Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Belgesellere devlet desteği

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Selahattin Ertaş, sinemaya destek için oluşturulan Sinema Destek Kurulu’nun yılda iki kez toplanarak projelere verilecek destek miktarlarını belirlediğini hatırlattı.

Kurulun, 25-26 Ağustos tarihlerinde de belgesel ve senaryo projelerine verilecek ‘’ikinci dönem desteği’’ değerlendirmek için İstanbul’da bir araya geldiğini belirten Ertaş, 46 belgesel film yapım projesi arasından 24’üne, 137 senaryo projesinden 29’una, 93 amatör yapım projesinden de 16’sına doğrudan ve geri ödemesiz destek verileceğini söyledi.

Ertaş, Türk sinemasının gelişmesi ve daha üst seviyelere çıkması için bütün imkânları seferber ettiklerini, desteklerin gelecek yıllarda artarak devam edeceğini kaydetti.

“BEŞİKTAŞ’TA BİR TAYYARE

FABRİKASI”NA 60 BİN YTL

Sinema Destekleme Kurulu’nun kararına göre, toplam 71 projeye KDV dahil 1 milyon 500 bin YTL destek verilecek.

Belgeseller arasında, 60 bin YTL ile doğrudan ve geri ödemesiz en fazla desteği Sinema Televizyon Film’in yapımcılığını, Savaş Güvezne’nin yönetmenliğini üstlendiği ‘’Beşiktaş’ta Bir Tayyare Fabrikası’’ adlı proje aldı.

Eski TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz’ün yönetmenliğini yaptığı ‘’Ölüler Şehri’’ belgeseline de 30 bin YTL destek verilecek.

Doğrudan ve geri ödemesiz desteklenen diğer belgesel film yapım projeleri (yapımcı-yönetmen) ve destek miktarları da şöyle:

‘’-Sami Hazinses Dramatik Belgesel (Atadeniz Film-Ragıp Yılmaz Atadeniz) adlı proje 50 bin YTL,

-Yavuz Turgul’un Dünyası (PRT Planlama Reklam-İsmail Kılıçarslan) ile Tek Rakibim Zaman (Uzman Filmcilik-Hakan Aytekin-Savaş Güvezne) adlı yapımlar 45’er bin YTL,

-İstanbul Konuşuyor (Esra Film-Mehmet Güneş) adlı eser 40 bin YTL,

-Anadolu’nun Renkleri: Doğum, Düğün, Ölüm (Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü), Anavarza’nın Anası (As Ajans-Mehmet Serkan Gökalp), Özgürlük Treni (Güney Film-Cüneyt Karaahmetoğlu), Kültürümüzde Çörek Derme (Zed Tanıtım) ve Benimle Oynar Mısın? (Yedi Renk İletişim-Turgut Sögüt) adlı projeler 35’er bin YTL,

-İğne Deliği (Yeni Sinemacılık Sanayi-Aslı Özge), Pazarlar (Şarküteri Prodüksiyon-Vedat Atasoy), Beyaz İnci (Bilge Yapım-Nezih Demirtepe), Günden Geceye İstanbul Bir Şehir Senfonisi (ATT Basım Yayın-Necati Sönmez), Perdede Işık İzi (İstanbul Senkron Reklam-Handan Kümbetlioğlu) ve Yaran: Kadim Dostlar (Kök Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı-Tunç Boran) ile Akdeniz’in Tılsımı (Grup Doğayla Barış Çevre Eğitim ve Sanat Derneği-Esra Aynur) adlı belgeseller 30’ar bin YTL,

-Kılıçların Fatihi: Yatağan (On Reklam Ajansı-Ruşen Seyide), Ebe ile Gassal Arasında (Hacettepe Üniversitesi-Egemen Adak-Sibel Tekin), Son Usta: Mehmet Usta (Ora Reklamcılık-Mehmet Gökçe), Yesemek Taşlarında Tarihin İzleri (And Bilimsel Film-Ragıp Yılmaz Atadeniz) ve Bir Roman Nefesi: Ergün Şenlendirici (3 Adam Prodüksiyon-Sedat Yapıcı) adlı projeler 25’er bin YTL,

-Usulünce Müzik (Raslantı Film-Togay Şenalp) adlı yapım ise 14 bin YTL.’’

29 SENARYOYA 203 BİN YTL DESTEK...

Destekleme Kurulu, doğrudan ve geri ödemesiz 29 senaryo diyalog ve yazım geliştirme projesine destek kararı aldı.

Senaryolara, 5 ile 10 bin YTL arasında olmak üzere toplam 203 bin YTL destek sağlanacak.

Destek alan senaryo diyalog ve yazım geliştirme projeleri ve destek miktarları şöyle:

‘’-Kuzey Masalı (Ahmet Uluçay), O Kadın (Filiz Terzi Sülün) ve Yitik Ülkenin İnsanları (Hurşit İlbeyi) adlı projeler 10’ar bin YTL,

-Medine Savunması (Mustafa Haldun Çubukçu), İlk Çember (Kamil Renklider) ile Arife (Fatih Altınöz) adlı senaryolar 9’ar bin YTL,

-Kartalın Oğlu: Sultan Cem (Tahir Alper Çağlayan), Kız Meselesi (Murat Menteş), Duvarın Ötesi (Fikret Babaoğlu), Ağır Çekim (Gülin Tokat), Beyoğlu Rapsodisi (Umut Aral-Ahmet Ümit), İyi Seneler Bolvadin (Berkun Oya), Miras (29-Burak Zeybek) adlı eserler 8’er bin YTL,

-Ağustos Sıcağı (İbrahim Kayan), Yok etme Duygusu (Hicri Bozdağ), Cennetin Arka Bahçesi (Güven Güzel Yurtsevener) ve Ararat’ın Yolculuğu (Zeynep Özlem Havuzlu) ile Uzakta Kahvaltı (Rıza Kıraç) adlı projeler 7’şer bin YTL,

-Kan Sesleri (Maşallah Varlık), Limon Ağacı (Dilek Çolak), Kelebeğin Ömrü (Kadir Akel), Ege Türküsü (Deniz Sertbarut), Hafız (İsmet Karalar), Dede Korkut Hikayeleri (Ensar Kılıç), Kayıp (Levent Kurtuluş Elpen, Kanla Sulanmış Topraklar (Zeynep Alanç), Dağ ya da Surlu Kent (Arslan Kaçar), Ölümcül Sınav-Derinlikler (Recep Yener), Emine Küçük Balıklar (Emel Balcı) adlı senaryolar da 5’er bin YTL.’’

AMATÖRDE EN FAZLA DESTEK 30 BİN YTL

Destekleme Kurulu’nda, ‘’Benim Oyuncaklarım Nerede? (İsmail Öztürk)’’ ve ‘’Bir Milletin Kaderini Değiştiren Adam: Ebubekir Efendi (Müslim Şahin)’’ adlı filmler, doğrudan ve geri ödemesiz en fazla destek alan amatör yapım projeleri oldu. İki projeye de 30’ar bin YTL verilecek.

Bunu, 25’şer bin YTL destek ile ‘’İzzet Günay-Alnımdaki Bıçak Yarası (Erdoğan Tokatlı)’’, ‘’Nargin Adası (Haluk Ölçekçi)’’ ve ‘’Yönetmen Natuk Baytan (Yunus Yılmaz)’’ adlı projeler, 20’şer bin YTL ile ‘’Veresiye Defteri (Nuri Erol Onur)’’, ‘’Öyküleyen Eller (Yusuf Niş)’’ adlı yapımlar, 15’er bin YTL ile ‘’Gullyabani (Hamit Annak)’’, ‘’Kıbrıs Sinemaları Tarihi (Zuhal Çetin)’’ adlı amatör filmler takip etti.

Ayrıca, ‘’2D 3D 1D (Murat Kirişçi)’’, ‘’Gıyaben (Nurşen Bakır)’’ ile ‘’Babaannnem (Erdem Tüfekçi)’’ adlı projelere 10’ar bin YTL, ‘’Simetrik Çatışmalar (Kenan Kavut)’’ adlı yapıma 7 bin YTL, ‘’Salıncak (Zuhal Albayrak Butler)’’ ve ‘’İnsanlık Öldü mü? (Batuhan Ener)’’ adlı eserlere 6’şar bin YTL, ‘’Yokuş (Mehmet Can Mertoğlu)’’ adlı projeye de 4 bin 500 YTL destek sağlanacak.

Öte yandan, yapımcılığını Kompügraf Bilgisayar Grafikleri, yönetmenliğini Celal Can Derviş’in üstlendiği ‘’Ben Bir Küçük Cezveyim’’ adlı animasyon film, 40 bin YTL ile doğrudan ve geri ödemesiz desteklenecek.

Muhsin Kemal Şimşek’in ‘’55 Kapı aralığından İstanbul’’ adlı belgesel film yapım geliştirme projesi de 5 bin YTL destek alacak.

31.08.2007


 

76. İzmir Enternasyonal Fuarı açılıyor

Türkiye’nin ilk ve en uzun süreli fuar organizasyonu olan İEF İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 76.’sı 31 Ağustos - 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Fuar bugün saat 19.30 da Lozan Kapısında yapılacak törenle açılacak. Ziyaretçi sayısının 1-1.5 milyon kişi olacağı tahmin ediliyor.

Organizasyonun 10 bin kişiye iş imkânı sağlanacağı öngörülüyor. Yeni Asya Neşriyat her yıl olduğu gibi bu yıl da fuara katılıyor. Saat 11.00 - 24.00 arasında açık kalacak olan stand, havuz kenarındaki Montrö Kapısı, Kitap Sokağında yer alıyor.

31.08.2007


 

Tarihî Aslanpaşa yeni görünüme kavuşuyor

Erzurum’un Oltu ilçesinde bulunan tarihî Aslanpaşa Camii ve külliyesi yeni görünüme kavuşuyor. Önümüzdeki günlerde ibadete kapatılacağı bilinen Aslanpaşa Camisi’nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yapımına başladığı restorasyon çalışması ile tekrar ibadethane olarak kullanılacağı bildirildi.

13 Temmuz 2007 tarihinde başlanan Aslanpaşa Camii ve külliyesinin onarım işlemini Akgünlü LTD.Şirketi Osman Gülsüm ortaklığı üstlendi.

31.08.2007


 

“Dünyayı yesen doymazsın”

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin Özel Projeler kapsamında hazırlanan ‘’Dünyayı yesen doymazsın ya da size düşünecek bir şey kalmadı, çünkü biz her şeyi düşündük’’ adlı sergi, 6 Eylülde açılacak.

Sergiye ilişkin yapılan açıklamada, bir grup ressam ve heykeltıraşın bir araya gelerek kurdukları ‘’Hafriyat Karaköy Çeşitli Sanatlar Alemi’’nde açılacak serginin, binanın 3 katına göre kurgulandığı belirtildi

31.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri