Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Referandum süreci devam edecek

Abdullah Gül’ün 11. Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 21 Ekim’de referandumun yapılıp yapılmayacağı ya da anayasa paketinde değişikliğe gidilip gidilmeyeceği tartışmasına AKP son noktayı koydu. AKP, herhangi bir değişiklik yapılmadan paketin tümüyle referanduma sunulacağını açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, referandum paketinden geçici 19. maddenin çıkarılması için 21 Ekim’den önce anayasa değişikliği yapılacağı iddialarını yalanlayarak, “Mevcut paket Meclis’ten çıktığı şekilde referanduma gidecek. 11 Eylül’de gümrük kapılarında oy verme başlayacak. Bundan sonra bir değişiklik olması düşünülmüyor” dedi.

Referanduma sunulacak paketin geçici 19. maddesi, 11. Cumhurbaşkanı’nın seçim sürecine ilişkin hükümleri içeriyor. Ancak AKP, bunun herhangi bir hukuki sorun doğurmayacağı görüşünde. Referanduma sunulacak anayasa paketi, yedi esas ve iki geçici maddeden oluşuyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği referandum takvimine göre, 11 Eylül’de gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanacak. 14 Ekim’de serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo ve televizyon konuşmaları başlayacak. 20 Ekim’de propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek. 21 Ekim’de halkoylaması yapılacak.

/ ANKARA

01.09.2007


 

KÖŞKTE İLK BULUŞMA EŞSİZ

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığına seçilmesi sebebiyle devlet erkânına bir dâvet verecek. 5 Eylül Çarşamba günü Çankaya Köşkünde verilecek resepsiyon sabah saatlerinde yapılacak. TBMM Başkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, askerler, yabancı misyon, üst düzey bürokratlar, gazeteciler ve sivil toplum örgütlerinin dâvet edileceği resepsiyon dâvetiyeleri eşsiz gönderilecek.

EŞSİZ DÂVETİYE ÇARE DEĞİL

Gül’ün eşsiz dâvetiye göndermesi “gerginliği önlemek” şeklinde yorumlanırken, bunu bir geri adım olarak değerlendirenler de var. Eşsiz dâvetiye kararı için “Eşli dâvetiye gönderilse Gül’ün eşinin de katılması gerekirdi. Üstelik katılacak dâvetlilerin büyük bölümü de başörtülü. Böyle bir durumda askerler resepsiyonu boykot edebilirdi. Bunu engellemek için böyle bir formül bulunmuş oldu” değerlendirmeleri yapılıyor.

01.09.2007


 

Şahin: Askerimizi seviyoruz

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, millet adına görev yapan kişi ve kurumlar arasında bir sürtüşme olamayacağını belirterek, ‘’Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli mensuplarının, millete hizmet anlamında aynı hedefe kitlendiğini biliyoruz, kendilerini seviyoruz” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Hayati Yazıcı, görevi bakan Şahin’den devraldı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bir gazetecinin ‘’30 Ağustos resepsiyonu ve ondan önceki kutlamalarda yaşananlar, ‘asker ile Hükümet, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı arasındaki soğuk rüzgarlar bir anlamda dağıldı, normalleşme dönemine girildi’ şeklinde yorumlandı, gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz’’ şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

‘’Türkiye, dünkü bir devlet değil. Türkiye, güçlü bir devlet geleneğine sahip, milleti ise demokrasiyi içselleştirmiştir. Millet adına görev yapan kişi ve kurumlar arasında bir sürtüşme olmaz. Milletimiz de zaten bunu kabul etmez. Hangi görevde olursak olalım halkımız adına, milletimiz adına bu görevlerde bulunuyoruz. Bu görevlerde kaldığımız sürece sadece milletimize hizmet etme ekseninde kalacağız. O nedenle bu tür haberleri değerlendirirken sorun çıkarma amaçlı değil, Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü koruma amaçlı yorumlamalıyız.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli mensupları ile milletimize görev anlamında aynı hedefe kitlendiğimizi biliyoruz. Ben Genelkurmay Başkanımızı kuvvet komutanlarımız yakinen tanıyorum, çünkü onlarla Milli Güvenlik Kurulunda uzun süre beraber çalıştık. Kendilerini seviyoruz. Ne gibi fedakarlık üstlendiklerini biliyoruz. Türkiye’nin sorunlarına yaklaşımlarını da biliyoruz. Askerlik zor bir görevdir, her an risk altındadırlar. Onların risk altında görev yaptıklarını da biliyoruz. Onların kamuoyu nezdinde tartışılır olması bizi üzüyor. Birliğimize bütünlüğümüze gölge düşüren bu tür haberlerin süratle gündemden uzaklaşmasını diliyorum.’’

/ ANKARA

01.09.2007


 

Büyükanıt: Sözümün arkasında olurum

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ‘’Ben inancımı söylediğimde onun arkasında olurum’’ dedi.

Orgeneral Büyükanıt, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 85. yıl dönümü dolayısıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yazlık Bahçesi’nde resepsiyon verdi. Resepsiyona katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşini uğurladıktan sonra tekrar protokol için ayrılan bölüme dönen Orgeneral Büyükanıt, burada gazeteci yazar Emin Çölaşan’ın elini sıkarak, ‘’Nasılsınız?’’ dedi ve bir süre sohbet etti.

Orgeneral Büyükanıt, bu arada yanına gelen İvan isimli ABD’li bir subayla fotoğraf da çektirdi. Daha sonra, protokoldeki yerine oturan Orgeneral Büyükanıt, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir süre sohbet etti.

Orgeneral Büyükanıt, gazetecilerle yaptığı futbol sohbeti sırasında ise bir gazetecinin, ‘’Gerginlik bitti mi?’’ sorusu üzerine, ‘’Şimdi ben takımlardan sahadan bahsediyorum, siz çok tecrübeli bir gazetecisiniz, ben de çaylak değilim’’ karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, ‘’Eski genelkurmay başkanları çok ciddi idi, siz ise çok sempatiksiniz, güler yüzlüsünüz...’’ sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, ‘’Ben gülerim, en kızgın olduğum anda bile gülerim. Ben, bütün insanları severim. İnsan sevgisi her şeyin başındadır, insanı seveceksin...’’ dedi.

Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, ‘’Sayın Gül ve Erdoğan ile karşılaştığınızda ‘kişi olarak bunu sana söylemedim, genel olarak söyledim’ der misiniz?’’ sorusuna, ‘’Ben inancımı söylediğimde onun arkasında olurum’’ karşılığını verirken, asık suratlı bir yüz ifadesi takınarak, ‘’Ama öyle durmam’’ diye devam etti.

/ ANKARA

01.09.2007


 

TRT’ye Aydın, Diyanet’e Yazıcıoğlu

60. hükümette, Devlet Bakanlarının görev dağılımları belirlendi.

Başbakanlığa bağlı olan veya ilgilendirilen kuruluşlar ile görevlerin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları ile Devlet Bakanları arasındaki dağılımına ilişkin Başbakanlık Genelgesi, Resmî Gazete’de yayımlandı. Genelgeye göre, daha önce Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Mehmet Aydın’a TRT bağlanırken, yeni bakanlardan Mustafa Said Yazıcıoğlu Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sorumlu olacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütecek

Ekonomik konularda genel koordinasyon görevi ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e verildi.

Ayrıca, Avrupa Birliği makamları ile yapılacak tam üyelik müzakerelerinde ‘’Başmüzakereci’’ görevini Dışişleri Bakanı Ali Babacan yürütecek. İstihdamı geliştirme konularında 2003/25 sayılı genelge ile belirlenmiş bulunan görevler ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yerine getirilecek.

BAKANLIKLARDA GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

Bu arada, Kuruluşların Bağlı ve İlgili Olduğu Bakanlıkların Değiştirilmesi ile İlgili İşlem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, İçişleri Bakanlığına bağlı bulunan Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü Başbakanlığa, Başbakanlığa bağlı bulunan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Dışişleri Bakanlığına, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı bulunan Karayolları Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığına, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığına bağlı bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Çevre ve Orman Bakanlığına bağlandı. İçişleri Bakanlığı ile ilgili bulunan Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü de Başbakanlık ile ilgilendirildi.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Bakanlıklara karne verilecek

Performansa dayalı bütçeleme ile birlikte, ‘’Kamuda hesap verme ve hesap sorma’’ uygulaması da hayata geçiriliyor.

Edinilen bilgiye göre, performansa dayalı bütçeleme sistemi, Maliye Bakanlığının 2008 bütçesi ile birlikte, Bakanlıklarda da uygulamaya konuluyor.

Bu yıl Türkiye İstatistik Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türk Patent Enstitüsü gibi kuruluşlarda ‘pilot uygulama’ niteliğinde başlanan performansa dayalı bütçelemeye 2009 başında dahil olacak Maliye Bakanlığı, diğer Bakanlıklara da öncü olma amacıyla, uygulama tarihini bir yıl önceye çekti.

Böylece Maliye Bakanlığı, önümüzdeki yıldan itibaren performansa dayalı bütçelemeye tabi olacak. Maliye Bakanlığının performansa dayalı bütçeleme çalışmaları hakkında bilgi veren Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Kesik, yeni sistem için 1 yıl süren bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Bütün birimlerin katılımı sağlanan bu çalışmada, en detaydan, bütüne doğru gittiklerini kaydeden Kesik, yeni sistem için öncelikle 9. Kalkınma Planı ile hükümet önceliklerine bağlı kalınarak Stratejik Plan hazırlandığını vurguladı.

Bu çalışmanın ardından Bakanlıktaki bütün birimlerin görüşü doğrultusunda performans hedeflerinin ortaya konulduğunu kaydeden Kesik, şunları söyledi:

‘’Bu konudaki çalışmalara Bakanlıktan 2 bin kişi katıldı. Bu süreçte Sabancı Holding Bimsa Genel Müdürlüğü, TÜSİDE ve TNS ile de çalıştık. Muş’ta Paydaş analizi yaptık. Bu ilimizde Maliye Bakanlığı ile ilintili bütün kurumlar ve özel şahıslarla konuşuldu. Onların beklentileri alındı.

Aynı şekilde Bakanlık içinde memnuniyet anketi yaptık. Bu anket ile Bakanlık çalışanlarının stratejiye, değişime, örnek uygulamalara nasıl baktığını ölçmeyi amaçladık. Gördük ki, çalışanlarımız değişime çok sıcak bakıyor ve performansa dayalı uygulamalar için gerekli motivasyona da sahip.’’

HEDEF NEYDİ, SONUÇ NE OLDU?

Ön çalışmaların ardından Maliye Bakanlığının performans hedeflerini tek tek belirlediklerini ve 89 ana hedefe ulaştıklarını kaydeden Kesik, 2008 bütçesi ödeneklerini de, bu hedeflere uygun dağıttıklarını anlattı.

Performansa dayalı bütçelemeyi ‘’Önceden belirlenen strateji, amaç ve hedeflere bizi götürecek faaliyet ve projelerin belirlenmesi, bunlara da gereken kaynağın tahsis edilmesi’’ olarak niteleyen Kesik, 2008 sonunda da bu hedeflere ne kadar ulaşıldığını ortaya koyacaklarını ifade etti. Bu şekilde her birimin gösterdiği performansa göre bir not alacağını belirten Kesik, ‘’Burada amaç ve hedef kadar sonuç da çok önemli. Tahsis ettiğimiz kaynaklarla amacımıza ve hedefimize ulaştık mı? Ne kadar ulaştık? Ulaşamamışsak neden ulaşamadık? Bunların hepsi görülecek. Uygulama sonunda müşteri memnuniyet anketleri de yapacağız. Anketlerle vatandaşın, verdiğimiz hizmetlerle ilgili memnuniyetini ölçeceğiz. Bu şekilde kamu kaynakları çok daha etkin ve verimli kullanılacak. Tasarrufa da azami riayet edilecek’’ dedi.

Kesik, Maliye Bakanlığı’nın bu çalışma ile diğer Bakanlıklara ve bütçeli kuruluşlara örnek ve öncü olacağını da sözlerine ekledi.

HESAP VERİLECEK

Bu arada yetkililer, 2010 yılına kadar bütün kamu kuruluşlarının performansa dayalı bütçeleme sistemine dahil olacağını söylediler. Sistem ile her birimin, hizmetlerinin ne zaman ve ne kadar tutarla yapılacağının ortaya konulacağını belirten yetkililer, yıl bittiğinde de yerine getirilemeyen hizmetlerin hesabının sorulacağını, hizmeti yürüten birimlerin de üstlerine bunun hesabını vereceğini kaydettiler.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Babacan: Reformlardan dönüş yok

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin zorlu bir demokrasi sınavından daha başarıyla çıktığını belirterek, ‘’önümüzdeki dönemde bir geri dönüşe, hayal kırıklığına asla izin verilmeyecektir’’ dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığında düzenlenen törenle, görevi bakan Babacan’dan devraldı.

