Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak'ta sivil katliamı

Irak’ta Ağustos’ta öldürülen sivillerin sayısının önceki aya oranla arttığı bildirildi. Buna göre Şubat’ta öldürülen sivillerin sayısı 1626 iken, bu sayı Temmuz’da 1652’ye, Ağustos’taysa 1771’e çıktı. Sivil kayıpların en fazla olduğu ay 1951 ile Mayıs iken, Haziran’da bu sayının 1241’e düştüğü, Temmuz’daysa yine arttığı kaydedildi.

Irak’ta Ağustos’ta öldürülen sivillerin sayısının önceki aya oranla arttığı bildirildi. Irak sağlık, içişleri ve savunma bakanlıklarından alınan veriler, ülkede geçen ay öldürülen sivillerin sayısının Temmuz ve ABD Başkanı George Bush’un Irak’ta asker sayısının artırılması stratejisinin hayata geçtiği Şubat aylarına oranla yüzde 7 arttığını gösterdi. Buna göre Şubat’ta öldürülen sivillerin sayısı 1626 iken, bu sayı Temmuz’da 1652’ye, Ağustos’taysa 1771’e çıktı. Sivil kayıpların en fazla olduğu ay 1951 ile Mayıs iken, Haziran’da bu sayının 1241’e düştüğü, Temmuz’daysa yine arttığı kaydedildi.

Amerikalılar mezhep çatışmalarının başşehir Bağdat ve civarında azaldığını iddia etse de çok sayıda direnişçinin Amerikan askerlerinin operasyon düzenlediği bu yerlerden kaçarak başka bölgelerde saldırı düzenlediği belirtiliyor.

Bu arada, militanlar neredeyse her gün Irak güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarını sürdürüyor. Bakanlıkların verilerine göre Ağustos ayında 85 asker ve polis öldürüldü.

Irak’ın kuzeyinde 14 Ağustos’ta Yezidilerin yerleşim bölgelerini hedef alan eş zamanlı 4 intihar saldırısı düzenlenmişti. Irak işgalinden bu yana düzenlenen bu en kanlı saldırıda 400’den fazla kişi ölmüştü.

/ BAĞDAT

02.09.2007


 

“Bugünkü durumdan Rumsfeld sorumlu”

Irak işgal edildiği sırasında İngiltere Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdüren Sir Mike Jackson, Irak’ın bugünkü durumundan Amerikan politikalarını ve dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i sorumlu tuttu.

ABD’nin Irak’ta uyguladığı savaş sonrası stratejilerin bütünüyle yanlış olduğunu savunan Jackson, Rumsfeld’in uyguladığı politikayı “aklın iflâsı” olarak niteledi.

“Soldiers” dergisi için hazırladığı otobiyografisinde bu konudaki görüşlerine de yer ayıran Sir Mike Jackson, “Irak’taki durumun en büyük sorumlusu Donald Rumsfeld’dir” dedi. Rumsfeld’in Saddam rejiminin devrilmesinden sonra bölgeye yeterli sayıda asker konuşlandırmadığını, bunun da ülkede otoritenin ve düzenin oluşturulmasının önündeki en büyük engeli teşkil ettiğini belirten Sir Jackson, ABD’nin küresel terörle mücadele yöntemini de çok fazla “güce dayandığı” için eleştirdi. Jackson, “diplomasinin bu yönteme kurban verildiğini” de söyledi.

İngiliz basını, Jackson’ın eleştirilerinin, bir İngiliz komutan tarafından dile getirilmiş en ağır eleştiriler olduğu, bu sözlerin de İngiltere Genelkurmayı ile Pentagon arasındaki görünmeyen tansiyonu su yüzüne çıkardığı yorumlarına yer verdi.

/ LONDRA

02.09.2007


 

Maliki, Suudi din adamlarını suçladı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kerbelâ’da son imam Muhammed El Mehdi’nin doğum günü törenlerinde kan akmasından, Suudi din adamlarını sorumlu tuttu.

Gazetecilerin, Kerbelâ’daki çatışmalarda ‘’yabancı unsurların’’ rol oynadığı yolundaki sözlerine açıklık getirmesini istemeleri üzerine Nuri El Maliki, açıkça Suudi Arabistan ismini telâffuz etmeden ‘’geçmişte Şiiler’in kâfir olduklarını söyleyen yani öldürülebileceklerini ima eden örgütleri, fanatik çeteleri ve sorumsuz din adamlarını’’ suçladığını söyledi.

Maliki, ‘’Herhangi bir delile ihtiyacımız yok. Çünkü bu çevreler İmam Hüseyin ve İmam Abbas türbelerinin yıkılması için fetva verdiler’’ dedi.

Suudi din adamı Abdürrahman Barak, geçen Aralık ayında yaptığı bir açıklamada Şiiler’i, ‘’Yahudi ve Hıristiyanlar’dan daha kötü olan inançsızlar’’ olarak nitelendirmişti. Yine Aralık ayında 30 kadar önde gelen Suudi din adamı da Ortadoğu’daki bütün Sünniler’e, Irak’taki Şiiler’e karşı Sünniler’i desteklemeleri çağrısında bulunmuşlardı.

Kerbelâ’da, Şiiler’in 12. ve son imamı Mehdi’nin doğum günü dolayısıyla Salı ve Çarşamba günleri düzenlenen törenlerde, rakip Şiî gruplar arasındaki çatışmalarda 52 kişi ölmüş ve türbeler zarar görmüştü.

/ BAĞDAT

02.09.2007


 

ABD Ordusu: El Kaide operasyonları artacak

Irak’ta radikal Şiî din adamı Mukteda el Sadr’ın kendisine bağlı güçlerin yeniden yapılanması amacıyla Mehdi Ordusu milislerinin faaliyetlerini 6 ay askıya alma kararının Irak’taki El Kaide örgütüne yönelik operasyonlara yoğunlaşılmasına yardımcı olacağı bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, “Sadr’ın talimatlarının uygulanmasının, koalisyon ve Irak güvenlik güçlerine Irak’taki El Kaide örgütü ve Irak halkının korunması üzerinde yoğunlaşmaları imkânı sağlayacağı” belirtildi.

Kerbelâ’da geçen hafta çıkan ve 52 kişinin hayatına mal olan çatışmalardan sonra Sadr, milislerine faaliyetlerini 6 ay askıya alınması talimatı vermişti. Mehdi Ordusunun ideolojik görüşünü koruyarak yeniden yapılanacağı belirtiliyor.

/ BAĞDAT

02.09.2007


 

Kosova seçimleri 17 Kasım’da

Kosova’daki BM misyonu, bölgedeki genel ve yerel seçimlerin Kasım ayında yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

BM misyonuyla Arnavut liderler arasında yapılan görüşmede, seçimlerin 17 Kasım’da yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Ancak BM’nin Kosova yöneticisi Joachim Ruecker, bölgenin nihaî statüsünün belirlenmesi sürecine engel olduğunun görülmesi durumunda seçimlerin ertelenebileceğini söyledi.

Ruecker, ‘’Bir çatışma olursa, özellikle de seçimlerin yapılması, statünün belirlenmesine engel olmak için mazaret olarak kullanılırsa, seçim tarihini erteleme hakkına sahibim’’ dedi.

Kosova ana muhalefet lideri Haşim Taci de, ‘’ABD ve Avrupa Birliği’nden Kosova’nın bağımsızlığının tanınması konusunda bir sinyal alırsak seçimleri erteleyeceğiz’’ dedi. Kimi Kosovalı politikacılar, seçimlerin bağımsızlıktan sonra yapılmasını istiyorlar.

/ PRİŞTİNE

02.09.2007


 

Afganistan’da, 18 Taliban daha öldürüldü

Afganistan’da koalisyon güçlerinin Helman’da 20 kadar Taliban militanını öldürdükleri açıklamasının ardından, bu kez de Gazni’de 18 Taliban’ın öldürüldüğü bildirildi.

Afganistan’ın orta kesimlerinde bulunan Gazni vilayetinin Emniyet Müdürü General Ali Şah Ahmedi, polisin, güvenlik güçlerini hedef almayı planlayan bir grup Taliban militanına saldırı düzenlediğini söyledi. General Ahmedi, operasyonda 18 Taliban militanının öldürüldüğünü, 6’sının yakalandığını anlatarak, “Operasyon başarılı geçti” dedi.

/ KABİL

02.09.2007


 

Fransa’da ETA operasyonu

İspanya’nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden terör örgütü ETA’nın dört üyesinin Fransa’nın güneyinde yakalandığı bildirildi.

İspanyol haber ajansları, Fransız polisinin Toulouse şehri yakınlarında düzenlediği operasyonda, aralarında örgütün bomba uzmanı Luis İgnacio Iruretagoyena’nın da bulunduğu 4 ETA üyesinin yakalandığını duyurdu. Fransa’da ETA’ya yönelik operasyonların sürdüğü kaydedildi.

/ MADRİD

02.09.2007


 

Ban, Talat'a mektup gönderdi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’la gelecek hafta yapacağı görüşme öncesi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a mektup gönderdiği bildirildi.

Rum kesiminde yayımlanan “Politis” gazetesi, Talat’ın Papadopulos’la yapacağı görüşme arifesi BM Genel Sekreteri Ban’dan mektup aldığını yazdı. Ban’ın mektubunun, KKTC’ye Perşembe günü ulaştığı ve mektubun Cumhurbaşkanı Talat’ın kısa süre önce BM Genel Sekreterine gönderdiği mektuba cevap niteliği taşıdığı kaydedildi.

Gazeteye göre, BM Genel Sekreteri Ban, söz konusu mektupta, 8 Temmuz Anlaşmasına varılmasından 14 ay sonra hiçbir ilerleme kaydedilmemiş olmasından duyduğu hayal kırıklığı ve endişeyi dile getirdi, ancak Talat-Papadopulos görüşmesinin yapılması için uzlaşıya varılmasından duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Ban’ın mektubunda ayrıca, “Talat’ı bu fırsatı bir prosedür başlaması ve bugünkü çıkmazın aşılması amacıyla değerlendirmesi konusunda cesaretlendirdiği” belirtildi.

Talat ve Papadopulos gelecek hafta Çarşamba günü, öğleden sonra, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in rezidansında görüşecek.

/ LEFKOŞA

02.09.2007


 

Kuveyt’te tatil günü tartışması

Kuveytliler ilk kez hafta sonu tatilini Cuma - Cumartesi günleri yapıyor. Hükümetin hafta sonu tatilinin Perşembe - Cuma değil, Cuma - Cumartesi olmasına karar vermesinin ardından Kuveytliler ilk kez bir Cumartesi günü resmen tatil yaptı.

Parlamentodaki radikaller ise bu reformun İslâm’a aykırı olduğu ve Batılı ülkeleri memnun etmek için bu kararın alındığı yorumunu yapıyor. Kuveyt’teki özel sektörün hükümetin Mayısta aldığı ve dün hayata geçen bu kararı uygulama zorunluluğu bulunmuyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar da geçen yıl, iş haftasının Batılı ülkelerinkine benzemesi amacıyla hafta sonu tatillerinin gününü değiştirmişti.

/ KUVEYT

02.09.2007


 

Kongo’da salgın hastalık paniği

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, “ölüm oranı yüksek, bilinmeyen bir salgın hastalığı” araştırdığını açıkladı.

DSÖ’nün açıklamasında, hastalığın ateş, baş ve karın ağrısı, kusma, ishal gibi belirtiler gösterdiği, bu hastalığa yakalananların yarısından fazlasını 10 yaş altındaki çocukların oluşturduğu bildirildi.

Bu hastalığa kaç kişinin yakalandığı ya da öldüğü konusunda bilgi verilmeyen açıklamada, DSÖ uzmanları ile Kongolu yetkililerin laboratuvar incelemeleri için örnekler aldıkları, ancak hastalığın sebebinin henüz bilinmediği ifade edildi.

/ CENEVRE

02.09.2007


 

İngiltere, en yağışlı yazını geçirdi

İngiltere’nin, istatistiklerin tutulmaya başlandığı 1914 yılından bu yana en yağışlı yaz aylarını geçirdiği açıklandı.

Yaz aylarının başlamasından itibaren kuzey, orta ve son olarak da güney İngiltere’de sellerin meydana geldiğine dikkat çeken uzmanlar, halen ülkedeki beş ayrı bölgede sel alarmı durumunun geçerli olduğunu belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Dairesi Başkanı Keith Groves, “Belki yağışlı bir yaz geçirdik, ama hava sıcaklıkları mevsim normallerine uygun seyretti” dedi. İngiltere’de halen Devon bölgesinin kuzeyi, Bournemouth, Mersey, kuzey Norfolk ve Bristol’den Exmoor’a kadar olan sahil şeridinde su baskınları konusunda verilen alarm durumu sürüyor.

/ LONDRA

02.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri