Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tarihî eseri getir, parasını al

Kültür ve Turizm Bakanlığı, evinde, çevresinde veya tarlasında tarihî eser bulan ve yetkililere teslim edenlere, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, eserin değeri kadar para ödüyor.

Adana Arkeoloji Müze Müdürü Kâzım Tosun, tarihî eserlerin, ülkenin en önemli kültür varlığı olduğunu belirterek, bu bilinci aşılamak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Millî servet olan tarihî eserleri herkesin korumasını isteyen Tosun, bu kapsamda vatandaşların müzelere güvenmesi ve çekinmeden buldukları eserleri getirmeleri, gördüklerini de bildirmeleri gerektiğini vurguladı.

Tosun, tarihî eserleri kaçırıp suçlu olmaktansa değerinin tamamını alarak millî servete de katkıda bulunulabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

‘’Kaçakçılar rant elde edecekleri için elinde tarihî eser bulunan vatandaşları, ‘müzeye gitmeyin, sizi hapse atarlar’ gibi aldatıcı söylemler ile ikna edip suça ortak ediyor. Vatandaşların çoğu 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, tarihî eserleri bulup müzelere getirenlere eserin değerinin yüzde 100’ünün verildiğini, görüp kendilerine haber verenlere ise yüzde 40’ının ikramiye olarak ödendiğini ne yazık ki bilmiyor.’’

Tosun, yaptıkları çalışmalarla müzelerin önemini kavrayan kişilerden bu yılın ilk 6 ayında müzelerine 179 tarihî eser getirildiği, bu eserler genellikle sikke gibi küçük parçalar olduğu için karşılığında da 3 bin 405 YTL ücret ödendiğini bildirdi.

Müzelerinde sergilenen eserlerin önemli bölümünün vatandaşlardan temin edildiğini de vurgulayan Tosun, bu eserler arasında en önemlisi olan Romalı bir senatörün müzelerinde sergilenen heykelinin, 1982 yılında Karataş ilçesinde dalış yapan emekli öğretmen Ercan Işık tarafından sahilden yaklaşık 300 metre açıkta, 15 metre derinlikte bulunduğunu kaydetti.

Tosun ayrıca, MÖ 800’lü yıllara dayanan ve çok nadir olan ‘Arabalı Tanrı Tarhunda’’ heykelinin ise Yüreğir ilçesinde bir tarlada iki köylü tarafından bulunduğunu, köylülerin bu eserden elde ettikleri gelirle kendilerine araba aldıklarını da sözlerine ekledi.

29.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hoşgörü Galası’ndan barış mesajı

  Çocuklar, okuma-yazmayı Nasreddin Hoca’dan öğreniyor

  Tarihî eseri getir, parasını al

  Eski kazakları kilim yapıyorlar


 Son Dakika Haberleri