Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türkiye, gücünü idrak etti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin artık küresel çapta bir oyuncu olduğunu idrak ettiğini belirterek, ‘’Türkiye, bugün boy aynasına baktığı zaman karşısında yükselen bir yıldızı, yorulmak bilmeyen bir delikanlıyı görmektedir’’ dedi.

Konya’da bir şirketin 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama gecesine katılan Bakan Tüzmen, sadece geçen yıl Türkiye’ye tam 6 bin yeni ihracatçı kazandırdıklarını söyledi.

Türkiye’nin bir zihniyet dönüşümü yaşadığını ifade eden Tüzmen, ‘’Türkiye artık küresel çapta bir oyuncu olduğunu idrak etmiştir. Türkiye, bugün boy aynasına baktığı zaman karşısında yükselen bir yıldızı, yorulmak bilmeyen bir delikanlıyı görmektedir’’ diye konuştu.

Dünya piyasalarında başarıyla mücadele etmenin yeni bir girişimci tipini ortaya çıkardığını belirten Tüzmen, ‘’Aynı zamanda Türk sanayisini daha rekabetçi ve çağdaş bir hale sokmuştur. Türkiye, artık 22’nci büyük ihracatçı ülkedir. OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı) ihracat şampiyonudur, 250 milyar dolar dış ticaret hacmiyle artık küresel bir oyuncudur. Mal ticaretinde olduğu kadar küresel hizmet ticaretinde de artık hesaba katılması gereken bir güçtür’’ dedi.

BU ÜLKEYİ SADECE YÖNETMEYE DEĞİL,

ONU ÖZGÜR KILMAYA TALİP OLDUK

Bu başarıyı ortaya koyabilmek için her şeyden önce girişimcinin özgürleştirilmesi gerektiğini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:

‘’Bireyin önündeki engelleri kaldırmak, ona güvenmek, ona destek olmanız gereklidir. Hayatınızı sizler adına başkaları planlayamaz, hayat maceradadır. Hayat, yeni ile özdeştir. Yenilik üstlenmemiz gereken riskler getirir. İktidarımız, insanı, bireyi politikaların odağına yerleştirmiştir. Risk alan, mücadele eden bireylerin önünü kapatırsanız ülke olarak gelişemezsiniz. Özgürleşmeden, korkulardan, yetersizliklerden, kusurlardan, ön yargılardan, ayrımcılıktan, cehalet ile sefaletten kurtulamazsınız. Biz bu ülkeyi sadece yönetmeye değil, onu özgür kılmaya talip olduk.’’

Türkiye’nin artık katma değeri yüksek ürün katmanlarında dünya piyasalarında mücadele ettiğini vurgulayan Tüzmen, Türkiye’nin ihracatının markalaştığını, geleneksel ürün gruplarında kaliteyle rekabet ettiğini bildirdi.

TÜRKİYE , DÜNYADA BÜYÜYOR

Türkiye’nin artık uluslar arası arenada daha aktif bir rol üstlendiğine dikkati çeken Bakan Tüzmen, ‘’Özellikle ekonomi diplomasisi sayesinde ülkemiz küresel ağırlık kazanmıştır. Adım adım Akdeniz’i, Karadeniz’i ve Hazar Bölgesi’ni bir serbest ticaret alanı haline getiriyoruz. Kolektif kalkınma ilkesi kapsamında, çevre ve komşu ülkelerle bir ticaret ve yatırım ağı oluşturduk. Çin, Hindistan, Rusya gibi kıta ekonomileriyle stratejik ortaklık anlaşmaları üzerinde çalışıyoruz’’ dedi.

Lojistik alanında da büyük hamleler yapıldığını ifade eden Tüzmen, ‘’Türkiye’nin jeoekonomik potansiyelini realize edebilmek için projeler üretiyor ve hayata geçiriyoruz. Yurt dışında müteahhitlerimiz adeta dünyayı inşa ediyor. İtibarı yüksek mega projelere imza atıyorlar’’ diye konuştu.

Bugün rekabetin, küresel rekabet demek olduğunu ve küresel çapta kalifikasyonları ve yetenekleri gerektirdiğini vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’İşgücü ve girişimciler kendilerini geliştirmelidir. Sadece bilgili olmak değil yaratıcı da olmak gerekir. İş yapmak değil, iş yaratmak önemlidir. Bu sebeple artık inovasyon ekonomisi kavramını bu denli gündeme taşıyoruz. Sürekli gelişen ve değişen küresel ortamda, bu değişimin bir parçası olmadan başarılı olamazsınız. Sermayenin ve refahın gerçek kaynağı artık maddî kaynaklar değildir. İnsanın aklı, ruhu, yaratıcılığı ve hayal gücü geleceği şekillendiren aslî unsurlardır.’’

/ KONYA

03.09.2007


 

Gelir vergisi, işçi ve memurdan

İşçi ve memurlar, vergi yükünü sırtlamaya devam ediyor. Bu yılın 7 ayındaki (Ocak-Temmuz) gelir vergisi tevkifatının neredeyse yarısını çalışanlar karşıladı. Edinilen bilgiye göre, Ocak-Temmuz döneminde vergi tevkifatı yoluyla toplanan gelir vergisi miktarı 17 milyar 934 milyon 205 bin YTL olarak gerçekleşti.

Böylece geçen yıl aynı dönemde 16 milyar 443 milyon 723 bin YTL olan gelir vergisi tevkifatında, bu yıl yüzde 9,1’lik bir artış kaydedildi. 2007’nin 7 ayında kaynağında ödenen gelir vergisinin 8 milyar 464 milyon 679 bin YTL’sini işçi ve memurlar ödedi. 2006’nın Temmuz sonunda ücretlerinden 8 milyar 226 milyon 339 bin YTL gelir vergisi kesilen işçi ve memurların vergisi bu yıl yüzde 2,9 oranında arttı. Ocak-Temmuz döneminde mevduat faizi ödemelerinden yapılan gelir vergisi stopajı 2 milyar 217 milyon 303 bin YTL olarak hesaplandı. Bu şekilde bankalarda parası olanların gelir vergisi kesintisinde de geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 32,4’lük bir artış görüldü.

Bu yıl repo gelirlerinden yapılan kesinti de 140 milyon 394 bin YTL olarak belirlendi. Tevkifat tutarı, faizsiz kredi verenler için 52 milyon 799 bin YTL, her nevi tahvil faizleri için 510 milyon 945 bin YTL, mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerde ise 937 milyon 115 bin YTL oldu.

Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 1 milyar 106 milyon 384 bin YTL olarak tespit edilen kurumların dağıttıkları kar paylarından yapılan tevkifat tutarı da bu yıl aynı dönemde 1 milyar 124 milyon 988 bin YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

03.09.2007


 

İthalatın büyük kısmı üç ülkeden yapılıyor

Rusya, Almanya ve Çin’den yapılan ithalat, Türkiye’nin dış ticaret açığının yüzde 86,1’ine ulaştı. Bir başka deyişle ilk 6 ayda (Ocak-Haziran) yaklaşık 28 milyar dolarlık dış ticaret açığı varken, Rusya, Almanya ve Çin’den yapılan ithalat 24,1 milyar doları buldu. 8 ülkeden yapılan ithalat da Türkiye’nin 6 aylık ithalatının yüzde 54,2’sini oluşturdu.

TÜİK verilerinden yapılan hesaplamalara göre, Rusya’dan ilk 6 ayda 10 milyar 538,1 milyon dolar, Almanya’dan 7 milyar 834,1 milyon dolar, Çin’den de 5 milyar 728,3 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre Rusya’dan yapılan ithalat yüzde 30,6, Almanya’dan yapılan ithalat yüzde 8,9, Çin’den yapılan ithalat da yüzde 26,8 oranında arttı. Ocak-Haziran döneminde, İtalya’dan yapılan ithalat 4 milyar 635 milyon dolar, ABD’den yapılan ithalat 3 milyar 742,7 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Fransa’dan 3 milyar 601,6 milyon dolarlık, İran’dan 3 milyar 172,5 milyon dolarlık, İngiltere’den ise 2 milyar 715,6 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Türkiye’nin bu dönemde 77 milyar 439 milyon dolarlık ithalatının yüzde 54,2’sini söz konusu 8 ülkeden yapılan ithalat oluşturdu.

Bu arada Türkiye, Ocak-Haziran döneminde İsviçre’den 2 milyar 348,1 milyon dolar, Ukrayna’dan 2 milyar 153,2 milyon dolar, İspanya’dan 1 milyar 988,9 milyon dolar, Güney Kore’den 1 milyar 966,4 milyon dolarlık ithalat yaptı.

/ ANKARA

03.09.2007


 

Maden ihracatı arttı

Türkiye’nin toplam maden ihracatı yedi ayda yüzde 30,7 artarak 1 milyar 444 milyon doları bulurken, yıl sonunda bu rakamın 3 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor. Geçen yılın Ocak - Temmuz döneminde ihracat rakamı 1 milyar 105 milyon dolar olmuştu.

Yeni maden kanunu ve ardından da ilgili yönetmeliklerin çıkarılmasının ardından, yer altı maden kaynaklarının ekonomiye kazandırılması yönündeki çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin maden ihracatında ilk sırayı mermer alıyor. Bor da dünya pazarlarında önemli satış pazarı bulunan madenler arasında yerini aldı.

2006 yılında mermer başta olmak üzere Türkiye’nin toplam maden ihracatının 3 milyar dolar düzeyine çıkarılması hedeflenirken, bu miktarın 1 milyar 444 milyon dolarlık kısmı 2007 yılı Ocak - Temmuz döneminde gerçekleşti. Toplam maden ihracatında doğaltaşın (mermer ve diğer) payı Ocak - Mayıs döneminde 443 milyon dolar olurken bu oran geçen yılın aynı döneminde 354 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Yapılan belirlemelere göre Türkiye’de ekonomiye kazandırılamayan yaklaşık 2 trilyon doların üzerinde yer altı maden kaynağı bulunuyor.

/ ANKARA

03.09.2007


 

Yatırım araçlarını kullanmıyoruz

Türkiye’de her beş kişiden biri tasarrufları için çeşitli yatırım araçlarından faydalandığı, ancak AB ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’deki yatırım araçlarını kullanma oranının çok düşük olduğu bildirildi.

GfK Grubu ve The Wall Street Journal’ın 15 ülkede tüketicilerin tasarruf, birikim ve yatırım alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yaptığı ‘’Yatırım Endeksi Araştırması’’ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım aracı ‘’mevduat hesapları’’. Bunu sırasıyla ‘’hayat sigortası’’ ve ‘’hisse senetleri’’ izliyor. Mevduat hesapları ve hayat sigortasına yönelim artarak devam ederken, hisse senetleri durağan bir grafik izliyor. Türkiye’de her beş kişiden biri tasarrufları için çeşitli yatırım araçlarından faydalanıyor. Ancak AB ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’deki yatırım araçlarını kullanma oranı çok düşük. İtalya’da yüzde 100 ve İsveç’te yüzde 90 olan yatırım araçlarını kullanma oranı Türkiye’de sadece yüzde 18. Türklerden sonra Macarlar da yüzde 24 ile yatırım araçlarını az kullananlar arasında yer alıyor. Öte yandan araştırmaya katılanların yaklaşık beşte ikisi yatırım alışkanlıklarında bir değişiklik olmayacağını belirtiyor.

/ ANKARA

03.09.2007


 

Sanayide aykırı üretime ceza

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2004-2007 yılları arasında 15 ilde yaptığı denetimler sonucunda, 13 bin 102 adet ürünü denetledi. Bunlardan 1058’i aykırı ürün olarak tescillendi ve 462 bin 185 YTL para cezası verildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, pilot olarak seçilen 15 ilde sanayi il müdürlükleri kanalıyla, sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek, yürürlükteki Piyasa Gözetimi ve Denetimi mevzuatı çerçevesinde denetimler gerçekleştirdi.

2004 yılından bu yana (2004-2007) toplam 5 sektörde 13 bin 102 denetim gerçekleştirilmiş oldu. Bu denetimler sonucunda 12 bin 44 ürün uygun, 1058 ürün de aykırı olarak belirlendi. Ve söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren firmalara toplamda 462 bin 185 YTL para cezası verilmiş oldu. Öte yandan denetimler, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana, Samsun, Gaziantep, Konya, Erzurum, Antalya, Diyarbakır, Mersin, Yalova ve Eskişehir illerinde yapıldı.

/ ANKARA

03.09.2007


 

İş adamlarının yeni gözdesi İskenderun

Petrol boru hatları, yenilenen limanlar, yassı üretime geçişe hazırlanan İskenderun Demir Çelik, trendi yükselen turizm, tarımla birlikte gelişen sanayinin Doğu Akdeniz’i iş adamlarının yeni gözdesi yaptığı vurgulandı.

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Onatça, yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’in potansiyeli ile yerli ve yabancı yatırımcının dikkatini çekmeyi başardığını belirtti.

TÜRKONFED’in Türkiye’nin her bölgesinin üstünlükleri ile karşılaştırmalı sektör analizi çalışmasını tamamladığını belirten Onatça, ‘’Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Karşılaştırmalı Sektör Analizi - Sorunlar ve Göreli Üstünlüklerin Tespiti Araştırması’’ sonuçlarının İskenderun’da gerçekleştirilecek faaliyetle açıklanacağını bildirdi.

Onatça, TÜRKONFED ve DASİFED öncülüğünde, İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek etkinliğe Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın da katılacağını anlattı.

/ ADANA

03.09.2007


 

Enflasyonda bahar bitti

İstanbul’da geçen ay, perakende fiyatında en fazla artış, yüzde 28,62 oranı ile ürün azlığının en fazla yaşandığı domateste gerçekleşti. İstanbul Ticaret Odası’nın raporunda, özellikle yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan bazı ürünlerdeki arz yetersizliğinin fiyatlarda önemli artışlara yol açtığı vurgulandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ağustos ayında ve yıllık bazda İstanbul’da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri, fiyat ve artış oranlarıyla birlikte açıkladı. Açıklamada, Haziran ayından itibaren bazı bölgeler hariç tüm yurtta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu oluşan kuraklığın tarımsal ürünlerde rekolte kayıplarına sebep olduğu belirtilerek, özellikle yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan bazı ürünlerdeki arz yetersizliğinin fiyatlarda önemli artışlara yol açtığı vurgulandı. Açıklamaya göre, ürün azlığının en fazla yaşandığı domates, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 28,62 artış oranı fiyatı en fazla artan madde oldu. Domatesi, yüzde 27,58 oran ile taze fasulye, yüzde 15,13 oran ile salatalık ve yüzde 14,03 oran ile limon izledi. Yıllık bazda ise taze fasulye yüzde 68,44 oran ile fiyatı en fazla artış gösteren madde oldu. Yıllık bazda elmanın fiyatı yüzde 51,48, eriğin fiyatı yüzde 51,03 ve maç giriş biletleri ücreti yüzde 42,86 oranında artış gösterdi.

/ İSTANBUL

03.09.2007


 

Sismik bot gün sayıyor

Kıyılarda sismik araştırma yapmak amacıyla Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından inşa çalışmaları sürdürülen araştırma botu, önümüzdeki günlerde denize indirilecek.

Edinilen bilgiye göre, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından MTA Genel Müdürlüğüne hibe olarak verilen araştırma botu, tam donanımlı yeni bir üç boyutlu sismik araştırma gemisi alınıncaya kadar denizlerdeki aramalara kısıtlı olarak katılacak.

İstanbul’daki tersanelerde inşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlanarak arama çalışmaları için gerekli olan cihazların montajı yapılan araştırma botunun önümüzdeki günlerde denize indirilmesi bekleniyor.

/ ANKARA

03.09.2007


 

Silâhlarımız İngiltere’de görücüye çıkıyor

Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Türk kamu ve özel şirketlerin de yer alacağı Uluslararası Savunma Sistemleri Ekipmanları Fuarı (DSEİ), 11-14 Eylül tarihleri arasında Londra’da düzenleniyor.

Avrupa’nın en büyük silâh organizasyonları arasında yer alan fuara, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi kuruluşlar başta olmak üzere, çok sayıda savunma şirketi, ürünleri ile katılacak.

Toplam 4 gün sürecek fuarda savunma şirketlerince gerçekleştirilen silâh başta olmak üzere diğer ekipman ve gereçler sergilenecek. Fuar süresince savunma sanayi şirketleri arasında yapılacak görüşmelerde yeni pazarların bulunması ve bağlantıların yapılması, mevcut pazarların genişletilmesi ile kurumların tanıtılması konuları ele alınacak.

/ ANKARA

03.09.2007


 

Bu bitki “altın” değerinde

Boya, ilâç, kozmetik ve gıda sanayisinde ham madde olarak kullanılan ‘’safran’’ (Crocus Sativus) bitkisinin, kilosunun 8 bin dolardan alıcı bulduğu, bu sebeple bu bitkiyi çiftçilerin iyi bir alternatif olarak değerlendirebilecekleri bildirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç, çapları 2-4 santim kadar soğanlı bir bitki olan sarfanın, Eylül ve Ekim aylarında açan çiçeklerinin eflatun-mor renkte olduğunu, bu bitkinin bir kez ekildikten sonra 3-4 yıl süreyle kendi yumrusunu üretebildiğini ifade etti.

Dekar başına 70 kilogram yumru elde edilebildiğini anlatan Koç, safranın, son derece kârlı bir tarımsal faaliyet olmasına rağmen Türkiye’de yeterince bilinmediğini bildirdi.

Safran bitkisinin, boya, ilâç, kozmetik ve gıda sanayisinde ham madde olarak kullanıldığını belirten Koç, halk hekimliğinde ise kaşıntıyı ve vücut yüzeyinde bulunan sivilceleri tedavi edici, sakinleştirici, teskin edici, ateş düşürücü, terletici, sinir sistemini rahatlatıcı, balgam söktürücü ve iştah açıcı özellikleriyle tanındığını vurguladı.

Bugün, dünya piyasalarında, safranın gramının altınla eşdeğer olduğuna dikkati çeken Koç, bu bitkiyi çiftçilerin keşfetmesi için çaba harcadıklarını, Çamalıyayla’daki projenin amacının da bitkiyi yöre çiftçisine tanıtmak olduğunu bildirdi.

Koç, ‘’safran, işçiliği az, bakımı ve tarımı kolay, gübre isteği fazla olmayan ve fazla suya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğu kadar pazar sorunu da yok. Geçim sıkıntısından yakınan çiftçi bir de safranı denemeli’’ dedi.

03.09.2007


 

Zeytine Ramazan'da zam yok

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Ramazan öncesi zeytin fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı.

Ramazan ayı 13 Eylül’de başlıyor. İftar sofraları için pek çok evde tatlı bir telâş yaşanırken, temel gıda ürünlerinin fiyatları da zamlanmaya başladı. Bursa ve Ankara’da ekmeğe yüzde 15-20 arasında zam yapılırken, çiçek yağında yüzde 50, et ve süt ürünlerinde yüzde 35, makarna ve bulgurda yüzde 20, yumurta fiyatlarında ise yüzde 100’e yaklaşan artışlar yapıldığı kaydediliyor.

/ BURSA

03.09.2007


 

Denizli'de ekmeğe kuraklık zammı

Denizli’de, Ramazan ayı öncesinde kuraklıktan ötürü ekmek fiyatlarına zam yapıldı.

Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Aracı, kuraklık sebebiyle un fiyatlarına yüzde 15 ile 20 arasında bir zam geldiğini belirtti. Bir hafta içinde uygulamaya konacak fiyatlarla birlikte halen 30 YKr’den satılan 200 gram ekmeğin fiyatını 35 YKr olacak.

/ DENİZLİ

03.09.2007


 

Afşin-Elbistan’da linyit aranacak

Linyit arama seferberliği projesi kapsamında yürütülen çalışmalara katkı sağlayan MTA Genel Müdürlüğü, iki sahada da linyit kömürü arama amaçlı sondaj çalışmaları yapmayı kararlaştırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının talimatı doğrultusunda yürütülen arama çalışmaları çerçevesinde MTA Genel Müdürlüğü, önemli rezervlerin bulunduğu Afşin-Elbistan ile Konya-Karapınar’da toplam 6 bin metrelik sondaj çalışmaları yaptırılacak. Programa göre, MTA I. Bölge kapsamında Konya-Karapınar’da 3 bin metre, Afşin-Elbistan’da yine aynı metrajda sondaj çalışmaları yaptırılacak.

/ ANKARA

03.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri