Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Büyüme hız kesti

Geçen yıl Temmuz’da yüzde 8.7 büyüyen sanayi, bu Temmuz'da 3.5’e geriledi. Türkiye'nin sanayi üretiminin, bu yılın Temmuz ayında, 2006 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,5 oranında arttığı açıklandı. Sanayi üretimindeki artış, geçen yılın Temmuz ayında yüzde 8,7 olarak gerçekleşmişti.

Ekonomideki büyüme ikinci çeyrekte yavaşlayarak yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. En hızlı büyüyen sektör yüzde 15.7 ile yine inşaat oldu.

Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme, yılın ikinci çeyreğinde yerini yavaşlamaya bıraktı. Ekonomi 22 çeyrektir büyümesini sürdürürken, ilk yarıdaki veriler büyümenin hedefle uyumlu olduğunu ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan-Mayıs-Haziran döneminde Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 3.9 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde büyüme GSMH’de yüzde 9.3, GSYH’de yüzde 8.3 olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.7 olan büyüme hızı ise yüzde 6.8 olarak revize edildi.

Yılın ilk yarısına ilişkin veriler büyümenin yüzde 5 hedefiyle uyumlu olduğunu ortaya koydu. İlk 6 aylık dönemde GSMH yüzde 5.2, GSYH de yüzde 5.3 oranında büyüdü. İkinci çeyrekte cari fiyatlarla GSMH, yüzde 19.4’lük artışla 110.2 milyar dolar oldu. İlk altı aylık dönemde ise GSMH büyüklüğü yüzde 16.7 artarak 201.8 milyar dolar düzeyine yükseldi.

TARIMDA KÜÇÜLME, SANAYİDE DARALMA

Tarımda yüzde 1.1’lik daralma yaşanırken, sanayide yüzde 3.2, ticarette yüzde 3’lük büyüme görüldü. Yılın ikinci çeyreğinde en hızlı büyüyen sektör yüzde 15.7 ile inşaat oldu. İnşaatı yüzde 8.6 ile ithalat vergisi, yüzde 6.2 ile malî kuruluşlar ve yüzde 4.7 ile ulaştırma ve haberleşme izledi.

6 aylık dönemde ise inşaat yüzde 16.1 oranında büyüme kaydetti. Yılın ilk yarısında tarım yüzde 0.9, sanayi yüzde 5.2 büyüdü.

İkinci çeyrekte özel nihai tüketim harcamaları yüzde 0.3 azalırken, devletin nihaî tüketim harcamaları 7.4 arttı.

/ ANKARA

11.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi reform bekliyor

  Büyüme hız kesti

  Hisarcıklıoğlu: Her yıl yüzde 7,5 büyümeliyiz

  Üretim Temmuz’da yüzde 3.5 arttı

  İşsizlik sigortasının işsize faydası yok

  Dünya ithalat liginde 15’inciyiz

  Tekstil sektöründe anlaşma sağlandı

  IMF tanışmak için geliyor

  Sanayi göçüne, yeni düzenleme ihtiyacı

  İran gazı geçici olarak durduruldu

  İşsizlerin umudu, tersaneler


 Son Dakika Haberleri