Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Nükleer santrale hazırlanın

Yeni kurulan 60. hükümette, yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev alan Hilmî Güler, yeni dönemde enerji konusunda yapılacaklara ilişkin sorularını cevapladı. Yeni dönemde yoğunlaşacakları en önemli konulardan birinin ‘elektrik arzı’ olduğunu belirten Bakan Güler, yapılması gereken ilk iş olarak; elektrik üretimi konusundaki yatırım eksikliğini süratle gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Bakan Güler, ‘’Bunun için gerekli kadro değişikliğini, hukuki altyapı değişiklerini yapacağız’’ diye konuştu.

Enerjide arz güvenliğinin sağlanması için Türkiye’de yılda yaklaşık 3-4 milyar dolarlık yatırımın yapılması gerektiğini anlatan bakan Güler, bu yatırımın yapılabilmesi için, enerji sektörünü yatırımcıya cazip hale getireceklerini ve yatırımcının önünü açacaklarını bildirdi.

SANAYİ ELEKTRİĞİ VERİMLİ KULLANMIYOR

Enerjinin etkin kullanılması ve israfın önlenmesi için önceki dönemde çıkarılan ‘’Enerji Verimliliği Kanununun’’ bu dönemde etkin şekilde uygulanacağını anlatan Güler, bu çerçevede öncelikle sanayi sektörünün enerjiyi verimli kullanması için çalışacaklarını bildirdi.

Güler, ‘’Sanayide üretilen aynı ürünü, gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla enerji kullanarak elde ediyoruz. Sanayimizde enerji verimli kullanılmıyor. Özellikle sanayimizde enerjinin mutlaka verimli kullanılması gerekiyor. Enerjiyi yüzde 30 tasarruflu kullansak, yaklaşık iki Atatürk Barajı kurtarırız’’ dedi.

YENİ SANTRALLER GELECEK

Gelişen bir ülke olarak Türkiye’nin tükettiği enerjinin her yıl arttığına işaret eden Güler, enerji talebinin karşılanması için bu dönemde yeni termik santral ve hidroelektrik santraller (HES) yapılacağını açıkladı. Talebin karşılanması için, özellikle termik santrallerin mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Güler, söz konusu santrallerin doğal gaz ve kömürle çalışacağını söyledi.

Yeni dönemde Türkiye’nin nükleer santrali de göreceğini belirten Güler, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in TBMM’ye bir daha görüşülmesi için iade ettiği nükleer güç santrallerinin kurulmasına ilişkin yasanın Meclis açılır açılmaz görüşüleceğini, yasalaşacağını bildirdi. Güler, ‘’Yasa çıkınca ilâna çıkacağız, teknoloji ve firma seçimi yapacağız. Bu ihale şeklinde değil, yarışma şeklinde olacak’’ diye konuştu.

ÜRETİM VE DAĞITIM

ÖZELLEŞTİRMELERİ EŞ ZAMANLI OLABİLİR

Yeni dönemde elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmelerinin mutlaka gerçekleştirileceğini vurgulayan bakan Güler, ‘’Enerji özelleştirmeleri bu dönemde mutlaka yapılacak. Devletin elinde santral kalmayacak. Yani üretimi de özelleştirmeye hazırlıyoruz. Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri eş zamanlı da yapılabilir’’ diye konuştu.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR AYRILMAYACAK

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bölünüp bölünmeyeceğine ilişkin soru üzerine Bakan Güler, ‘’enerji ve tabiî kaynaklar bir bütündür ve birbirinden ayrılmayacak’’ ifadesini kullandı. Bakan Güler, su konusunda da yatırımın kendi bakanlığına ait olduğunu, fakat içme suyu ve atıksu kısmını değerlendireceklerini kaydetti.

/ ANKARA

01.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nükleer santrale hazırlanın

  Gümrükte devir teslim

  Muş ekonomisinin kurtuluşu bağcılıkta

  Maliye Bakanlığı’ndan deniz yüzeyi satışı

  Hükümetten balıkçılık isteği

  Antalya’dan 5 kıt'aya ihracat

  Akdeniz’de üretilen ilk gemi denize indirildi

  Çin ile ATO arasında “İyi Niyet Anlaşması”

  Konyalı işadamları Kazakistan’ı keşfetti

  İTO’dan Türk firmalarına destek

  Söke 4. Pamuk Festivali başladı


 Son Dakika Haberleri