Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Peres: Yasalar tarihi değiştirmez

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 1915 olayları ve Ermenilerin ABD Kongresinden geçirmeye çalıştığı yasa tasarısıyla ilgili olarak, “Tarih tarihçilerin işidir. Hiçbir yasa geçmişi değiştiremez” dedi.

Peres, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde oluşturulan Ankara Forumunun ikinci kez Doğu Kudüs’te yapılan 6. toplantısına katılan Türk, İsrailli ve Filistinli iş adamlarını birlikte kabul etti.

TOBB ile Barış İçin Ankara Forumunun Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, görüşmede, ABD’deki Yahudi örgütlerinden ADL’nin (Anti-Defamation League/İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) Ermeni sorununa ilişkin yaklaşım değiştirmesinden şikayetçi oldu.

Hisarcıklıoğlu, “ABD’deki iç politik gelişmelerin, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verecek boyutta geliştiğini, Ermeni tasarısının ABD Kongresinde kabul edilmesinin, sadece iki ülke ilişkilerine değil, diğer ülke ilişkilerine de zarar vereceğini” belirtti.

Peres, Hisarcıklıoğlu’nun dile getirdiği konuyla ilgili olarak “Hiçbir yasa geçmişi değiştiremez. Tarih kayıt içindir. Tarihi incelemek de ancak tarihçiler tarafından yapılabilir” dedi. Siyasetçilerin işinin gelecekle ilgilenmek olduğunu vurgulayan Peres, geleceğin iyi değerlendirilmesi için de geçmişin doğru bir şekilde irdelenmesinin gerektiğini belirtti.

Kabulde konuşan Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr de Peres’e bu görüşme fırsatını verdiği için teşekkürlerini sundu. Barış sürecinde asıl karar vericilerin İsrailliler olduğunu ifade eden Zugeyr, bu süreçte Peres’in büyük rolü olacağına inandığını söyledi.

/ KUDÜS

06.09.2007


 

Pentagon’u mahkemeye verdiler

ABD’nin önde gelen insan hakları örgütü ACLU, Irak ve Afganistan’da Amerikan ordusunun neden olduğu sivil can kaybını açıklatmak gerekçesiyle Savunma Bakanlığını (Pentagon) mahkemeye verdi.

Vatandaşlık Haklarını Savunma Derneği (ACLU), Pentagon’un, Amerikan askerlerinin Afganistan ve Irak’ta Ocak 2005’ten beri yol açtığı can kaybı hakkında bütün bildiklerini kamuoyuyla paylaşmasını sağlamak amacıyla bugün Washington’da federal mahkemeye başvurdu.

ACLU, geçen nisan ayında, uykularında öldürülen aileler, serseri kurşunlarla veya yollarda kontroller sırasında vurularak ölen çocuklar için hazırlanan yüzlerce tazminat dosyasını yayınlamıştı. Dernek, bugün de silahsız sivilleri veya tutukluları soğukkanlı şekilde öldürmek veya ihmal sonucu ölmelerine yol açmaktan yargılanan ve çoğu beraat eden askerler aleyhinde açılan davalarla ilgili yeni belgeler yayınladı. Derneğin yayınladığı belgeler kara kuvvetlerinden geliyor. Deniz ve hava kuvvetleriyle deniz piyadeleri komutanlığı ise bilgi ve belge açıklamıyor.

Dava açarak Pentagon’u öldürülen sivillerle ilgili bütün belgeleri açıklamaya zorlamak isteyen ACLU, hükümeti de gerek Afganistan, gerekse Irak savaşında halkın bilgi edinme hakkını engelleyici tedbirler almakla suçluyor.

/ WASHİNGTON

06.09.2007


 

Abbas ile Olmert yeniden buluşacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, önümüzdeki günlerde bir araya gelecekleri açıklandı. Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, Abbas ile Olmert’in yakında görüşeceklerini söyledi, ancak görüşmenin yeri ve tarihi konusunda bilgi vermedi.

Erekat, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, her iki liderlerle de görüşmek üzere 18-19 Eylülde bölgeyi ziyaret edeceğini kaydetti. Rice’ın gündeminin, kasım ayında yapılması planlanan Orta Doğu Konferansı olduğu sanılıyor. Uluslararası konferans konusunda çerçeve anlaşması için birkaç kez görüşen Abbas ve Olmert henüz anlaşamadı. Bu konudaki müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadı. İki lider, son olarak 28 Ağustos’ta Kudüs’te bir araya gelmişti.

/ RAMALLAH

06.09.2007


 

AB terörü tartıştı

Avrupa Birliği Komisyonunun içişleri ve adaletten sorumlu temsilcisi Franco Frattini, birliğin yüksek derecede terör tehdidi altında olduğu uyarasında bulundu.

Avrupa Parlamentosu genel kurulunda “terörle mücadele” konusunda yapılan tartışmada söz alan AB Komisyonu temsilcisi, birliğin terörle mücadele konusunda daha fazla tedbir alması gerektiğini belirtti ve özellikle Belçika, İtalya, İspanya, İngiltere ve Almanya için terör riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Frattini, ABD’de uygulandığı gibi, AB içinde havayolu yolcularıyla ilgili bir bilgi kayıt sistemi oluşturulmasından yana olduğunu söyledi.

AB temsilcisi, “Bizim vatandaşlarımızı korumamız için bu iyi bir yöntem, bizim vatandaşlarımız ABD vatandaşları gibi aynı korunmayı hak ediyor” dedi. Avrupa Parlamentosundaki tartışmada bazı parlamenterler, “özel hayat ve kişilik haklarını ihlal edeceği” gerekçesiyle uygulamanın aleyhinde olduklarını belirti. Frattini, teröristlerin eline geçebilecek, çalınan veya kayıp patlayıcılarla ilgili AB ülkeleri içinde erken uyarı sistemi özelliği taşıyacak bir bilgi bankası kurulmasını istediklerini söyledi. AB temsilcisi, teröristlerin interneti kötü amaçla kullanmalarının önüne geçebilecek tedbirleri de gözden geçirdiklerini sözlerine ekledi.

/ STRASBOURG

06.09.2007


 

Hamas, ‘toplu ibadet yasağı’ getirdi

Filistinlilerin önde gelen gruplarından Hamas, üç ay önce kontrolünü ele geçirdiği Gazze Şeridi’nde ‘provakasyonları engellemek amacıyla’ açık havada toplu ibadeti yasakladı.

BBC’nin haberine göre, Hamas, Cuma namazı gibi toplu ibadetlerin, rakibi El Fetih Partisi’nce, kaos çıkarmak ve halkı isyana teşvik etmek için kullanıldığını gerekçe gösterdi. El Fetih temsilcileri ise Hamas’ın kararını kınadı.

Geçtiğimiz günlerde 100’ün üzerinde Filistinli kadın, El Fetih tarafından organize edilen bir gösteride, Hamas’ın Gazze’de kontrolü ele geçirmesini protesto etmişti. Hamas’ın polis birimi, geçen hafta Cuma namazı ardından gösteri düzenleyen grupları dağıtmış, çıkan çatışma sırasında 10 gösterici ve 2 Fransız gazeteci yaralanmıştı. Hamas’a bağlı güvenlik güçleri de birçok göstericiyi sopalarla dövmüş, göstericiler 100 kadar kişinin gözaltına alındığını söylemişlerdi.

Uzmanlar, Gazze’de son dönemde Hamas karşıtı gösterilerin yoğunlaştığını belirtiyor. Bu tür gösteri-lerde, özellikle temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin protesto edildiği vurgulanıyor. Hamas, daha önce de Gazze Şeridi’nde izinsiz tüm gösterileri yasaklamıştı.

/ GAZZE

06.09.2007


 

AB enerji raporunu kabul etti

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, AB’nin ortak enerji politikası konusunda hazırlanan raporu oylayarak kabul etti.

AP genel kurulunun bu ay sonunda Strasbourg’da yapacağı toplantıda son kez tartışılarak oylanacak raporda, AB’nin daha etkili bir ortak enerji politikası belirlemesi isteniyor. AB’nin enerji alanında önemli ülkelerle işbirliği anlaşmalarına gitmesine destek verilen raporda, yine birliğin enerji alanında ortak temsilci ataması tavsiye ediliyor. Raporda, Türkiye’nin enerji alanında oynayacağı role atıfta bulunuluyor.

Dışişleri Komisyonunda yapılan oylamada, dolaylı olarak Türkiye’yi rahatsız eden bazı değişiklik önergeleri, Türkiye’nin AB’deki temsilciliğinin girişimleriyle çıkartıldı.

/ STRASBOURG

06.09.2007


 

ABD Irak’taki asker sayısını azaltacak

Irak’taki Amerikan ordusunun ikinci ismi Tümgeneral Raymond Odierno, ABD’nin Irak’tan asker çekmeye başlayıp başlanmamasına karar vermesi açısından önümüzdeki 3 ya da 4 ayın çok önemli olacağını açıkladı.

Bu yılın Ağustos ayında düzenlen saldırı miktarının bir önceki yıla göre azaldığını kaydeden Odierno, “ABD Başkanı George W. Bush’un talimatıyla yapılan askeri takviye doğru bir adımdı ve şiddet azaldı” yorumunu yaptı. Odierno, Irak’ta önümüzdeki 3 ya da 4 ayın kritik önem taşıyacağını belirterek “Eğer yaptığımız şeyi yapmaya devam edersek, daha az askerle yapabileceğimizi düşündüğümüz bir düzeye ulaşabiliriz” diye konuştu.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte saldırıların artabileceğini ifade eden Odierno, bu süre içerisinde alarmda olacaklarını söyledi.

/ BAĞDAT

06.09.2007


 

Irak’ta iki günün bilançosu: 53 ölü

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Şii mahallesi Sadr’da dün düzenlenen bombalı saldırıda ölü sayısı 11’e yükseldi. Saldırı nedeniyle 5 otobüs yandı.

Yetkililer, Şii lider Mukteda el-Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu milislerinin hakim olduğu Sadr semtindeki saldırıda ölü sayısının 11, yaralı sayısının 23 olduğunu açıkladı. Irak polisi, daha önce 9 kişinin öldüğünü ifade etmişti. Polis, dolmuşların yolcu indirip bindirdikleri El Hamza Meydanında, halkın işe gittiği yerel saatle 08.00’den kısa süre önce düzenlenen bombalı saldırı nedeniyle en az 5 otobüsün de yandığını bildirdi. Bu arada, polis raporlarına göre, dün Irak genelinde meydana gelen şiddet olaylarında 42 kişi öldürüldü ya da ölü olarak bulundu.

/ BAĞDAT

06.09.2007


 

İsveç Başbakanı: Müslümanların incinmesinden dolayı üzgünüm

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, karikatürlerin Müslümanların incitmesinden dolayı üzgün olduğunu söyledi.

İsveç hükümeti, sağduyu çağrılarına kulak verdi. Başbakan, Müslümanların incinmesinden dolayı üzgün olduğunu belirtti. Lars Vilks isimli ressamın hakaretler içeren çizimlerinin bir gazetede yayınlanması üzerine sadece basın özgürlüğünden bahseden ve Müslümanların rencide olmasıyla ilgili acıları paylaşmaya yanaşmayan merkez sağ blok hükümeti lideri Başbakan Reinfeldt geri adım attı. Bütün dünyada İslam ülkelerinde İsveç aleyhine bir atmosferin oluşmaya başlaması ve ardından İsveç içindeki bazı siyasîlerin ve akademisyenlerin sağduyulu olma ve Müslümanların inançlarına karşı anlayışlı olma çağrılarını dikkate alan Reinfeldt başkent Stockholm’de bugün müslüman cemaatin temsilcileriyle bazı görüşmeler yaptı. Stockholm’de bir camiyi ziyaret ederek bazı Müslüman temsilcileriyle görüşen Reinfeldt, “İsveç’te bulunan insanların, inançları her ne olursa olsun yan yana yaşayabilmesinin önemli olduğunu” söyledi. İsveç toplum modelinde karşılıklı saygı ve anlayışın önemli olduğunu vurgulayan İsveç Başbakanı, ifade özgürlüğünün de önemli olduğunu ve devredilemez bir hak olarak demokrasinin gereği olduğu belirtirken: “Provokasyona yönelik hareketler hiçbir zaman diyalogun önüne geçmemelidir’’ şeklinde konuştu.

/ STOCKHOLM

06.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri