Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD’den sade suya tirit açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türk veya Amerikan kamuoyundaki yaygın algılamanın aksine, çok iyi iki müttefik olan Türkiye ile ABD arasında siyasi düzeydeki ilişkilerde hiçbir gerginlik bulunmadığını söyledi.

McCormack, düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, sokaklara dökülen göstericiler ve basındaki bazı yazıları okuyunca, ilişkilerde gerginlik olduğu algılamasına kapılmanın mümkün olduğunu, ancak Türk ve Amerikalı yetkililer arasındaki temaslarda böyle bir gerginliğin varolmadığını söyledi.

McCormack, ‘’her iki taraf da bu meseleye çözüm bulunması istekliliğinin farkında ve zaten bu yönde de çok enerji harcıyoruz’’ dedi. Sean McCormack, ‘’gerginlik algılamasının’’, Türkiye için çok hassas bir konu olan PKK terörüyle mücadeleden kaynaklandığını belirtti ve ABD’nin, Türkiye ve Irak ile birlikte çalışarak bu meseleye diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştığını söyledi.

İlk adımın, başka PKK saldırıları olmaması olduğunu belirten McCormack, ardından bu meseleye, PKK’nın tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik, daha geniş kapsamlı, kalıcı bir çözüm gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, İstanbul’daki Irak’ın komşuları konferansından önce, ikili görüşmeler için Ankara’ya gideceğini belirten McCormack, ‘’Rice, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin iyi ve güçlü olduğunu vurgulayacak’’ dedi.

Rice’ın, PKK’yı ortadan kaldırmak için bir eylem planı getirip getirmeyeceği sorusu üzerine McCormack, ‘’elbette fikirlerimizi masaya getireceğiz. Ancak temel olarak bu, Türkiye tarafından kabul edilebilir ve Iraklıların yapabileceği bir şey olmalı. Bizim kendi fikirlerimiz olacak. Rice özel olarak Türkiye veya Irak hükümetiyle konuşmak üzere bir şey getirecek mi bilmiyorum. Ancak bu mesele, bizim günlük olarak üzerinde çalıştığımız bir mesele’’ dedi.

McCormack, İstanbul’daki konferansın, sadece Irak hükümeti için değil Irak’ın komşuları için de endişe kaynağı olan konuların konuşulacağı bir ortam olacağına işaret etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, şu aşamada, Rice’ın, İranlı veya Suriyeli meslektaşlarıyla ikili görüşme gerçekleştirmesi yönünde bir plan bulunmadığını kaydetti.

PKK konusunda, Türkiye ile Irak hükümetini bir araya getirme çabalarına işaret eden McCormack, son birkaç günde bazı görüşmelerin yapıldığını, ancak çözüme ulaşılamadığını söyledi. McCormack, bu görüşmeler için ‘’yapıcı diplomatik alışveriş’’ nitelemesini kullanırken, bundan sonra da diplomatik açı üzerinde çalışmayı sürdüreceklerine işaret etti.

Türkiye’nin, PKK konusunda İran ile işbirliğine girmesine ABD’nin nasıl yaklaştığı yönündeki bir soru üzerine McCormack, ‘’bu iki ülke komşu. İyi, dostça, şeffaf ve yapıcı ilişkileri olması umulur. Biz, İran’ın komşularını aksi yönde cesaretlendirmiyoruz. Bu ilişkiler çerçevesinde Türk hükümetinin, İran hükümetinin davranışlarıyla ilgili dünyanın bazı endişelerinin altını çizmesini umuyoruz. Ancak biz daima iyi, şeffaf, işbirliği içinde ilişkileri cesaretlendiriyoruz’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

31.10.2007


 

Pehlevi: İran hızla atom’a yaklaşıyor

İran’da 1979’da devrilen Şah’ın oğlu Rıza Pehlevi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad rejiminin giderek daha çok nükleer silâha yaklaştığını ileri sürdü.

Avusturya’da yayımlanan Die Press gazetesine demeç veren Rıza Pehlevi, “Ve İran nükleer silâha sahip olduğunda, bunu kullanacaktır” dedi.

ABD’de sürgünde yaşayan Rıza Pehlevi, İran’a Batı ülkelerinin askeri müdahalesine karşı olduğunu gibi İran’daki iktidarla diyaloğa da karşı olduğunu belirtti ve “bu rejimle hiçbir uzlaşma sağlanmazı” ifadesini kullandı. Tahran rejimine baskıdan yana olduğunu belirten Rıza Pehlevi, “akıllı ekonomik yaptırımlar, halkı değil liderleri vurur, ama her şeyden önce, İran’daki muhalefeti ve sivil itaatsizliği canlı tutmak lâzım. Bu, bana göre üçüncü ve en emin, en yasal ve en etkili yoldur” dedi.

AMERİKALILAR: İRAN’I DA VURALIM

Bu arada, ABD’de yapılan bir araştırma, Amerikalıların yarısından fazlasının İran’ın vurulmasından yana olduğunu ortaya koydu. Sonuçları yayımlanan ve Zogby tarafından yapılan araştırmada, Amerikalıların yüzde 52’sinin nükleer bomba yapmasını engellemek için İran’a ‘’önleyici saldırı’’ düzenlemesinden yana tavır koyduğu gözlendi. Araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 53’ü, söz konusu ‘’önleyici saldırının’’ ABD’de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinden önce düzenlenebileceğini düşünürken, sadece yüzde 29’luk bir kesim ABD’nin İran’a saldırmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

/ VİYANA

31.10.2007


 

Muttaki, ABD’ye Türkiye üzerinden cevap verdi

İran yönetimi, Irak’taki ABD askerlerine düzenlenen saldırılarda rolü olduğu yönündeki iddiaları bir kez daha reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, başkent Tahran’da düzenlenen “15. Uluslararası Merkez Asya ve Kafkasya” konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, Washington yönetiminin, “İran’ın Irak’taki saldırılara karıştığı” yönündeki iddialarına da değindi ve “İran’ın, ABD askerlerinin Irak’ta öldürülmesinde hiçbir rolü yok” dedi. “ABD hükümeti bu konuda kendi halkına yalan söylüyor” ifadesini kullanan Mutteki, Amerikalı yetkililerin bu gibi suçlamalarla, “bölgede peş peşe aldıkları yenilgileri örtbas etmek istediklerini” söyledi. Manuçehr Mutteki, “Biz, Irak’ta, ABD askerleri dahil hiç kimsenin ölmesinden mutlu değiliz. Bunlardan üzüntü duyuyoruz” diye konuştu. ABD yönetimi, İran’ı, Irak’taki direnişçilere ve terör örgütlerine destek vermekle suçluyor. Konuşmasında terörle mücadeleye de değinen Mutteki, terörizmin bütün dünyanın ve bölgenin (Orta Doğu) sorunu olduğunu vurguladı.

Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör eylemleri yapıldığını belirten Mutteki, “Bugün Türkiye, Irak’ın kuzeyinde barınan teröristlerden zarar görüyorsa, bölgedeki diğer ülkeler de aynı sorunla karşı karşıyadır” dedi.

/ TAHRAN

31.10.2007


 

Nejad: Bir anlamı yok

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin İran’a karşı açıkladığı yeni yaptırım programını “içi boş” olarak nitelendirdi ve bunların kendileri için anlam taşımadığını söyledi.

İran-Irak savaşında şehit olan öğrencileri anma için düzenlenen programda konuşan Ahmedinejad, ABD’nin nükleer program yüzünden İran’a yönelik açıkladığı yeni yaptırım kararına da değindi ve “Bu tek taraflı yaptırımların içi boş. Bunların bizim açımızdan değeri yok. Bu da ABD’nin tek başına bize zarar veremeyeceğini gösteriyor” dedi.

ABD’nin yaptırımlarla İran’ı “kesin hakkından geri atım attıracağını düşündüğünü” söyleyen Ahmedinejad, “hiçbir zaman tehditlere boyun eğmeyeceklerini ve nükleer programa devam edeceklerini” vurguladı. Ülke içindeki bazı unsurların, ABD yaptırımlarıyla halkın ekonomik sıkıntı yaşadığına ilişkin “reklam yaptığını” ifade eden Ahmedinejad, “Şunu bilsinler ki, ülke içindeki bu spekülatörlerin hepsini tespit ettik. Yakın bir gelecekte, onları ülkenin ekonomi sahasından tamamen sileceğiz” diye konuştu.

“Düşmanların bütün siyasi komploları boşa çıkmış, İran’ın siyasi hakkı artık tespit edilmiştir” diyen Ahmedinejad, adil bir müzakereden yana olduklarını, ancak kendi kesin haklarını da hiç kimseyle müzakere etmeyeceklerini belirtti.

/ TAHRAN

31.10.2007


 

Müşerref’in ikametgâhı yakınında intihar saldırısı

Pakistan’ın Rawalpindi kentinde düzenlenen bombalı saldırıda ölü sayısı 7’ye çıktı. Polis, eylemin bombalı intihar saldırısı olduğunu, saldırganın kendini, polis kontrol noktası yakınlarında havaya uçurduğunu söyledi.

Eylemin, ordu karargâhıyla Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in konutuna 2,5 kilometre uzaklıkta düzenlendiğini belirten polis, saldırganla birlikte 7 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını kaydetti.

Ölenlerden ikisinin polis olduğu, yaralananlar arasında kadın ve çocukların bulunduğu belirtildi. Devlet Başkanlığı sözcüsü Raşid Kureyşi, Müşerref’in saldırı esnasında orduevinde bulunduğunu ifade etti. Başkent İslamabad’ın güneyindeki Rawalpindi’de 4 Eylülde düzenlenen iki saldırıda 25 kişi ölmüş, 60’dan fazla kişi yaralanmıştı.

/ İSLAMABAD

31.10.2007


 

Blackwater’e dokunulmazlık teklif edilmiş

Irak’ta geçen ay 17 Iraklı sivilin öldürülmesiyle ilgili dâvâya bakan ABD Dışişleri Bakanlığı soruşturmacılarının, Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater elemanlarına dokunulmazlık anlaşmaları teklif ettiği bildirildi.

New York Times gazetesi, adlarını açıklamadığı Amerikan hükümet yetkililerine dayanarak yayımladığı haberde, dâvâya bakan Diplomatik Güvenlik Bürosu soruşturmacılarının, bu tür dokunulmazlık anlaşmaları teklif etme yetkileri bulunmadığını yazdı.

/ WASHİNGTON

31.10.2007


 

Lavrov’dan ani İran ziyareti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a ani bir ziyarette bulunacak. Edinilen bilgiye göre Lavrov, ziyaretinde, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşecek.

Lavrov, 2 hafta önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Tahran’daki Hazar Denizi zirvesine katılmıştı. Putin, zirvede yaptığı konuşmada, “bölge ülkelerine askeri bir saldırıya izin vermeyeceklerini” belirtmişti. Batılı ülkeler, nükleer silah üretmesinden endişe ettikleri İran yönetiminden, nükleer programını durdurmasını istiyor. İran ise programının barışçıl amaçlı olduğunu belirtiyor.

/ TAHRAN

31.10.2007


 

Referandumu iptal hazırlığı

Fransa’da, cumhurbaşkanı, başbakan, parlamento ve diğer kurumların yetki ve sorumluluklarıyla ilgili hazırlanan rapor bugün Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye sunuldu.

Başkanlığını eski başbakan Edouard Balladur’ün yaptığı komitenin hazırladığı raporda, 77 teklif yer alıyor.

Raporun Türkiye için en önemli kısmını, tam üyeliğin onaylanması için referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesinin iptali önerisi oluşturuyor.

Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasına karşı çıkan Fransızların tepkisini azaltmak amacıyla, üyelik öncesi referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesinin 2005 yılında kabul edilmesini sağlamıştı.

“Daha Demokratik Bir 5. Cumhuriyet’’ başlığıyla sunulan rapora ilişkin gelecek günlerde Sarkozy’nin yazılı olarak cevap vermesi bekleniyor.

/ PARİS

31.10.2007


 

Alman medyasına çağrı

BERLİN - Almanya Müslümanlar Koordinasyon Kurulunun (KRM) sözcülük görevini üstelenen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) diyalog sorumlusu Bekir Alboğa, Alman medyasının PKK terörünü ‘’terör’’ şeklinde tanımlaması gerektiğini söyledi.

Alboğa, Deutschlandradio’ya yaptığı açıklamada, bazı Alman medya kuruluşlarının farklı tanımlamalarına dikkati çekerek, ‘’Türkiye’de milyonlarca Kürt kökenli insan çok barışçı bir şekilde Türklerle birlikte yaşıyor. Birbirleriyle evliler, derin aile ilişkileri var. Benim görüşüme göre Almanya’da medyanın bir kısmı PKK terörünü, bu şekilde tanımlamıyor. Alman medyası PKK terörizmini öncelikle böyle tanımlamalı’’ dedi.

Terör örgütü yandaşlarının hafta sonunda Berlin’de teröre karşı düzenlenen gösteriyi hedef almalarıyla yaşanan olaylar hakkında da Alboğa, ‘’PKK teröründen kaynaklanan bir gerilim var. Almanya’da da Türkiye’de olduğu gibi kardeşlik içinde yaşayan ve yaşamaya devam eden Türk ve Kürt kökenli insanlar arasında hiçbir şekilde gerilim yok. PKK teröristleri tarafından Almanya’da insanlar arasında gerilimli bir ortam meydana getirildi. Bundan dolayı tüm insanların sakin olmalarını ve soğuk kanlı davranmalarını diliyorum’’ dedi.

/ BERLİN

31.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri