Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Güneydoğu ihracatta engelleri aştı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birliklerinin ihracatının bu yılın 10 ayında 1 milyar 271 milyon 211 bin dolara ulaştığını belirtti.

Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin Ocak-Ekim 2007 dönemi ihracat verilerine ilişkin değerlendirmesinde, bölge ihracatında bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık artış sağlandığını vurguladı.

Artış oranının tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 27, hububat ve bakliyatta yüzde 18, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 30, canlı hayvan, su ürünleri ve mamullerinde yüzde 12 olarak gerçekleştiğini kaydeden Çıkmaz, diğer ürünler ihracatında da (kombine ihracat) yüzde 34 artış olduğunu bildirdi.

Çıkmaz, Ocak-Ekim 2007 döneminde, tekstil ve hammaddeleri ihracatıyla 1 milyar 577 bin 214, hububat ve bakliyat ürünleri ihracatıyla 393 milyon 481 bin, kuru meyve ve mamulleri ihracatıyla 128 milyon 380 bin, canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri ihracatıyla da 4 milyon 181 bin dolar döviz girdisi sağlandığını belirtti.

Çıkmaz, diğer ürünler (kombine ihracat) ihracatıyla sağlanan döviz girdisi miktarının ise 167 milyon 955 bin dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

AVRUPA'YA SANAYİ ÜRÜNÜ

İHRACATI YAPILIYOR

Bölge ihracatının geçen 10 aylık dönemde de gelişmeyi sürdürdüğünü işaret eden Çıkmaz, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: ‘’İhracat gelirimizin yüzde 74’ünü sanayi ürünleri ihracatıyla sağladık. Döviz girdisinin yüzde 26’lık bölümü ise tarımsal ürünler ihracatıyla sağlandı. Tekstil ve hammaddeleri, makine halısı, kimyasal maddeler ve mamuller, hazır giyim ve konfeksiyon, çimento ve toprak ürünleri ihracatıyla en fazla döviz kazandıran ürünler oldu. En fazla döviz kazandıran tarımsal ürünlerden ise hububat ve bakliyat ile kuru meyve en fazla döviz kazandırdı.

İhracatımızı ülke gruplarına göre değerlendirdiğimizde ilk sıralarda Ortadoğu ve Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. Ortadoğu ülkelerine Ocak-Ekim 2007 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk artışla 770 milyon 900 bin dolarlık ihracat yaptık. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 34 oldu.’’

Çıkmaz, Ocak-Ekim 2007 döneminde Avrupa Birliği üyesi ülkelere 701 milyon 900 bin dolarlık ihracat yapıldığını, bu ülkelere yapılan ihracatta yüzde 37 artış gerçekleştirildiğini vurguladı.

Çıkmaz, İtalya, Polonya, Almanya, Romanya, İngiltere, Belçika, Yunanistan, İspanya, Hollanda ve Fransa’nın bölge illerinden en fazla ihracat yapılan Avrupa Birliği üyesi ülkeler olduğunu bildirdi.

/ GAZİANTEP

08.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kayıt dışıyla dört koldan mücadele

  Güneydoğu ihracatta engelleri aştı

  GAP’a özel bütçe şart

  Benzine yine zam

  Petrol 100 dolara dayandı

  Ekmek zammına bakan tepkisi

  İskenderun çiftçisi serada muz üretecek


 Son Dakika Haberleri