Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meclis’te gündem nükleer enerji

Meclisi, yine yoğun bir hafta bekliyor. TBMM Genel Kurulunda, nükleer santrallerle ilgili yasa yeniden ele alınırken, 2008 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler ise Plan ve Bütçe Komisyonunda sürecek.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade edilen ‘’Nükleer Güç Santralleri Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına ilişkin Yasa’’, 6 Kasım Salı gününden itibaren Genel Kurulda görüşülmeye başlanacak.

Komisyonda önergelerle değiştirilen Yasa, nükleer santrali kuracak veya işletecek şirketlerin, ihaleye girmeden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) ‘’lisans alma mecburiyetini’’ kaldırıyor.

Nükleer santrallerden üretilecek enerjinin tamamı, TETAŞ tarafından satın alınacak. Bu enerji, santralin devreye girmesinden itibaren her yıl faaliyette bulunan perakende ve toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilere yapılacak ikili anlaşmalar çerçevesinde, TETAŞ’ın alım fiyatı üzerinden satılacak. Nükleer güç santralini işleten şirket, TAEK’in yayınlayacağı ölçütler çerçevesinde yakıt temininden ve işletme döneminin sonunda santralin devreden çıkarılması ve sökümünden sorumlu olacak.

Santralin faaliyeti süresince oluşacak atıkların taşınması, depolanması ve bertaraf edilmesiyle ilgili her türlü finansal maliyetlerin ve santralin işletme süresinin sonunda işletmeden çıkarma masraflarının karşılanması için oluşturulacak hesapların her birinde, kilovatsaat başına 0,15 cent katkı payı ödemekle yükümlü olacak.

Nükleer yakıt, radyoaktif madde veya radyoaktif atık taşınırken veya santralde bir kaza olması durumunda, nükleer enerji alanında üçüncü kişilere karşı sorumluluğa ilişkin olarak Paris Sözleşmesi ile diğer ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri uygulanacak.

Nükleer güç santrali kurmaya hak kazanan şirket ile bir iktisadi devlet teşekkülü, iştirak ilişkisi kurabilecek. Bakanlar Kurulunca, yurt içinde veya yurt dışında santral kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek ve üretilen elektriğin satışını yapmak üzere kamu şirketi kurulmasına karar verilebilecek.

/ ANKARA

05.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaçırılan askerler serbest

  Asker annesi: 70 milyon duâ etti

  Genelkurmay: Askerler birliklerinde

  Çiçek: Terör belâsını def etmekte kararlıyız

  Askerî ihaleler sıkı takibe alınıyor

  Kuzey Irak’ı imha değil, inşa etmeliyiz

  Bu anayasa ile reform yapılamaz

  Erdal İnönü son yolculuğuna uğurlandı

  Meclis’te gündem nükleer enerji

  ‘Kurusıkı’ya düzenleme

  Tekne alabora oldu: 1 astsubay şehit

  Medya kışkırtmasına tepki

  Müslümanlar Almanya'nın bir parçası

  Hafızlar birincilik için yarıştı

  Dev dalgalar yol kapattı

  İki mevsim bir arada

  Karadeniz’de hamsi bolluğu

  Ödediğimiz bedele rağmen üzülmüyoruz

  Kışlık ayakkabı alırken dikkat

  Balık takvimle yenir


 Son Dakika Haberleri