Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon hedefi şaşacak

Devlet Planlama Teşkilatı, bu ay okulların açılmasının yanı sıra Ramazan ayı nedeniyle, gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında beklenen artışlar sonucunda, enflasyonda “hedef patika (TÜFE olarak) üst sınırının aşılmasının söz konusu olduğunu” bildirdi.

DPT’nin ‘’Ekonomik Gelişmeler Eylül 2007’’ raporu açıklandı. Raporda Ağustos ayında TÜFE’nin yüzde 0,02, ÜFE’nin ise yüzde 0,85 oranında arttığı hatırlatılırken, 2007 yılı Eylül ayında hedef patikanın (TÜFE olarak) yüzde 7,30 olarak belirlenmiş olan üst sınırının altında kalabilmesi için, aylık enflasyonun yüzde 1,18’in altında gerçekleşmesi gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca, Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte, eğitim kesimi ile giyim ve ayakkabı kesimi fiyatlarında beklenen artışlar ile Ramazan ayı dolayısıyla gıda ve alkolsüz içecekler kesimi fiyatlarında beklenen artışların etkisiyle, ‘’Eylül ayı hedef patika üst sınırının aşılmasının söz konusu olabileceğine’’ dikkat çekildi.

8 AYDA FAİZE 37 MİLYAR ÖDENDİ

Raporda 2007 yılı Ocak-Ağustos dönemi bütçe gelişmelerine de yer verildi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla merkezi yönetim bütçe harcamalarının yüzde 18,1 oranında artarak 135,8 milyar YTL, gelirleri ise yüzde 10,3 oranında bir artışla 127,4 milyar YTL olarak gerçekleştiği hatırlatıldı.

Buna göre söz konusu dönemde toplam harcamaların 37 milyar YTL’si faiz, 98,8 milyar YTL’si ise faiz hariç harcamalardan oluştu. Gelir ve harcamalardaki bu gelişmeler sonucunda, merkezi yönetim bütçesi bu yılın sekiz ayında 8,4 milyar YTL açık verirken, faiz dışı fazlası 28,6 milyar YTL olarak gerçekleşti. Raporda, “8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ÖTV ve toplam KDV gelirlerinde, genel seyrin altında bir gerçekleşme olduğu izlenmekte” denildi.

/ ANKARA

29.09.2007


 

Vergi iadesine geri dönüş yok

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, vergi iadesi uygulamasına geri dönülmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ‘’Bunu net olarak söylüyoruz. Böyle bir şey yok’’ dedi.

Arıoğlu, Katma Değer Vergisi tahakkuklarında bir sorun yaşamadıklarını ifade ederken, ‘’Dolayısıyla vergi iadesinin kaldırılması bir sorun yaratsaydı, tahakkuklarda düşme olması gerekirdi. Zaten vergi iadesine yönelik uygulamanın, bizim vergi gelirleriyle bağlantısının koptuğunu uzun yıllardır söylüyoruz’’ diye konuştu.

KDV tahakkuklarında sorun bulunmadığını, ancak KDV iadesinde normalin üzerinde artış meydana geldiğini kaydeden Arıoğlu, ‘’tahsilat bazında ortaya çıkan durumun, vergi iadesinin kaldırılmasından değil, KDV iade tutarındaki bu artıştan kaynaklandığını’’ belirtti.

Arıoğlu, tahsilat hedefi ile ilgili, yıl sonunda gelinen noktanın esas alınması gerektiğini kaydetti.

/ ANKARA

29.09.2007


 

İstikrar ekonominin motoru

UŞAK - Türkiye Mobilyacılar Birliği Başkanı, Boydak Holding ve İstikbal Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak, Türkiye’de süren siyasi istikrarın ekonomiye lokomotif olduğunu, istikrarın devamı halinde bugün görünen sorunların ortadan kalkacağını belirtti.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nin (UOSB) düzenlediği toplantıda konuşan Boydak, şunları kaydetti; ‘’Türkiye ekonomisi her geçen gün büyüyor. Bunun en büyük örneği toplumsal yaşamda meydana gelen değişimler. Türkiye ekonomisi milyarlarca dolarlık bir güce ulaştı. Genç dinamik bir iş gücüne sahip. Eğitimli iş gücü sayısı her geçen gün artıyor. Bütün bu oluşumlar siyasi istikrarla birleşince büyüyen bir ekonomi giderek güç kazanıyor. Demokratikleşme yolunda önemli adımlar atılıyor. Bu istikrarın devamı ile Türkiye 10 yıl içerisinde tüm sorunlarını halletmiş olur.

Boydak, ‘’Türkiye’nin çevresinde 1 milyarlık bir insan kitlesi yaşıyor. Sadece bunun verimli kullanılması bile Türkiye ekonomisini geliştirir. Biz sanayiciler birlikte hareket etmeyi öğrendiğimizde, eğitime gerekli desteği verdiğimizde tüm sorunları hallederiz’’ dedi.

/ UŞAK

29.09.2007


 

Memura erken ödeme

Devlet memurları, sözleşmeli personel, işçiler ve diğer kamu personelinin Ekim ayı maaşları, Ramazan Bayramı sebebiyle 5 Ekim’de avans olarak ödenecek.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla yayımlanan Maaş Genelgesine göre, aylıklarını personel kanunlarına göre almakta olan kamu görevlilerine 15 Ekim 2007 tarihinde ödenmesi gereken tüm hakedişleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 24 üncü maddesine göre, 5 Ekim 2007 tarihinde avans olarak verilecek. Kamu kuruluşlarında çalışan sözleşmeli personel, işçi ve diğer personel hakkında da aynı şekilde işlem yapılacak. Avansın hesabında ele geçen net tutarlar esas alınacak ve aylıkları banka hesaplarına aktarılan personelin avans tutarlarının ilgili bankalarca zamanında ödenmesi sağlanacak.

/ ANKARA

29.09.2007


 

En uygun programa karar verilecek

IMF ile halen yürütülen çalışmaların tamamen mevcut stand-by kapsamındaki gözden geçirmelerin tamamlanmasına yönelik olduğu, stand-by’ın sona ereceği Mayıs 2008’den sonraki dönem için ise şartların değerlendirilerek en uygun programa karar verileceği bildirildi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD ziyareti kapsamında IMF yetkilileriyle yeni bir program üzerinde görüşmelerde bulunduğu ve IMF ile “uluslararası rezerv düzeyini temel alan bir program” uygulanacağı yönündeki haberler üzerine Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bunların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Mevcut stand-by düzenlemesi Mayıs 2008’de sona ereceği hatırlatılan açıklamada, “Mevcut programın sonuna yaklaşıldığı bir dönemde IMF ile ilere ne kapsamda devam edileceği hususu değerlendirilecek ve ülkemiz için en uygun seçenek belirlenerek kamuoyuna duyurulacaktır” denildi.

Devlet Bakanı Şimşek’in makamından yapılan yazılı açıklamada, IMF heyetinin Stand-By görüşmeleri kapsamında 4 Ekim tarihinde İstanbul’da görüşmelere başlayacağı, 8 Ekim tarihinden itibaren de Ankara’da resmi temaslarını sürdüreceği kaydedildi. Açıklamaya göre, gözden geçirme çalışmaları çerçevesinde, son makro ekonomik durum ve beklentiler, bu çerçevede 2007 yıl sonu kamu maliyesi gerçekleşmeleri, 2008 yılı para politikası ve kamu maliyesi program hedefleri ile yapısal reformlar konusundaki son gelişmeler ele alınacak.

/ ANKARA

29.09.2007


 

ATO: Belirsizlikler büyümeyi etkileyecek

Ankara Ticaret Odası (ATO), giderek şiddeti artan dalgalanmaların yarattığı belirsizliklerin bundan sonra da ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesinin beklendiğini bildirdi.

ATO’nun Eylül ayı “Ekonomik Raporu’’ yayımlandı. Raporda 2002 yılından sonra ortalama yüzde 7,3 olan dört yıllık dönemdeki ortalama büyüme dikkate alındığında Merkez Bankasının geçen yıl faiz artırımıyla ekonomide yol açtığı yavaşlamanın büyüklüğünün ortaya çıktığı kaydedildi.

Faiz artırımıyla özel nihai tüketim harcamaları ve yatırımlarda sebep olduğu duraklamanın, uluslar arası piyasalarda arka arkaya gelmeye başladığı ifade edilen raporda, ‘’giderek şiddeti artan dalgalanmaların yarattığı belirsizliklerin bundan sonra da ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi bekleniyor’’denildi. Raporda, Merkez Bankasının eylül ayıyla birlikte yeniden faiz indirimlerine başlamasının 2008 yılında iç talepte yeniden nispi bir canlanmanın başlamasına yol açmasının beklendiğine dikkat çekildi.

/ ANKARA

29.09.2007


 

Üretici pamuktan uzaklaşıyor

Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, üreticinin pamuk ekiminden uzaklaştığını söyledi.

Kuseyri, 125 bin hektar alanı kapsayan Amik Ovası’nda kuraklık ve susuzluktan dolayı etkin tarım yapılamadığını öne sürdü.

‘’Pamuk diyarı’’ Hatay’da, yağ, tekstil ve hayvancılığı yakından ilgilendiren ve stratejik ürün olan pamuk ekim alanlarının daraldığına dikkati çeken Kuseyri, şöyle devam etti: ‘’Yüksek üretim maliyeti, düşük fiyat, yetersiz destekleme primi, dışa bağımlılık yanında son yıllarda yaşadığımız kuraklık pamuğa büyük darbe vurdu. Ülke genelinde olduğu gibi Hatay’da da kuraklık pamukta yüzde 30’lara varan düşüşlere neden oldu. Geçtiğimiz yıllarda 220-250 bin ton olan rekolte, 160-180 bin tonlara düştü.’’

Pamuk üreten çiftçi sayısının sürekli düştüğünü vurgulayan Kuseyri, dünyada pamuk tüketiminin arttığını belirtti.

Kuseyri Amik Ovası’ndaki susuzlukla ilgili olarak da, “Şayet Suriye, Asi ve Afrin çayına su bırakmaz, Reyhanlı barajı yapılmazsa Amik Ovasında tarım biter, kentin de ekonomisi çöker” diye konuştu.

/ HATAY

29.09.2007


 

Salçaya kuraklık zammı

Kuraklıktan etkilenen salça ve konservelik sebzede verim düşüşü ve fiyatların düşmemesi sebebiyle evde salça ve konserve yapımının azaldığı, bu ürünlerin fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 30 oranında zam beklendiği belirtildi.

Tukaş Genel Müdürü Ahmet Uysal, Çin rekabeti, yetersiz destekler ve düşük kur politikası gibi sebeplerle son 4 yılda sürekli azalan salça üretiminin, bu yıl kuraklıktan da etkileneceğini belirtti. Yıllık 450 bin tonluk üretim kapasitesinin ancak yarısının değerlendirilebildiğini ifade eden Uysal, sanayicinin iç piyasa talebini karşılama konusunda zor günler geçirdiğini kaydetti.

Uysal, semt pazarlarında bile domatesin fiyatının düşmediğini belirterek, ‘’Kimse ev salçası yapamadı. Talepte artış var ve bu önümüzdeki dönemde de devam edecek. Yıl sonuna kadar salçada minimum yüzde 30 zam olacağını düşünüyoruz. Son dönemdeki zamların nedeni Ramazan değil, kuraklıktır. Tüm konserveler ürünlerinde de ciddi oranda zam olacak’’ diye konuştu.

/ İZMİR

29.09.2007


 

İhracat rakamları ilk Mecliste açıklanacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat rakamlarını 1 Ekim Pazartesi günü Ankara’da ilk Meclis binasında açıklayacak.

TİM’den yapılan açıklamaya göre, ihracat rakamları, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve İhracatçı Birlikleri Başkanlarının katılımıyla, Ankara Ulus’taki ilk Büyük Millet Meclisi binasında düzenlenecek toplantıda açıklanacak.

/ İSTANBUL

29.09.2007


 

TMO’dan buğdayda spekülasyona tedbir

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday fiyatlarındaki spekülatif hareketleri önlemek için, stoklarındaki buğdayı satışa açma kararı aldı.

Ofis, ilk aşamada stoklarındaki 60 bin ton ithal buğdayı, 1 Ekim Pazartesi gününden itibaren sanayicilere açacak. Bu yıl 124,6 bin ton buğday alan Ofis, geçen yıldan kalan buğday ile birlikte 300 bin ton ürünü de Pazartesi gününün ardından birkaç gün içerisinde satışa arz edecek.

Ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ile ihtiyaç halinde sıfır gümrük vergisi ile 800 bin ton buğday ve mahlut, 300 bin ton arpa, 300 bin ton da mısır ithal etme yetkisi alan TMO, bu kapsamda 200 bin tonluk ithalat için de hazırlık yapıyor. Bir ay içinde 200 bin ton buğdayın getirilmesi tahmin ediliyor.

AB’den tarife kontenjanı kapsamında ayrıca 300 bin ton gümrüksüz buğday ithal etme yetkisi olan TMO, Avrupa’da fiyatlar yüksek olduğu için, bu imkanı ileri aşamalarda kullanmayı planlıyor.

/ ANKARA

29.09.2007


 

Yılın işçi ve işverenleri belirlendi

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM), 2006 yılının işçi-işveren, iş kadını ve iş adamlarını belirledi.

MPM, ülke ekonomisine ‘yeni teknolojiler, emek, zaman, para tasarrufu’ gibi katkılar sağlayan 6 işçiyi, ‘’yılın işçisi’’ seçti. Bu işçilere gerekli çalışma ve araştırma imkanları sağlayan 6 yöneticiyi de ‘’yılın işvereni’’ olarak belirleyen Merkez ayrıca, geride bırakılan yıl içinde gerçekleştirdikleri etkinlikler, ulusal ekonomiye katkıları, verimlilik konusuna duydukları ilgi, bu konuda gösterdikleri çaba sebebiyle de Koç Holding A.Ş otomotiv grubu başkanı Turgay Durak ile Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut ise ‘’yılın iş adamı’’ ödülüne layık gördü.

/ ANKARA

29.09.2007


 

Emekliler, aylık arttırmayı öğrenecek

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak basında yer alan ‘’emekli aylığını artırma formülü’’ ile ilgili bilgi isteyecek.

Dernek, 1 Ocak 2000’den önce emekli olan bir üyesinin 1 ay süreyle sigortalı olarak yeniden çalışmasını sağlayarak uygulamanın nasıl gerçekleştirildiğini izleyecek.

“ENGEL YOK’’

Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan da konuyla ilgili olarak 1 Ocak 2000’den itibaren emekli aylıklarının artışında katsayı gösterge sisteminden vazgeçildiğini söyledi. 1 Ocak 2000’den sonraki emeklilik başvurularına göre bağlanan aylıklara gerçekleşen yıllık tüketici endeksindeki ve gelişme hızındaki artış oranlarının ayrı ayrı yansıtıldığını belirten Tozan, sonraki hesap yöntemine göre belirlenen emekli aylığı öncekinden fazla olduğundan ikincisinin geçerli olacağını dile getirdi.

Bu durumda 1 Ocak 2000’den sonra emekli aylığını kestirip, sigortalı olarak bir süre çalıştıktan sonra tekrar emeklilik talebinde bulunanları hiç emekli aylığı bağlanmamış gibi değerlendirildiğini ifade eden Tozan, daha sonraki başvuruda aylık hesabında refah payının da dikkate alınmasıyla önceki aylık miktarının bir miktar yükseltilebileceğini kaydetti.

Söz konusu uygulama önünde kanuni engel bulunmadığına işaret eden Celal Tozan, yeni emekli aylığının artışındaki miktarın daha sonraki çalışma süresine bağlı olarak değişeceğini belirtti.

/ ANKARA

29.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri