Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tarım ve hayvancılıkta AB’ye uyum hızlanmalı

Avrupa Birliği (AB) Veteriner Hekim Platformu, 60. hükümetin tarım ve hayvancılık alanında AB’ye uyum çalışmalarına kararlılıkla ve hızlanarak devam etmesini istedi. AB Veteriner Hekim Platformu, platformu oluşturan 26 Veteriner Hekim Odası ve derneği adına yeni hükümetten ülke hayvancılığı, gıda güvenliği ve veteriner hizmetleri alanlarında isteklerini içeren bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 60. hükümetin tarım ve hayvancılık alanlarında AB’ye uyum çalışmalarına kararlılıkla ve hızlanarak devam etmesi istendi. AB müktesebatının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan veteriner hekimlikle ilgili konuların AB uyum sürecinin en zor başlıkları olarak değerlendirildiğine işaret edildi.

Hayvancılıkla ilgili alt sektörlerdeki iyileştirmeler, hayvan hastalıklarının eradikasyonu (yok oluş, ortadan kalkma), gıda güvenliği ve halk sağlığı alanındaki reformların en az 8-10 yıl zaman alacak idari, yasal, yapısal ve sektörel değişiklikleri içerdiği vurgulandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtları yeniden yapılandırılarak veteriner hizmetlerinin bağımsız ve güçlü bir yapıya kavuşturulması gerektiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığında koruyucu halk sağlığı çalışmalarının en temel yapı taşlarından biri olan Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin yeniden kurulması gerektiği ifade edilen açıklamada platformun talepleri şöyle sıralandı:

‘’Belediyelerde kapatılan Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurulması zorunlu hale getirilmeli ve kadro eksiklikleri giderilmelidir.

Veteriner hekimler ve veteriner sağlık çalışanlarının yoksulluk sınırına gelen maaşları artırılmalıdır.

Hayvan hastalıklarının yok edilmesi, hayvanî üretimin artırılması, gıda kontrolü, halk sağlığı ve hayvan refahı gibi konularda kısa zamanda sonuç verecek etkin politikalar oluşturulmalı ve uygulamaya sokulmalıdır.

Gıda denetimi konusundaki aksaklıklar giderilmeli; Gıda Yasası, AB Mevzuatı çerçevesinde değiştirilerek yeniden hazırlanmalı ve çiftlikten sofraya her aşamada gıda güvenliğini sağlayacak bir denetim sistemi kurulmalıdır.’’

/ ANKARA

31.08.2007


 

Türkiye’nin dış ticareti büyük illerden

Türkiye’nin dış ticaretinde 1 milyar doların üzerinde ithalat ve ihracat yapılan 7 büyük il bulunurken, ihracatın yüzde 85,4’ü, ithalatın ise yüzde 90,6’sı bu illerden yapılıyor.

Ayrıca ilk 6 ay itibariyle Türkiye’nin 38 bin 821 ihracatçısı, 46 bin 422 ithalatçısı bulunuyor. Bu arada Ocak-Haziran döneminde 81 ilden değişen miktarlarda ithalat gerçekleştirilirken, Ardahan ihracat yapılmayan tek il oldu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, 6 ayda ihracat artışına paralel olarak, Türkiye’deki ihracatçı firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 12,5 artışla 34 bin 501 adetten, 38 bin 821 adete yükseldi.

İthalatçı firma sayısı da yüzde 9,7 artışla 42 bin 308 adetten, 46 bin 422 adete ulaştı.

En fazla ihracatın yapıldığı iller Türkiye’nin büyük şehirleri olurken, bu iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Gaziantep bulunuyor.

Söz konusu dönemde İstanbul’dan 27 milyar 459,6 milyon dolarlık, Bursa’dan 4 milyar 375,6 milyon dolarlık, İzmir’den 2 milyar 961,1 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

En fazla ithalatın yapıldığı iller ise 44 milyar 662,8 milyon dolarla İstanbul, 8 milyar 311,6 milyon dolarla Ankara, 8 milyar 295,4 milyon dolarla Kocaeli oldu.

/ ANKARA

31.08.2007


 

Toplu görüşmelerde uyuşmazlık

Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı. Toplu görüşmelerin son turu yaklaşık 14 saat sürdü. Görüşmeler sonunda taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı imzalandı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmeler sonunda Başbakanlık Merkez Binası önünde yaptığı açıklamada, görüşmelerde memur sendikacılığı açısından çok önemli konularda mutabakat sağlandığını söyledi.

Akyıldız, grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkı için Anayasa değişikliği yapılması, geçmişte mutabakata varılan konuların hayata geçirilmesinin sağlanması, kamu çalışanları sendikacılığının geliştirilmesi konusunda Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde çalışma yapılması, hizmet kollarına ilişkin taleplerin yerine getirilmesi konularındaki uzlaşmaları titizlikle takip edeceklerini bildirdi.

Malî ve sosyal haklarla ilgili görüşmelerin, 60. Hükümet’in kuruluşuna denk gelmesinin farklı bir anlam ve değer kazandığını dile getiren Akyıldız, yeni hükümetin kurulmasının ardından, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in Adalet Bakanı olarak atanması dolayısıyla, toplu görüşmelerle ilgili olarak görevlendirilen Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’yla toplantıya birlikte katıldıklarını belirtti.

/ ANKARA

31.08.2007


 

Ergani’ye süt fabrikası

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde süt fabrikası kuruluyor.

Tuncelili bir işletmeci tarafından yaklaşık 2 ay önce altyapısı araştırılarak hazırlanan süt fabrikası projesinin hayata geçirilmesi için geri sayım başladı. İlçe Tarım Müdürü Aziz Polat ile görüşen işletmeci Nurcan Avin, süt fabrikasını İstasyon Mahallesinde kuracaklarını, bir hafta içinde de açılışının gerçekleştirileceğini söyledi.

İlçede yeni bir süt fabrikasının kurulmasının umut verici ve sevindirici olduğunu belirten Tarım Müdürü Polat, “Ergani’de elde edilen sütün kuru madde oranı yüksektir, bu da sütümüzün kaliteli olduğu anlamına geliyor. Gerek köylülerin ürünlerinin karşılığını alması, gerekse ilçedeki işsizlik oranının azaltılıp istihdam alanı oluşturması yönünden fabrika bizim için çok önemli. İşletmeci arkadaşlarımıza elimizden gelen tüm kolaylığı sağlayacağız” dedi.

/ DİYARBAKIR

31.08.2007


 

Seyrantepe’de ikinci ihale

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe’de kurulacak spor kompleksi (Seyrantepe Projesi) için yapılan ihalenin ikinci oturumu bugün yapılacak. TOKİ’nin duyurusuna göre ihalenin ikinci oturumu, saat 16.00’da gerçekleştirilecek.

İhalenin ilk aşaması Pazartesi günü yapılırken, 5 firma teklif vermişti. İhalede en yüksek idare payı gelir oranını yüzde 20,44 ile Kuzu İnşaat verirken, en yüksek toplam satış gelirini 1 milyar 596 milyon YTL ile Sembol-BF Ortak Girişim Grubu önermişti.

İhale kapsamında Ali Sami Yen Stadyumunun bulunduğu 34 bin 640,43 metrekare alanda ‘’Kentsel Sosyal Altyapı Alanları’’ için en uygun teklifi veren firma, Seyrantepe’de spor kompleksini yapacak.

Proje kapsamında 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 3 bin araçlık kapalı olmak üzere toplam 4 bin 500 araçlık otopark yapılacak.

/ ANKARA

31.08.2007


 

Mısırda ilâçlama sorunu

Uçakla ilâçlamanın yasaklanması sebebiyle makine ile ilâçlama yapılan ikinci ürün mısırda, zararlılarla mücadelede yeterli randıman alınamadığı, bunun da kalite ile rekoltede düşüşe sebep olduğu bildirildi.

Adana Hububat Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, çevre ve su kaynaklarına zarar verdiği gerekçesiyle uçakla yapılan ilâçlamanın yasaklanmasının diğer ürünlerde olduğu gibi mısırda da üreticiyi çaresiz bıraktığını belirtti.

Özkan, ikinci ürün mısırda üretim süresince 3 kez ilâçlama gereksinimi duyulduğunu belirterek, ‘’Birinci ürün mısır hasadı sürerken, ikinci ürün mısırda ilâçlama dönemi başladı. Ancak, mısırın yaklaşık 3 metreye kadar boy atması, sulama nedeniyle çamurlaşan tarlalara girmekteki güçlük, rekolte ve kaliteyi düşürüyor’’ dedi.

Özkan, uçakla ilâçlamaya, en azından karadan ilâçlamanın mümkün olmadığı ürünlerde, belirli dönemler için izin verilmesi için ilgili bakanlıklarla görüşmelerinin sürdüğünü, ancak, sonuç alamadıklarını ifade etti.

/ ADANA

31.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri