Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Afetlerin bilânçosu ağır

Jeolojik ve meteorolojik şartların olumsuzluğu sebebiyle büyük tabiî afetlere maruz kalan Türkiye’de, ‘’son 10 yılda meydana gelen afet zararlarının 20 milyar doları bulduğu bildirildi.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Merkezi’nin internet sayfasında ‘’doğal afetlerden korunma’’ başlığı altında çeşitli tesbit ve tavsiyelere yer verildi. Buna göre, hızlı nüfus artışı ve yerleşme yerlerindeki düzensiz gelişmeler, tabii afet zararlarını artırıyor. Tesbitlere göre son 10 yılda meydana gelen tabiî afet zararları, yaklaşık 20 milyar ABD Doları’nı bulurken, Türkiye’de her 9 ayda 1 hasar yapıcı deprem, yılda ortalama 25 önemli su baskını ve 50 heyelan olayı meydana geliyor.

Marmara Denizinde meydana geleceği öngörülen depremin muhtemel hasarlarının ülke ekonomisinde oluşturacağı olumsuzluğu ‘’hesap etmenin bile çok zor olduğu’’ kaydedilen metinde, ‘’Bu nedenle 1999 depremlerinden alınan dersler doğrultusunda bir doğal afet olduktan sonra yara sarma politikaları terkedilmiş ve afet zararlarını azaltma politikalarına yönelinmiştir. Bu kapsamda ve makro düzeyde baktığımızda öncelikli olarak yapılması gerekenin bir ‘risk yönetimi stratejisi’ geliştirilmesi olduğu açıktır’’ denildi.

Bireysel olarak yapılması gerekenler bulunduğuna da işaret edilen metinde, mevcut tehlikelerin araştırılması ve afet senaryoları kurgulanarak, korunmaya yönelik önlemlerin planlanması, acil durumlar için araç gereç hazırlanması gerektiği kaydedildi.

‘’Doğal afetlerden koruma’’ başlıklı metinde, ‘’Son 10 yıl içinde çok şey yazıldı çizildi. Ancak ortaya çıkan temel gerçekler: Bilmek ve yapmak arasında ilişki iyi kurulamıyor, Sürece doğrudan katılması gereken ortaklar içsel dönüşümlerini gerçekleştirmiyorlar’’ tesbitine yer verildi.

/ ANKARA

04.11.2007


 

“TL” geri dönüyor

Türkiye’nin uzun yıllar yaşadığı kronik enflasyon sonucu bol sıfırlı hale gelen “Türk Lirasına itibarını geri kazandırmak için” paradan 6 sıfır atılması ile 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren hayatımıza giren “Yeni Türk Lirası (YTL)”, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yerini yeniden “Türk Lirası”na (TL) bırakacak.

YTL’nin kademeli olarak 1 Ocak 2010 tarihine kadar tedavülden kaldırılması ile birlikte dolaşıma çıkacak yeni “Türk Lirası” ve kuruşların tasarımı, Hazine Müsteşarlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışma sonucunda ortaya çıkacak.

Bu kapsamda düzenlenen “1 Lira, 50 kuruş, 25 Kuruş, 10 Kuruş, 5 Kuruş, için Madeni Para Tasırım Yarışması” ile 2009’dan itibaren kullanıma sokulacak yeni TL banknotların tasarımı da belli olacak. Yarışmada ödül kazanan tasarımlar, Darpahane Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmalar sonucunda son haline kavuşacak. Madeni paralarda kullanılabilecek her çalışmaya 3 bin YTL ödül verilecek.

Yarışmaya katılmak için, katılımcıların 30 Ocak 2008 günü saat 16.00’ya kadar tasarımlarını Darpahane Genel Müdürlüğü’ne ulaştırmaları gerekiyor.

/ İSTANBUL

04.11.2007


 

Akaryakıt ve sigaraya ÖTV zammı

Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) yapılan artışların ardından sigara firmaları ve akaryakıt firmaları ürünlerine yaptığı zam fiyatlarını açıkladı.

