Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Aziz ifade verecek

Pakistan Yüksek Mahkemesi, Başbakan Şevket Aziz ve bazı üst düzey yetkilileri, mahkemenin dönebileceği kararına rağmen, sürgündeki eski Başbakan Navaz Şerif’in ülkeye döner dönmez sınır dışı edilmesiyle ilgili ifadelerini almak için mahkemeye çağırdı.

Hükümet yetkilileri, Londra’dan gelen Şerif’e yolsuzluk suçlamalarından yargılanma ya da ülkeyi terk etme seçeneği sunulduğunu, Navaz Şerif’in ikincisini tercih ettiğini belirtti.

Mahkemenin, Aziz’in yanı sıra aralarında içişleri bakanı ve Federal Soruşturma Kurumu Başkanının da bulunduğu 12 üst düzey yetkiliye 17 ekimde mahkemede bulunmaları için celp çıkardığı kaydedildi.

Şerif, seçimlerde Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e karşı yarışmak için 10 Eylülde ülkesine dönmesinden saatler sonra tekrar sınır dışı edilmişti. Yüksek Mahkeme geçen ay verdiği bir kararla Müşerref’in 1999’da kansız bir darbeyle iktidardan uzaklaştırdığı Şerif’in ülkesine dönebileceğine hükmetmişti. Şerif’in yandaşları 11 Eylülde, liderlerinin sınır dışı edilmesinin yasa dışı olduğunu öne sürerek Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

BAZI MAHKUMLAR SERBEST

Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yeniden 5 yıllığına bu göreve seçilmesine karşı eylemler düzenleyen muhalefet üyelerinden gözaltına alınanların bırakılmasına yönelik kararı uyarınca, bazı muhaliflerin dün serbest kaldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, “kamu düzenini bozacak eylemleri engellemek için gözaltına alınanlar” olduğunu, kamu düzeninin devamının sağlanmasına ilişkin tedbirler kapsamında gözaltına alınanların önceki günkü karar uyarınca serbest bırakıldıklarını belirtti.

Kaç kişinin serbest kaldığına ilişkin rakam vermeyen sözcü, diğer sebeplerle gözaltına alınanların tutukluluk hallerinin ise devam ettiğini kaydetti.

Pakistan Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Muhammed Çaudri, önceki gün gözaltındaki muhalefet üyeleri ve liderlerinin serbest bırakılmasına ilişkin bir karar yayınlamıştı. Pervez Müşerref’in 6 Ekimde yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine aday olduğu açıklanmıştı.

/ İSLAMABAD

29.09.2007


 

Myanmar’da cuntaya karşı direniş tırmanıyor

Myanmar’ın Yangon şehrinde binlerce göstericinin yasağa rağmen gösteri yapmak üzere toplandığı bildirildi. Polisin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığı bildirildi. Görgü tanıkları, Yangon'da yaklaşık 10 bin göstericinin toplandığını belirtildi.

Görgü şahitleri, olayların Sule Tapınağı yakınlarında meydana geldiğini de aktardı. Avustralya ve Malezya'nın yanı sıra Tayland, Endonezya ve Filipinler'de de Myanmar'da dökülen kanı temsil eden kırmızılar içindeki yüzlerce kişi demokrasi yanlılarına destek gösterisi yaptı. Protestocular internet üzerinden de tüm dünyaya Myanmar halkına desteklerini göstermek için kırmızı giymeleri çağrısında bulundu. Budist rahiplerin başını çektiği hükümet karşıtı gösterilere sahne olan Myanmar'ın Başbakanı Soe Win'in 3-4 aydır Singapur'da bir hastanede tedavi gördüğü bildirildi.Myanmar'da, protestoların başını çeken rahipleri engellemek için askerlerin belli başlı manastırları kuşattığı da gelen haberler arasında.

Bu arada Danimarkalı san’atçılar, Myanmar’daki askeri rejimin uyguladığı baskıyı protesto etmek için cunta lideri General Than Shwe’yi ironik bir biçimde online müzayede sitesi eBay’e koydu.

/ YANGON

29.09.2007


 

Bağdat’ta yine sivil katliam

Irak’ın başşehri Bağdat’ın güneybatısındaki bir mahalleye Amerikan helikopterlerinden açılan ateşte, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 10 kadar kişinin öldüğü bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Amerikan helikopterlerinin Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı El Saha mahallesindeki 139 numaralı eve baskın yaptığını ve 11 kişinin öldüğü baskında 7 kişinin de yaralandığını söyledi. Başşehir Bağdat’taki Yarmuk hastanesinden bir kaynak da, baskının ardından hastaneye 13 ceset getirildiğini, bunlardan 2’sinin kadın, 4’ünün çocuk 7’sinin de erkek olduğunu belirtti. Amerikan ordusuysa olayla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

/ BAĞDAT

29.09.2007


 

Kerkük’de Osmanlı özlemi

Ramazan’da sahura def çalgısı ile uyanan Kerküklüler, eskiden olduğu gibi iftar zamanının geldiğini top atılmasıyla öğrenemiyor. Bomba patlamalarının sıradanlaştığı Kerkük’te, güvenlik sebebiyle artık iftarda “Osmanlı topu” atılmıyor.

Türkiye’nin gündeminde kanayan bir yara olmaya devam eden Kerkük, parçası olduğu Irak’ın genelinde olduğu gibi Ramazan’ı güvenlik endişelerine sarıp sarmalanmış bir şekilde yaşıyor.

Küçük bir Irak olarak tanımlanan Kerkük’te Irak’ı oluşturan tüm etnik unsurlar ve petrol var. Bu da şehri önemli ve stratejik kılıyor. Ancak bu durum şehir halkının hayatına gerginlik, kaçırılma ve ölüm korkusu olarak yansıyor. Huzur ve esenlik rüzgarlarının estiği Ramazan ayında halk biraz olsun bu endişelerde uzak yaşamak istiyor. Ancak, şiddet kutsalı tanımıyor; kan ve gözyaşı mübarek Ramazan’da da akmaya devam ediyor.

Serdar Hancı işgalden önceki dönemde iftar vaktini Kerkük Kalesinin surlarından ateşlenen ve Osmanlı topu olarak bilinen topun atılmasıyla öğrendiklerini hüzünlü gözlerle anlatıyor. Serdar Hancı, işgalden sonraki Ramazanlarda güvenlik nedeniyle artık top atılmadığını anlatıyor. Kerkük’te aile fertleri bir an önce barış ve huzurun bu topraklara hakim olması temennisinde bulunuyor.

/ KERKÜK

29.09.2007


 

Beyaz İngilizler azınlığa düştü

İngiltere’de bütün eğitim bölgelerinin beşte birinde, beyaz İngiliz öğrencilerin azınlığa düştüğü açıklandı.

150 belediyeye bağlı eğitim bölgesinin 29’unda beyaz İngiliz öğrencilerin ilk ve orta dereceli okullardaki diğer renk ve ırklardaki öğrencilerden az olduğunun görüldüğü istatistiksel çalışmada, özellikle Birmingham, Leicester, Luton, Slough ve Londra belediyelerinin çoğunda dengelerin bu yönde değiştiği ortaya çıktı. Özellikle geçen yılın etnik azınlıklara mensup çocukların okullardaki sayılasının en hızlı arttığı yıl olduğu belirtildi. Buna da özellikle doğu Avrupa ülkelerinden İngiltere’ye yönelen hızlı göç dalgasının yol açtığı savunuldu.

Özellikle Londra’nın bazı bölgelerinde etnik azınlık mensubu çocukların okullardaki her 10 yerden 9’una sahip olduklarını belirten araştırmacılar, yakın gelecekte İngiltere’ye her yıl 190 bin yeni göçmenin gelmesinin beklendiğine işaret etti.

/ LONDRA

29.09.2007


 

Macarların en gözde tatil ülkesi Türkiye

Macaristan’da bu yıl en gözde tatil ülkesinin Türkiye olduğu bildirildi.

Macar tur operatörleri, basına yaptıkları açıklamada, bu yıl en fazla talebin Türkiye’ye olduğunu, ancak sınırlı uçak seferleri nedeniyle Macar turistleri tatil yöresine taşımakta sıkıntılar yaşandığını belirtti. Operatörler, Eylül ve Ekim aylarında Türkiye tatili için yoğun talep aldıklarını, özellikle uygun fiyatların turistler için cazip olduğunu ifade etti. Macaristan’dan da sorumlu Viyana Kültür ve Tanıtma Müşeviri Özcan Hergül de 2006’da Macaristan’dan 78 bin 275 kişinin Türkiye’yi ziyaret ettiğini, bu yıl bu sayıya şimdiden ulaşıldığını söyledi.

/ BUDAPEŞTE

29.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri