Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rice’dan İsrail’e teşekkür ziyareti

İsrail Dışişleri Bakanlığının eski bürokratlarından, geçmişteki gizli İsrail-Suriye barış çabalarının mimarlarından Alon Liel, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın İsrail’e “Suriye’ye hava operasyonu sebebiyle teşekkürlerini iletmek amacıyla geldiğini” öne sürdü.

Liel, İsrail savaş uçaklarının, Suriye hava sahasını ihlâliyle ilgili haberlere değinirken, “Sanıyorum, ne yaptıysak, eğer yaptıysak, bu Amerikalılara çalışmaktır. Hatta belki Amerikalılar için bir istihbarat çalışmasıydı. Bu yüzden Rice’ın Filistin meselelerini tartışmaktan ziyade, teşekkür etmek için geldiğini sanıyorum” dedi.

“Savaş uçaklarının uçtuğu söylenen Suriye’nin kuzey doğusu, Şam’a göre geçmişte İsrail’i rahatsız etmiş bir bölge değil. Amerikalıları daha fazla rahatsız eden bir bölge” diye konuşan Liel, “Onlar için çalıştık. Bildiğiniz gibi, onlar için çalışmamız için çok para verirler. Görünüşe göre memnunlar. Bu, Suriyelileri zor durumda bırakıp, Şer Ekseni’nin daha derinlerine iter” ifadesini kullandı.

İsrail’in Suriye ile barış yapmasında çok açık çıkarları olduğunu söyleyen eski İsrailli diplomat, “Suriye semalarındaki olayın yakın bir gelecekte barışın kapılarını kapadığını” da vurguladı.

Alon Liel, “ABD’nin çıkarının, İran’ın müttefiki ve ‘Şer Ekseni’nin parçası olan Hamas ile ‘iyi çocuklardan biri’ olarak görülen El Fetih arasındaki bölünmeyi derinleştirmekten geçtiğini söyledi. Liel, Rice’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas ile barışmaya teşebbüs etmeyeceği konusunu garantiye alma arayışında olacağını ifade etti.

Öte yandan, Yedioth Ahronot gazetesi, Rice’ın ziyaretinin, İsrail koalisyonunun ana partisi Kadima içindeki bölünmeyi de belirginleştirdiğini yazdı. Diplomatik bir gözlemciye dayanarak verilen haberde, Kasım ayında yapılacak barış konferansı hatırlatıldı ve Başbakan Yardımcısı Haim Ramon’un başını çektiği bir grup Kadima üyesinin, (solcu) Meretz partisi tarzı toprak tavizleri verme yanlısı iken, karşı kampta yer alan, Likud kökenli Kadima üyelerinin, İsrail tavizleriyle ilgili öneriler karşısında endişelerinin büyük olduğuna değinildi.

19.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Olmert: Barış isteyen bomba atmaz

  ABD Kuzey Irak’ta kalıcı olmak istiyor

  Gates: Irak’ı şimdi terk edemeyiz

  Rice’dan İsrail’e teşekkür ziyareti

  Bush’un yeni Adalet Bakanı Mukasey

  Arabistan, Irak sınırına duvar inşa edecek

  Avrupa’da, İslâm’a karşı bağnazlık var


 Son Dakika Haberleri