Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çiçek: Anayasayı aceleye getirmeyiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, anayasayı aceleye getirmeyeceklerini, ama bu meseleyi çok daha fazla uzatmanın, iki üç sene sonraya bırakmanın da Türkiye'ye birşey kazandırmayacağını ifade ederek, “Ümit ederiz ki 2008 yılı anayasanın değiştiği, bu mânâda sorunların geride bırakıldığı yeni bir yıl olur diye düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ‘’Daha metin ortaya çıkmadan bir kısım gerilim noktaları harekete geçirilmeye çalışılıyor. Bunlardan uzak bu metni, bu çalışmayı yapmamız lâzım. Biz iyi niyetle çalışıyoruz. Herkesin rahatlıkla tartışabileceği bir metni kamuoyunun önüne koymaya çalışıyoruz’’ dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yeni anayasa taslağı çalışmalarını değerlendirirken, ‘’Bizim şu anda üzerinde çalıştığımız bir taslaktır. Hatta taslağın taslağıdır, öyle ifade edilebilir’’ dedi.

Yardımcısı Cemil Çiçek, üzerinde çalışılan yeni anayasa taslağının, AKP’liler için yapılan bir çalışma olmadığını, AKP’ye bir anayasa hazırlamadıklarını kaydederek, ‘’Biz Türkiye için bir anayasa yapma çabası ve gayreti içerisindeyiz’’ dedi.

Çiçek, şunları kaydetti: “Anayasa taslağı çalışmalarının Hükümet’te görüşülmesinin sebebi şudur; 1 Ekim’den itibaren TBMM yeni dönem çalışmalarına başlayacaktır.

Tabiatıyla hem Hükümet programında hem parti olarak seçim beyannamemizde dile getirdiğimiz, topluma vadettiğimiz hususlar var. Ayrıca geçen dönemde TBMM Genel Kurulu’na inmiş 140 tane tasarı var. Kamuoyunun da bu tasarıların, hiç olmazsa önemli bir kısmıyla ilgili olarak büyük beklentileri ve talepleri var. Dolayısıyla şimdi biz bu tasarıları çıkarırken yürürlükteki anayasayı dikkate alıyoruz. Aksi halde anayasaya aykırılık iddiasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Esas karşılaştığımız sıkıntı mevcut anayasanın Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayamadığı. Bir çok reformları anayasadaki mevcut hükümler sebebiyle ya yürürlüğe koyamıyoruz ya askıya alıyoruz veya anayasadaki bu hükümler reform niteliğinde düzenlemeler yapılmasını imkânsız kılıyor. Bu nedenle bu yeni anayasanın bir an evvel ülkenin gündemine gelmesi tabiatıyla yasama çalışmaları açısından önem arz ediyor.’’

Taslağın taslağı niteliğindeki bir kısım çalışmalar kamuoyuna yansıdığında ‘’hemen bir karşı duruş, katkı yerine ön yargılardan hareket ederek yerli yersiz Türkiye’de gerilimlere sebebiyet verildiğini ya da verilmek istendiğini’’ ifade eden Çiçek, şöyle konuştu: “Onun için bizim kamuoyundan beklentimiz, arzumuz sizin aracılığınızla evvela bunun bir taslak olduğunun peşinen anlaşılmasıdır. İkincisi bu çalışmaların Türkiye için olduğunun iyice bilinmesidir. Üçüncüsü hiçbir konuda ‘bizim dediğimiz budur bu böyle olacaktır’ tarzındaki bir yaklaşım içerisinde değiliz, olmayacağız. Bunu açıkça ifade ediyoruz. Çünkü bu taslak çıktıktan sonra en başta siyasi partilerimiz, konuya ilgi duyan sivil toplum örgütleri, üniversitelerimiz, meslek odalarımız dahil olmak üzere herkesin katkısına açıktır. Biz bu katkıyı bekliyoruz.’’

‘’Türkiye’nin temel sorunlarının bir kısmı Anayasa’dan kaynaklanıyor’’ diyen Çiçek, bu anlamdaki sorunların çözümlenebilmesi için daha geniş bir çalışma yapılmasının gerekebileceğini kaydetti. Çiçek, işi aceleye getirmek gibi bir niyetlerinin bulunmadığını, anayasa taslağı konusunda hazırlıkları daha iyi yapıp, kamuoyunda iyi tartışıldıktan sonra Meclis gündemine getirmeyi arzuladıklarını belirtti.

“VARSA YOKSA TÜRBAN...’’

Çiçek, “Anayasa gibi en temel, en reform içerikli olan bir anayasa taslağı geliyor eninde sonunda bir türban maddesi... Varsa yoksa türban, her türlü çabanın önüne arkasına türban... O zaman da biz dar bir alanda bu işin münakaşasını yapar duruma geliyoruz. Onun için söylemeye çalıştım ki tabii türban konusu olunca Türkiye’deki geçmişteki tartışmaları biliyoruz, kimin nerede durduğunu biliyoruz, neye nasıl yaklaştığını da biliyoruz. Tüm bunların dışında meseleyi nasıl ele almamız lazım anayasada. Bütün bunların hepsi önümüzdeki günlerde tartışılacak, konuşulacak. Bu konuda kim ne fikri ne düşüncesi varsa onları söyleyecek, biz de bunlardan istifade edeceğiz. Onun için spesifik bir tek konuya, bir özel konuya getirip meseleyi inhisar ettirmek bence doğru olmuyor’’ diye konuştu.

/ ANKARA

19.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyanet: İnsanlar dünyevîleşti

  Gerçeklerden kopuk

  Çiçek: Anayasayı aceleye getirmeyiz

  Hükümet, geri adım atmasın

  AB'ye iftar

  Erdoğan, 20 Eylül’de ABD yolcusu

  Köşkten dâvet yalanlaması

  Toptan: Geleceği iyi eğitimle yakalarız

  Ozan'a, Bahçeli'ye hakaretten ceza

  Burns, Türkiye'ye niçin geldi?

  Gül’ün KKTC ziyareti Rumları kızdırdı

  UNICEF’ten çocuk dostu haber dersi

  Çeteler, teknolojinin en son imkânlarını kullanıyor

  Şener, ilk dersini verecek

  PKK'ya ait sığınak bulundu

  Başkale'de 7 gözaltı

  Büyük şehirlere “memleketten” gıda takviyesi

  Medya okur-yazarlığı zorunlu ders olsun

  Edirne’de inanç turizmi

  İlköğretim öğrencisi okulda bıçaklandı

  İHH’den Kamboçyalı Müslümanlara yardım eli


 Son Dakika Haberleri