Yeni ayarlamayla benzinin litre fiyatı 13-14 Ykr, motorinin litre fiyatı ise 8-11 YKr arttı. Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,95 YTL iken BP ve Petrol Ofisi istasyonlarında 3,09 YTL’ye, OPET ile Shell-Turcas istasyonlarında ise 3,08 YTL’ye yükseldi. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da 2,96 YTL’den söz konusu istasyonlarda BP ve Petrol Ofisinde 3,10 YTL, OPET ve Shell-Turcas’da 3,09 YTL’ye çıktı.

Ankara’da motorinin pompa fiyatı litrede BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell istasyonlarında 2.40 YTL’den 2.51 YTL’ye, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında 2.37 YTL’den 2.48 YTL’ye yükseldi. Motorinin pompa fiyatı İzmir’de ise aynı istasyonlarda 2.36 YTL’den 2.47 YTL’ye çıktı. Bu arada, gazyağı fiyatları da 5-6 kuruş arttı.

SİGARAYA ÖTV ZAMMI

Tekel, sigara fiyatlarına paket başına 10 YKr ile 25 YKr arasında değişen tutarlarda zam yaptı. Tekel Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, daha önce 4 YTL’den satılan uzun Tekel 2000’in fiyatı 4,25 YTL’ye, Kısa Tekel 2000’in fiyatı 3,75 YTL’den 4 YTL’ye, kısa Maltepe’nin fiyatı da 2,15 YTL’den 2,30 YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

04.11.2007


 

Türkiye, yatırım üssü

Kısa süre önce yeni yatırımlar için Türkiye’de inceleme yapmak için gelen Almanya Makine Üreticileri Birliği heyetinin, olumlu izlenimlerle Almanya’ya döndüğü bildirildi.

Konya Tüyap Endüstri Fuarı için şehirde gelen Almanya’nın yükleme aracı üreten firmalarından biri olan Jungheinrich Makine firmasının Türkiye Genel Müdürü Christopher Hoffmann konuyla ilgili şunları söyledi: ‘’Avrupa, üretim kapasitesinin sonuna gelmesi nedeniyle kendisine yeni pazarlar arıyor. Bu heyet, ziyarette ‘Türkiye’de kalite standartlarının durumu nedir, üretim yapılır mı, yapılamaz mı, Türkiye bilgi olarak nerede duruyor?’ gibi konuları analiz etti. Türkiye’yi gelecek için çok ciddî bir potansiyel olarak görmektedirler. Alman-Türk Ticaret Odası ile birlikte Türkiye’de incelemeler yapan heyet, şartları yerinde görerek, çok olumlu düşüncelerle ülkelerine döndü. Türkiye’yi çok kısa sürede Avrupa ve Almanya’nın ciddi makine üretilen bir üssü olarak düşünebilirsiniz.’’

Hoffmann, zaten üretim kapasitesinin sonuna gelen Almanya’nın yeni bir üretim üssü aradığını, Almanya ve Avrupa için Türkiye’nin, aranan yeni üretim üssü alternatifleri içinde ilk planda geldiğini sözlerine ekledi.

/ KONYA

04.11.2007


 

Demir ihracatı 10 milyar doları aşacak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, demir-çelik ürünleri ihracatının yıl sonunda 10 milyar doları aşacağını vurguladı.

Devlet Bakanı Tüzmen, Demir-Çelik Üreticileri Derneği yöneticileri ile sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Demir-çelik sektörünün ihracatta en önemli sektörlerden biri olduğunu ifade eden Tüzmen, “Sektörümüz yılın ilk 10 ayında yüzde 36,7 artışla 9,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş durumda. Demir-çelik ürünleri ihracatında bu yıl 10 milyar doları aşacağız. Önümüzdeki dönemde demir-çelik ihracatı için özel projeler geliştireceğiz” dedi.

Demir-çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da bu yılın 10 ayında 23,3 milyon ton ham çelik ürettiklerini, 2010 yılı ham çelik üretim hedeflerinin ise 42 milyon ton olduğunu bildirdi.

/ ANKARA

04.11.2007


 

Bursa’nın tekstil ihracatı 1.3 milyar doları aştı

Tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin önemli merkezlerinden Bursa’dan yılın ayında yapılan ihracat, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 6,7, tekstilde ise yüzde 15,5 oranında arttı.

Bu dönemde, tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ihracatının, 1 milyar 375 milyon 751 bin dolara ulaştığı bildirildi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, Ocak-Ekim döneminde yüzde 7.5’lik artışla 509 milyon 403 bin dolara, tekstil ihracatı da yüzde 16,5 oranında artarak 866 milyon 348 bin dolara ulaştı. Ekim ayında ise yüzde 18’lik artışla 44 milyon 637 bin doları bulan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, geçen yılın aynı ayında 37 milyon 800 bin doları bulmuştu.

/ BURSA

04.11.2007


 

Bloke uygulaması son buldu

Maliye Bakanlığı’nca başlatılan ve mükelleflerin vergi borçlarının banka hesaplarında bulunan mevcutlarının haczi yoluyla tahsil edilmesi uygulaması, Gaziantep Ticaret Odası’nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde yaptığı girişimler sonrası son buldu.

GTO yönetimi, uygulama ile ilgili üyelerden gelen şikâyetler üzerine TOBB nezdinde girişim başlattı. TOBB ile yapılan yazışmalarda uygulamanın iş dünyasında oluşturduğu sıkıntılar dile getirilerek, yanlış uygulamanın bir an önce sonlandırılması yönünde Maliye Bakanlığı ve Bankalar Birliği nezdinde girişimde bulunulması istendi.

GTO’nun TOBB nezdinde başlattığı bu girişimin ardından TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı’na girişimlerde bulunulduğu ve bu girişimler sonucu uygulamaya son verildiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, üyelerden bu konuda şikâyetler gelmeye devam etmesi halinde birliğin ivedilikle uyarılması istendi.

/ GAZİANTEP

04.11.2007


 

Enflasyon yüksek çıktı

Ekim ayında enflasyon TÜFE bazında yüzde 1.81’le son 17 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. ÜFE’de ise Ekim ayında yüzde 0.13 düşüş yaşandı.

Böylece yıllık enflasyon TÜFE’de 7.70’e ulaşırken, ÜFE rakamlarıyla yüzde 4.41 oldu. Rakamlar, yüzde 4’lük yıl sonu hedefinin gerçekleşmeyeceğini görerek, hedefi üst sınırın da üstüne çeken Merkez Bankası’nı teyit etti.

/ ANKARA

04.11.2007


 

“Ekmek alamıyorsanız makarna yiyin!..”

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Vekili Mustafa Dinç, fırıncıların yapacağı zamdan sonra fakir vatandaşların ekmek almakta zorlanacağını belirterek, “Ekmek alamazsanız makarna yiyin, hem daha sağlıklı, hem daha besleyici ve ekmekten çok daha ucuz!..” dedi.

Yaptıkları araştırmada makarna fabrikalarının 70 kuruşa aldıkları kaliteli undan makarna yapıp üretici, pazarlamacı, market kârları ile birlikte tüketiciye ortalama kilosu 1.4 YTL’ den makarna sattığını kaydeden Dinç; “Fırıncıların 50 kuruşluk buğdaydan, sağlıksız şartlarda üretilen, kanuna rağmen poşetlenmeyen, hiçbir besleyici değeri kalmamış, hijyen kurallarını taşımayan hastalık kaynağı ekmeğin kilosu için 2 YTL talep etmeleri hiçbir insaf ölçüsüne sığmamaktadır” diye konuştu.

Dinç şunları söyledi: “Fakir ve orta direk vatandaşa sesleniyoruz, “Zamdan sonra ekmek alamazsanız Makarna yiyin. En kaliteli buğdaydan gıda mühendisleri denetimde el değmeden üretilir, otomatik makinelerde ambalajlanır, içeriğinde ne olduğu bellidir, etiketinde yazar, gramajı üzerinde yazdığı şekilde tamdır, ertesi güne bayatlamaz, kansorejen etkisi yoktur, besleyici değeri vardır, çok kolay şekilde onlarca çeşit yemeği yapılır. En önemlisi de ekmekten çok daha ucuzdur. “

Yeni Asya / KONYA

04.11.2007


 

Adıyaman’da 2,7 milyon ton ham petrol üretildi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürü Besim Şişman, 2007 yılında Ekim sonu itibarıyla 2 milyon 750 bin ton ham petrol ürettiklerini açıkladı.

Şişman, 6 kuyuda sondajın tamamlandığını belirterek, “Adıyaman’da 4 kuyuda sondaj çalışmalarız devam etmektedir. Bunlardan, Doğu Karakuş-5 ve Batı Gökçe-2 Adıyaman’da Kutluca-1 Besni’de ve Gökakçalı-1 Hatay’dadır. Buralarda toplam 18 bin metre sondaj yapıldı. “ dedi. Besim Şişman, 2007 yılında sondajı yapılan 6 adet kuyunun 5 tanesinin petrollü kuyu olduğunu belirterek, “Bölge Müdürlüğümüze ait 22 adet üretim sahasında bulunan 173 adet kuyudan toplam 2 milyon 750 bin ton ham petrol üretimi yapıldı” şeklinde konuştu.

/ ADIYAMAN

04.11.2007


 

Maliye’den 130 bin esnafa: “pardon”

Maliye Bakanlığı’nın emriyle onbinlerce esnafın hesabına blokaj koyan bankalar, Maliye’nin isteğini “yanlış” anlamış.

Yayınladığı bir tebliğle vergi borçlusu 130 bin esnafın banka hesaplarına blokaj koyduran Maliye, finansal işleri kilitlendiği için mağdur olan esnafın artan tepkileri üzerine, bir yazı göndererek, “bankaları uyardı”. Maliye, vergi borcu bulunan esnafa yönelik haciz işleminin sürekli bir uygulama olmayıp sadece tebliğ tarihindeki paranın bloke edilmesiyle sınırlı olduğu uyarısında bulundu. ATO Başkanı Sinan Aygün ise esnafın bu kapsamda el konulan paralarının iadesini istedi.

/ ANKARA

04.11.2007


 

Esnaftan Türk Lokumu tepkisi

Türkiye’de üretilen lokumun merkezi durumundaki Hatay’da esnaflar, Kıbrıs Rum kesiminin lokumun tescilini almasına adeta ateş püskürüyor.

Rumları hırsızlıkla suçlayan Hataylı esnaflar haklarını aramak için başta Avrupa Birliği Yüksek Mahkemesi (AB) olmak üzere bütün idarî yerlere başvuracaklarını ifade etti.

Lokumun Osmanlı Devleti’nden kalma bir tatlı türü olduğunu ve ecdad yadigârı bu tatlıyı tüm dünyaya Türklerin duyurduğunu belirten yarım asırlık lokumcu ustası Bünyamin Akay, “Ben 40 yıldır bu işi yapıyorum, babam da lokumcuydu. Bu yörenin en sevilen tatlı türü olan lokum, başta Hatay olmak üzere tüm Türkiye’de üretilmekte, yurt dışına ihrac edilmektedir. Fakat her ne hikmetse Türklerin tatlıların göz diken Rumların baklavadan sonra lokumunda tescilini alması psikolojik olarak bizleri derinden üzmüştür.”

/ HATAY

04.11.2007


 

Kabuğun fiyatı fındıktan hızlı yükseliyor

Düzceli’lerin sobalarını tutuşturmak için kullandıkları fındık kabuğu fiyatı fındıktan hızlı yükseliyor.

Havaların soğuması, Düzcelileri kışlık yakacaklarını temin etme yönündeki faaliyetlerine hız vermeye iterken, Vatandaşların sobalarda yaktıkları kömürü tutuşturmak için kullandıkları fındıkkabuğu kıymete bindi. Toprak Mahsulleri Ofisi ve Fiskobirlik’in fındık fiyatlarını düşürmemek için piyasaya fındık vermemesi nedeniyle, kabuğunun fiyatı fındıktan hızlı yükseliyor. Sibirya kömürünün bir çuvalı 9,5 YTL’den , bir çuval fındık kabuğu da 8 YTL’ye satılıyor.

/ DÜZCE

04.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri