Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlik uyarısı

Türk-İş’ten, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda öngörülen değişiklerle ilgili olarak ‘’kanunun yeniden iptal edilebileceği’’ uyarısında bulunuldu. Türk-İş bünyesinde yapılan çalışmada, taslaktaki emeklilik aylığıyla ilgili düzenlemenin ‘’özellikle halen çalışanların emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği daha da büyüteceği’’ ifade edildi.

Türk-İş bünyesinde, Sosyal Güvenlik Kurumunun, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na ilişkin değişik öngören taslağıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Çalışmada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapmak üzere hazırlanan taslaktaki emeklilik aylığıyla ilgili düzenlemenin ‘’özellikle halen çalışanların emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği daha da büyüteceği’’ ifade edildi.

Halen çalışmakta olan kamu görevlilerinin emeklilik haklarının aynen korunurken işçilerin Sosyal Sigortalar Kanunu ile sağlanmış haklarının önemli ölçüde geriye götürülerek emekli aylıklarının düşürülmesinin amaçlandığı savunulan çalışmada, ‘’Taslak, sigortalı işçiler için halen uygulanmakta olan ‘alt sınır aylığını’ kaldırmaktadır. Böylece bugünkü asgarî ücret üzerinden yapılacak hesaplamaya göre 521 YTL olan alt sınır aylığı kademeli olarak tam aylıkta 292 YTL’ye, kısmi aylıkta ise 174 YTL’ye kadar düşebilecektir.

Ancak kamu görevlilerinin alt sınır aylığı 689 YTL olarak korunacaktır. Keza TBMM üyeliği sona eren milletvekillerinden emekli aylığına hak kazanamayanlara, emekli aylığı bağlanana kadar çalışmamaları şartı ile 1450 YTL aylık ödenecek’’ denildi.

“BAZI HAKLAR DAHA DA

GERİYE GÖTÜRÜLÜYOR’’

Sigortalı işçiler ile nam ve hesabına çalışan esnafın Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile korunan ‘’bazı haklarının öngörülen değişikliklerle daha da geriye götürüldüğüne’’ yer verilen çalışmada, şu tesbitlerde bulunuldu:

“-Kamu görevlileri hastalıkları halinde katılım payı ödemezken işçiler ile nam ve hesabına çalışanlar ve bunların emeklileri (yatarak tedavi görenler dahil) katılım payı ödeyecek.

-İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde çalışamayan sigortalıya çalışmadığı günler için prime esas kazancının 2/3’ü oranında ödenen geçici iş göremezlik tutarı 3/5 indirilmekte.

-Ölüm aylığı hak etmek için öngörülen 900 günlük prim gün sayısı 1800 güne çıkartılmakta.

-Yetim aylığı alan erkek çocuğun evlenmesi halinde alması öngörülen evlenme yardımı hakkı taslak ile kaldırılmakta, cenaze yardımı tutarı ise asgari ücretin 3 katından 2 katına indirilmekte.

-Basın mesleğinde çalışanlar ile bazı işlerde çalışan (posta dağıtıcıları gibi) sigortalılara verilmesi öngörülen fiili hizmet zammı kaldırılmakta, bazı işlerde çalışan sigortalılar için 90 gün öngörülen fiili hizmet zammı süresi ise 60 güne çekilmekte.

-İşçilerin, emeklilerinin ve bunların hak sahibi durumundaki aile fertleri ile dul ve yetimlerinin yatarak tedavi görmeleri halinde de katılım pay alınacak.

-Sağlık Uygulama Tebliği ile zorunlu sevk zinciri kaldırılıp sigortalı hastaların sevk almadan diledikleri sağlık kurumuna başvurulması öngörülmüşken, taslakta zorunlu sevk zinciri öngörülerek sevk zincirine uymayanların tedavi masraflarının yüzde 20’sini kendilerinin ödemesi düzenlemesi getirilmekte.

-Sağlık kurumlarının (kamu, özel) sigortalı hastalardan otelcilik hizmeti adı altında alabilecekleri fark ücret protokolün 2 katından 3 katına çıkartılmakta.’’

“İPTAL UYARISI’’NIN GEREKÇESİ

Bu tesbitlerden yola çıkılarak ‘’Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler çalışanlar arasındaki farkı daha da büyütüyor’’ görüşüne yer verilen çalışmada, ‘’kanunun yeniden iptal edilebileceği’’ uyarısında da bulunuldu.

/ ANKARA

28.10.2007


 

Doğu’da enerji sarfiyatı artacak

Erken saat uygulamasına geçilmesi özellikle Doğu’da enerji sarfiyatının artmasına sebep oluyor. Uzmanlarca enerji tasarrufu sağlayacağı bildirmelerine rağmen, bu tür açıklamalar ülke gerçekleriyle çelişiyor.

Gün ışığından azami faydalanma esasına göre yapılan düzenleme; elektrik faturalarını artırırken akşam saat 18.00’de evine dönecek personelin, kış soğuğunda daha fazla üşümesine yol açıyor.

Doğu’daki iş adamları erken saat uygulamasından hiç memnun değil. Iğdır’da güneş yeni saatle sabah 05.20’de, (İstanbul’da 06.23 ‘te), doğarken, akşam hava 16.17 ‘de (İstanbul’da 17.15’de) kararıyor. Saat 09.00’da mesai başladığında bir kişi gün ışığından 2 ila 3 saat sonra işbaşı yapmış oluyor. Aynı şekilde akşam 17.00’de mesai bittiğinde Doğu ve Güneydoğu’nun bir çok ilinde çoktan karanlık bastırmış ve yatsı ezanı okunmuş oluyor.

Erken saat uygulaması ile günlerin kış mevsiminde saatlerin daha kısalması eklenince enerji sarfiyatı daha da artıyor.

Kamu ve özel iş yerlerinde çalışan işçilerin yanı sıra öğrenciler açısında da erken saat uygulamasının Türkiye genelinde faydadan ziyade zarar getireceği ifade ediliyor. Bütün bunlar gösteriyor ki yeni saat uygulaması ile ev ve iş yerlerinde enerji ve yakıt harcaması daha fazla yapılıyor. Ama yeni saat uygulaması Türkiye’ye göre güneşin iki saat sonra doğduğu Avrupa ülkelerine yarar sağlıyor. Türkiye'de ise Avrupa ile saat çakışması yaşanmaması için yeni saat uygulamasına geçiliyor.

/ ELAZIĞ

28.10.2007


 

Vergi kaçağını çocuklar önleyecek

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi bilincinin yerleştirilmesi amacıyla Türkiye çapında çocuklar için fiş toplama kampanyası başlatıyor.

Geçen yıl bazı illerin Vergi Dairesi Başkanlıkları ya da Defterdarlıkları tarafından mahalli düzeyde gerçekleştirilen fiş kampanyası, bu defa bizzat Gelir İdaresi Başkanlığı’nca düzenleniyor. 81 ili kapsayan ve ‘’Ülkemi seviyorum belgemi alıyorum’’ adı verilen fiş kampanyasına ilköğretim öğrencileri katılabilecek. Öğrenciler, 1 Eylül 2007 ile 31 Ocak 2008 tarihleri arasında kendileri ve ailelerinin harcamalarına ilişkin toplanan fişleri, 1 Kasım’dan itibaren bulundukları il ve ilçelerdeki Vergi Dairesi Müdürlüklerine, Vergi Dairesi Müdürlüğü bulunmayan ilçelerde ise Mal Müdürlüklerine elden teslim edecek. Fişlerin teslimi sırasında öğrencilere Gelir İdaresi Başkanlığı’nca düzenlenen ‘’Örnek Vatandaş’’ kartı verilecek. Örnek vatandaş kartının üzerindeki seri numarası, kampanyaya katılan öğrenciler için aynı zamanda çekiliş numarası olacak.

Fiş kampanyasının çekilişi, Millî Piyango İdaresi tarafından 20 Mart 2008 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Her il için ayrı ayrı yapılacak bu çekilişte, öğrencilere 1’er adet dizüstü bilgisayar, 2’şer adet masaüstü bilgisayar, 5’er adet dijital fotoğraf makinesi ve 10’ar adet bisiklet verilecek.

Çekiliş sonuçları da, 21 Mart’da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ‘www.gib.gov.tr’ internet adresinde ilân edilecek.

/ ANKARA

28.10.2007


 

Kriterler tutmayacak

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), IMF’ye verilen niyet mektubunda Ağustos ayı sonu için konulan performans kriterinin, özellikle bütçe verilerindeki performans düşüklüğünün etkisi ile karşılanamayacağını öngördü.

İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan, ‘’Malî İzleme Raporu-2007 Yılı Temmuz-Ağustos Ayı Bütçe Sonuçları’’ açıklandı. TEPAV, IMF performans kriterlerinin Nisan sonu itibariyle tutmadığını açıklayarak, Ağustos sonu itibariyle de tutmayacağı tahmininde bulundu.

Raporda şöyle denilidi; “Geçen yıl aynı dönemde konsolide kamu sektörü faiz dışı denge rakamı yıl sonu hedefinin yüzde 86’sı civarında gerçekleşmişken, bu yıl bu oranın yüzde 60 seviyesine gerilediği anlaşılmaktadır. Bu durumda teknik olarak, yılın geri kalan kısmı için IMF ile sürdürülen stand-by düzenlemesinin performans hedeflerinin tutturulmama riskinin giderek büyüdüğünü ve programın ancak çok ciddî harcama ve gelir tedbirleri alınması halinde, Mayıs 2008’e kadar sürdürülmesinin mümkün olacağını değerlendiriyoruz.’’

/ ANKARA

28.10.2007


 

MSB iş yerlerinde uzlaşma

Millî Savunma Bakanlığına bağlı askerî iş yerlerinde çalışan işçileri kapsayan toplu iş sözleşmeleri, tarafların anlaşamaması ve iş kolundaki grev yasağı nedeniyle Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırıldı.

Millî Savunma Bakanlığına bağlı askeri iş yerleri ile Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri İşletme Başkanlığında çalışan, Türk Harb-İş üyesi yaklaşık 25 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmeleriyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Toplu iş sözleşmeleri, 1 Nisan 2007’den itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak. Sözleşme hükümlerine göre, işçi ücretlerine Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan kamu toplu iş sözleşmesi protokolü doğrultusunda zam yapılacak. Buna göre, işçi ücretlere, sözleşmenin birinci yılında yüzde 10’un altına düşmemek kaydıyla 140 YTL seyyanen zam yapılacak. İkinci yılda ise ücretler, iki dönem halinde yüzde 3’erlik oranlarda artırılacak. Sosyal yardımlar da ücret artışlarına paralel oranlarda yükseltilecek.

/ ANKARA

28.10.2007


 

İGDAŞ’tan İstanbul'u ‘ısıtacak’ kampanya

İGDAŞ, havaların soğumaya başladığı şu günlerde İstanbullu’ların içini ısıtacak bir kampanya başlatıyor. 25 Ekim’de başlayan Sonbahar Abonelik Kampanyası’nda abonelik bedeli, kredi kartıyla 6, nakit olarak ise 3 taksitte ödenebilecek.

Kampanya 7 Aralık Aralık 2007 tarihine kadar devam edecek. Kampanya ile ilgili bir açıklama yapan İGDAŞ Genel Müdürü K. Levent Tüfekçi şunları söyledi: “Havaların artık iyice soğumaya başladığı şu günlerde vatandaşlarımıza bir kolaylık sağlamak istedik ve yeni bir Doğalgaz Abonelik Kampanyası başlattık. Bu kampanyada İstanbullulara doğalgaza abone olurken taksit kolaylığı sağlıyoruz. Kampanya süresince vatandaşlarımız abonelik bedelini kredi kartıyla 6, nakit olarak ise 3 taksitte ödeyebilecek.”

Tüfekçi çevre dostu bir yakıt olan doğalgazın İstanbul’da hızla yayıldığını ve bu sayede İstanbul’un dünyada havası en temiz metropollerinden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Hava temizliği sadece bizler için değil tüm canlılar için önemli. Hatta temiz havamız sayesinde artık denizlerimiz de daha temiz. İstanbul’a ve doğaya sahip çıkalım, çevre dostu temiz yakıt doğalgazı kullanalım.”

Yeni Asya / İSTANBUL

28.10.2007


 

Zeytinburnu’na mega yat limanı

Türkiye’nin ilk mega yat limanının inşası için gerekli imzalar atıldı.

Rönesans-Koçhan Ortak Girişim Grubundan yapılan açıklamaya göre, İstanbul Zeytinburnu’nda yapılacak olan projenin Ocak ayındaki ön izin ihalesini kazanan Rönesans-Koçhan ortak girişimi, kendilerine verilen süre içinde, ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinleri alarak, gerekli sözleşmeyi imzaladı.

Yatırımı gerçekleştirmek üzere kurulan ATAPORT Turizm Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat A.Ş, ilk yılın kirası olan 16,5 milyon YTL’lik (KDV dahil) tutarı da sözleşmenin imzalanmasından önce Hazine’ye ödedi.

/ ANKARA

28.10.2007


 

Beyaz ette rehavet endişesi

Ramazan sürecindeki iftar dâvetleri sebebiyle beyaz ette yoğunlaşan tüketimin bayramdan sonra yerini rehavete bıraktığı, satışların yüzde 40-50 oranında gerilediği belirtildi.

Özellikle ucuz fiyatı sebebiyle dar gelirli vatandaşın tercih ettiği tavuk tüketiminde, değişen piyasa şartları ve bayramda yapılan harcamalar sebebiyle yaşanan azalışın sektör temsilcilerini endişelendirdiği bildirildi.

/ ADANA

28.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri