştirdi. Daha önce gazetecilerin araçları için ayrılan otoparkın bir bölümü de boşaltılarak, televizyon kuruluşlarına tahsis edildi. Televizyon kuruluşları, gelişmelerle ilgili milletvekili ve parti yöneticilerini konuk etmek amacıyla da bahçeye çok sayıda çadır kurdu. Genel Kurulun açılmasına kısa bir süre kala bastıran sağanak yağış sebebiyle gazeteciler ve canlı yayında görev alan ekipler, konuklar için oluşturulan çadırlara sığınmak zorunda kaldı.

/ ANKARA

29.08.2007


 

AB: Seçimler, siyasî istikrar getiriyor

AB Komisyonu, Türkiye’deki genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi istikrar getireceğini belirtti.

AB Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, günlük olağan basın toplantısında soruları cevaplarken Türkiye’de yapılan genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi açıdan istikrar getireceğini, bunun da reformlar ve AB’ye katılım aşamalarında etkili olacağını belirtti. Tardio, bir soru üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin son açıklaması hakkında yorum yapmayacağını, her açıklamayı not ettiklerini, AB’nin, ordunun rolü konusundaki görüşlerinin bilindiğini ifade etti.

/ BRÜKSEL

29.08.2007


 

Sezer, son kez "huzur"da

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, son kez Anıtkabir’i ziyaret etti. Sezer, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Yüce Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak son kez huzurunuzdayım. Görevimi; ilke ve devrimlerinize, yeminime, anayasal kurallara, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine bağlılıktan ayrılmadan tamamlamanın mutluluğunu yaşıyorum” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Sezer, saat 09.30’da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Ankara Valisi Kemal Önal ve Çankaya Köşkü çalışanlarıyla birlikte Aslanlı Yol’un başından yürüyerek Anıtkabir’e geldi. Atatürk’ün kabrine çelenk bırakan Sezer, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra İstiklâl Marşı seslendirildi. Cumhurbaşkanı Sezer, Misak-ı Millî Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı. Sezer, deftere “Yüce Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak son kez huzurunuzdayım. Görevimi; ilke ve devrimlerinize, yeminime, anayasal kurallara, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine bağlılıktan ayrılmadan tamamlamanın mutluluğunu yaşıyorum” diye yazdı.

Bu arada, Sezer, görev süresinin dolması sebebiyle KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a veda mesajı gönderdi. Köşk’ü boşalttı Dün görevi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e devreden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü’nde bulunan bütün özel eşyalarını topladı. Edinilen bilgiye göre, Sezer ve eşi kendilerine ait bütün özel eşyalarını öğle saatlerine kadar Köşk’ten aldılar ve geriye herhangi bir özel eşya bırakmadılar.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Reformların karşısında duranlar var

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, Türkiye’de reformlara karşı duran bazı kişi ve kurumların olduğunu söyledi. Şarbak, bu yüzden de reformların cılız bir şekilde hayata geçirildiğini belirtti.

Antalya’da, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Konrad Adenauer Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen “Türkiye’de Yerel Yönetimler Reform Süreci” konulu konferansta konuşan Müsteşar Yardımcısı Şarbak, hükümetin her alanda olduğu gibi yerel yönetimlerde de bir reform süreci başlattığına değindi.

Şarbak, Türkiye’de yenilikleri açıklamanın ve halkı bunlara ortak etmenin oldukça zor olduğuna değinerek, “Bu yüzden de reformlar cılız bir şekilde hayata geçirilmektedir. Bu çok kararlılık gerektiren bir iştir” dedi.

Yerel yönetimlerin kaynak ve yetkilerinin arttırılarak merkezi yönetimin yükünün hafifletilmesi ve halkın denetime katılmasının sağlanmasının hedeflendiğini anlatan Şarbak, “Merkezi yönetim artık savunma, güvenlik, eğitim ve adaletle ilgilenmeli. Bugüne kadar yerel rutin sorunlarla uğraşıldığından temel kamu görevlerinde sorunlar vardır” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, yerel sorunlara başşehire çözüm aranmasının ülkeyi bugünkü duruma düşürdüğünü kaydederek, şehrin içme suyu, kanalizasyon sorunu varken havaalanı yapılarak kaynakların bilinçsizce boş yere harcandığını ve yatırımların atıl beklediğini ifade etti.

Vali Yüksel: Zihniyet değişmeli

Konferansta konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise 80 yıllık yasalarla yol alınmasının zor olduğunu belirterek bir zihniyet değişikliğine gidilmesi gerektiğini kaydetti. Yüksel, “Ülkede yeni şeyler söylemek gerekiyor. Yönetimler artık rasyonelleştirilmeli. Daha özerk, mahalli iş bitirebilen, her şeyi Ankara’ya sormayan bir yönetim olmalı.” dedi.

/ ANTALYA

29.08.2007


 

Başörtüsü yasağı her yerde kalkmalı

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Başörtüsü yasağı sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, “Ama bu çözme, sadece üniversiteye giden öğrenciler için değil bir bütün olarak, başını örterek okumak ve çalışmak isteyen herkes için çözülmelidir” dedi.

Mustafa Başoğlu, yaptığı açıklamada, AKP’nin topluma mal ettiği sivil anayasa çalışmalarının, parti dışında bazı akademisyenler tarafından yürütüldüğünü hatırlatarak, “Haberlerde başörtüsünün adı türban olarak değiştirildiği, çözüm için sadece üniversitelerde okuyan öğrenciler için bir kolaylık sağlanacağı esas alınmıştır. Böyle bir anlayış başörtüsü sorununu çözmez daha çok yozlaştırır ve işe yaramaz hale getirir” dedi.

Bir kız öğrencinin başı örtülü üniversiteyi bitirse bile kamu hizmetlerinde başı örtülü çalıştırılmayacağını vurgulayan Başoğlu, şöyle devam etti: “Başörtüsü sorunu çözülmelidir. Ama bu çözme sadece üniversiteye giden öğrenciler için değil bir bütün olarak, başını örterek okumak ve çalışmak isteyen herkes için çözülmelidir. Bu gerçekleşmediği sürece başörtüsü sorunu çözülmeyecek, çözülmesi gereken yeni sorunlarla karşımıza çıkacaktır. “Konunun sivil anayasa değişikliği çalışmalarının parti tarafından sahiplenildiğinde sivil toplum örgütleriyle ilişki kurulmadan, görüşü alınmadan başörtüsü sorunun çözmenin hayal olmaktan ve bu tartışmaları sürdürmekten başka bir işe yaramayacağını da vurgulayan Başoğlu, “Başörtüsü sorunu Anayasa’nın 42. maddesi ile 24. maddesi dikkate alınarak çözülmelidir” diye konuştu.

Ayrımcılık yaptı

Cumhurbaşkanı Sezer’i veda turlarında ayrımcılık yapmakla suçlayan Başoğlu, Sezer’in sivil toplum örgütlerini veda turları kapsamına almamasını eleştirdi. Başoğlu, demokrasi, sivil toplum örgütlerinin güçlü olduğu ülkelerde kendisini ispatlayan ve seçenlerle seçilenler arasında ciddî bir diyalog kurularak yaşatılan bir sistem olduğunu da söyleyerek, “Sayın Sezer sivil toplum örgütlerini hiçe sayan bu tavrıyla büyük bir yanlış yaptığı kanaatindeyim. Onun bu tavrını doğru bulmuyor ve kınıyorum” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

29.08.2007


 

Anayasada yasak yok

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, “‘Benim okuduğum Anayasa’da veya yasalarımızda türbanla ilgili yasaklamanın olduğunu bilmiyorum” dedi.

Fırat, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘’Üniversitelerde türban yasağı’’ ile ilgili bir soru üzerine Fırat, ‘’Anayasa’da böyle bir yasak olduğunu bilmiyorum. Benim okuduğum Anayasa’da veya yasalarımızda türbanla ilgili yasaklamanın olduğunu bilmiyorum. Benim bilebildiğim kadarıyla Anayasa Mahkemesi’nin bir kararının gerekçesinde bu konuda bir ifade var’’ dedi. ‘’Türban yasağını kaldırmak için böyle bir değişikliğe gidiliyor’’ şeklindeki söylemleri doğru bulmadığını belirten Fırat, şöyle devam etti: ‘’Türk toplumunun, Türk demokrasisinin içine sığmadığı bir Anayasa yerine sivil bir Anayasa’nın, toplum tarafından kabul gören bir Anayasa’nın yapılmasını, buraya indirgenmesini doğru bulmuyorum. Bu Anayasa’nın temel ilkeleri var. Odakta insan, insan özgürlükleri, insan hakları var. Bunun da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içerisinde ancak mümkün olabileceği konusu odak noktasını teşkil ediyor. O bakımdan bunu sadece bir türban meselesine ya da başka meseleye indirgemenin işin ciddiyetini gözden ırak tutmaktan başka bir sonucu olmayacağı kanısındayım.’’

/ ANKARA

29.08.2007


 

Toptan da komşunun acısını paylaştı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Yunanistan’da çok kişinin ölümüne sebep olan orman yangınları dolayısıyla Yunanistan Parlamentosu Başkanı Anna Benaki’ye ‘’geçmiş olsun’’ mesajı gönderdi.

Toptan, mesajında, 26 Ağustos Pazar günü Yunanistan’da meydana gelen ve şu ana kadar 60’tan fazla vatandaşın ölümüne sebep olan orman yangınlarını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Mora Yarımadası başta olmak üzere ülkenin geniş kesiminde ciddî boyutta can ve mal kaybına yol açan felâketin yaralarının bir an önce sarılabilmesi temennisinde bulunan Toptan, şunları kaydetti:

‘’Şahsım ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri adına bu korkunç felâkette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu vesileyle, zat-ı alinize, Yunanistan Parlamentosunun tüm değerli üyelerine ve Yunanistan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletir, en derin saygılarımı sunarım.’’

/ ANKARA

29.08.2007


 

Mazıdağı Belediye Başkanı Atlı hakkında inceleme

İçişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK üyesinin taziyesine makam aracıyla gittiği gerekçesiyle Mardin’in Mazıdağı İlçesi Belediye Başkanı Nuran Atlı hakkında inceleme başlattı.

İçişleri Bakanlığının, 8 Mayısta terör örgütü PKK üyesi Filiz Ürün’ün taziye ziyaretine makam araçlarıyla gittiği ve belediye araçları cenaze işlemlerinde kullanıldığı gerekçesiyle hakkında inceleme başlattığı Atlı’dan savunma alması için, ilçeye mülkiye müfettişi gönderdiği bildirildi. Belediye Başkanı Atlı, yaptığı açıklamada, cenaze töreninde belediye araçlarının kullanılması ve makam aracıyla taziye ziyaretine gittiği için hakkında inceleme başlatıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Benden savunma istendi. Savunmamı hazırlayıp göndereceğim. Ürün benim akrabamdır. Bu nedenle taziye ziyaretinde bulundum. Baş sağlığına makam aracıyla gitmiştim. Bu görevi herkese yapıyoruz. Bu insani bir görevdir. Burada taziyeler bu şekilde olur. Ben olmazsam vekilim taziyeye giderdi. Burası küçük bir ilçe. Yoksa insanlar size selâm vermez. İnsanî görevimizi yaptık.”

/ MARDİN

29.08.2007


 

İnönü tedavisi için ABD’de

Rahatsızlığı tekrarlanan eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanlarından Prof. Dr. Erdal İnönü’nün tedavisi, ABD’nin Houston şehrinde sürecek.

İnönü’nün, daha önce de tedavi gördüğü MD Anderson Hastanesi’nde kalacağı öğrenildi. İnönü’nün yanında eşi Sevinç İnönü de bulunuyor.

/ WASHINGTON

29.08.2007


 

Galata Köprüsü 4 gün trafiğe kapatılacak

Yeni Galata Köprüsü’nün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğünün yenileme çalışmaları sebebiyle 4 gün 9 saat süreyle trafiğe kapatılacağı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, yeni Galata Köprüsü’nün genleşme derzlerinde yapılacak yenileme çalışmaları sebebiyle bugün saat 21.00’den itibaren trafiğe kapatılacağı belirtildi.

Açıklamada, kapalı kaldığı tarihlerde yalıtım, betonlama, asfaltlama ve temizlik işleri tamamlanacak olan köprünün, 3 Eylül Pazartesi günü saat 06.00’da yeniden trafiğe açılacağı ifade edildi.

/ İSTANBUL

29.08.2007


 

Gişeler şehirden çıkarılıyor

İstanbul trafiğinin rahatlatılması için Çamlıca ve Mahmutbey gişelerinin ötelenmesinde ısrarlı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu konuda yer tesbiti yaptıklarını söyledi.

Topbaş, yer tesbitine ilişkin raporun Karayolları Genel Müdürlüğü’ne gönderildiğini söyledi. Buna göre, Çamlıca gişeleri Kurtköy’e, Mahmutbey gişeleri ise Hadımköy’e taşınacak.

Karayolları Genel Müdürlüğü, “Yetki bizde değil. Köprü ve otoyolların özelleştirilmesi sebebiyle buraların yetkisi artık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda” derken, Topbaş, “Gişelerin ötelenmesi Başbakan’ın da arzusu. Bu konudaki çalışmamızı belirli bir noktaya getirdik. Kendisine arz edeceğiz” dedi.

/ İSTANBUL

29.08.2007


 

Su-nüfus dağılımı uyumsuz

Türkiye’nin yarı kurak bir iklim kuşağında yer almasına rağmen, “bir kuraklık ülkesi” olduğuna dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Cengiz, “Su kaynaklarının bulunduğu bölgelerle nüfus ve endüstrinin yoğunlaştığı bölgelerin dağılımı uyumsuz” dedi.

Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yılda yaklaşık bin 570 metre küp olan Türkiye’nin uluslar arası kriterlere göre “su sıkıntısı olan ülke” kapsamına girdiğini hatırlatan Cengiz, susuzluğa karşı tedbirler bir an evvel alınırsa, Türkiye’nin gelecekte ihtiyaç duyacağı suyu karşılayabileceğini söyledi.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Bahtiyar Almanya’da çocuklar Kur’ân Nuruna koştu

Mainz Gustavburg Ayasofya Cami’inde 2007 yaz tatilinde Kur’ân kursu ve okuma programı düzenlendi. Tatile girilmesiyle başlayan program, beş hafta sürdü. Bu süre içinde kız öğrenciler ve erkek öğrencilere ayrı gruplar halinde her gün üçer saatlik periyotlar halinde yürütüldü.

Programda Kur’ân-ı Kerim okumaları yapıldı ve bilmeyenlere Elifba’dan başlayarak Kur’ân okuma öğretildi. Önceden Kur’ân-ı Kerim’i okumayı bilenlere ise, tecvid dersleri verildi.

Programda Kur’ân okumanın yanında ilmihal bilgileri, temel dinî bilgiler öğretildi. Vecizeler ezberletildi. Sevgili Peygamberimizin (asm) örnek hayatından bölümler işlendi. Namaz duâları ve namaz sûreleri, yemek duâsı, ezan okunuşu, kamet getirilişi, müezzinlik eğitimi gibi bilgiler verildi. Bazı ilâhiler öğretildi. Programın ortasında ve sonunda yazılı imtihan yapıldı. Sık sık sözlü imtihanlar uygulandı.

Öğrencilerin büyük bir istek ve ilgi ile katıldığı yaz okuma programı çok coşkulu ve faydalı geçti. Programa katılan öğrencilerin ve velilerin programı çok beğendikleri, çocukların camiyi çok sevdikleri ve bazılarının anne ve babalarını özellikle mübarek gecelerde camiye getirdikleri müşahade edildi. Mübarek gecelerde öğrencilerin okuduğu ilâhiler dinleyenleri mest etti. Camide öğrencilerin sırayla ezan okumaları, kamet getirmeleri, müezzinlik yapmaları cemaat tarafından çok beğenildi. Öğrencilerin çoğu 7 ile 12 yaş arası öğrencilerden oluşurken, yaşı hayli ilerlemiş anne ve babalar da katılanlar arasındaydı. Kursa katılmak için yaş sınırının olmaması, ülkemizdeki uygulama gözönüne alındığında insanın hayıflanmaması mümkün değil.

Programın veda merasimi bir piknikle noktalandı. Pikniğe öğrencilerle birlikte çoğunun velileri de katıldı. Öğrenci velilerinin tanışmalarına ve kaynaşmalarına sebep olan bir piknikle veda merasiminin yapılması memnuniyet verici oldu. Öğrenci velileri böyle sosyal faaliyetlerin çok yararlı olduğunu ifade ettiler.

Programın veda merasiminde kız öğrencilerden ve erkek öğrencilerden ilk üç dereceye girenlere hediyeler verildi. Birinci olanlara kamera, ikinci olanlara cep telefonu, üçüncü olanlara mp3 çalar hediye edildi. Erkek öğrencilerden Abdulkadir Aymaz birinci; Muhammed Ali İçli ve Ertuğrul Kavaklı ikinci; Furkan Bük ve Ahmet Kan üçüncü oldular. Kız öğrencilerden Nedime Okumuş birinci; Esma Güngör ve Şeyda Bük ikinci; Neslihan Kır ve Büşra Ay üçüncü oldular.

Ayrıca bütün öğrencilere birer kitap hediye edildi. Başarı derecelerine göre “Üstün Başarı Belgesi”, “Takdir Belgesi”, “Teşekkür ve Başarı Belgesi” verildi. Öğrencilere hediyeler verilirken, hayli duygulu anlar yaşandı. Bazı öğrenciler ve veliler gözyaşlarını tutamadılar.

Öğrenci velilerinden bazılarının beyanlarına göre, çocukların evdeki davranışlarında çok olumlu gelişmeler olduğu, bu tür programların devamını istediklerini bildirdiler.

Organizasyonu düzenleyenler de, önümüzdeki yıllarda benzer programları daha planlı detaylı ve daha uygun bir mekânda yapmayı hedeflediklerini bildirdiler.

Hasan KOŞMAZ / Mainz - Gustavsburg

29.08.2007


 

Yağmur, trafik bilânçosunu ağırlaştırdı

Yurdu etkisi altına alan sağanak yağış sebebiyle trafik altüst oldu. Çeşitli yerlerde meydana gelen trafik kazalarında 19 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

İstanbullular yağmurun gelmesine sevinirken sağanak yağış sebebiyle trafik kazaları meydana geldi. TEM otoyolu Çamlıca gişelerinden istanbul istikametine doğru seyreden 27 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası sebebiyle otoyolun Pendik ve Küçükbalköy kesimi arasında trafik tamamen durdu.

Kütahya, Düzce, Denizli, Rize, Eskişehir, Aydın gibi çeşitli illerde meydana gelen kazalarda ise 19 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

/ ANKARA

29.08.2007


 

160 bin dersliğe ihtiyaç var

Türkiye’de eğitimin durumunun gelişmiş ülkelere kıyasla istenilen seviyede olmadığını belirten Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Sosyal İşler Sekreteri Gönül Oğuz, “150 bin öğretmene, 160 bin dersliğe ihtiyaç var” dedi.

Eğitimle ilgili istatistikler açısından açlıkla boğuşan Afrika ülkeleriyle birlikte anıldığını söyleyen Oğuz, “Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde 6 milyon çocuk ve gencimiz, eğitim hakkından yararlanamıyor” şeklinde konuştu.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Servis denetimi Ulaştırma Bakanlığında

İçişleri Bakanlığı kapsamındaki okul servis araçları, Ulaştırma Bakanlığı kapsamına alındı.

çişleri Bakanlığının 14 Haziran 2003 tarihli Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin yönetmelik ile Ulaştırma Bakanlığının Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, İçişleri Bakanlığı kapsamındaki okul servis araçları, Ulaştırma Bakanlığı kapsamına alındı.

ÜCRETLERE ZAM

Öte yandan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de servislerin taleplerini değerlendiren valilik ve belediye, yüzde 10 zammı uygun gördü. İstanbul’da en kısa mesafe ücreti 110 YTL oldu.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Kızılay tırları İpsala’dan döndü

Yunanistan’da meydana gelen yangın sonrası acil yardım çağrısı sebebiyle Yunanistan’a gönderilmek üzere İpsala Sınır Kapısı’nda bekletilen Kızılay’ın yardım tırları, Yunanistan’dan talep gelmemesi üzerine geri döndü.

Battaniye, çadır ve mutfak gereçlerinin olduğu belirtilen iki tırın, yangından hemen sonra yola çıkarıldığı ve İpsala Sınır Kapısı’nda 48 saat bekletildiği kaydedildi.

/ EDİRNE

29.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri