Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tunca Köprüsü fotoğraflarla onarılacak

İl Özel İdare Genel Sekreteri İlhami Doğan, halk arasında Tunca Köprüsü olarak bilinen Ekmekçioğlu Ahmed Paşa Köprüsü’nün restorasyona devam edildiğini belirtti. Doğan, Karayolları Genel Müdürlüğünce hazırlanan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında başlatılan köprü onarımının aralık ayına kadar tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

‘’Köprülerin tarihi dokularına zarar vermemek ve köprünün kemerlerinde yaşanan anlaşmazlıklara son vermek için devlet arşivlerinde ve kişisel koleksiyonlardan Tunca Köprüsü’nde çekilmiş fotoğraflar bulundu’’ diyen Doğan, fotoğraflarda nehirlerin su debilerinin bugünkünden daha yüksek olduğunun gözlendiğini ifade ederek ‘’Köprülerin üzerinden kağnıların geçtiği ve askerlerin hatıra olarak çektirdiği fotoğraflar var. Fotoğraflar baz alınarak köprülerin onarımlarına devam edilecek’’ diye konuştu.

Şantiye Şefi İnşaat Yüksek Mühendisi Onur Özer de restorasyonu devam eden Tunca Köprüsü’nün kemerlerinin şekli konusunda anlaşmazlık yaşandığını anlattı. Tunca Köprüsü’ndeki kemerlerin formlarının ‘’dairesel mi yoksa asmalı mı’’ olduğu konusunda tereddüt yaşadığını ifade eden Özer, ‘’Devlet arşivleri ve kişisel koleksiyonlar araştırıldı. Bulunan fotoğraflar incelendi. Köprü kemerlerinin dairesel olduğuna karar verildi. Biz de bize verilen projeye göre köprülerin restorasyonu sırasında tarihi dokularına zarar vermemeye özen gösteriyoruz. Köprülerin bir an önce tamamlanarak hizmette girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kısa sürede köprülerin yapımının tamamlanmasını umut ediyoruz’’ dedi.

TUNCA KÖPRÜSÜ

Tunca Nehri üzerinde bulunan ve Edirne’nin Karaağaç Mahallesi ile bağlantısını sağlayan, 11 ayaklı, 10 kemerli köprü, Sultan II. Mehmet döneminde defterdarlık görevinde bulunmuş olan Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından 1608-1615 yılları arasında İstanbul’daki Sultanahmet Camii’nin de mimarı olan Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırıldı.

06.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ramazan geleneklerini unutmayalım

  Tunca Köprüsü fotoğraflarla onarılacak

  Hafızalar yarışıyor

  39. Uluslararası Selçuk Efes Festivali


 Son Dakika Haberleri