Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Zebari: İstanbul toplantısı çok önemli

Zebari, AP ajansına verdiği demeçte, 2-3 Kasım’da yapılması planlanan toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Codoleezza Rice, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile Rusya, Fransa, İtalya, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının katılmasını beklediğini söyledi.

Bu kez Irak hükümetinin düşüncelerini netleştirdiğini ve önerilerini güvenlik, mülteciler, enerji olmak üzere 3 ana noktada yaptığını belirten Zebari, İstanbul toplantısında Irak’ın ihtiyaçlarının neler olduğu konusunu komşularına anlatmada güçlü bir pozisyonda olacaklarını, bu uluslararası toplantıdan önce verilen sözlerin ve vaatlerin yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Bu toplantının, Irak’ın komşuları ve büyük uluslararası güçlerin katıldığı, daha önce yapılanlara kıyasla en önemli toplantı olacağını söyleyen Zebari, İstanbul toplantısının, 2003’ten bu yana dayanışma ve niyet bildirileri açıklanan diğer 10 toplantıdan farklı olacağını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanı, Irak’ın, İstanbul toplantısında bakanların, artık içi boş sözler, içi boş vaatler vermesini beklemediğini ifade ederek, önerileri olduğunu ve eyleme ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Güvenlik konusunda da Zebari, Irak hükümetinin komşularından ilk ve en önemli olarak yabancı savaşçıların geçişini önlemeleri sözünü vermesini ve hava ya da kara yoluyla olsun o ülkelere girenlerin dikkatle incelenmesini istediklerini söyledi.

Irak’ın komşu ülkelerle, terörist şebekelerin faaliyetleri konusunda istihbarat ve bilgi paylaşımı konusunda işbirliği istediğini anlatan Zebari, ayrıca terörist grupların mali desteği durduracak etkili önlemler alınmasına ve ihlalleri, sızmaları bildirecek bir mekanizmaya gerek olduğunu ifade etti.

Enerji desteği konusunda da hem yakıt hem de elektrik alanında Irak’ın Türkiye, Suriye, Kuveyt ve İran’la anlaşmaları olduğunu, ancak bazen siyasi bazen bürokratik nedenlerle gecikmeler meydana geldiğini belirten Zebari, İstanbul toplantısında bu tip sorunları da aşmaları gerektiğini kaydetti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

01.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Zebari: İstanbul toplantısı çok önemli

  Güney ve Kuzey Kore buluşuyor

  Pakistan’da kara gün

  Olmert-Abbas ikilisi buluşacak

  İsrail 87 Filistinliyi serbest bırakıyor

  Vatikan’dan Ramazan mesajı

  Taliban Karzai’ye katılmayı red etti

  Uyuma evet, asimilasyona hayır


 Son Dakika Haberleri