Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasalar telâşlı

Kuzey Irak’a askeri operasyon endişelerinin etkisi ile dolar yükselişe geçti. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları dün sabah 1,24 YTL’nin üzerine çıktı. 1,22 YTL’den açılan dolar 1,2430 YTL’ye kadar yükseldi. Daha sonra hafif gerileyen dolar 1,23 düzeyine indi.

Dolar yurtdışında ise değer kaybetmeye devam ediyor. Euro/dolar paritesi dün sabah 1,4348 ile yeni bir rekor kırdı. Dolar/yen ise son altı haftanın en düşük seviyesi olan 113,27’ye geriledi.

BORSADA SERT DÜŞÜŞ

Operasyon tedirginliği ve dış borsa kayıplarıyla borsa yeni haftaya sert düşüşle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 2 bin 831 puanlık düşüşle 52 bin 355’e geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 5’i aştı. Borsa seansın ilk yarısında yüzde 4’lük kayıp yaşadı. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 5 Ağustos 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 16.33’e yükseldi.

‘DALGA BOYLARI YÜKSEK OLACAK’

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dün yaşanan negatifliğin ağırlıklı olarak yurtdışından kaynaklandığının altını çizdi. Borsadaki satışların bir miktar daha devam edebileceğini dile getiren Salar, şöyle konuştu: “Sıkıntılı bir süreç olacak. Çok alışkın olduğumuz dönemler değil. Önceki dönemlere göre en önemli değişiklik şu olacak; dalga boylarının yüksek olduğu dönemler yaşayacağız. Çok yüksek hacimlerle rekor kırılırken, bir anda gerilemeler olabilir. Bu, belirsizliğin arttığı dönemlere yaşanan bir durum. Böyle süreçlerin yaşanmasına yatırımcılar alışkın olmalı. Dalganın şiddeti artabilir. Dövizde ise önemli bir yükseliş beklemiyorum.”

‘YATIRIMCILAR İÇİN ZOR BİR HAFTA’

Finans Yatırım Yurtiçi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci, yurtiçinde yaşanan terör olaylarının piyasalarda rahatsızlık oluşturacağını söyledi. Keresteci, “Bu hafta oldukça çalkantılı geçecek. Sakin olmak gerekir. Zor bir hafta yaşıyoruz” dedi.

İçerde bir takım gelişmelerin göz ardı edildiğini, bunların da şimdi etkisini gösterdiğini belirten Keresteci, “Bütün bunları halının altına atarsınız, bir seferde sonuçları görülür. Takip etmek lazım. Petrol fiyatı önemli, fiyat 100 dolara gidiyor. Yatırımcılar için zor bir hafta” diye konuştu.

/ İSTANBUL

23.10.2007


 

Vergide 7.1 milyarlık sapma

Bu yılın tümündeki vergi tahsilatının, başlangıç hedefinin 7.1 milyar YTL altında kalacağı anlaşıldı. Hükümet, 2007 bütçesinde toplam 158 milyar 153 milyon YTL’lik vergi geliri hedeflemişti.

Ancak 2008 bütçe çalışmaları kapsamında, yılın ilk dokuz aylık gerçekleşmeleri dikkate alınarak yapılan projeksiyonlar, bu yılın tümündeki vergi tahsilatının 151 milyar 56 milyon YTL düzeyinde kalacağını gösterdi. Projeksiyonlar, 2007 yılı vergi gelirlerinin, bütçe hedefinin 7 milyar 97 milyon YTL altında çıkacağını ortaya koydu. Bu da hedefe göre yüzde 4.5’lik bir sapma anlamına geliyor.

Vergi gelirlerinde bu yıl yaşanan ve yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefinin tutturulamamasına yol açan sapma, iç tüketimdeki daralma sebebiyle hükümetin öngördüğü tutarda “dolaylı” vergi artışı sağlayamamasından kaynaklandı. Maliye, artan denetimlerin de etkisiyle gelir ve kurumlar vergilerinde beklediğinin de üzerinde tahsilat düzeyine ulaşırken, tüketimden alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerde ise tahsilat hedeflerinin çok altında kalındı.

/ ANKARA

23.10.2007


 

Özelleştirmeden 11.8 milyar YTL bekleniyor

Özelleştirmenin 2008’de de bütün hızıyla süreceğini açıklayan hükümet, önümüzdeki yıl yapılacak satışlar ve halka arzlardan 11.8 milyar YTL gelir hedefliyor. Özelleştirme, elektrik dağıtım şebekeleri, şeker fabrikaları ve otoyollarda yoğunlaşacak.

Devlet Planlama Teşkilâtı’nın genel ekonomik hedefler çalışmasında özelleştirme uygulamalarının bu yılki gerçekleşmeleri ve 2008 hedeflerine de yer verildi. Yılbaşında 5.2 milyar YTL olması öngörülen 2007 özelleştirme gelirinin Türk Telekom’un satış bedelinin peşin ödemesi nedeniyle 11.6 milyar YTL’ye çıkacağı hesaplandı. 2008 özelleştirme gelir hedefi ise 11 milyar 798 milyon YTL olarak öngörüldü.

Ekonomi yönetiminin hazırladığı programa göre, önümüzdeki yıl özelleştirme uygulamaları, elektrik dağıtım şebekeleri, şeker fabrikaları ve otoyollar üstünde yoğunlaşacak. Türk Telekom’da halka arz da planlar arasında yer alırken Halkbank özelleştirmesinin de yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor.

/ ANKARA

23.10.2007


 

Mersin’deki şirketlere, ‘Barzani’ incelemesi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kadri Şaman, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani’nin “Mersin’de firmaları olduğu’’ iddialarıyla ilgili, denetimleri sıklaştırdıklarını bildirdi.

Şaman, odalarına kayıtlı 17 bin firmanın bulunduğunu, bunlardan 350’ye yakınının yabancı firmalardan oluştuğunu belirtti. Yabancı firmaların yaklaşık 80’inin de Irak kökenli olduğunu ve çoğunluğu Mersin Serbest Ticaret Bölgesinde faaliyet gösterdiğine işaret eden Şaman, “Ancak bunların içinde Türkmen soydaşlarımızın firmaları da var. Kerkük’ten ve Musul’dan üye firmalarımız var’’ dedi

Barzani’nin doğrudan ismini taşıyan, onun adına kayıtlı faaliyet gösteren firma bulunmadığını belirten Şaman, ancak Barzani’nin “Mersin üzerinden ticaret yaptığı, buradan para temin ettiği’’ yolundaki iddiaları önceden beri değerlendirdiklerini, son gelişmelerle de denetimlerini sıklaştırdıklarını belirtti.

/ MERSİN

23.10.2007


 

Nükleer enerjide Çernobil korkusu

Nükleer Enerji Mühendisi Gül Göktepe, nükleer enerji karşıtlarının Çernobil’den çok etkilendiklerini ve korktukları için bu enerjiyi kabul etmediklerini söyledi.

. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin şubesinin düzenlediği “Nüksem 2007 -Nükleer Enerji Sempozyumu” Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezin’de yapıldı. 19-20 Ekim tarihinde dört oturum şeklinde yapılan sempozyumda konunun uzmanları, Nükleer Enerji konusu da gerekçeler, kazalar, riskler, halk sağlığı ve toplumsal maliyetlere ilişkin bildiriler sundu.

Sempozyum sonunda düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Tombakoğlu, nükleer enerji konusunda bir devlet politikası olması gerektiğini belirterek: “Türkiye’nin bu konuda geç bile kaldı. Böyle giderse daha 10-20 sene aynı şeyleri tartışıp duracağız. Her teknolojinin riski vardır ama tedbirleri de vardır” dedi. Nükleer Enerji santrallarına bazı kesimlerin karşı olmasını anladığını ama EMO’nun buna karşı olmasını anlayamadığını ifade eden, Mühendis Gül Göktepe de, “Nükleer karşıtlarının kökeninde korku vardır. Çernobilden çok etkilendikleri ortadadır. Batıda yaşamış biri olarak biliyorum ki, onlar Nükleer Enerjinin gerekliliğini anlayarak risklerini de göz önünde bulundurarak her türlü tedbirini alıyorlar, hem artık halkın kabul etmediği bir şeyi yapamazsınız. Zaten bu noktaya doğru gidiyoruz” diye konuştu.

Yeni Asya / MERSİN

23.10.2007


 

Irak’ın elektriği kesilebilir

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak’a elektrik satışı konusunda, ‘’hassas bir dönemde bulunduğumuz için konuyu değerlendiriyoruz’’ dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen Enerji Sempozyumuna katılan bakan Güler, çıkışta gazetecilerin ‘’Kuzey Irak’a verilen ucuz elektriğin kesilip kesilmeyeceği’’ yolundaki soru üzerine, ‘’birincisi biz Irak’a elektrik veriyoruz. İkincisi ucuz vermiyoruz.

Fiyat her sene değişiyor. Öbür taraftan hassas bir dönemde bulunduğumuz için, gayet tabii ki bu dediğiniz konuyu da düşünme, değerlendirme zamanındayız. Ama neticede bunun bir kısmını özel sektör, bir kısmını da biz veriyoruz. Bunları değerlendirebiliriz’’ ifadesini kullandı.

/ ANKARA

23.10.2007


 

4 bin 500 kişiye yeni iş kapısı

Merkezi Bodrum’da bulunan, turizm, hayvancılık, su ürünleri, paketleme ve inşaat sektöründe, biri İtalya’da olmak üzere bünyesindeki toplam 16 şirketle faaliyetini sürdüren Kılıç Holding, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş’a alabalık, çupra ve levrek üretimi ile yem sanayisinde toplam 200 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor.

Kahramanmaraş’ta kurulan ve üretim kapasitesi yıllık 3-4 bin ton olan alabalık üretim tesislerini 13 bin 500 ton ile tam kapasite çalıştırmayı planlayan holding, Mersin’e yıllık 30 bin ton kapasiteli çupra ve levrek üretim tesisi, Adana’ya ise yıllık 100 bin ton kapasiteli yem fabrikası kuracak. Gelecek 5 yılda Türkiye’deki ilk 50 grup arasında olmayı hedeflediklerini açıklayan Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, halen 4 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını hatırlatarak, toplam 200 milyon doları bulacak yeni yatırımlarla bir bu kadar daha istihdam oluşturacaklarını vurguladı.

/ ADANA

23.10.2007


 

‘Tavuk ayağı’ndan 15 milyon dolar

Kuş gribi hastalığının etkilerini üzerinden atan kanatlı eti sektörü, ihracatta atağa kalktı.

Geçen yıl 28 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, bu yılın ilk 8 ayında 32 milyon dolara ulaşırken, ihracatın 14 milyon 851 bin doları ise ‘tavuk ayağı’ olarak Vietnam, Çin, Hong Kong ve Tayland’a yapılıyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, ihracatta ton başına maliyeti karşılayacak destek alabilecekleri takdirde, 40 bin ton civarındaki kanatlı eti ve sakatat ihrcatını, 5 yıl içinde 200 bin tona çıkarabileceklerini söyledi.

/ BURSA

23.10.2007


 

MÜSİAD’tan 5. iletişim zirvesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) düzenleyeceği 5. İletişim Zirvesi, 27 Ekim Cumartesi günü İstanbul’da yapılacak.

MÜSİAD’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirilecek zirvede ‘’2010 İstanbul’’ projesi çerçevesinde yürütülen hazırlıkların kamouyu ile paylaşılmasına zemin oluşturulması ve konunun medyanın gündemine taşınması hedefleniyor.

‘’2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesinde Medyanın Rolü’’ zirvesinde İstanbul’un kültürel zenginliğinin korunması ve modernleşmenin sürmesi için medyanın üstlenmesi gereken rol konusuna dikkat çekilecek.

/ İSTANBUL

23.10.2007


 

Çiftçinin yağmur sevinci

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, yağışların ekim yapılacak tarım alanlarına iyi geldiğini belirterek, ‘’Yağışlar buğday ekimini kolaylaştıracak’’ dedi.

Yorulmaz, kuraklık sebebiyle yörede çiftçilerin buğday ve arpa ekimi yapamadığını, ekim için beklenen yağışların gelmesiyle çiftçilerin sevindiğini söyledi. Yağışların şu anda ekim öncesi toprak hazırlığı ve ekim için yeterli olduğunu ifade eden Yorulmaz, ‘’Yağışlar buğday ekimini kolaylaştıracak. Yağışların sona ermesinin ardından toprağın tava gelmesiyle birlikte buğday ve arpa ekimi yapılacak. Ekilen tohumların aynı anda çıkması buğdayın kalitesini artıracağı gibi verim kayıpları da en aza inecek’’ dedi.

/ EDİRNE

23.10.2007


 

Tüketicinin güveni azaldı

Tüketici Güven Endeksi bu yılın Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,16 azalarak, 97,11’e düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen ‘’Tüketici Eğilim Anketi’’nin 2007 Eylül ayı sonuçları açıklandı. Buna göre endeks Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,16 azalarak, 97,11’e düştü. Güven endeksindeki azalma, tüketicilerin ‘’mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden’’ kaynaklandı.

/ ANKARA

23.10.2007


 

Motorine 5 YRK zam yapıldı

Motorinin litre fiyatına dündan geçerli olmak üzere 5 YKr zam yapıldı.

Yeni ayarlamaya göre, Ankara’da motorinin litre satış fiyatı BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi’nde 2,30 YTL’den 2,35 YTL’ye çıktı. Aynı satış noktalarında İstanbul Anadolu ve Avrupa yakalarında 2,27 YTL’den 2,32 YTL’ye, İzmir’de ise 2,26 YTL’den 2,31 YTL’ye yükseldi. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti sebebiyle şirketler ve şehirlere göre küçük çaplı değişiklik gösteriyor.

/ ANKARA

23.10.2007


 

Bütçe maratonu Perşembe günü başlıyor

Meclisin, bütçe maratonu bu hafta başlıyor. Geçen hafta TBMM’ye sunulan 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin görüşülme takvimi belirlendi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 25 Ekim Perşembe günü bütçeyi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacak. Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler ise 30 Ekim Salı günü yapılacak. Komisyonun bütçe üzerindeki mesaisi, yaklaşık 1 ay sürecek.

Görüşülecek ilk kurum, Başbakanlık ve bağlı kuruluşları olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu; 2008 yılı bütçe görüşmelerini, 23 Kasım Cuma günü Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarılarının maddelerini görüşerek tamamlayacak.

TBMM Genel Kurulunda, 2008 yılı bütçesinin görüşmelerine, Aralık ayı başında başlanması planlanıyor.

/ ANKARA

23.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri