Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

GAP’a özel bütçe şart

GAP’ın başarıya ulaşması için, ‘’bölge kalkınmasının ekonomik ve sosyal açılardan planlanması ve kamunun etkin şekilde devreye girmesi’’ gerektiği bildirildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odasının, 26-28 Ekim 2007 tarihlerinde, Diyarbakır’da düzenlediği ‘’V. GAP ve Sanayi Kongresi’’ sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, proje hedeflerinin bugünkü politikalarla gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığı, projenin sahipsiz bırakıldığı, bitirilmesi için özel bütçe gerektiği belirtildi. GAP’ın başarıya ulaşması için, ‘’bölge kalkınmasının ekonomik ve sosyal açılardan planlanması ve kamunun etkin şekilde devreye girmesi’’ gerektiği bildirildi.

Projenin tamamlanması için 2007 fiyatlarıyla takriben 39 milyar YTL’lik kaynak gerektiği, ancak mevcut göstergelerden bu kaynağın aktarılmayacağının anlaşıldığı belirtilen bildirgede, ‘’2007 için 11 milyon 763 bin YTL tahsis edilmesi de bunu göstermektedir’’ denildi.

Bildirgede, GAP’ın başarıya ulaşması için sunulan önerilerden bazıları ise şöyle:

-Başta devlet ve sanayi kesimi bölgeye yatırım yapmama tutumunu gözden geçirmeli. Bölgenin kalkınması ekonomik ve sosyal açılardan planlanmalı ve kamu etkin bir şekilde devreye girmeli. Bölgeye yönelik kamu harcamaları ciddi şekilde artırılmalı.

-GAP için tarıma dayalı sanayinin ötesinde kamu öncülüğünde bir sanayileşme stratejisi gerekiyor. Bunun temel unsurları emek ve kaynak yoğun sanayilerin desteklenmesi, sanayi/sektör ve ürün çeşitliliğine dayalı bir sanayileşme politikası izlenmesi ve teknoloji yoğun sanayilere özel yatırım yapılması.

-Toplumsal bir kalkınma ve adil bir bölüşümden söz edilebilmesi için toprak mülkiyeti yeniden düzenlenmeli, yeni bir tarım politikası tanımlanmalı. Küçük üreticiye yapılacak destekler yanı sıra bölgede toprak ve tarım reformu yapılmalı.

/ ANKARA

08.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kayıt dışıyla dört koldan mücadele

  Güneydoğu ihracatta engelleri aştı

  GAP’a özel bütçe şart

  Benzine yine zam

  Petrol 100 dolara dayandı

  Ekmek zammına bakan tepkisi

  İskenderun çiftçisi serada muz üretecek


 Son Dakika Haberleri