Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

‘Kurusıkı’ya düzenleme

‘’Kurusıkı’’ olarak bilinen silâhların imali, ithali, bulundurulması ve taşınmasına yeni düzenlemeler getiriliyor. Bu silâhların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.

Kurusıkı tabancalarla ilgili düzenlemeler içeren “Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silâhlar Hakkında Kanun Tasarısı’’, bu hafta TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülecek. Tasarı, ses ve gaz fişeği atabilen silâhların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslarla, bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini kapsıyor.

Kurusıkı tabancaların imali, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine tabi olacak. Bu silâhların, ruhsata tabi silâh vasfına dönüştürülmemesi ve diğer silâhlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu zorunluluk, ithalatta da aranacak.

Ses ve gaz fişeği atan silâhların ithal ve ihraç işlemleri, genel hükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü aranacak. Kurusıkılar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olanlar ile ateşli silâhlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak.

Bu silâhların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.

Kurusıkıları satan bayilerle, üçüncü şahıslara devredenler ve üçüncü şahıslardan devralanlar, bu durumu bir ay içinde mahalli mülki amire bildirecek. Silâhlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içinde nakledilebilecek.

İZİNSİZ ÜRETENLERE

3 YILA KADAR HAPİS

Silâhları yetkili mercilerden izin almadan veya üretim için belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacak.

Bu silâhları, yönetmelikle belirlenmiş esas ve usûllere aykırı olarak imal edenlere 5 bin YTL’den 20 bin YTL’ye kadar idari para cezası verilecek. Bu fiilin tekrarı halinde idari para cezası 2 katına kadar artırılabilecek.

Belirlenen yasaklara aykırı davranışta bulunanlara 500 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca silahın mülkiyeti kamuya geçirilecek.

Ses ve gaz fişeği atan silâhların imal, ithal, ihraç, bulundurma, nakil, satış veya edinilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemleri, Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kanunun çıktığı tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, 1 yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezaî işlem yapılmayacak. Üretim yapanlar ise gerekli izinleri yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde almaları zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili makamlardan izin alarak tabanca veya yivsiz tüfek üretimi yapanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ürettikleri her türlü model ve tip kurusıkı miktarını yetkili makamlara bildirmeleri şartıyla bu silâhları üretmek için ayrıca izin almaları gerekmeyecek.

Geçen dönem TBMM gündemine gelen ancak kadük kalan tasarı, 7 Kasım

Çarşamba günü İçişleri Komisyonunda ele alınacak.

/ ANKARA

05.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaçırılan askerler serbest

  Asker annesi: 70 milyon duâ etti

  Genelkurmay: Askerler birliklerinde

  Çiçek: Terör belâsını def etmekte kararlıyız

  Askerî ihaleler sıkı takibe alınıyor

  Kuzey Irak’ı imha değil, inşa etmeliyiz

  Bu anayasa ile reform yapılamaz

  Erdal İnönü son yolculuğuna uğurlandı

  Meclis’te gündem nükleer enerji

  ‘Kurusıkı’ya düzenleme

  Tekne alabora oldu: 1 astsubay şehit

  Medya kışkırtmasına tepki

  Müslümanlar Almanya'nın bir parçası

  Hafızlar birincilik için yarıştı

  Dev dalgalar yol kapattı

  İki mevsim bir arada

  Karadeniz’de hamsi bolluğu

  Ödediğimiz bedele rağmen üzülmüyoruz

  Kışlık ayakkabı alırken dikkat

  Balık takvimle yenir


 Son Dakika Haberleri