Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hikâyecilik ivme kazandı

Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği ‘Hikâyenin Bugünü-Bugünün Hikayesi/80 Sonrası Türk Hikayesi’ başlıklı sempozyumda konuşan Prof. Dr. Fatih Andı, Türk Edebiyatının önemli dallarından olan hikâyenin zaman içerisinde zenginleşerek özellikle 80 sonrasında büyük ivme kazandığına dikkat çekti.

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Hikâyenin Bugünü-Bugünün Hikâyesi/80 Sonrası Türk Hikayesi’ başlıklı sempozyum Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılışına Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra, Ümraniye Kaymakamlığı’na vekâlet eden Sultanbeyli Kaymakamı Kaya Çıtak, AKP Ümraniye İlçe Başkanı Ahmet Poyraz, İlçe Millî Eğitim Müdürü İlyas Tekin, Belediye Başkan Yardımcıları, öğretim üyeleri ile çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Programda bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Fatih Andı, Türk Edebiyatının önemli dallarından olan hikâyenin zaman içerisinde zenginleşerek özellikle 80 sonrasında büyük ivme kazandığına dikkat çekti. Bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Prof. Andı, Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği hikâye sempozyumunun çok anlamlı bir girişim olduğunu vurguladı.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 3,5 yıllık zaman diliminde, klasik belediyecilik hizmetlerinin yanında çok önemli kültür ve san’atsal aktivitelere imza attıklarını söyledi. İnsanların yalnızca fizikî hizmetlerle mutlu olamayacağının altını çizen Başkan Hasan Can, ‘bu nedenle vatandaşlarımızın zihnini, gönlünü ve bilgi daracığını zenginleştirecek kültürel, san’atsal ve sosyal projeleri büyük bir heyecanla hayata geçiriyoruz’ dedi.

MUSTAFA KUTLU HİKÂYELERİ TARTIŞILDI

‘Hikâyenin Bugünü-Bugünün Hikâyesi/80 Sonrası Türk Hikâyesi Sempozyumu’nda, 30’u aşkın akademisyen ile alanında tanınmış yazar ve edebiyatçılar Türk hikâyesinin dünü ve bugününü tartışıyor. İstanbul Üniversitesi’nden Prof Dr. M. Fatih Andı ve Kültür Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömür Ceylan’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen sempozyum 2 gün sürüyor ve 6 ayrı oturum halinde yapılıyor. Sempozyumun ilk gününde Prof. Dr. Mehmet Tekin, Prof. Dr. Hasan Akay, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Durali Yılmaz, Prof. Dr. Ali Duymaz, Doç. Dr. Şaban Sağlık, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Narlı, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ali Yıldız, Ar. Gör. Ayşe Demir, Ar. Gör. Bahtiyar Aslan ve yazar Özge Yücesoy Türk hikâyesinin serüveni ile usta hikâyeci Mustafa Kutlu’nun bazı eserleri üzerine hazırlanan tezleri tartıştılar.

23.10.2007


 

Çocuklar, gençler ve aileler buluştu

Sunuculuğunu  Ömer Said Yalap’ın yaptığı “Can Kardeş ve Genç Yaklaşım okuyucuları ve ailelerinin buluşması” adlı program oldukça heyecanlı geçti.

Bahçelievler ve Emek Can Kardeş okuyucularının düzenlediği program, Mamak Kültür Merkezinde yapıldı.

Program, Can Kardeşlerden Muhammed Nuri’nin Kur’ân-ı Kerim’den “Cennet Çocukları” hakkında bilgiler de içeren âyetleri okumasıyla başladı. Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile salona manevî hava katan Muhammed Nuri program sonunda oldukça tebrik aldı.

Açılış konuşmasını yapan Ali Vapurlu, gençliğin his ve hevesatının mecralarının meşru daireye çevrilmesi gerekliliğine ve hakikî, ebedî bir gençliğin ancak bu şekilde elde edilebileceğine dikkati çekti.

Daha sonra söz alan Eğitimci Ömer Faruk Topçu, çocukların şefkatle büyütülmesinin gerektiği üzerinde durdu ve ahir zamanda çocukların imanını muhafaza etmek adına yapılan çalışmalara manen mecbur olduklarını söyledi.

Mesut Nurver’in Asr-ı Saadetten sunmuş olduğu mesel ilgi ile dinlendi. Daha sonra, Can Kardeşlerin dört yıldır gerçekleştirmiş oldukları Isparta, İstanbul, Nevşehir, Çaycuma ve Adana gezilerini ayrıca diğer aktivitelerini içeren fotoğraflarla ve videolarla Emek Can Kardeşler adlı sinevizyon gösterisi çocuklarını ekranlarda gören aileleri heyecanlandırdı.

Programın bir nev'î ikinci kısmını oluşturan çocuklarla söyleşi programı da aile buluşmasının en heyecanlı bölümlerinden biriydi. Bu bölümdeyse Cihan Cambaz'ın sunduğu program, Bahar Çiçekleri İlâhî Grubunun okumuş olduğu duâlar ve ilâhiler ve Genç Yaklaşım okuyucularının, Risale-i Nur’un tüm dünyaya yayıldığı mesajını veren,vecizeleri farklı dillerde okumaları Anne-babaları çok duygulandırdı.

Programın sonuna doğru Ankara genelinde düzenlenen Risale-i Nur bilgi yarışmasında derece alan gruplara plaket ve ödülleri verildi.

Bütün Can Kardeş okuyucularına “Can Kardeş, Genç Yaklaşım, Yeni  Asya” tişörtler dağıtıldı.

Ömer Faruk NURSÖZ

23.10.2007


 

FKM’nın 6. dönem pazarlık okulu başlıyor

Fırat Kültür Merkezi (FKM) ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın düzenlediği 6. dönem Yazarlık Okulu Başlıyor. Her yıl düzenlenen bu çalışmaya ülkemize yeni fikir ve san’at adamları kazandırmak amaçlanıyor.

Yazar ve yazar adaylarına kısa hikâye, roman, tiyatro ve senaryo yazma alanlarında teknik, teorik ve uygulamalı dersler verilecek, yerli, yabancı klasiklerin yazma açısından değerlendirilip, analitik olarak incelenmesi ve nasıl yeni eserler meydana getirileceği hakkında bilgiler aktarılacak.

Yazarlık Okulu’nda bu yıl dersler; seminerler, tahlil ve uygulama atölyesi şeklinde gelişecek. Her Cuma ve Cumartesi günleri yapılacak seminerlere Cihan Okuyucu,. Rasim Özdenören, Ali Bulaç, Ümit Meriç, Ömer Lütfü Mete, Ali Çolak katılacak.

3 Kasım’da tanışma yemeği ile başlayacak olan Yazarlık Okulu’nda ilk semineri Cihan Okuyucu verecek. Okulun uygulama atölyesini İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nuri Sağlam tarafından verilirken, tahlil atölyesi de Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Yıldız tarafından verilecektir. Ayrıntılı bilgiye ve müfredata www.fkmonline.net adresinden veya aşağıdaki telefon numaralarından ulaşılabilir.

Bilgi için:

Fırat Kültür Merkezi

0 (212( 517 46 97 / 98

23.10.2007


 

“Üç Dönem Ayasofya”

Eminönü Belediyesi tarafından düzenlenen “Üç Dönem Ayasofya” - Metin Asağ Yağlı Boya Resim Sergisi’ Ayasofya Müzesi’nin ana mekânında açıldı. Metin Asağ’ın resimlerinden oluşan sergi, 2 Kasıma kadar açık kalacak.

Sergide, dünyanın en önemli mimarî eserlerinden Ayasofya’nın tarihteki üç dönemi farklı şekillerde tuvale aktarılmış. Bugüne kadar pek çok sergi açmış olan san’atçı Metin Asağ, resimlerinde daha çok desen, Türk san’atı, hüsnü hat, süsleme, rölyef, mozaik ve tezhip üzerine çalışmalar yapıyor. Kaftan, ferman, çini, minyatür, İstanbul, Ayasofya, Sultan portreleri, Bizans eserleri, Anadolu kralları ve cami iç mimarisi gibi temaları işleyen Metin Asağ, orijinal sanat eserlerini kendi geliştirdiği tarzla yorumluyor.

23.10.2007


 

İstanbul’un taşı toprağı kültür

MÜSİAD 5. İletişim Zirvesi kapsamında düzenlenecek olan “İstanbul’un taşı toprağı kültür” başlıklı sempozyum, Cumartesi günü Miniatürk’te düzenlenecek.

İki oturum halinde gerçekleşecek olan sempozyumun ilk oturumunda AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. İskender Pala, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Süleyman Bağlan ve Dursun Gürlek konuşmacı olarak katılacak. “2010 projesinde medyanın ve iletişimin önemi” başlıklı ikinci oturumu ise MÜSİAD İleşitim Komisyonu Başkanı Nureddin Nebati yönetecek. Oturuma konuşmacı olarak Ergun Babahan, Andrew Finkel, İsrafil Kuralay ve Nihal B. Karaca katılacak.

23.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri