Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail buldozeri çocuk ezdi

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridinin orta kesimine girişi sırasında bir buldozer 12 yaşındaki Filistinli çocuğu ezerek ölümüne yol açtı. Hastane kaynakları, 12 yaşındaki Mahmud Kayed’in El Bureyj mülteci kampı yakınlarında İsrail askerlerine taş atan bir grup çocuk arasında yer aldığını ve buldozerin taş atan çocukların üzerine sürüldüğünü açıkladı.

İsrail’de aynı gün yaşanan iki farklı olay, insana ve insan haklarına verilen değerin; hele ki söz konusu Filistinliler olunca hayvanlara dahi verilmediğini gözler önüne serdi. Zira İsrail askerleri Gazze şeridinin orta kesimine girerken tanklara taş atan çocukların üzerine buldozeri sürdüler. Bu sırada 12 yaşındaki bir Filistinli çocuk ezilerek öldürüldü. Aynı gün İsrail’deki hayvan hakları dernekleri Yom Kippur törenlerinde tavuklara eziyet yapıldığı gerekçesiyle protestolar yaptı. Ancak öldürülen Filistinli çocuktan bahseden olmadı.

Dün ajanslarda İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi’nin orta kesimine girişi sırasında bir buldozerin 12 yaşındaki Filistinli çocuğu ezerek ölümüne yol açtığı bildirildi. Hastane kaynakları, 12 yaşındaki Mahmud Kayed’in El Bureyj mülteci kampı yakınlarında İsrail askerlerine taş atan bir grup çocuk arasında yer aldığını ve buldozerin taş atan çocukların üzerine sürüldüğünü açıkladı. İsrail askerlerinin bölgeye girişi sırasında açtıkları ateşte 4 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi. İsrail ordusuysa henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Bunun yanısıra Yahudi dininin en kutsal günü Yom Kippur (Kefaret Günü) öncesinde, günahlarından arınmak isteyenlerin adadığı tavuklar ve arınma seremonileri sırasında tavuklara edilen eziyet, İsrailli hayvan hakları örgütlerini ayağa kaldırdı.

Hayvan hakları örgütleri, “kaparot” adı verilen uygulamaları şiddetle eleştirerek, “İnsanların günahlarını neden tavuklar ödemek durumunda?” diye sordu.

“Bırakın Hayvanlar Yaşasın” başta olmak üzere, hayvan hakları örgütleri ise uygulamaya tapki göstermek amacıyla dini partilerden Şas’ın ruhani lideri Haham Ovadya Yosef’in evinin kapısını çaldı ve bu geleneğin kaldırılması için Yosef’in desteğini sağlamaya çalıştı. Ancak bütün bunlar olurken öldürülen Filistinli çocuk için hiç bir İsrailli derneğin kınama yapmaması ve de İsrail ordusunun herhangi bir açıklamada bulunmaması dikkatleri çekti.

Dış Haberler / GAZZE

21.09.2007


 

BM'den İsrail'e: Saldırırsan hukuk ihlali olur

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail’e, Gazze Şeridi’ni ‘’düşman varlık’’ ilan etme kararını yeniden düşünmesi çağrısında bulundu ve bölgeye uygulayacağı yaptırımların uluslararası hukukun ihlali olacağı uyarısında bulundu.

Ban Ki-moon, BM sözcüsü tarafından duyurulan açıklamasında, İsrail’in Gazze’ye elektrik ve yakıt kesintisi başta olmak üzere ekonomik yaptırım uygulama kararının bölgede zaten sıkıntı içindeki sivil halkı cezalandırma olacağını kaydetti. Ban, İsrail’in bu yöndeki bir adımının, uluslararası insani kural ve insan hakları yasalarıyla ilgili yükümlülüklerine aykırı olacağını belirterek, ‘’İsrail’e bu kararını yeniden düşünmesi çağrısında bulunuyorum’’ dedi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

21.09.2007


 

Pakistan’da seçime doğru gerginlik zirvede

Pakistan’da muhalefet partileri, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in 6 Ekimde yapılacağı açıklanan devlet başkanlığı seçiminde aday olması halinde parlamentodan çekileceğini bildirdi. Muhalefet, seçimi boykot ederek, seçimin meşruluğunu kabul etmeyeceğini belirtti.

Sürgündeki eski Başbakan Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği partisinin önde gelen isimlerinden Sadık El Faruk, Seçim Komisyonunun Müşerref’in adaylık başvurusunu kabul etmesi halinde, ulusal meclis ve il meclisindeki vekillerinin derhal istifa edeceğini söyledi. Dinci partilerin oluşturduğu ittifak da aynı uyarıda bulundu.

Müşerref, devlet başkanlığını kazanması halinde genelkurmay başkanlığı görevinden istifa edeceğinin işaretini vermişti. Müşerref’in görev süresi 15 kasımda sona eriyor. Bu arada Başta El Kaide olmak üzere terör örgütlerinin kullandığı bir internet sitesinde, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e savaş ilan edeceği duyuruldu.

El Kaide adına ortaya atılan bir başka kasette de, örgütün iki numaralı ismi Eymen El Zevahiri, ABD’nin Afganistan, Irak ve diğer cephelerde yenilgiye uğradığını öne sürdü. El Zevahiri, yayımlanan belgesel formundaki 80 dakikalık yeni görüntü kasetinde, “İnsanlık tarihindeki en güçlüler olduğunu iddia edenler, New York ve Washington’daki saldırılardan 6 yıl sonra cihadın Müslüman öncüleri karşısında yenilgiye uğramıştır” dedi.

/ İSLAMABAD

21.09.2007


 

Tayvan’a yine red

BM’ye kendi adıyla yeniden üye olmaya çalışan Tayvan bir kez daha reddedildi. BM basın servisinden yapılan açıklamada, Tayvan konusunun BM’nin 62. Genel Kurulu’nun gündemine alınmamasının oylama yapılmadan uzlaşmayla kararlaştırıldığı belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan Çin’in Tayvan meselesini BM çalışma programlarına alınmasına karşı çıktığı ve eyaletlerinden biri olarak gördüğü Tayvan’a kendi adıyla bir üyelik verilmesini istemediği biliniyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, kararın, bir kez daha Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu gösterdiğini söyledi ve memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise karara üzüldüklerini, ancak Tayvan’ın BM’ye yeniden üye olması meselesinin zor bir mesele olduğunu bildiklerini, en azından bu konuyu uluslararası toplumun gündemine getirdiklerini ve buna memnun olduklarını söyledi.

Çin’deki komünist rejimden kaçan milliyetçilerin 1949’da “Çin Cumhuriyeti” ismiyle kurduğu Tayvan, 1971’de BM’deki koltuğunu Çin’e kaptırmıştı.

/ NEW YORK

21.09.2007


 

Ganib’in öldürülmesine uluslararası kınama

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un doğusundaki Hrıstiyan mahallesinde önceki gün uğradığı bombalı saldırıda milletvekili Antoine Ganib’in öldürülmesinin ardından ABD Başkanı George Bush, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun saldırıyı kınadı.

Saldırıdan sonra yaptığı açıklamada İran ve Suriye’yi kınayan Bush, bu iki ülkenin Lübnan’ı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını iddia etti. Mesajında taziyelerini de ileten Bush, “ABD, başkanını seçmeye hazırlanan Lübnan’ı karıştırmaya yönelik her türlü girişime karşıdır” ifadesine yer verdi ve uluslararası toplumu bu tür saldırıların sorumlularının yakalanıp adalete teslim edilmesi için Lübnan’a destek olmaya çağırdı. Orta Doğu ziyaretini sürdüren Rice da saldırının ardından dolaylı olarak Suriye’yi suçlayarak olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Suriye karşıtı milletvekilinin aralarında bulunduğu 8 kişi dün Beyrut’ta düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti. Saldırıda 22 kişi de yaralanmıştı.

/ WASHINGTON

21.09.2007


 

Netenyahu: Ben bu olayın içindeyim

İsrail eski başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlâl etmeleri olayına ilişkin açıklamalar yaparak, kendisinin de ‘’başından beri olayın içinde olduğunu ve tam destek verdiğini’’ söyledi.

Muhalefet lideri olan Benyamin Netanyahu, İsrail TV’sine verdiği demeçte, ‘’Başbakan, İsrail’in güvenliği için önemli şeyler yaparken, ben de onu desteklerim. Bu olayda da öyle oldu. Söylemek zorundayım ki ben de en başından beri içindeydim ve desteğimi verdim’’ dedi. Netanyahu, olayın ayrıntılarına ilişkin konuşmak için ise erken olduğunu bildirdi. Kimi haberlerde, İsrail savaş uçaklarının, Suriye’nin kuzeyindeki bir hedefe saldırdıkları iddia edilmişti.

/ KUDÜS

21.09.2007


 

Ahmedinejad “ikiz kule gezisi” yapamayacak

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, 11 Eylül terör saldırısının düzenlendiği, yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu alanı ziyaret etme ve saygı duruşunda bulunma isteği, ABD makamlarınca geri çevrildi.

BM Genel Kurulu için ABD’ye gelecek olan Mahmud Ahmedinejad, bu ziyareti de programına dahil etmek istedi. New York polis sözcüsü Paul Brown, ziyaret isteğinin, “bölgedeki inşaat çalışmalarının sürmesi ve güvenlik kaygılarından ötürü’’ reddedildiğini açıkladı.

/ NEW YORK

21.09.2007


 

ISAF’ın görev süresi uzatıldı

BM, Afganistan’da NATO öncülüğündeki çokuluslu güçlerin görev süresini bir yıl uzattı. BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan, Rusya’nın çekimser kaldığı oylamada, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF)’nün görev süresi Konseyin diğer 14 üyesinin oyuyla uzatıldı.

Karar tasarısında, artan şiddet, Taliban, El Kaide, yasa dışı silahlı örgütler ve uyuşturucu ticaretinde yer alanların terörist eylemlerine vurgu yapıldı. Yeni kararda NATO ve ISAF’a katkı yapan pek çok ülkeden minnettarlıkla söz edildi. İntihar saldırıları, adam kaçırmalar ve sivillere karşı diğer şiddet eylemlerinin sert bir dille kınandığı kararda ayrıca ISAF’ın daha da güçlendirilmesi gereğine vurgu yapıldı.

/ NEW YORK

21.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri