Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

829 yıldır ayakta

Ankara Kalesi içerisindeki Alaaddin Camii, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından 1178 yılında yaptırıldı. Kale içerisinde oldukça değişikliğe uğramış, tarihi yönü ve ahşap minberi ile farklı bir özellik taşıyan cami, zindan kapının yanında, güneyi kalenin sur duvarına yaslanarak yapıldı.

Caminin duvarları su basmaması için moloz taş, üstü kerpiç olarak yapıldı. İlk olarak eski bir mabet kalıntısı üzerine yapıldığı ve daha sonraki onarımlarda yerinin değiştirildiği tahmin edilen caminin ilk mihrabı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1985’te burada yapılan bir araştırmada ortaya çıkarıldı. İlk mihrap, kalenin sur duvarı oyularak yapılmıştı.

Üstü fazla aşınan mihrabın Selçuklu dönemine ait Ankara’nın en eski mihraplarından biri olduğu düşünülüyor. Üstü bir sundurma ile korunan bu mihraptan yola çıkılarak ilk Alaaddin Camisi’nin şimdikine göre daha küçük olduğu tahmin ediliyor.

KİTABELER

Camide, Arapça bazı kitabeler yer alıyor. Bu kitabelere göre, zamanla harap olan cami, 1361 yılında Osmanlı Sultanı Orhan döneminde Ankara valisi Lülü Paşa tarafından onarıldı. II. Murad zamanında, 1433 yılında Şerife Sümbül Hatun tarafından tekrar onarıldığı belirtilen cami, 1893’te yeniden onarım gördü. Vakıflar Genel Müdürlüğünce de 1956-1960 arasında camide onarım yapıldı. 1984’te yapılan onarımda caminin yanındaki harap eklentiler temizlenerek, cami restore edildi.

BİZANS VE ROMA DÖNEMİNE AİT

MİMARİ PARÇALAR

Anadolu Selçuklu planlarına örnek olan caminin avlusunda Bizans ve Roma dönemlerine ait mimari parçalar ve kitabeler bulunuyor.

Cami içerisindeki sütunların başlıkları ile içerideki iki mermer sütun Roma dönemine ait. Son cemaat yeri orijinal olarak günümüze ulaşan caminin kuzeybatı köşesinde taş kaideli silindirik gövdeli minaresi bulunuyor.

Selçuklu Sultanı Mesut Bin Kılıçaslan tarafından yaptırılan ceviz ağacından oyma tekniğinde bezemelerin işlendiği minber ise Selçuklu ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Caminin pencerelerinin ahşap kanatlarından biri ise Etnografya Müzesi’nde bulunuyor.

27.09.2007


 

KÜLTÜR A.Ş.’den indirimli satış

Ramazan ayı dolayısıyla, İstanbul’un hemen her yerinde bu mübarek ayın ruhuna yaraşır faaliyetler düzenleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Binbir İstanbul Uluslararası Feshane Ramazan Etkinlikleri” belki de bunlardan biri.

İBB Kültür A.Ş., İstanbul’dan olduğu kadar Anadolu’dan da pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu fuarda yayınlarına daha kolay ulaşılması amacıyla bir stand açtı.

İBB Kültür A.Ş. bu stantla İstanbul Kitapçısı’nı halkın ayağına getirmeyi ve İstanbul tutkunlarının İstanbul’u konu alan prestij kitaplara yüzde 50’ye varan indirimlerle sahip olmasını amaçladı. İndirimli satışlar, Ramazan ve bayram sürecince devam edecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

27.09.2007


 

Okullara kitap hediye etti

Van Milli Eğitim Müdürlüğü, hayırsever işadamı Kâzım Türker tarafından gönderilen 230 koli “100 Temel Eser” kitabını okullara dağıttı.

Kitapların dağıtılması için Van Milli Eğitim Müdürlüğünde bir tören düzenlendi. Her kolide Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği eserler arasından 47’şer kitabın bulunduğu setler okul müdürlerine teslim edildi.

Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız “Ankaralı hayırsever işadamımız Kâzım Türker tarafından gönderilen 230 koli ‘100 Temel Eser’ kitabı köy okullarına ve Van’ın kenar semtlerindeki okullarımıza gönderdik. Kendilerine teşekkür ediyorum. İşadamımızın gönderdiği kitaplar minik beyinleri aydınlatacaktır” dedi.

Oktay YILDIRIMOĞLU / VAN

27.09.2007


 

“Göç” konulu yarışma sonuçlandı

JCI (Junior Chamber International), Genç Müteşebbisler Jaycees Derneği İstanbul Şubesi tarafından bu sene ikincisi gerçekleştirilen “Göç” temalı Uluslararası Kısa Film Yarışması ve Festivali’nin (NNYCR- İstanbul Crossroads 2007) sonuçları açıklandı.

Dünyanın dört bir yanından kısa film yönetmenlerinin buluştuğu yarışmaya Türkiye’nin yanısıra İran, Güney Afrika, Almanya ve İngiltere’den 30 film katıldı. JCI( Junior Chamber International) bu yarışma ile dünyada göç konusunda küresel bilinç oluşturmak ve kültürlerin buluşmasına aracılık etmek amacını taşıyor.

Yarışma jürisi Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan gösterim sonrası 30 film arasından kazanan 3 filmi belirledi. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin katkılarıyla gerçekleşen organizasyonda ödül alan filmler Hotel Daphnis’de düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.

Yarışmada, “My Name Is” adlı filmiyle Ahmet Karaman birinci, “Mobilization Exercises” ile Gökhan Okur ikinci ve “Migrant Birds Are Back” ile Alev Fatoş Pars üçüncü oldu.

27.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri