Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Terörü kayıtdışı besliyor

Vergi Denetmenleri Derneği (VDD)Genel Başkanı Aykut Güleç, ‘’kayıt dışı ekonominin terörü beslediğini’’ bildirdi. Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, kayıt dışı ile mücadele kapsamında teröre finansman sağlayan suç ekonomisi ve kara parayla mücadeleye önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomideki olumsuzlukların terörü beslediğini belirten Güleç, ‘’Ülke nüfusunun genç, işsizlik oranının yüksek olduğu ve gelir dağılımının giderek daha bozulduğu göz önüne alındığında, bu durumdan en çok terör beslenecektir’’ dedi.

Maliye politikalarının sosyal amacına uygun olarak vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımının sağlanması gerektiğini kaydeden Güleç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Kayıt dışı ekonominin büyüklüğü ve toplanan vergilerin yüzde 70’inin dolaylı vergilerden oluşması, vergi yükünü dar gelirli vatandaşlarımızın üzerine yüklüyor.

Ekonomideki bu olumsuzluklar da toplumsal olumsuzluklara davetiye çıkarıyor. Kayıt dışı ekonomi terörü besliyor. Ülkemizin en elzem konusu olan terörü engellemenin en önemli yollarından biri, kayıt dışı ekonominin önlenmesidir.’’

/ ANKARA

26.10.2007


 

ATO: Bloke iflasları başladı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Maliye Bakanlığının 130 bin esnafın hesaplarına koyduğu bloke yüzünden, iflaslar ve iş bırakmaların başladığını savundu.

Yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığının kendi yayınladığı tebliğde, ihtiyati haciz ve haciz bildirilerinin, borçlunun tebliğ tarihinde banka hesaplarında mevcut olan varlıklarını kapsadığına dikkati çeken Aygün, şunları kaydetti: ‘’Blokeler hala çözülmüyor. Bu yasal değildir. Bankalar sınır ötesi uygulama yapıyor. 130 bin esnaf çeklerini senetlerini ödeyemediler. Bundan sonra kredi kullanamayacaklar. Birçoğunun kredileri donduruldu ve geri çağrıldı.’’Maliye Bakanlığının, 26 Ekim vadeli tahakkuk etmiş vergilere bile 10 gün önceden bloke koyduğunu ve yasanın çiğnendiğini savunan Aygün, iflaslar ve iş bırakmaların başladığını, işletme sermayesi sıkıntısı çeken esnafın varını yoğunu satıp borcunu ödemeye çalıştığını ifade etti.

KARA LİSTEYE ALMAYIN ÇAĞRISI

Bu arada 130 bin esnafın, ödenmeyen çekleri yüzünden ‘kara listeye’ alınmamaları için Maliye Bakanlığı, BDDK, Bankalar Birliği ve Merkez

Bankasına çağrıda bulunan Aygün, ‘’İşlerin zaten bozuk olduğu bir dönemde bu haciz saldırısını durdurun. Arkası yazılan çeklerin sahiplerini, protesto edilen senetlerin sahiplerini kara listeye almayın. Devletin görevi, esnafı tüccarı cezalandırmak değil. Gelin bu yanlışı doğruya çevirelim. Aksi halde Maliye Bakanlığı açılan davaların altından kalkamaz’’ dedi.

/ ANKARA

26.10.2007


 

Gıdada küresel sıkıntı sinyalleri

Dünyada artan gıda fiyatlarının 1970’li yılların başından bu yana küresel çaptaki ilk gıda sıkıntısının habercisi olabileceği belirtiliyor.

Financial Times’ta yer alan bir makaleye göre, şimdiye dek sadece siyasi istikrarsızlık, kuraklık veya savaş yaşayan ülkelerin yaşadığı gıda sıkıntısı, artık tüm dünya için bir risk. Gıda fiyatlarının yükselmesinde, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yeni yeni oluşan orta sınıfın artan gıda talebinin artması etkili oluyor. Gelişmiş ülkelerin tarım ürünlerini biyoyakıt olarak kullanmaya başlaması da fiyatların artmasında etkili oluyor.

İngiltere Ticari Çiftçiler Grubu Başkanı Henry Fell, gıdanın bol olduğu dönemin geride kalmaya başladığına dikkat çekiyor. Tarımsal emtia fiyatlarının rekor düzeylere çıkması, ülkeleri nüfuslarını doyurabilme konusunda endişelendiriyor. Buğday ve süt fiyatları rekor kırarken, pirinç, mısır ve kahve fiyatları 90’lı yıllardaki ortalamaların üzerine çıktı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu, tarımsal emtia fiyatlarının gelecek 10 yılda son 10 yıllık ortalamanın yüzde 20 ila 50 üzerine çıkacağını öngörüyor.

IMF, gıda fiyatlarındaki artışın en çok Benin, Nijer ve Bangladeş gibi fakir ülkeleri etkilediğine dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu, fakir ülkelerin 2008’de tahıl ithalatı için 2002’de harcadığının iki katı kadar para harcamak zorunda kalacağını tahmin ediyor

/ İSTANBUL

26.10.2007


 

KİT’ler 2007’yi zararla kapatacak

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar dahil KİT’ler, bu yılı zararla kapatacak. Geçen yılı 3,7 milyar YTL kârla kapatan KİT’lerin, bu yıl 5 milyon YTL zarar edeceği tahmin ediliyor.

DPT’nin ‘’Genel Ekonomik Hedefler ve Yatırımlar 2008’’ başlıklı raporuna göre, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar dahil KİT’lerin toplam gelirleri bu yıl 79,4 milyar YTL’yi bulacak. 2008 yılındaki ise toplam gelirlerin 89,3 milyar YTL’ye ulaşması bekleniyor. Giderlerin ise bu yıl geçen yıla göre 192 milyon YTL azalarak 79,4 milyar YTL’ye düşeceği tahmin edilirken, 2008 yılında bu rakamın 86,6 milyar YTL’ye ulaşacağı öngörülüyor. Böylelikle özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar dahil KİT’lerin bu yılı zararla kapatması beklenirken, 2008 yılında 2,6 milyar YTL ile tekrardan kâra geçmesi öngörülüyor.

KİT’lerin bu yıl 68,7 milyar YTL olması beklenen mal ve hizmet satış hasılatı ise 2008’de 78,8 milyar YTL’ye çıkacak. Bu arada KİT’lerin bu yıl performansını, özelleştirme kapsamındaki KİT’ler düşürdü. Özelleştirme kapsamındaki KİT’ler bu yıl 525 milyon YTL zarar, diğer kitler ise 519 YTL kâr edecek. Özelleştirme kapsamındaki KİT’lerin bu yıl 26,8 milyar YTL gelir elde etmesi beklenirken, bunun 25,4 milyar YTL’sini mal ve hizmet satış hasılatı oluşturuyor.

Giderlerin ise bu yıl 27,3 milyar YTL’yi bulacağı tahmin edilirken, yatırım harcamalarının 1 milyar YTL’yi aşması bekleniyor. 2008 yılı ile birlikte özelleştirme kapsamındaki KİT’lerin yönünün tekrardan kâra çevirerek, 2 milyar 49 milyon YTL kâr etmesi öngörülüyor.

/ ANKARA

26.10.2007


 

Anuga’ya partner ülke olduk

Türkiye, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) girişimleriyle, dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Anuga’ya 2009 yılında Partner Ülke oldu.

Almanya’da iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Anuga Gıda Fuarı’nın 29’uncusu Köln’de 13-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. 95 ülkeden 6 bin 607 firmanın katıldığı fuarda Türkiye 182 firması ile katılımcı firma sayısı yönüyle 8’inci, ürünlerini tanıttığı alan ile de 4 bin 710 metre kare ile 7’nci oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO), 135 firmanın fuara milli katılımını gerçekleştirirken, 2009 partner ülke anlaşması da 16 Ekim günü İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki tarafından imzalandı. İTO Meclis üyeleri 2009 Anuga Gıda Fuarı “Partner Ülke” protokol anlaşması imza törenine İTO Yönetim Kurulu Başkan vekili Tahsin Öztiryaki, Üyeler, Şaban Dişli, Ferruh Gök, İTO Meclis üyesi ve YENİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Yıldız, İsmet Aral ve Mehmet Çakmak da katıldı.

Yeni Asya / KÖLN

26.10.2007


 

İndirimli satışa tarih sınırı

İndirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda, indirim miktarı veya oranı ile indirim döneminin başlama ve bitiş tarihleri zorunlu olarak belirtilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayınladığı yönetmeliğe göre, herhangi bir ticari işletmenin ‘’açılışı, tasfiyesi, başka bir yere taşınması, mevsimin sona ermesi’’ gibi nedenlerle yapılacak indirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda, indirim miktarı veya oranı ile indirim döneminin başlama ve bitiş tarihlerinin belirtilmesi zorunlu olacak.

Bu arada ‘iki haftayı geçmeyecek’ şekilde yapılacak olan indirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda ise satışa sunulan mal ve hizmetlerin miktarı, markası, modeli ve diğer özellikleri yanında indirim öncesi fiyatı ile indirimli fiyatının belirtilmesi ve söz konusu fiyatların yazılı reklam ve ilanlarda aynı büyüklükte gösterilmesi zorunlu hale getirildi.

/ ANKARA

26.10.2007


 

Petrolün fiyatı rekor seviyede

Uluslararası piyasalarda Brent tipi petrolün fiyatı, dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumundaki ABD’nin stoklarındaki beklenmeyen düşüş sebebiyle rekor seviyeye çıktı.

Londra Brent tipi petrolün fiyatı 1,20 dolar artışla varili 85,57 dolara çıkarak, rekor kırdı. ABD hafif ham petrolünün Aralık teslimi fiyatı da önceki günkü düşüşün ardından dün 1,21 dolar değer kazanarak varili 88,31 dolara kadar yükseldi. Petrol fiyatlarının yükselmesinde, ABD’de petrol stoklarına ilişkin verilerde 800 bin varil yükseliş beklenmesine karşın 5,3 milyon varil düşüş yaşanmasının, kış mevsimi öncesi enerji sıkıntısı yaşanabileceği korkularını yenilemesi etkili oldu.

/ SİNGAPUR

26.10.2007


 

Ülker’den büyük hediye kampanyası

Ülker, düzenlediği “Ben Böyle Şey Görmedim” kampanyası ile 10 adet BMW Z4, 70 Asus Laptop ve çeşitli hediyeler dağıtacak.

22 Ekim 2007’de başlayan ve 30 Aralık’a kadar 10 hafta sürecek kampanyaya katılmak için Ülker Albeni, Metro, Rodeo, Piko ve Coco Star ürünlerinin ambalajlarının içindeki 11 haneli şifreyi, ad, soyad ve adres bilgilerini, kelime aralarında birer boşluk bırakarak, Turkcell 5166’ya kısa mesajla göndermek yeterli. Ayrıca www.benboyleseygormedim.com web sitesinden de ücretsiz olarak, aynı bilgilerin kaydı ile kampanyaya katılmak mümkün.

Şifreyi gönderenler arasında yapılacak çekilişle her hafta bir kişiye toplam 10 kişiye BMW Z4 otomobil, her gün bir kişiye toplam 70 kişiye Asus Laptop hediye edilecek. Her saat en çok şifre gönderen katılımcı da Apple iPod nano kazanacak. Kampanya kapsamında her gün 12 kişi (09:00-21:00 saatleri arasında), toplamda ise 840 kişi Apple iPod nano’nun sahibi olacak. Ayrıca kampanyaya katılanlara milyonlarca Turkcell kontörü hediye edilecek.

Kampanyanın ilk çekilişi 05 Kasım 2007 ve son çekilişi 07 Ocak 2008 tarihinde olmak üzere, toplam 10 çekiliş, Pazartesi günleri yapılacak. Kazanan talihliler, ilki 9 Kasım 2007 ve sonuncusu 11 Ocak 2008 tarihinde olmak üzere her hafta, Cuma günleri Posta gazetesi Türkiye baskısında duyurulacak.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

26.10.2007


 

Ev almak için alternatif: Ev günü

Düzenlediği kampanyalarla 18 yılda 55 bin kişiyi faizsiz taksitlerle otomobil sahibi yapan Eminotomotiv, şimdi de ev hayali olanları ev sahibi yapıyor.

Bu sistem, ev almak isteyen bir kişinin faiz vermeden, Türkiye’nin istediği yerinden ve satılık herhangi bir evi bütçesine göre Eminevim’in oluşturduğu gruplardan birine girerek ev sahibi olması esasına dayanıyor.

Eminotomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, Eminevim sisteminin işleyişini şöyle anlattı: “Biz kişinin ödeme gücünün daha rahat olabileceği bir sistem ürettik, ve adını Eminevim koyduk. Bu sistemde herkes dilediği değerdeki evi ister 30 bin YTL olsun, ister 300 bin YTL olsun ister 15 ayda, ister 150 ayda gruplarımızdan birisine dahil olup sırasıyla alabilir. Nakit olarak ev alamayıp, kira öder gibi taksitli şekilde ev almak isteyenler için sistem şöyle işliyor: Örneğin Türkiyenin herhangi bir yerinden bir ev alacaksınız. Fiyatı 100 bin YTL olsun, Eminevim kampanyasına girmeniz için yüzde 10 peşinat vermeniz yeterli oluyor…

Almak istediginiz evin değerini ve kaç ayda ödeyeceğinize siz karar veriyorsunuz. Seçtiğiniz taksit sayısı, aynı zamanda gireceğiniz gruptaki kişi sayısıdır. Siz bu şartlar altında 100 bin YTL’ yi 120 ayda ödemeyi istediniz. Yani 120 kişilik bir gruba dahil oldunuz. Bu da demek oluyor ki, noter huzurunda yapılan çekilişte 120 kişiden her ay toplanan parayla bir kişi ev hayaline kavuşur.”

Üstün sistemin avantajlarını ise şöyle sıraladı: “Herşeyden önce bu sistemde faiz yok, kira öder gibi taksitlerinizi kolay ödüyorsunuz, Türkiyenin istediğiniz yerinden konutunuzu alabiliyorsunuz, kendi evinize geçene kadar size kira yardımı yapılıyor, ödemelerde zorluk çektiğinizde taksitlerinizi düşürebiliyor veya dondurabiliyorsunuz, aynı zamanda ileriye dönük bir yatırım yapmış oluyorsunuz.”

Vatandaşlarımız konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi 0216 444 0 132’nolu telefon ve www.eminevim.com.tr, internet adresinden alabilirler.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.10.2007


 

Liberal anayasa ekonomiyi de güçlendirir

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, liberal bir anayasanın Türkiye’nin kurumsal ve ekonomik kalkınmasına yeniden güç vereceğini bildirdi.

Politik motivasyonlu kararların mali konsolidasyonun genişlemesini sınırladığını da ifade eden Morgan Stanley, kamu finansmanının durumunun bu yıl belirgin bir şekilde kötüleştiğini ve faiz dışı harcamalardaki bozulmanın, politik motivasyonlu kararlar ve yapısal sorunların mali konsolidasyonun boyutunun sınırlandığını ortaya koyduğunu belirtti.

Türkiye’nin liberal bir anayasanın yanı sıra kamu finansmanı için kuralları belirleyen mali bir anayasaya da ihtiyacı olduğunu ifade eden Morgan Stanley, Türkiye’nin IMF programından mezuniyetinin bütçe açıklarını ve belirli harcama kararlarını sınırlayacak, politikacıların vergi sistemini değiştirmesini daha da zorlaştıracak mali bir anayasanın uygulamaya konulması için fırsat sunduğunu savundu.

/ İSTANBUL

26.10.2007


 

Gençler arasında işsizlik yüzde 20'lerde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 18-30 yaş arası grubun yüzde 20’lere varan işsizlik tablosuyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Çelik, konunun bugün toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüleceğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na ilişkin taslak, Üçlü Danışma Kurulu üyelerine sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren konfederasyonlarının katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Üçlü Danışma Kurulu’nu topladı.

Bakan Çelik, değişik konulardan kendisine yöneltilen soruları da cevapladı. Çelik, işsizliği önleme konusunda hükümetin ne gibi adımlar atmayı planladığının sorulması üzerine, bugün yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında bugüne kadar bu konularda yapılmış olan tüm birikimlerin masaya yatırılacağını söyledi. Türkiye’nin imkanları çerçevesinde hangi adımların atılabileceğinin toplantıda ele alınacağını anlatan Çelik, şunları kaydetti: ‘’Bizim bakanlık olarak çok önemsediğimiz konu var. Nüfus oranları açısından bir tasnif yaptığımız zaman 1830 yaş arası grubun yüzde 20’lere varan işsizlik tablosuyla karşı karşıya bulunduğunu görüyoruz. Bu çerçevede geliştirdiğimiz bazı çalışmalar var. Bunları Türkiye imkânlarıyla, şartlarıyla bütünleştirdiğimiz ölçüde inanıyorum ki genç nüfusun istihdama katılması, iş bulması imkânını hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olacağız. Bunun yanında nitelikli iş gücü, ülkemiz için son derece önemli. Bu konuda sıkıntılar yaşanıyor. Nitelikli iş gücü konusunda da mevcut kaynakların, imkânların rasyonel şekilde nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve vasıfsız elemanların nitelikli elemana dönüşmesi konusunda neler yapılabileceği konusu da yarın tartışacağımız konular içerisindedir. Eğitimli eleman konusu halledilirse, bu genç nüfusa dönük değerlendirmeler yarın kabul görürse, 2008 yılı istihdam açısından yoğun bir yıl olacak.’’

/ ANKARA

26.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri