Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Erdoğan: Savaş değil, operasyon peşindeyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’tan tasfiyesi konusunda ‘sınır ötesi bir operasyon’ yapma noktasına geldiğini belirterek, “Uluslararası hukuktan doğan yetkimizi kullanacağız’’ dedi.

Erdoğan, ‘’Biz bir savaşın peşinde değiliz. Biz, bir operasyon kararı aldık’’ diye konuştu. ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen bir toplantıya katılan Erdoğan, terör örgütüne yönelik sınır ötesi operasyon ihtimali konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin bu konuda sabretmeye tahammülü kalmadığını kaydeden Erdoğan, ‘’Ulusal çıkarlarımızı bölgedeki akıl dışı güç hesaplarına kurban etmemizi bizden hiç kimse beklememelidir. Türkiye’nin artık zamana yayılan ve daha önce denenmiş ancak sonuç vermemiş bir takım mekanizma ve önerilerle vakit kaybetmeye tahammülü kalmamıştır.

“Türkiye, ABD ve Merkezi Irak Hükümetinden Kuzey Irak kaynaklı PKK terörüne kesin bir son verecek somut ve acil adımlar atmasını beklemektedir. Bu meyanda hükümetimiz, bölücü terör örgütü ile mücadelede gereken tedbirleri almaktadır, almaya da devam edecektir.

“Türkiye’nin kendisini koruyacak gücü olduğunu çeşitli vesilelerle vurguladım. Bugün bunu bir defa daha sizlerin huzurunda teyit ediyorum. Irak’ın kuzeyinde konuşlanarak ülkemizin toprak bütünlüğünü, kamu düzenini, güvenliğini ve huzurunu tehdit eden bölücü terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu bir uluslararası hukukun vermiş olduğu yetkidir ve bu yetkiyi kullanacağız’’ dedi.

“Türkiye’nin hedefinin sadece terör örgütünün Kuzey Irak’tan tasfiyesi olduğunu belirten Erdoğan, operasyonun ekonomik zararları konusunda endişesi olup olmadığı yönündeki bir soruya, ‘’Altını çizerek ve seçerek bir kelimeyi kullanmak istiyorum; biz bir savaşın peşinde değiliz. Biz bir operasyon kararı aldık. Bunu özellikle vurgulamam lazım. Yapacağımız bir operasyondur ve bunun şeklini tamamen teknik kadrolarımız başta Genelkurmay olmak üzere onlar en iyi şekliyle bilir ve Güneydoğu Anadolumuz’da veya ülkemizde herhangi bir sıkıntı sebebi olacağına ihtimal dahi vermiyorum’’ cevabını verdi.

Terörle mücadele için uluslar arası işbirliğinin önemine vurgu yapan Erdoğan, ‘’Türkiye, bölgesinde barış ve istikrar için elinden gelen tüm gayreti gösterirken, barış ve istikrara en büyük darbeyi vuran Kuzey Irak kaynaklı PKK terörüyle mücadelede ne yazık ki uluslararası desteği göremedik. AB, PKK’yı bir terör örgütü olarak ilan etmiş olmasına rağmen, AB üyesi ülkelerin içerisinde terör liderlerini yakalayıp, ondan sonra mahkeme edip, mahkemeden de tutuksuz olarak yargılanması sürecinin devamına deyip, ondan sonra da bir başka ülkeye geçmesine, oradan da Irak’a geçmesine imkan hazırlamayı ne ile izah edeceğiz? Ben bunu anlamakta zorlanıyorum ‘’ dedi.

/ WASHINGTON

07.11.2007


 

Bush ve Erdoğan somuta indi

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı George W. Bush ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, terör örgütü PKK sorununun ortadan kaldırılmasına ilişkin somut bazı adımlar üzerinde konuştuklarını söyledi.

Bush-Erdoğan görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’da bilgilendirme toplantısı düzenleyen Amerikan yönetiminin üst düzey bir yetkilisi, ‘’Erdoğan, Bush’tan, ABD veya Irak’ın somut adımlar atması yönünde bir istekte bulundu mu? Bush, somut bir şey önerdi mi?’’ sorusunu cevapladı. Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkili, şunları kaydetti

‘’Bu konuyu konuştular. Zaten hükümetlerimiz arasında çeşitli düzeylerde konuşmalar oluyor. ABD, Türkiye, Irak ve Kürt bölgesel yönetimiyle. Geçen haftayı, mevcut durumu çözecek somut adımlar atılmasına bakmakla geçirdik. Bazı fikirler edindik. Türklerin bazı fikirleri var. Iraklılar’ın ve Kürtler’in bazı fikirleri var. İki lider (Bush ve Erdoğan) , bu fikirlerin hangisinin ilerletileceği çerçevesinde konuştu. Bu noktada kamuoyu önünde daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim.

Ancak evet, bazı somut şeyler ele alındı.’’ Erdoğan’ın ziyaretinin, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon düzenleme ihtimalini azaltıp azaltmadığı yönündeki bir soru üzerine aynı yetkili, önce mevcut sürecin ilerletilmesinin ve neler olacağının görülmesinin gerektiğini söyledi. Yetkili, ancak o takdirde, görüşmelerde ve mevcut durumda nerede bulunulduğunun anlaşılacağını kaydetti.

Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Türkiye’nin, terör örgütü PKK’ya karşı “sınırlı ve belirli hedeflere yönelik” olarak eylemde bulunabilmesi için ABD’nin istihbarat sağlaması konusunun, iki taraf yetkililerince görüşüldüğünü söyledi. Perino, gazetecilere açıklamasında, son günlerde Türk ve Amerikan yetkilileri arasında PKK’ya karşı işbirliğine ilişkin gerçekleştirilen görüşmelerde ele alınan konular arasında, “Türklerin, PKK’ya karşı sınırlı ve belirli hedeflere yönelik eylemlerinde ABD’nin istihbarat desteği sağlamasının” yer aldığını söyledi.

Sözcü Perino, “Türklerin, PKK’nın ortadan kaldırılmasında onlara yardımda tamamen kararlı olduğumuzu anladığına inanıyorum” dedi.

/ WASHINGTON

07.11.2007


 

Müşerref çağrılara kulak asmadı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in hafta sonu anayasayı askıya alarak ülke genelinde ilân ettiği olağanüstü hâlin dünya çapında kınanması İslamabad tarafından ret edildi.

ABD Başkanı George W. Bush, terörle savaşta anahtar dost ülke olarak kabul ettikleri Pakistan’da Cumartesi günü uygulamaya konulan olağanüstü halden dolayı Müşerref’e bir çağrıda bulunarak, kendisinden Genel Kurmay Başkanlığı’ndan ayrılmasını ve demokratik yönetime geri dönmesini istedi. Polisin göz yaşartıcı bomba ve coplarla müdahale ettiği göstericiler ile gözaltına alınan politikacılar sebebiyle dünyadaki Pakistan imajını sarsan Müşerref, olağanüstü hal ilanı ile birlikte aynı zamanda ülkesine yapılan batı yardımının kesilme tehdidi altında kaldı.

Öte yandan Pakistan Dışişleri Bakanlığı konunun ülkenin “içişleri”ni ilgilendirdiğini uluslar arası topluluğun kendilerine müttefiklerinin Taliban ve El Kaide ile savaştığını anladıklarını göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mohammad Sadiq, içlerinde dostlarının da olduğu bir çok ülkenin Pakistan’daki olağanüstü hali eleştirdiğine değinerek, “Birincisi ve en önemlisi bu Pakistan’ın iç işidir.” dedi. Sadıq, Başkan Müşerref’in, ülkenin karşı karşıya bulunduğu duruma ve aşırılar ile teröristler tarafından Pakistan’a yönelen “ciddi meydan okumaya” karşı “dostlarımızın anlayış göstermelerini” beklediklerini söylediğini hatırlattı.

/ ISLAMABAD

07.11.2007


 

Bulanık su avcılarına dikkat!

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki iki samimi arkadaş arasındaki gereksiz bir sebepten dolayı büyüyen kavgayı çarpıtan Avusturya basını haberi birinci sayfadan “Türkler, Kürtlere karşı” başlığı ile verdi.

Görgü şahitlerine göre, Cumartesi günü akşam biri Türk, diğeri Kürt 22-23 yaşlarında iki samimi arkadaş yok bir sebepten dolayı birbirlerine küfür ettikten sonra Pazar günü akşam Galatasaray maçı için Viyana’nın 10. Bölgesinde bulunan Golden Apple nargile salonuna gelerek maçı izlediler. Daha sonra iki arkadaşta kendi arkadaşlarını çağırarak nargile salonuna yakın bir yerde bulunan tramvay durağında kavga etmeye başladılar. Golden Apple nargile salonu sahibi Musa Doğan gençlerin kendi müşterisi olduğunu ve çok samimi arkadaş olduklarını, kavganın başlangıç sebebinin iki samimî arkadaştan birinin diğerini selamlaşmak için kucaklayıp biraz sertçe sarılması sonucu sinirlenerek kötü söz söylemesi olduğunu söyledi. Salon sahibi Doğan, olayın Avusturya basını tarafından tamamen çarpıtıldığını ve kesinlikle PKK ya da PKK yandaşları ile alakalı bir durum olmadığını, anlatıldığı gibi lüzumsuz bir sebepten dolayı çıkan bir kavga olduğunu vurguladı. Doğan ayrıca, “büyüyen kavgada iki grubun içerisinde de hem Türkler hem Kürtler vardı. Yani Avusturya basını tarafından çarpıtılarak söylenen Türk-Kürt kavgası diye bir konu yok ortada” dedi.

/ VİYANA

07.11.2007


 

Vatikan-Suudi diyaloğu

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Katoliklerin dinî merkezi olan Vatikan’ı ilk ziyaret eden Suudi lider oldu.

İslamın en kutsal mekanları Mekke and Medine’nin koruyucusu olan Kral, tahta çıkmadan önce o dönemde Papa olan İkinci Jean Paul ile bir kez bir araya gelmişti. Ancak Suudi Arabistan ile Vatikan arasında herhangi bir diplomatik ilişki bulunmuyor. Papa 16. Benediktus’un görüşmede Suudi Arabistan’da Hıristiyanların ibadeti konusunu gündeme getirmesi bekleniyor. Ülkede çoğu Filipinli işçilerden oluşan 1 milyon kadar Katolik yaşıyor. Halihazırda ülkede Hıristiyanların sadece bireysel ve hususi olarak ibadet etmesine izin veriliyor.

/ ROMA

07.11.2007


 

Kosova bağımsızlık için gün sayıyor

Kosova’nın nihai statüsüne ilişkin müzakerelere katılan Kosova heyetinde yer alan Haşim Taçi, Kosova’nın 10 Aralık’tan kısa süre sonra bağımsızlık ilanı için tarih belirleyeceğini söyledi.

Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK’nın eski lideri Taçi, Avusturya’da yayımlanan Die Presse gazetesine yaptığı açıklamada, “10 Aralık’a kadar uluslararası takvime uyacağız ama hemen sonra Kosova gereken kararları alacak ve bağımsızlık ilanı için bir tarih belirleyecek” dedi. Şimdilerde muhalefetteki Kosova Demokratik Partisi’nin lideri olan Taçi’nin 17 Kasım’daki seçimlerde başbakan olma ihtimalinin güçlü olduğu belirtiliyor.

/ VİYANA

07.11.2007


 

Amerika’da İslâmiyet Ansiklopedisi yayınlandı

Müslüman ve gayri Müslim profesörlerin 2 yıl süren çalışmasının sonucunda ilk kez Amerikalı Müslümanlarla ilgili bir ansiklopedi yayınlandı. ABD’de İslâm Ansiklopedisi isimli çalışmayı dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nden Müslüman ve gayri Müslim profesörler ortak çalışmayla hazırladı.

Ansiklopedi’nin editörü Jocelyne Cesari konuyla ilgili olarak “Bu Amerikadaki Müslümanların tecrübelerini ve hayatlarını bütün yönleriyle detaylı inceleyen ilk ansiklopedidir” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Müslümanlar Amerikan kültürüne san’at ve inanç dünyası anlamında ciddî katkıda bulunuyorlar.”

İki ciltlik ansiklopedinin birinci cildi Müslümanlar hakkında çok çeşitli konuları inceleyen A’dan Z’ye 300 maddeden oluşuyor. İkinci ciltte ise Amerikalı Müslüman ilim adamları tarafından yayınlanmış makaleler, konuşmalar, şiir, şarkı ve fetvalardan oluşan geniş bir antoloji oluşturulmuş.

Amerika’da 199.95$’a piyasaya sunulan ansiklopedinin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Son yapılan araştırmalarda gayri müslim Amerikalıların çoğunluğunun İslâmiyet hakkında çok az şey bildikleri ve İslâmiyet ile Hıristiyanlık arasındaki ortak noktalar konusunda hiç fikir sahibi olmadıklarını gösteriyor.

Ansiklopedide her konuya objektif bir bakış açısıyla yaklaşıldığı anlatılıyor.

07.11.2007


 

Ney çaldı, idamdan kurtuldu

İran’da cinayetten idama mahkûm olan bir genç, idam sehpasında ney çalınca, maktulün ailesi dâvâdan vazgeçti ve idam mahkûmu 165 bin dolar kan parasıyla serbest bırakıldı.

16 yaşında işlediği cinayetten idama mahkûm olan Sina’yı ipten alan olay şöyle gelişti: Başkent Tahran’da 3 yıl önce Siruz (30) adlı arkadaşıyla tartışan Sina (16), arkadaşını bıçaklayarak öldürdü.

Sina, devrim mahkemesince idama mahkûm edildi, ülke yüksek divanı da idamı onadı. Onayın ardından yargı yetkilileri, İran’daki yasalar uyarınca aileleri anlaşmaları için görüştürdü. Kan parasına razı olmayan maktulün ailesi, idam cezasının infazını istedi.

Yaşı küçük olduğu için 18 yaşını doldurması beklenen Sina, geçen yıl idam sehpasına çıkarıldı. İdamdan önce son arzusu sorulan genç, günlük hayatında çok sevdiği neye son kez üflemek istedi. Son arzusu yerine getirilen Sina, idam sehpasında ney çaldı. Bundan etkilenen maktulün ailesi idamın 6 ay ertelenmesini istedi.

Erteleme süresi içerisinde iki aile görüştü ve maktulün ailesi 150 milyar riyal (165 bin dolar) kan parasına razı oldu. Ancak karşı taraf 6 ay içerisinde gerekli parayı ödeyemediği için Sina ikinci kez idam sehpasına çıkarıldı. Bu arada devreye giren yetkililer, mahkûma son bir fırsat daha verilmesini istedi ve infaz kararı bir kez daha ertelendi. Aile, belirlenen kan parasını hazırlayarak 3 gün önce yetkililere teslim edince, şu anda 19 yaşında bulunan Sina idamdan kurtuldu.

/ TAHRAN

07.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri