Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Din dersi seçmeli oluyor

AKP’nin isteği üzerine yeni bir anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, bir grup akademisyenle birlikte yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Özbudun, ‘’zorunlu’’ din derslerinin isteğe bağlı olmasını teklif ettiklerini ifade ederek, ‘’Bu madde ile ya isteyen din dersi alacak ya da istemeyen muaf tutulacak’’ dedi.

Prof. Dr. Özbudun, yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı ile birlikte hazırladıkları ‘’sivil’’ anayasa taslağının, 137 maddeden oluştuğunu söyledi. Yaptıkları çalışmayı AKP yönetimine sunduklarını ve parti yönetimi tarafından incelendiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, çalışmanın birkaç gün içinde kamuoyuna açıklanacağını dile getirdi.

Hazırlanan Anayasa taslağının kamuoyunun beklentilerini fazlasıyla karşılayacağına inandığını ifade eden Prof. Dr. Özbudun, tamamen bağımsız yürüttükleri çalışmalarına hiçbir partilinin katılmadığını anlattı.

1982 Anayasası’nın bugüne kadar hep eleştirilere hedef olduğunu ve birçok hükmünün ‘’otoriter devlet hükümleri’’ni yansıttığını belirten Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, artık Türkiye’de herkesin daha çok demokrasiden yana olduğunun altını çizdi.

55 MİLLETVEKİLİ ANAYASA

MAHKEMESİNE DÂVÂ AÇABİLECEK

Taslak çalışmada, Cumhurbaşkanı veya Meclisin 10’da 1’i oranında milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesine ‘’iptal’’ dâvâsı açılabilmesinin yer aldığını da dile getiren Prof. Dr. Özbudun, ‘’Yani, 55 milletvekili Anayasa Mahkemesine dâvâ açabilir’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Özbudun, temel hak ve hürriyetlerle ilgili maddelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karar ve içtihatlarının temel alınarak, kaleme alındığını kaydederek, söz konusu karar ve sözleşmelere uyum sağlandığını sözlerine ekledi.

“LAİKLİK FAZLASIYLA KORUNUYOR’’

Hazırladıkları ‘’sivil’’ Anayasa ile ilgili bazı yayın organlarında ‘’laikliğe yeni bir tanım getirildiği’’ iddialarının yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Ergun Özbudun, söz konusu haberlerin tamamen asılsız olduğunu kaydederek, ‘’Laiklik, 1982 Anayasası’nda nasıl korunuyorsa, bizim hazırladığımız taslakta daha fazlasıyla korunuyor’’ dedi.

Yaptıkları çalışmada, ‘’zorunlu’’ din derslerinin isteğe bağlı olmasını teklif ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Özbudun, ‘’Bu madde ile ya isteyen din dersi alacak ya da istemeyen muaf tutulacak’’ diye konuştu.

Bu düzenlemenin laiklik üzerindeki vurguyu daha da güçlendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, taslak metinde, eğitimin laik, demokratik ve çağdaş bilim esaslarına göre yapılacağı vurgusuna dikkati çekti.

/ ANKARA

02.09.2007


 

Barış hem insanî, hem de ahlâkî bir sorumluluktur

TBMM Başkanı Köksal Toptan, insanlığın ortak ideali olan barış için her bireye büyük görevler düştüğünü belirterek, barış ve adaletin tesisi için gereken gayreti göstermenin, hem insanî, hem de ahlâkî bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Toptan, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Toptan, bütün insanlığın ortak ideali olan barışın dünyanın dört bir tarafında aynı günde hatırlanarak daha fazla seslendirilmesinin herkesi mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını ifade etti. Toptan, ‘’Zira barışla kuşatılmış adil bir dünyada yaşamak, insanlığın en eski ve en vazgeçilmez özlemidir. Ancak bu özlem, savaşlar ve çeşitli ihlaller yüzünden çoğu zaman lekelenerek, ertelenmiştir’’ dedi. Bugün de aynı durumun söz konusu olduğunu ve insanoğlunun barışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Toptan, herkesin, barış dolu bir dünyada yaşamak idealini kurduğunu kaydetti. Barış dolu bir dünya özlemiyle 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayan Toptan, bu günle dile getirilmek istenen anlam ve önemin bütün insanlığa hakim olmasını diledi.

Teröre karşı ortak duruş sergilenmeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yayımladığı mesajında, “Şiddet ve çatışma kültürünün barış ideallerimizi her zamankinden daha çok tehdit ettiği küreselleşen dünyamızda, insanların barış ve refah içinde yaşamasının temel şartlarından biri de, bütün ülkelerin terör ve şiddete karşı işbirliği ve dayanışma içerisinde olmasıdır” dedi. Erdoğan, terör, şiddet ve çatışma kültürüne karşı ortak bir duruş sergilemenin, gerek ulusal, gerek bölgesel, gerekse küresel ölçekte barış çağrılarının ön şartı haline geldiğini ifade etti.

/ ANKARA

02.09.2007


 

“Ankara Forumu” Kudüs’te toplanıyor

Türkiye, İsrail ve Filistin’den iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiren ‘’Ankara Forumu’’nun 6. toplantısı hafta başında Doğu Kudüs’te yapılacak.

Edinilen bilgiye göre, Washington’daki son toplantıdan 5 ay sonra yeniden bir araya gelecek olan forum tarafları, 4 Eylül Salı günü, Gazze’deki sanayi bölgesi projesi ile ilgili gelişmeler yanı sıra ağırlıklı olarak, Batı Şeria’ya yapılabilecek yatırımlar konusunu değerlendirecek.

Doğu Kudüs’teki St. George International Oteli’nde yapılacak görüşmeler için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı aynı zamanda Ankara Forumu’nun başkanlığını yapan Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir heyet, Pazartesi günü akşamı Tel Aviv’de olacak. Heyette, Filistin Özel Koordinatörü Vehbi Dinçerler, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Büyükelçi Bozkurt Aran, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (Tepav) Direktörü Güven Sak da yer alıyor.

Toplantıda, Ankara Forumu’nun İsrail ve Filistin tarafı başkanları; İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı, Ankara Forumu Başkan Yardımcısı Şraga Broş ile yine Forum başkan yardımcısı, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed El Zugeyr de yer alacak.

Ankara Forumu’nun 6. toplantısında, uzun süredir hem İsrailli hem Filistinli iş adamları tarafından seslendirilen Türk iş adamlarının, Batı Şeria’ya yatırım yapmaları konusundaki görüşler değerlendirilecek. Batı Şeria’da özellikle Cenin ve Tarkumiye’de özel sektörün yatırımları için uygun fırsatlar bulunduğu belirtiliyor.

/ KUDÜS

02.09.2007


 

Baykal: Görevimizi çok iyi yaptık

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda, çok iyi bir görev yaptıklarını söyledi. Baykal “Yaptığımız uyarıların değeri, her geçen gün daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

Deniz Baykal, 76. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılışına katılmak üzere İzmir’e gelişinde, Adnan Menderes Havalimanı VIP Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. TBMM’de hükümet programının okunduğunu hatırlatan Baykal, bundan sonraki süreçte, hükümet programının ele alınması için 2 gün meclis çalışmalarına ara verildiğini, kendilerinin de 5 Eylül’de yapılacak güven oylaması öncesi, bu süreyi en iyi biçimde çalışarak değerlendireceklerini bildirdi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Baykal, gazetelerde yer alan, parti yöneticilerini artık cumhurbaşkanlığı konusunda açıklama yapmamaları yönünde uyardığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, ‘’O bir yanlış anlama sonucu basına öyle geçti. Cumhurbaşkanlığı konusunda ben ve arkadaşlarım çok iyi bir görev yaptığımızı düşünüyoruz. Şimdi yeni bir noktaya gelindi. AK Parti iktidarının ve hükümetinin uygulamalarını değerlendireceğiz’’ dedi.

Baykal, bu noktada yeni bir değerlendirmeleri olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti: ‘’Cumhurbaşkanlığı konusunda yeni bir değerlendirme yapma noktasına gelmiş durumda değiliz. Yani ‘Ne kadar yanılmışız, hata yapmışız’ diye bize bunu söyletecek bir manzara yok. Yaptığımız uyarıların değeri her geçen gün daha iyi anlaşılacaktır. Bakın, Türkiye’nin kimliğinin değiştiği, ılımlı İslama yöneldiği yönünde görüşler, dünyada dış gözlemciler tarafından ısrarla ifade ediliyor.

/ İZMİR

02.09.2007


 

Sezer: Gül, Türkiye için bir şans olabilir

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Cumhuriyet ve laiklik konusunda hassas davranması durumunda Türkiye için bir şans olabileceğini ifade etti.

Zeki Sezer, Cumhurbaşkanı seçimi ve asker siyaset ilişkisini değerlendirdi. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle, “tanımamazlık” anlayışı içinde olmayacaklarının altını çizen Sezer, ancak bazı kaygılarının olduğunu söyledi. Sezer, kaygı duydukları konuları yakından izleyeceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün toplumun kendisinden kaygı duyduğunu bilincinde olduğunu belirten Sezer şöyle devam etti: “Sayın Gül de konuşmalarında bizim kaygı duyduğumuz konularda toplumun kendisinden kaygı duyduğunu biliyor olmalı ki o konulara değinmek ihtiyacı hissetti. Anayasa’nın ilk dört maddesi dahil olmak üzere tümüne bağlı kalacağına dair ve tarafsız olacağına dair söylemler ortaya koydu. Gül’ün, bu konudaki açıklamaları, kendisine yönelik kaygıların dışa vurumudur. Bundan sonra gerçekten söylediği gibi davranacaksa sorun yok. Gerçekten, ülkenin, toplumun, Cumhuriyetin ve laikliğin hassasiyetlerini konusunda o da hassas olacaksa Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasında bir problem yok. Eğer, Gül bu şekilde davranırsa Türkiye için bir şans olur. Biz muhalefetimizi yapıcı ve sağ duyulu yapacağız. Ama ülkenin ve toplumun hassas olduğu konularda da son derece kararlı bir dik duruş ortaya koyacağız. Yakından takip edeceğiz Gül’ün icraatlarını.”

02.09.2007


 

Muhalefet programa tepkili

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis Genel Kurulu’nda okuduğu yeni hükümet programına, muhalefetten tepki var. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, program için ‘’Bütçe görüşmelerinde yapılan bir konuşmayı çağrıştırıyor’’ dedi.

MHP değerlendirmeyi Pazartesiye bırakırken, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, hükümet programını “derinliksiz” buldu.

CHP:

CHP adına açıklama yapan Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, “Hükümetin önümüzdeki 5 yıl için ortaya koyduğu ciddî bir iddianın programda yer almadığını gördük. Geçmişteki uygulamalar uzun uzun anlatılıyor ve bundan sonra da devam edeceği belirtiliyor. Hükümet programı olmaktan çok, bütçe görüşmelerinde yapılan bir konuşmayı çağrıştırıyor” yorumunda bulundu.

MHP:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuyla ilgili görüşmenin 3 Eylül Pazartesi günü yapılacağını söyledi.

DTP:

Programla ilgili “başlıklar halinde verilmiş,, derinine inilmemiş” değerlendirmesini yapan DTP’li Ahmet Türk, “bölgelerarası gelir dağılımına ilişkin farklılıklara değinilmedi. Özel bir ‘kalkınma planı’ hazırlanması gerekirdi” diye konuştu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da hükümetin çatışmaların “nasıl” önleneceği konusunda, net bir yaklaşım ortaya koymadığını söyledi.

/ ANKARA

02.09.2007


 

Tunceli’de 1 terörist yakalandı

Genelkurmay Başkanlığı, Tunceli’de 1 teröristin yakalandığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruda, Tunceli’nin Merkez ilçesinde önceki gün güvenlik güçleri tarafından yapılan yol kontrol ve araması esnasında 1 teröristin yakalandığı kaydedildi. Duyuruda, Bingöl’ün Yayladere ilçesi dağlık arazi kesiminde güvenlik güçleri tarafından yürütülen arama ve tarama faaliyeti esnasında, teröristler tarafından araziye döşenen mayının patlaması sonucu bir güvenlik görevlisinin yaralandığı, Siirt’in Pervari İlçesi dağlık arazi kesiminde teröristlere ait sığınaklarda 3 ton gıda malzemesi ele geçirildiği belirtildi.

/ ANKARA

02.09.2007


 

Barış Günü’nde “sivil anayasa” talebi

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, “sivil anayasa” çalışmalarını desteklediklerini belirterek konuyla ilgili bazı tekliflerde bulundu.

Barış Günü vesilesiyle MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, “Sivil anayasa çalışmalarını destekliyor ve müstakbel anayasanın insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir “toplum sözleşmesi” niteliğini taşımasını diliyoruz” denildi. Sivil anayasanın en önemli vasıflarından birinin, devlet organlarını “nötr-yansız” bir pozisyonda konumlandırması olduğunun belirtildiği toplantıda, yeni anayasanın, toplumun çoğulcu yapısını tanıyan özgürlükçü bir ruhla kaleme alınması gerektiği vurgulandı.

Laiklik ilkesinin herkesin din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına alacak bir anlayışla yeniden tanımlanması gerektiğinin belirtildiği toplantıda, vatandaşlık, cumhurbaşkanı, yargı, özgürlükler, eğitim, uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığı, yerel yönetimler konularına da değinildi. Teklifler arasında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs eden her türlü darbe girişimin ağır cezalara tabi tutulacağı anayasada açıkça belirtilmelidir” maddesi dikkat çekti.

İHD: YILGINLIĞA KAPILMIYORUZ

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İnsan Hakları Derneği’nden yapılan açıklamada ise, “Barışın tesisi yolunda yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılmıyoruz” denildi.

Dünyada barış için günde sadece 1 dolar harcanırken, silahlanma için 2 bin dolar harcandığına dikkat çekilen açıklamada, “Bizler insan hakları savunucuları olarak, bugüne kadar onurlu toplumsal barış için yapılan mücadelelerin yeterli bir sonuç vermemiş olmasını üzüntü ile karşılamakla birlikte, barışın tesisi yolunda yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılmıyoruz. Hangi siyasi görüş ya da geleneğe mensup olursa olsun, temel tercihini barıştan yana yapmış olan tüm kişi ve kuruluşları, ortaya güçlü bir ‘barış iradesi’ koyabilmek için, bir kez daha güç ve eylem birliğine çağırıyoruz” denildi.

/ DİYARBAKIR

02.09.2007


 

Yine trafik kazası, yine ölüm

Hemen her gün birkaç yerde meydana gelen trafik kazaları bu hafta sonunda da bitmek bilmedi. İnegöl, Antalya ve Muğla’nın Milas ilçesinde meydana gelen kazalarda toplam 10 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Adana’dan Çanakkale’ye gitmekte olan 17 SD 988 plakalı özel otomobil ile Bursa’dan Ankara’ya gitmekte olan 16 BHR 39 plakalı cip, hatalı sollama sebebiyle Mezit-1 mevkii Çandır Köprüsü üzerinde kafa kafaya çarpıştı. Bu sırada Bursa istikametinden Ankara istikametine gitmekte olan 16 Y 4770 plakalı kamyon, kaza yapan Mercedes marka özel otomobili altına alarak yaklaşık 35 metre sürükledikten sonra şarampole düşürdü.

Üç aracın karıştığı feci kazada İsmail Aydın ile Ayşe Daloğlu (51), Gönül Daloğlu (38) ve Emine Dönmez olay yerinde öldü. Özel otomobilde bulunan 2 yaşındaki Gökay Daloğlu, Mehmet Daloğlu (32), Yavuz Baykoz, Sedat Başboğa ile cipin sürücüsü Ergün Altun yaralandı. Antalya’da ise virajı alamayarak çarptığı çöp konteyneri ile birlikte 20 metrelik uçuruma yuvarlanan otomobildeki 3 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı. Erenköy Mahallesi 4806 sokaktaki virajı alamayan 03 EK 508 plakalı otomobil, park halindeki bir otomobile çarptıktan sonra bir çöp konteynerine çarptı. Aracın konteynerle birlikte uçuruma yuvarlandığı kazada, Metehan Demirdağ (15), Süleyman Derin (43) ile üzerinden kimlik çıkmayan, ancak isminin Hasan Derin (19) olduğu öne sürülen 3 kişinin olay yerinde öldüğü belirlendi. Yaralı olarak kurtarılan Ömer Derin ise Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı.

Muğla’nın Milas ilçesinde, Kemikler köyü ve Selimiye beldesi yakınlarında meydana gelen iki ayrı trafik kazasında ise 3 kişi öldü.

/ BURSA

02.09.2007


 

Doğu Anadolu suya doydu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Erzurum, Kars ve Ardahan ile çevresindeki bölgelerde yazın yağan yağış miktarının geçen yılların yağış ortalamalarına oranla yaklaşık iki kat arttığı belirtildi.

Bu yılın ilkbahar ve yaz aylarında Türkiye’nin kuzey doğu kesimlerinde yağış artışı yaşandığını belirten yetkililer, “50 yılın yaz yağışı ortalamasına göre Erzurum’da Haziran ayı yağış ortalaması metrekareye 38.4 kilogramdır. Ancak bu yıl Haziranda metrekareye 61,8 kilogram yağış düştü. Temmuz ayı ortalaması 23,2 kilogram iken 41,3 kilogram oldu. Erzurum’da Ağustos ayı ortalaması 13,2 iken bu yıl Ağustosta yağış miktarı yaklaşık dört kat artarak 53,4 kilogram oldu” dedi.

/ ERZURUM

02.09.2007


 

Akdeniz’de deprem

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye Akdeniz’de 5.3 şiddetinde deprem meydana geldi.

Önceki gece 23.52’de meydana gelen depremin derinliği 9.9 kilometre olarak belirlendi. Sözkonusu depremden birkaç saat önce de Antalya’ya 80 km mesafedeki Burdur’un Bucak ilçesinde de 3.0 şiddetinde bir deprem yaşanmıştı.

/ BURDUR

02.09.2007


 

Mamak’ta su kesintisi

İçme suyunda yapılacak bağlantı çalışması sebebiyle 3 Eylül Pazartesi günü, Mamak’ın bazı mahallelerinde su kesintisi uygulanacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mamak ilçesi Altınevler Mahallesi ile Gülveren ve Gülseren mahallelerinin bazı kısımları, 3 Eylül Pazartesi günü 08.00-17.00 saatleri arasında su alamayacak.

/ ANKARA

02.09.2007


 

Geleceğin otomobilsiz şehri, Konya

Çin’i andıran bisiklet kullanım yoğunluğu ve düz arazi yapısı sebebiyle Konya, ‘’Otomobilsiz Şehirlere Doğru’’ konferansının ardından, Türkiye’de ilk otomobillerden arındırılmış şehir olabilecek yer olarak gösteriliyor.

Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaynak, bütün dünyada otomobil bağımlılığını azaltmayı, otomobile dayalı şehir gelişimine alternatif üretmeyi amaçlayan kurum ve grupları çatısı altında toplayan ‘’World Carfree Network-Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı’’nın, İstanbul’da ‘’Otomobilsiz Şehirlere Doğru’’ konferansı düzenlediğini belirtti.

Bu konferansta, otomobil kullanımına alternatif olarak, sağlıklı çevre ve toplum için yürüyüş, bisiklet ve toplu taşımanın teşvik edilmesi, şehirlerde daha az otomobil kullanılması için kurum ve kuruluşlara çağrılar yapıldığını ifade eden Kaynak, bu konferansın bir amacının da yerel idareleri yeni şeyler yapma konusunda teşvik etmek olduğunu söyledi.

/ KONYA

02.09.2007


 

Marmara’nın kuzeyi güneyinden alçakta

Yapılan bir araştırmada, uydu altimetrelerine göre Marmara Denizi’nin kuzey kıyısında deniz yüzeyi yüksekliğinin güney kıyısına göre ortalama olarak 7.1-11.5 cm aşağıda olduğu belirlendi.

Harita Genel Komutanlığı tarafından yayınlanan Harita Dergisi’nin son sayısında, ‘’Marmara Denizi’ndeki deniz yüzeyi yükseklik değişimlerinin ERS-1, ERS-2 VE TOPEX/ POSEIDON uydu altimetre ölçüleriyle araştırılması’’ başlıklı makale yer aldı. Yapılan çalışmada, Marmara Denizi’nde ERS-1, ERS-2 ve TOPEX/POSEIDON uydu altimetre ölçüleri kullanılarak uydu izleri boyunca deniz yüzeyi yükseklik değerleri, deniz yüzeyi eğimi ve Marmara Denizi’nin kuzey ve güney kıyıları arasındaki deniz yüzeyi yükseklik farkı incelendiği belirtildi.

Uydu izleri boyunca iki farklı veri grubu ile yapılan hesaplamalar sonucunda, Marmara Denizi’nin kuzey kıyısında deniz yüzeyi yüksekliğinin, güney kıyısına göre ortalama olarak 7.1-11.5 santimetre aşağıda olduğu belirlendi.

/ ERZURUM

02.09.2007


 

Öğrenciye tatil yok

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, zorlaşan hayat şartlarının ve bir yarış içinde geçen eğitim hayatının, öğrencilerin tatil dönemlerinde bile ders çalışmak zorunda bıraktığını ifade etti.

Tatil dönemlerinde dinlenmenin yanı sıra sosyal iletişim ve genel kültürlerinin geliştirilmesinin amaçlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Kutlu, tatillerin yıl boyunca öğrenilenlerin tekrarı için iyi bir fırsat olduğunu, ancak ölçünün çok fazla kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

/ ADANA

02.09.2007


 

Çalıntı kamyonette 35 kaçak

Kars’ın Kağızman ilçesinde, yasa dışı yollardan yurda giriş yapan yabancı uyruklu 35 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, Kağızman ilçesinde yol kontrolleri yapan trafik ekiplerinin 01 JF 077 plakalı kamyonette yaptığı aramada, yurda kaçak olarak girdiği tesbit edilen 9’u Afganistan, 16’sı Pakistan, 10’u Bangladeş uyruklu 35 kaçak yakalandı. Çalıntı olduğu belirlenen kamyonetin sürücüsü M.Ö. de güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularının ardından 35 kaçak ile kamyon sürücüsü adliyeye sevk edildi. Yasal işlemlerinin ardından kaçakların sınır dışı edileceği belirtildi.

/ KARS

02.09.2007


 

Kızılay’dan Iraklı mültecilere yardım

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ve beraberindeki heyet, Suriye’nin Halep ve Şam şehirlerindeki Iraklı mültecilere insani yardım malzemesi dağıtacak.

Türkiye Kızılay Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, Küçükali ve beraberindeki heyetin Suriye Kızılayının resmi davetlisi olarak, 3 Eylül Pazartesi günü bu ülkeye gideceği bildirildi. Oradaki görüşmelerin ana gündem maddesinin, “Suriye’deki Iraklı mültecilerin durumu ve Irak’a daha fazla insani yardım yollarının aranması’’ olacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’5 TIR’lık yardım malzemesi ile kara yolundan Suriye’ye gidecek olan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ve beraberindeki heyet, 3 Eylül Pazartesi günü saat 11.30’da Cilvegözü sınır kapısında basın toplantısı düzenleyecek. Daha sonra Suriye’ye geçerek, Halep’e ulaşacak olan heyet, burada Iraklı mültecilere insani yardım malzemesi dağıtacak. Türk Kızılayı heyeti, 4 Eylül Salı günü Şam’da yürüteceği temasların ardından, 5 Eylül Çarşamba günü de Şam’daki Iraklı mültecilere insanî yardım malzemesi dağıtacak.’’

/ ANKARA

02.09.2007


 

Dünyanın arşivi Van Gölü'nde

Alman jeologlar, Van Gölü’nün dibinden alınacak örneklerle, dünyanın neredeyse 1 milyon yıllık bitki ve iklim tarihini ortaya çıkarmayı planlıyor.

Almanya’da yayımlanan Süddeutsche Zeitung gazetesi, Van Gölü’nde yapılacak bir araştırmayı sayfalarına taşıdı. Bonn Üniversitesi’nin yürüttüğü projeyle dünyanın yüzbinlerce yıllık bitki ve iklim arşivinin ortaya çıkarılması planlanıyor. Milyonlarca yıldır her yaz milyonlarca polen Van Gölü’nün tabanında birikiyor. Avrupa’nın büyük gölleri arasında yer alan Van Gölü, kapalı bir göl ve akıntı bulunmuyor. Bu sebeplerden dolayı, az bulunan bir ‘polen arşivine’ sahip. Bonn Üniversitesi Jeoloji Uzmanı Profesör Thomas Litt, projeyi, “Gölün dibinde biriken tortudan alacağımız örneklerle, farklı polenlerin karışımını inceleyip, hangi bitkilerin ne zaman yetiştiğini anlayabileceğiz. Ayrıca geçmiş yüzyıllarda ne tür iklim şartları olduğunu, geçmiş yıllardaki sıcaklığı ve kuraklığı araştırabileceğiz” şeklinde açıklıyor.

Bölgede gerçekleşmiş her volkanik faaliyet de, göl tabandaki birikinti aracılığıyla ortaya konacak. Uzmanlar tortu katmanlarının incelenmesini, tıpkı ağaçlarda bulunan halkalardan ağacın yaşının hesaplanması gibi olduğunu belirtiyorlar. Yakında başlatılacak projede Alman, İsviçreli ve Türk biliminsanları görev alacak. Bu proje için 1 milyon Euro’luk yardım sağlandı.

3 yıl önce yaptıkları araştırmalarda 20 bin senelik bir arşiv ortaya çıkaran Thomas Litt ve diğer uzmanlar, bu projeyle en az 400 bin senelik arşiv çıkaracaklarından umutlular.

/ BERLİN

02.09.2007


 

İyotlu tuz kullanımı az olan illerde kampanya

Sağlık için önemli olan iyot kullanımının arttırılması amacıyla kampanya başlatıldı. Kampanya çerçevesinde iyotlu tuzu en az kullanan 19 ilde kullanılmasını arttırmak amacıyla harekete geçildi.

Türkiye’de iyot eksikliğinden kaynaklanan çeşitli olumsuzlukların yaşanmaması amacıyla iyotlu tuz tüketiminin en düşük olduğu Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Kırşehir, Karaman, Kırıkkale, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Yozgat’ta İyotlu Tuz Tüketiminin Artırılması ve Bilgilendirme Kampanyası düzenlendi. Osmaniye Tarım Müdürü Ali Çeribaş, iyot yetersizliği sebebiyle dünyada yaklaşık 2.2 milyar insanın risk altında olduğunu söyledi.

/ OSMANİYE

02.09.2007


 

Baltalık ormanlar korulara dönüşüyor

Ormanlarda “tıraşlama işletmeciliği’’ne son verilmesinin ardından “baltalık’’ olarak nitelendirilen ormanların, korulara dönüşmeye ve bu bölgelerde biyolojik çeşitliliğin artmaya başladığı bildirildi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren Türkiye’de terk edilmeye başlanan baltalık orman kesimlerinin, gelişmiş Avrupa ülkelerinde çok eskiden terk edildiğini söyledi. Tıraşlama yönteminin, ormancılığın özüyle tamamen uyuşan bir uygulama olmadığını ifade Kahveci, bu ormancılık türünün, çok eski ve ilkel bir işletmecilik anlayışı olduğunu dile getirdi. Kahveci, tıraşlama yönteminin özellikle Trakya, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde uygulandığına işaret ederek, bu kapsamda Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin hektarlık ormanlık alanın tıraşlandığını kaydetti. Alışılmış bir sistemden diğerine geçerken zorluk yaşandığını, ancak Türkiye’nin geleceği için bunu yapmak zorunda olduklarını anlatan Kahveci, uygulamayı terk etmelerinin ardından arkalarında çok güçlü bir kamuoyu ve sivil toplum desteği gördüklerini vurguladı.

/ BURSA

02.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri