Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘PKK saldırısı harekât baskısını arttırdı’

ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi, terör örgütü PKK’nın Hakkari’de düzenlediği ve 12 askerin şehit olduğu saldırının, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon düzenlenmesi yönünde Türk hükümeti üzerindeki baskıyı arttırdığını yazdı.

Gazetenin birinci sayfasından yayımlanan Bağdat mahreçli haberde, en üst düzey sivil ve askerî yetkililerin, terörist saldırının ardından alınacak tedbirleri görüşmek üzere Ankara’da bir araya geldiği hatırlatıldı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Türkiye’nin Irak topraklarında gözü olmadığı, ancak teröristlerin Irak’ta yuvalanmayı sürdürmesi durumunda Türkiye’nin bunu ortadan kaldırmaya hakkı bulunduğu yönündeki sözlerine işaret edildi. Yazıda, ABD Başkanı George Bush yönetiminin saldırıyı kınadığı belirtilirken, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani’nin muhtemel Türk operasyonuna karşı çıkan sözlerine yer verildi.

/ WASHINGTON

23.10.2007


 

Türkiye, Batı’ya yabancılaşıyor

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, ‘’dost ve müttefik Türkiye’nin tehlikeli şekilde Batıya yabancılaşmaya başladığı’’ yorumunda bulundu.

Gazetenin, terör örgütünün saldırıları ve Türkiye’nin muhtemel sınır ötesi operasyonuna ilişkin başyazısında, Türkiye’nin uzun yıllardan beri Batı için oldukça istikrarsız sayılabilecek bir bölgede güvenilebilir bir ortak özelliği taşıdığı belirtildi.

‘’Türkiye’de sivil demokrasi ve Batıya yönelik sempatinin güçlenmesinin Avrupalılar ve Amerikalılar için bir el ele gidiş beklentisi oluşturduğu’’ belirtilen yazıda, ‘’Ancak içeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler, ilişkileri, artık Ankara’nın yönünün Batıya dönük olduğuna garanti gözüyle bakılamayacağı bir noktaya taşıdı’’ görüşüne yer verildi.

The Times’ın başyazısında, Irak’ın işgali sırasında Türkiye’nin topraklarını ABD askerine açmamasının ardından bozulan ilişkileri her iki tarafın dikkatle onarmaya yönelik gayretlerinin, ABD Kongresinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yer veren tasarının ‘’berbat bir zamanlamayla’’ ortaya konulmasıyla boşa çıktığı, ‘’bunun yol açtığı hasarın ne kadar olduğunun yakında görüleceği’’ kaydedildi.

The Independent gazetesinde yayımlanan başyazıda da, ‘’Türkiye, bu yolda yalnız bırakılmamalı’’ başlığı kullanıldı.

Terör örgütü PKK’nın ‘’çaresizlik içinde sarıldığı bir stratejinin’’ söz konusu olabileceğini ifade eden gazete, örgütün bölgede geniş çaplı bir çatışmadan ‘’bir şey çıkarmayı’’ umduğunu, ‘’böylesine tehlikeli bir senaryonun önlenebilmesi için sadece Ankara değil, Washington ve Brüksel’deki NATO karargâhında da soğukkanlılıkla ve hızlı düşünmek gerektiğini’’ yazdı.

/ LONDRA

23.10.2007


 

Ortadoğu Konferansı sun’î teneffüs

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’de yapılması planlanan Orta Doğu barış konferansının “yok olmak üzere olan siyonist rejimin ömrünü uzatmak için düzenlendiğini” söyledi.

Devlet ajansı İRNA’nın haberine göre, Ahmedinejad, dün gece bakanlar kurulunda yaptığı konuşmada, ABD’de düzenlenmesi planlanan uluslararası Orta Doğu barış konferansına değindi ve “Siyonistler, Filistin konusunda yapılması planlanan konferansla bölge ülkelerine tuzak kurdular. Bölge ülkeleri bu tuzağa düşmemek için uyanık olmalılar” dedi. Filistin direnişinin zayıflatılmak istendiğini ifade eden Ahmedinejad, şunları kaydetti: “Bugün siyonist rejim yok olmak üzere. Bu yüzden de düşmanlar bu gibi konferanslarla siyonist rejimin ömrünü uzatma peşindeler. Siyonist rejimi kuran ve bu sahte rejimi destekleyenler, hiçbir şekilde Filistin meselesine müdahale edemez ve Filistin konusunda da arabuluculuk yapamazlar.” Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Orta Doğu krizine 2008 sona ermeden çözüm bulunacağından emin olduğunu bildirdi.

ABBAS, İLK KEZ HAMAS’LA

UZLAŞMAKTAN SÖZ ETTİ

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas ile uzlaşmanın önemli olduğunu söyledi.

Abbas, Endonezya’da Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, geçen Haziran’da Gazze Şeridi’nde denetimi ele geçirmesinden sonra hükümetten atılan Hamas’ın, “Filistin halkının bir parçası olduğunu ve ayrı tutulamayacağını” kaydetti.

Bunu hiç kimsenin inkar etmediğini belirten Abbas, Hamas’ın meşrû hükümete karşı darbe yapmasına rağmen bu grupla birlikte çalışılmadığı takdirde ilerleme kaydedilemeyeceğini ifade etti. Asya turunun ilk durağı Malezya’dan Endonezya’ya gelen Abbas, Brunei’yi de ziyaret edecek.

MÜBAREK: BÖLGE YENİ BİR

BAŞARISIZLIĞI KALDIRAMAZ

Bu arada, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail-Filistin barış görüşmeleri çerçevesinde ABD’de yapılması planlanan Orta Doğu barış konferansının başarısız olması halinde ciddî sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

/ TAHRAN

23.10.2007


 

İran, 3 yıldan önce bomba yapamaz

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran’ın nükleer bomba üretebilmek için 3 ile 8 yıl arasında bir süreye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Le Monde gazetesinin sorularını cevaplayan El Baradei, ‘’İran’ın niyetini ben sorgulayamam. Ancak İran’ın bu tür bir bombayı üreteceğini düşünsek, 3 ile 8 yıl arasında bir süreye ihtiyacı olacağını düşünüyorum’’ dedi. İran’ı diplomasi yoluyla ikna edebilmek için hâlâ gerekli zamanın bulunduğunu belirten El Baradei, “Müeyyideler ve diyalog da içinde olmak üzere elimizdeki tüm havuç ve sopaları kullanmalıyız” diye konuştu.

/ PARİS

23.10.2007


 

Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimi ertelendi

Lübnan’da bugün yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelendiği bildirildi.

Parlamento Başkanı Nebih Berri yaptığı açıklamada, seçimin 12 Kasım 2007 tarihine alındığını bildirdi. Berri, ertelemenin sebebinin, Suriye yanlısı ve karşıtı grupların ortak bir aday üzerinde uzlaşmalarına zaman tanımak olduğunu belirtti. Lübnan’da cumhurbaşkanı meclis tarafından seçiliyor. Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un görev süresi 23 Kasım’da sona eriyor.

/ BEYRUT

23.10.2007


 

Bahreyn’de, iki Amerikan askeri öldürüldü

Bahreyn’deki Amerikan deniz üssünde iki askerin öldürülmesinin terör eylemi olmadığı bildirildi.

Amerikan Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, “teröre ya da baskına ilişkin bir gösterge olmadığı, edinilen ilk bilgilere göre olaya sadece bazı Amerikan askerî personelinin karıştığı” kaydedildi. Deniz Kuvvetlerinden yapılan ilk açıklamada, Amerikan deniz üssünde iki askerin vurularak öldürüldüğü, önceki geceki olayda bir Amerikan askerinin ağır yaralandığı belirtilmişti. Askerlerin neden ve nasıl vurulduğuna ilişkin ayrıntı verilmemişti.

/ MANAMA

23.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri