Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Prim yükü düşecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe elvermediği için prim indiriminin yapılamayacağı açıklamasına karşılık, “İşveren üzerindeki prim yükü 2008 yılında 5 puan indirilecektir. Bu konuda kimsenin endişesi olmaması gerekir” dedi.

Çağlayan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlık bütçesi görüşmelerinin sonunda, milletvekillerinin, bakanlardan gelen farklı açıklamalar sebebiyle prim yükündeki indirimle ilgili doğan tartışmayı değerlendirdi. Prim indirimine gidileceğinin Başbakan tarafından hükümet programında açıklandığını kaydeden Çağlayan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in de Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda koordinasyondan sorumlu bakan göreviyle aynı yönde açıklama yaptığına işaret etti. Çağlayan, “2008 yılında sosyal güvenlik primleri işveren yükü üzerinden 5 puan indirilmesini öngörmektedir. Mutlama yerine getirilecektir. Bu konuda kimsenin endişesi olmaması gerekir” diye konuştu.

İLLERE ÖZEL TEŞVİK SİSTEMİ

Teşvik sisteminin yeniden gözden geçirileceğini bildiren Çağlayan, teşviklerin çeşitlendirilmesi üzerinde duracaklarını kaydederek, “İl, ilçe, yöre ve sektör bazındaki denge ve dağılımlar gözönüne alınacak. Örneğin muz Anamur’da desteklenmesi gerekiyorsa muz Kars’ta veya Muş’ta desteklenmeyecek, Isparta’da halıcılık ve gül için teşvik verilecek. Ürün kabiliyetleri, hangilerinde istihdam ve katma değer yaratılacağı, ihracat yapılacak pazarlara uzaklık, personel potansiyeli dikkate alınacak” dedi.

/ ANKARA

07.11.2007


 

Faiz politikası yanlış

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Ülkemizde faiz politikası yanlış uygulanıyor. Merkez Bankası’nın bu yaklaşımları ile bu iş zor yürüyor” dedi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ve beraberindeki heyet Bakan Unakıtan’ı ziyaret ederek, “Ülkemizin Önemli ve Öncelikli Meseleleri” isimli raporlarını sundu. Ziyarette iş dünyasının acil problemlerini dile getiren ve çözüm isteyen Koca şu konulara dikkat çekti: “2007 yılı bütçesinde hedeflerin tutması zor görünmektedir. Bu bütçeden bize yeni yükler çıkmamalı. Vergileri bir taraftan indirme gibi müjdeler verirken diğer taraftan artırma (ÖTV) gibi kararları bizlere sürpriz oluyor. Özelleştirmelerde, özellikle finansta yabancılaşma konusunda Milli bir standardın korunması gerekir. Faizler düşmüyor, sıcak para yüzünden yüksek tutuluyor imajı var.”

VERGİLERİ DÜŞÜRECEĞİZ

HERKESİN ÖDEMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Unakıtan da şu açıklamalarda bulundu: “Bütçe dengeleri bizim önemli hedefimizdir. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Ancak ülkemizde faiz politikası yanlış uygulanıyor. Merkez Bankası’nın bu yaklaşımları ile bu iş zor yürüyor. Biraz daha keskin ve radikal olunmalı. Enflasyondan korkmaya gerek yok bu işi biz biliyoruz. Vergiler konusunda yeni düşüncelerimiz var. Özellikle KOBİ’ ler için özel uygulamalar yapacağız. Vergileri düşüreceğiz ama tam olarak herkesin ödemesini sağlayacağız. Bunlar bizim planlarımız. Millet de bize güvenmiş ve daha büyük bir yetki vermiştir. Gereğini yerine getireceğiz. Hesaplara haciz konusunda ileri, kastı aşan bir kısım uygulamalar olmuşa benziyor. Bankalar nezdinde meseleyi çözeriz. Ancak 530 milyon YTL üzerinde tahsilat yapıldı bunu da unutmamak lâzım.”

Yeni Asya / İSTANBUL

07.11.2007


 

Kişi başına gelir 10 bin dolara yaklaşacak

Kişi başına milli gelir, satın alma gücü paritesine (SGP) göre, gelecek yıl 10 bin ABD Dolarına yaklaşacak. SGP’ye göre kişi başına gelir, bu yıl sonunda ise 9 bin 73 doları bulacak.

2008 Yılı Programına göre, Türkiye’nin yıl ortası nüfusunun 2008’de 74 milyon 766 bin kişi olması beklenirken, Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) ise 717 milyar 266 milyon YTL’ye ulaşması öngörülüyor. Bu dönemde kişi başına gelirin 6 bin 964 dolara yükselmesi, bir başka deyişle 7 bin dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor. 2008’de SGP’ye göre Kişi başına milli gelirin ise 9 bin 681 dolara yükselmesi bekleniyor.

Kişi başına milli gelir, yine satın alma gücü paritesine göre 2007 sonunda da 9 bin 73 ABD Doları bulacak.

/ ANKARA

07.11.2007


 

Euro, dolar karşısında yeni rekorda

Euro/dolar paritesi 1,4532 ile tarihî zirveye çıktı. Doların değer kaybetmesinde, ABD ekonomisiyle ilgili endişeler ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun yüksek olması etkili oldu.

Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günkü toplantısında olası bir faiz artırımıyla ilgili bir mesaj verip vermeyeceği merak ediliyor. Yurtiçinde dolar 1,17 YTL düzeyinde işlem görüyor. Dün sabah saatlerinde 1,18 YTL seviyesinden açılan dolar 1,1750’ye kadar indi. Dolar gün içinde en yüksek 1,1830 YTL’yi gördü.

/ İSTANBUL

07.11.2007


 

Yunanistan’a gaz vermeye başlıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın 18 Kasım’da Türkiye ve Yunanistan Başbakanları tarafından devreye alınacağını açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığının bütçe sunuşunu gerçekleştiren Güler, Yunanistan hattının 18 Kasım’da devreye gireceğini bildirdi. İki ülke başbakanlarının Meriç Nehri üzerinde biraraya geleceğini belirten Güler, projenin devamı olarak hattın İtalya’ya uzanması ve Adriyatik geçişinin sağlanacağını ifade söyledi. Güler, ayrıca gazın Arnavutluk’a geçişi üzerinde de durulduğunu ifade etti.

Türkiye’yi enerji kaynağı olmadan enerji oyuncusu yaptıklarını öne süren Güler, Türkmen gazının Türkiye’ye getirilmesi için önemli adımlar attıklarını belirterek, “Türkmen gazını İran veya Hazar üzerinden ülkemize getireceğiz. Bu gaz Avrupa’ya da geçirilecek. Çalışmayan eski bir kontratımız var, buna da hayatiyet kazandırıyoruz” dedi.

Güler, İran konusunda da çalışmaların devam edeceğini bildirirken, “İran’la görüşmelerimiz sürüyor ve sürecek. Bu ay ve önümüzdeki ay bu bakımdan çok önemli bir dönem olacak” diye konuştu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kafkaslardan Güney Amerika’ya kadar 10 ülkede çalıştığını ifade eden Güler, “Futbol tabiriyle deplasmana çıktık” dedi.

ENERJİ MİSYONERLİĞİ YAPTIK

Türkiye’nin rüzgâr haritasını çıkardıklarını belirten Güler, “Genel müdürlerimizle bütün Türkiye’yi gezdik. Enerji misyonerliği yaptık” diye konuştu. Rüzgâr enerjisi için yapılan başvurulara dikkat çeken Güler, “Bu bir devrimdir. Türk aydını, Türk yatırımcısı tarihten beri esen rüzgârını ilk kez tanıdı” dedi. Küçük akarsulardan elektrik üretimi yapacaklarını da vurgulayan Güler, şöyle konuştu: “Enerji KOBİ’si dediğimiz yepyeni bir KOBİ türünü devreye sokmuş oluyoruz. 3 binin üzerinde enerji KOBİ’si devreye girmiş olacak. Rüzgar tirbünlerinin de Türkiye’de yapılması ile normal olarak 10 milyar dolar diyordum, daha da yükseltebiliriz, 20 milyar dolarlık bir yatırım portföyü ortaya çıkacak. 20 de suda var. 40 milyar dolarlık bir enerji sektörü. Rüzgâr eserken biz es geçmeyeceğiz. Eskiden, su akar Türk bakar, deniyordu. Şiirler yazılıyordu. Artık bu derelerde su akarken Türk bakmayacak. Sadece şiirler yazılmayacak, artık elektrik üretilecek.”

/ ANKARA

07.11.2007


 

Türkiye dolaylı vergide dünya lideri

Denetim, vergi, danışmanlık şirketi KPMG’nin yayınladığı, araştırmaya göre Türkiye hala dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerindeki payında yüzde 70 ile dünya birincisi konumunda yer alıyor.

Türkiye, KDV oranı bakımından dünya liginde üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’de yüzde 18 olan en yüksek KDV oranı, yüzde 19.5 ile dünyada başı çeken Avrupa ortalamasına çok yakın. Yüzde 17.2 olan OECD ortalamasının da üstünde yer alıyor.

KPMG Vergi Ortağı Ferruh Tunç, bu durumun nedeninin yatırımların çekilmesi için doğrudan vergilerin düşürülmesi, buna karşılık dolaylı vergilerin artırılması olduğuna dikkat çekti.

Bu eğilimin devam edeceğini kaydeden Tunç, “Dolaylı vergilerin nisbi öneminin artacağını söylemek mümkün ancak hangi oranda bunun olacağını söylemek zor” dedi.

/ İSTANBUL

07.11.2007


 

6 yeni otoyol projesi yolda

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’nin batı bölümlerinde trafik akışını büyük ölçüde rahatlatması öngörülen 6 yeni otoyol projesi için kolları sıvadı.

Karayolları Genel Müdürlüğü 6 yeni otoyol projesi üzerinde çalışmaya başladı. Bu projelerden 4’ünün gelecek yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Yap-işlet-devret yöntemiyle inşa edilecek yeni otoyolların yapım ihalesinde firmaların işletme süresi ya da uygulanacak geçiş ücretleri bakımından yarıştırılması hedefleniyor. Ulaştırma Bakanlığı, yeni otoyolların 4’ünün özellikle ülkenin batısında yapımını öngörüyor. Otoyolların 3’ünün buluşma noktası ise Türkiye’nin önemli ihracat noktalarından birisi olan İzmir’e bağlanması planlandı. 3 otoyol projesinin içinde İstanbul’a üçüncü bir köprünün, Çanakkale Boğazı’na ise ilk karayolu köprüsünün yapımı bulunuyor.

/ ANKARA

07.11.2007


 

“Satılmayan konutlar ciddî risk”

FED’in eski Başkanı Alan Greenspan, ABD’de konut fiyatlarının düşmesinin ve satılmayan konut sayısındaki artışın ABD ekonomisi ve finansal piyasalar için ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti.

Washington’dan Tokyo’daki bir konferansa video konferans yoluyla katılan Greenspan, ABD’de satılmayan 200 - 300 bin adet konutun elden çıkarılmasının, subprime (yüksek riskli konut kredisi) sorununun çözümü için önem taşıdığını vurguladı. 900 milyar dolarlık subprime mortgage’larının sabit getirili menkul kıymet haline geldiğine dikkat çeken Greenspan, satılmayan konut sayısının giderek artmasının bu menkul kıymetlerin fiyatlarının daha da düşmesine yol açtığını söyledi.

/ TOKYO

07.11.2007


 

BDDK’dan e-dolandırıcılık uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK), kurumun logosunun kullanılarak hazırlanan bir internet sitesi ile dolandırıcılık yapıldığı uyarısında bulunarak, bu tür sitelere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Kurumdan yapılan açıklamada, BDDK’nın logosu kullanılarak hazırlanan bir internet sitesinde, “Önemli Uyarı: 18 Ekim 2007 tarihli ve 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun Sigorta başlıklı 40. maddesine göre ‘bundan sonra banka hesapları talebe bağlı olarak bağlı bankalar tarafından ücretsiz olarak sigortalanacak, herhangi bir problem halinde müşteri zararı karşılanacaktır.’ Lütfen güvenliğiniz için aşağıdaki listeden bankanızı seçip formu doldurarak veya çalıştığınız bankanın merkez şubesine giderek sigorta formunu doldurunuz...” metni kullanılarak, çeşitli bankalara ait banka, kredi kartı ve kimlik bilgilerinin alınmaya çalışıldığının tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu internet sitesiyle kurumun hiç bir ilişkisinin bulunmadığı, bu tür sitelere itibar edilmemesi ve kişisel bilgilerin girilmesinin istendiği formların asla doldurulmaması gerektiği kaydedildi.

/ ANKARA

07.11.2007


 

Ekmek zammına durdurma dâvâsı

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Yüzde 20’lik ekmek zammına karşı yarın Ankara İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle dava açacağız’’ dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, beraberinde bazı bakanlık bürokratlarıyla birlikte Türkiye Ziraatçılar Derneğini ziyaret etti. Ankara’da ekmeğe yapılan zamla ilgili de görüşlerini açıklayan Eker, yüzde 20 olarak ifade edilen ekmek zammı için buğday fiyatlarının gerekçe gösterilmemesi gerektiğini belirterek, ‘’Yüzde 20’lik ekmek zammı için buğday fiyatının yüzde 100 artması gerekir. Çünkü ekmeğin yapımında buğdayın payı yüzde 20’dir’’ diye konuştu. Türk tarımının en önemli sorunlarından birinin çok parçalı tarım arazileri olduğuna da dikkati çeken Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmemesi için hazırlanan mevzuatın önümüzdeki günlerde bakanlar kurulunda görüşüleceğini bildirdi.

TZD Başkanı İbrahim Yetkin ise Ankara’da ekmeğe yapılan yeni zammın 6 gündür yürürlükte bulunduğunu belirterek, ‘’Bu zamla ilgili olarak yarın

Ankara İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle dava açacağız’’ dedi. Ekmeğe aslında gramajın düşmesiyle yüzde 30’luk bir zam geldiğini kaydeden Yetkin, ‘’Tespitlerimize göre ekmeğe yüzde 5-6’lık zam yeterliydi’’ diye konuştu.

/ ANKARA

07.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri