Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak'ta kanlı yatırım ve kayıplar sürecek mi?

ABD’nin Irak’taki en üst düzey komutanı Orgeneral David Petraeus ve ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, kongre üyeleri tarafından sıkıştırıldı. Bush’un Cumhuriyetçi Partisine mensup Nebraska Senatörü Chuck Hagel, “Şu anda yaptığımız gibi Irak’ta kanlı işlere yatırım yapmayı ve aynı hızda kayıp vermeyi sürdürecek miyiz?” diye sordu.

ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından ABD Senatosu’ndaki oturumda konuşan Petraeus ve Crocker’a, belki de en sert soru, ABD Başkanı George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisine mensup Nebraska Senatörü Chuck Hagel’dan geldi. Kısa süre önce yeni dönemde senatörlük için yarışmayacağını açıklayan Hagel, ‘’şu anda yaptığımız gibi Irak’ta kanlı işlere yatırım yapmayı ve aynı hızda kayıp vermeyi sürdürecek miyiz?’’ diye sordu.

Hagel, Irak’taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesine ilişkin takvim açıklanmasını talep eden bir tasarının destekçileri arasında bulunuyor. Demokrat Partililerin, Amerikan askerlerinin bir an önce çekilmesi yönünde Bush yönetimine baskı yaptığı bir dönemde Cumhuriyetçi Partili senatörlerin de aynı çizgide görüş belirtmesi dikkati çekti.

Hagel, şu ana kadar çok az gelişme gösterdiği halde, Irak’ta siyasi uzlaşma sürecinin bahane edilerek, zaman kazanmak amacıyla Amerikan askerlerinin kullanılmasının ne kadar doğru olduğunu da sorguladı. Ancak Hagel, Irak ile ilgili ağır soruları cevaplamakta dün olduğu gibi bugün de yetersiz kalan Petraeus ve Crocker’a hitaben, ‘’bunlar sizin hatanız değil General, Büyükelçi Crocker’ın da hatası değil. Bunlar, bu yönetimin hatası’’ diye konuştu. Cumhuriyetçi Parti Minnesota Senatörü Norm Coleman da ‘’Amerikalılar, tünelin ucunda ışık olduğunu görmek istiyor’’ dedi.

Petraeus, bir gün önce ABD Temsilciler Meclisi’nin iki komitesinin üyelerinin sorularını cevaplarken, Irak’taki Amerikan askerlerinin 30 bininin, gelecek yaza kadar aşamalı olarak çekilmesinin beklenebileceğini söylemiş, geri kalan askerlerin çekilme takvimine ilişkin kararın gelecek Marttan önce gelmeyeceğini kaydetmişti.

ABD Başkanı George W. Bush’un, bu yönde kamuoyunda artan kaygıları gidermek üzere gece televizyonlardan ulusa seslenmesi bekleniyor.

Petraeus ve Crocker’ın katıldığı Senato oturumunda, 2008 yılı seçiminde ABD başkan adaylığı için kendi partileri içinde yarışan adaylar da yer aldı. Bunlar arasında Cumhuriyetçi Parti’den Arizona Senatörü John McCain, Demokrat Parti’den New York Senatörü Hillary Clinton, Delaware Senatörü Joe Biden, Connecticut Senatörü Christopher Doddd ve Illinois Senatörü Barack Obama bulunuyordu. Obama, Petraeus ve Crocker’a, ‘’Şimdi karşımızda olan soru şu: Bu meseleyi nasıl temizleriz ve aralarında iyi bir seçeneğin olmadığı bir durumdan nasıl en iyi sonucu alabiliriz? Çünkü kötü seçenekler ve çok daha kötü seçeneklerle karşı karşıyayız’’ sorusunu yöneltti.

Senatör Joe Biden da asker çekme süreciyle ilgili olarak, ‘’sürecin hızlı olmayacağını söylüyorsunuz. Bunu söylerken, bir yıllık bir zamanı mı kastediyorsunuz yoksa gelecek yazın çok ötesindeki bir zamanı mı kastediyorsunuz?’’ diye sordu. Ryan Crocker, Biden’ın bu sorusuna, ‘’gelecek yazın çok sonrası söz konusu olabilir’’ cevabını verdi. Büyükelçi Crocker, soruları cevaplarken, Irak’taki siyasi görüşmelerin memnun edici bir seyirde gittiğini savundu. Crocker, Irak’ın fonksiyonlarını yerine getirmekte şu ana kadar başarısız olduğunu, ancak umut verici gelişmelerin bulunduğunu belirtirken, bu aşamada Amerikan askerlerini çekerek bir ‘’otorite boşluğu’’ yaratmanın tehlikelerine karşı uyardı.

Crocker, ‘’kaosa veya iç savaşa düşmüş bir Irak, çok büyük rakamlarda insanın, Irak’ın sınırlarını da aşacak bir bölgede acı çekmesine neden olacağını söyledi.

/ WASHINGTON

13.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak'ta kanlı yatırım ve kayıplar sürecek mi?

  Endonezya 7.9'luk deprem ile sarsıldı

  Rusya, yeni bir bomba geliştirdi

  Castro: ABD bizi de kandırdı

  Bush, 30 bin askerin çekileceğini açıklayacak

  Japon başbakan istifa etti

  Hamas, Şalit’in tutulduğu yeri değiştirdi


 Son Dakika Haberleri