Geçmiş dönemde elde ettikleri başarıların temelinde istikrar ve güven ortamı bulunduğunu vurgulayan Babacan, şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve süreklilik ilkelerinin de başarının önemli faktörleri olduğunu anlattı ve şöyle dedi:

‘’Türkiye, bir kez daha demokrasi sınavından başarıyla geçmiştir. Halkımız istikrarlı ve müreffeh bir Türkiye talebini güçlü şekilde ortaya koymuştur. Demokratikleşme ve kalkınma sürecinin önümüzdeki dönemde de aynı şekilde devam edeceğinedn hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Türkiye önümüzdeki dönemde de, ekonomisi gün geçtikçe yükselen, demokrasisi derinleşen, temel hak ve özgürlükler alanındaki sorunlarını gideren, gerçek anlamda bir hukuk devleti olma yönündeki çabalarını sürdüren bir ülke olacaktır. Bir geri dönüşe, bir hayal kırıklığına asla izin verilmeyecektir.’’

Bundan sonraki dönemde yatırımcıların artık Türkiye’ye mikroskopla bakacağını belirten Babacan, bu çerçevede Türkiye’nin öngörülebilir bir hukuk devleti olması ve mahkemelerin bağımsız, hızlı karar vermesinin önemine dikkati çekti.

Bundan sonraki dönemde eğitimin de son derece önem kazanacağını ifade eden Babacan, eğitimde yapılan reformlarla başarıların devamının sağlanacağını vurguladı.

Geçmiş dönemde faizler ve enflasyondaki düşüş başta olmak üzere kaydedilen önemli gelişmeleri sıralayan Babacan, bu başarılara katkı sağlayan payı bulunan Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, DPT, BDDK, TMSF, Maliye Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınının yönetici ve çalışanlarına teşekkür etti ve yeni bakan Şimşek’e görevinde başarılar diledi.

BAKAN ŞİMŞEK:TOPLUMSAL REFAH YÜKSELECEK

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye’deki gelişmeleri dışarıdan takip ettiğini belirterek, başta Babacan olmak üzere bu başarılarda emeği olanları kutladı.

Ekonomi programının temel hedefinin toplumsal refahı yükseltmek olduğunu dile getiren Bakan Mehmet Şimşek, ‘’önümüzdeki dönemde bunu başarmak için reform programımızı genişleteceğiz ve derinleştireceğiz. Serbest kur ve serbest sermaye hareketleri prensipleri altında mali disiplini koruyarak fiyat istikrarına ulaşmak temel hedefimiz olmaya devam edecektir. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır’’ diye konuştu.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Cumhurbaşkanı Gül'e sevgi gösterisi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tarabya’daki Huber Köşkü’ne gelişinde vatandaşlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Gül, makam aracının camını açarak kendisine kırmızı güller veren vatandaşları selâmladı.

Hava Harp Okulunda diploma ve sancak devir teslim töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Dönem birincisi Teğmen Fatih Şen’in diplomasını veren Gül, Türk Yıldızları’nın gösterisini izlediği alandan ayrılırken ailelerin büyük ilgisini gördü.

Orgeneral Büyükanıt ise gösterinin sona ermesini beklemeden tören alanından ayrıldı.

Gül, Hava Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninin ardından Huber Köşkü’ne giderken, Tarabya Meydanı’nda ellerinde Türk bayrakları ve çiçeklerle bekleyen bir grup vatandaş tarafından karşılandı. Makam aracından inmeyen Gül, camı açarak kendisine kırmızı güller ve karanfiller veren vatandaşları selâmladı.

“Türkiye seninle gurur duyuyor” şeklinde seslenen ve alkışlayan vatandaşlar, Gül’ün makam aracının üstüne çok sayıda gül ve karanfil attılar.

Bu arada, Huber Köşkü’nün bulunduğu sahil yoluna esnaf tarafından “ Cumhurbaşkanımız Semtimize Hoşgeldiniz” yazılı bir pankart asıldığı görüldü.

/ İSTANBUL

01.09.2007


 

Osman Güneş, Kayseri Valiliği görevine döndü

İçişleri Bakanlığı görevini Beşir Atalay’a devreden Osman Güneş, Kayseri Valiliği görevine döndü.

Valilik binasına gelen eski İçişleri Bakanı Güneş, burada Vali Vekili İbrahim Yurdakul, vali yardımcıları, bazı kaymakam ve belediye başkanları ve daire müdürleri tarafından karşılandı. Güneş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 23. dönem milletvekili genel seçimlerinin öne alınması sebebiyle Anayasa’nın 114. maddesi çerçevesinde İçişleri Bakanı olarak atandığını hatırlattı. Osman Güneş, 4 aya yakın bir süre İçişleri Bakanlığı görevini ifa ettikten sonra asli görevi olan Kayseri Valiliğine döndüğünü ifade etti.

/ KAYSERİ

01.09.2007


 

Milletvekillerine ‘cep’ yasağı

Milletvekilleri, bundan sonra TBMM Genel Kurulu Salonunda cep telefonuyla konuşamayacak.

TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin, geçen dönem Genel Kurul Salonunda sık sık cep telefonuyla konuşmaları, bu görüntülerin de basına yansıması üzerine harekete geçti. Genel Kurulu yöneten Meclis başkanvekillerinin uyarılarına da neden olan bu görüntüler üzerine TBMM Başkanı Köksal Toptan, bir talimat verdi. Toptan’ın talimatıyla, bundan sonra Genel Kurul Salonunda cep telefonları çekmeyecek. Telefon görüşmelerinin engellenmesi için geçici bir sistem kuran Bilgi İşlem Merkezi, daha sonra kendi sistemini devreye sokacak.

Cumhurbaşkanı seçimi turlarında bu sistem devreye girerek, milletvekilleri ile localarda oturan basın mensupları ve dinleyicilerin cep telefonlarıyla konuşmaları engellenmişti.

/ ANKARA

01.09.2007


 

İş dünyası kabineden memnun

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 60. Hükümet’e ilişkin olarak, ‘’Sayın Başbakan, hükümeti oluştururken tüm piyasaların beklentilerini çok iyi ölçmüş. Çok doğru bir hükümet’’ dedi.

Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nın açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Satıcı, 60. Hükümet’in önümüzdeki günlerde güvenoyu alarak göreve başlayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Sayın Başbakan, hükümeti oluştururken tüm piyasaların beklentilerini çok iyi ölçmüş. Çok doğru bir hükümet. Piyasaların ve kamuoyunun beklentileriyle örtüşüyor. Başarılar diliyorum.’’

Oğuz Satıcı, Abdullah Gül’ün 11. Cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin bir soru üzerine de ‘’İnşallah önümüzdeki dönem Abdullah Gül ile birlikte Türkiye daha dışa açık, toplumun tüm kesimleriyle daha yakın ilişki içinde olacak ve Türkiye’nin zenginleşme ve özgürleşme yolculuğunda önemli rol sahibi olacak’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

01.09.2007


 

Yurt müracaat sonuçları açıklandı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), 2007-2008 öğretim döneminde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na girerek, bir yüksek öğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencilerinin yurt müracaat sonuçlarını açıkladı.

Sonuçlar, YURTKUR’un internet sitesi www.kyk.gov.tr ile ÖSYM Başkanlığının internet sitesi www.osym.gov.tr adreslerinden duyurulduğu belirtilerek, kayıtların, 3-14 Eylül tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Mayın tuzağı ucuz atlatıldı

Tunceli’nin Nazimiye ilçesinde bağlı Dereova köyü yoluna teröristlerce döşenen patlayıcı infilak etti. Patlamada ölen ya da yaralanan olmazken, yolda yaklaşık 1 metre derinliğinde ve 1.5 metre genişliğinde çukur oluştu.

Güvenlik güçlerinin olay yerinde yaptığı incelemelerde, patlayıcının uzaktan kumandalı olduğu tespit edildi. Patlamanın ardından bölgede başlatılan operasyonun devam ettiği bildirildi.

/ TUNCELİ

01.09.2007


 

Geçen hafta trafik kazalarında 116 kişi öldü

Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen trafik kazalarında 116 kişi, asayiş olaylarında da 38 kişi öldü.

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde meydana gelen 83 ölümlü trafik kazasında 116 kişi hayatını kaybetti. Kazalarda 274 kişi de yaralandı. Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen 311 asayiş olayında 32 kişi yaşamını yitirdi, 38 kişi yaralanırken, olaylarla ilgili 308 kişi yakalandı.

Ülke genelinde meydana gelen 5 terör nitelikli olayda ise terör örgütüyle bağlantılı oldukları şüphesiyle 19 kişi gözaltına alındı.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Şehirler yeşil alan fakiri

Başta İzmir olmak üzere Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye gibi sıcak havanın yılın büyük bölümünde hüküm sürdüğü şehirlerde yeşil alanlarda sıcağa ve susuzluğa dayanıklı ağaç ve diğer bitki türleri tercih ediliyor.

Yerel yönetimlerin, su israfını en aza indirebilmek için yaptığı çalışmalar devam ederken, en gözde yöntem otomatik sulama ve damla sulama olduğu ortaya çıktı.

Adana’da merkez Seyhan ve Yüreğir ilçesinde, belediyelerin sorumluluk alanında yaklaşık 4 milyon metrekare yeşil alan bulunuyor. Yeşil alanlarda sıcağa ve susuzluğa dayanıklı ağaç ve diğer bitki türlerinin tercih edildiği şehirde, buraların sulanmasında genellikle DSİ’ye ait kanallarla yer altı kaynaklarından yararlanılıyor.

“Su değerlidir, akıp gitmesin” kampanyasıyla kuraklık tehdidine karşı erken tedbir alan İzmir Büyükşehir Belediyesi de, park ve bahçelerdeki yeşil alan düzenlemelerine yönelik politikasını değiştirdi. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, bundan sonraki çalışmalarında geniş çim alanlar yerine daha az su tüketen yer örtücü ve çalı grubu bitki dikilmesine ilişkin çalışma başlattı.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 700 bin metrekare yeşil alanı olan ilin susuz kalma ihtimaline karşı 10 yıl önceden kuraklığa dayanıklı bitkiler diktiklerini ifade etti. Kırklareli Park ve Bahçeler Müdürü Selçuk Tanta, 80 bin metrekare yeşil alanları bulunduğunu belirterek, su sıkıntısı sebebiyle parklara çim ekmemeye özen gösterdiklerini söyledi.

Şırnak Park ve Bahçeler Müdürü Cemil Üstün, ilde yeşil alan miktarının çok az olduğunu, kişi başına 1.50 metrekare düştüğünü, su yetersizliği sebebiyle yeşil alan çalışması yapamadıklarını söyledi. Mardin Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Abdulkadir Akdağ da, şehrin yıllardır susuzluk problemi yaşaması sebebiyle çim alanı miktarının çok fazla olmadığını, yeteri kadar bulunmayan yeşil alanları da tankerlerle suladıklarını açıkladı.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Göle “su” çalındı

Manavgat Belediyesi’nin gerçekleştirdiği 14. Uluslararası Manavgat Barış Suyu Turizm ve Kültür Festivali başladı. Programın açılışında, temsili Nasrettin Hoca, iklim değişikliği sebebiyle yaşanan kuraklığa dikkati çekerek, su seviyesinin artması için Titreyengöl’e “su” çaldı.

“Dünya Susuz Kalmasın” temasının işlendiği festivalde eşeğine ters binerek göl kenarına gelen Nasrettin Hoca, iklim değişiklikleri sebebiyle yaşanan kuraklığa dikkati çekti.

/ ANTALYA

01.09.2007


 

Eğitim ödeneği 450 YTL

Milli Eğitim Bakanlığı, her eğitim-öğretim yılının başında öğretmenlere verilen eğitime hazırlık ödeneğini 2007-2008 eğitim öğretim yılı için 450 YTL’ye çıkardı.

Öğretmenlere, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında 425 YTL eğitime hazırlık ödeneği ödenmişti.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Toplumun ruh sağlığı iyi değil

İstanbul Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Doç. Dr. Sefa Saygılı, psikologların hasta sayısının çok arttığını, bu durumun 30 yıldır yükselen bir grafik çizdiğini belirterek, “Maalesef toplumun ruh sağlığı pek iyi değil” dedi.

Hastane ve psikologların değerlendirdiği vak’alardaki artışın toplumun ruh sağlığı konusunda kendilerine fikir verdiğini ifade eden Saygılı, insanların kazançlarının üzerinde bir hayatı hedeflediğini, ancak bunu başaramayınca sorunların da başladığını vurguladı.

Barış ve hoşgörü ortamının sağlanması, kardeşlik ve dostluğa önem verilmesinin sorunların çözümünde önemi olduğunu belirten Saygılı, ayrıca insanların, kendi güçleriyle yapacaklarını dengelemeleri, aşırılıktan kaçınmaları gerektiğini hatırlattı.

Saygılı, bütün yaşanan gelişmelerin politikacılar üzerinde de etkili olduğuna dikkati çekerek, “Bu ortamda politikacılar da adeta ipteki cambaz gibi olmak durumunda kalıyorlar. Onların da psikolojilerinin çok iyi olduğunu söylememiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

/ İSKENDERUN

01.09.2007


 

İstanbul’a 400 okul lâzım

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, İstanbul’da sınıf mevcutlarının 30’a düşmesi için acil olarak 400 yeni okula ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Yeni eğitim ve öğretim yılında ders zilinin ilköğretim birinci sınıflar için 10 Eylül, diğer sınıflar için 17 Eylül’de çalacağını hatırlatan Ata Özer, “İstanbul’da 2,5 milyon öğrencimiz 82 bin öğretmenimiz ve 2 bin 592 okulumuzun mevcut olduğunun bilincindeyiz. İstanbul’da bu yıl eğitim ve öğretimin sekteye uğramadan devam etmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

İstanbul’da bugün liselerin sınıf mevcudunun 44, ilköğretim sınıflarının ise 47 olduğunu aktaran Özer, “Bu sayıları yerinde tutmak istersek İstanbul’a her yıl 1500 derslik yapmamız lâzım” diye konuştu. Özer, İstanbul’da 2008 yılı içinde, bağışçılar, bakanlık ve il özel idare tarafından yapılacak okulların sayısını 95’e çıkardıklarını ve bunları tamamlayacaklarını belirterek, acilen 400 okula ihtiyaçları olduğunu vurguladı. İl Millî Eğitim Müdürü Ata Özer, okullarda velilerden “zorunlu bağış” ya da “kayıt parası” adı altında para alındığına ilişkin şikâyetlerle ilgili olarak da, “Müdürlük bünyesinde bir komisyon kurduk, şikâyetleri inceliyoruz. Her toplumda yanlış yapanlar olabilir. Eğitim kadrosunda da yanlış iş yapanlar vardır” dedi.

/ İSTANBUL

01.09.2007


 

Servislere sıkı denetim

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, Servis Araçları Yönergesi doğrultusunda araçların “Araç Uygunluk Belgesi” alabilmesi için tek tek denetim ve ruhsatlandırma işlemlerinden geçeceğini söyledi.

İzmir’de toplam 4 bin 553 servis aracının bulunduğunu belirten Bostancı, bu araçların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan Servis Araçları Yönergesi doğrultusunda denetlendiğini bildirdi. Araç sürücülerine verilen eğitimlere devam edileceğini ifade eden Bostancı, servis aracı sürücülerinden Türkiye’de ilk kez alkol ve uyuşturucu bağımlılık testinden de rapor isteneceğini kaydetti.

Bostancı, İzmir’de öğrenci aylık taşıma ücreti tarifesine göre fiyatların, 0-3 kilometre için 65 YTL, 0-6 kilometre için 85, 0-10 kilometre için 95, 0-20 kilometre için ise 130 YTL olduğunu bildirdi.

/ İZMİR

01.09.2007


 

Ahıskalı gençler Bağcılar’da

Bağcılar Belediyesi 90 Ahıskalı öğrenciyi Türkiye’de ağırladı. Bağcılar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Ahıska Türkleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin birlikte yürüttüğü, “2. Geleneksel Türk Cumhuriyetleri Kültür Köprüsü-Dostluk Gezisi” programı Belediye Sarayı’nda verilen gala yemeği ile sona erdi.

Programda konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Ahıskalı gençlerle, aradaki manevî bağları güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Türkiye’deki bazı tarihî şehirlere yönelik gezileri de kapsayan etkinliğe katılan gençlere birer teşekkür plaketi de takdim eden Çağırıcı, “Aynı ortak geçmişse, kültüre, dine mensup kardeşler olarak sevginin, hoşgörünün, anlayışın ve dostluğun hiç eksilmemesi ve gönül iklimlerimizde hüküm sürmesini diliyorum” dedi.

AKP İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık’ın da katıldığı program, tasavvuf müziği eşliğinde semazen gösterileriyle devam etti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

01.09.2007


 

Hijyenik şartlarda üretilen dondurma sağlığa yararlı

Uzmanlar, 100 gram dondurmada bulunan 135 mg kalsiyum, 115 mg fosforun önemli besin kaynağı olduğunu söylüyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Orhan Kaşlıoğlu, hijyenik şartlarda üretilen dondurmanın, aşırıya gidilmemesi halinde son derece yararlı bir gıda maddesi olduğunu ifade etti.

Dondurmanın muhtevasının kalsiyum ve fosfor açısından zengin olduğunu kaydeden Dr. Kaşlıoğlu, kemikler için vazgeçilmez olan bu minerallerin en iyi kaynağının süt ve süt ürünleri olduğunu belirtti.

100 gram sütteki kalsiyum ve fosfor miktarının, yapılışındaki yoğunlaşmadan dolayı dondurmada daha fazla bulunduğunu ifade eden Dr. Orhan Kaşlıoğlu şu bilgileri verdi: “100 gram dondurmada 135 mg kalsiyum bulunmaktayken sütte bu miktar 115 mg’dır. Yine 100 gram dondurmada 115 mg fosfor bulunmaktayken sütte bu miktar 92 mg’dır. Dünya Sağlık Örgütü 1-10 yaş için 800 mg, 11-24 yaş için 1200 mg, sonrasında 800 mg/gün kalsiyum alınmasını önermektedir. Yani ergen dönem ile menopoz döneminde daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple bu yaş aralığındakiler daha çok dondurma tüketmelidir. Dondurma ayrıca, B grubu vitaminleri ile A vitamini bakımından da zengin bir kaynaktır.” Dr. Orhan Kaşlıoğlu, dondurma tüketirken sınırların aşılmaması gerektiğinin önemine işaret etti. 100 gram dondurmanın vücuda 190-200 kalori sağlayacağının unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kaşlıoğlu, “Günde 100 gramdan daha fazla dondurma tüketilmesi şişmanlığa sebep olabilir. Özellikle anne ve babaların çocukların dondurma tüketimini kontrol altında tutması, sağlıkları açısında yararlı olur” diye konuştu.

/ BURSA

01.09.2007


 

Kırtasiye malzemeleri alırken bunlara dikkat

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, aileleri kokulu kalem, silgi, yapıştırıcı, resim boyaları ve beyaz tahta kalemlerinin tehlikeleri konusunda uyardı.

Akdur, kırtasiye malzemelerindeki ‘’gizli tehlikeye’’ dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kokulu kalem ve silgilerin çocuklar için tehlikeli olduğunu ifade eden Akdur, ‘’Kokulu kırtasiye malzemelerindeki kokuları bize ulaştıran çözücüler sağlığa zararlıdır. Bu sebeple anne ve babalar çocuklarına kesinlikle kokulu kalem ve silgi almamalıdır’’ dedi.

Organik çözücü içeren yapıştırıcılar konusunda da aileleri uyaran Akdur, sağlığa zararlı ve alışkanlık yapan ‘’xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücüleri (solvent bazlı)’’ içinde barındıran yapıştırıcılar alınmaması gerektiğini söyledi. Akdur, bu yapıştırıcıların yerine suda çözünen maddelerden yapılmış (su bazlı) yapıştırıcıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve ‘’Anne babalar çocuklarına yapıştırıcı alırken mutlaka incelemeli ve üzerinde ‘su bazlı olduğuna’ dair bilgi aramalıdırlar’’ diye konuştu.

BEYAZ TAHTA KALEMLERİ

Akdur, içinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmasının öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini de söyledi. Akdur, şunları kaydetti: ‘’Etilasetat ve ksilende çözülmüş boyalardan yapılmış beyaz tahta kalemleri kullanılmamalıdır. Anne babalar beyaz tahta kalemi alırken, üzerinde ‘alkolde çözülmüş boyadan yapılmış (alkol bazlı)’ olduğuna ilişkin bilgi ya da ‘sağlığa zararlı madde içermediğine’ dair uyarı aramalıdır.’’

RESİM BOYALARINDA KANSEROJEN MADDE

Resim boyaları ve renkli kalemlerin üretiminde kullanılan azo boyalarının da kanserojen olduğunun altını çizen Akdur, “Bu nedenle anneler babalar, çocuklarına resim boyaları ve kalemleri alırken üzerinde ‘azo boyası’ içermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeliler’’ dedi.

TSE VE CE BELGESİ

Akdur, kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE ve CE damgalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirterek, şunları söyledi: ‘’Öğretmenlerimiz bu konuda bilinçli davranmalı ve hem kendi hem de öğrencilerinin sağlığına zararlı olan kırtasiye malzemeleri konusunda öğrencilerini ve velileri uyarmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetim, eğitim ve uyarılarını sıklaştırmalıdır.’’

/ ANKARA

01.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri