Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Halk anayasa için duyarlı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, birinci sınıf demokrasi hedefini gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, yeni anayasa çalışmaları konusunda vatandaşların oldukça duyarlı olduğu söyledi.

Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tülin Bumin, yeni anayasa konusunda heyecan verici bir toplumsal ilginin söz konusu olduğunu anlattı.

AKP Kadın Kolları Genel Merkezi tarafından parti genel merkezinde düzenlenen ‘’Tam Demokrasi İçin El Ele - Sivil Anayasa Sempozyumu’’nun açılış konuşmalarının ardından, Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel’in yönettiği ‘’Nasıl Bir Demokrasi’’ başlıklı oturuma geçildi. Göksel, yaptığı kısa değerlendirmede, Anayasanın ‘’toplum sözleşmesi’’ olduğunu ve herkesi ilgilendirdiğini belirtti. Göksel, bu kadar önemli bir toplumsal sözleşmenin sivil bir anayasa olarak, tartışma ve uzlaşma yoluyla hazırlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

YENİ ANAYASA KAÇINILMAZ

Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tülin Bumin, yeni anayasa konusunda heyecan verici bir toplumsal ilginin söz konusu olduğunu anlattı.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Naci Bostancı da 12 Eylül’ün ardından yapılan anayasa değişikliğine dikkat çekerek, bugün meşru süreçlerden geçerek yönetme hakkını alan bir iktidarın anayasa değişikliği girişiminde bulunmasının önem taşıdığını dile getirdi. Bostancı, toplumun dinamikleri değiştikçe anayasalarda da değişikliğin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Keyman da Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyacı bulunduğuna işaret ederek, yeni anayasanın uzlaşmayla yapılmasının önemini anlattı. Ortaya çıkan taslak metnin 1982 anayasasından daha iyi bir metin olduğunu kaydeden Keyman, ancak Türkiye’nin ihtiyacını tam olarak karşılayabilmesi için bu metin üzerinde çalışma yapmak gerektiğini belirtti.

“ANAYASAYI TELÂŞSIZ

ORTAMLARDA YAPMAK GEREKİR”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu ise anayasa konusunun Tanzimat’tan bu yana hep konuşulan, tartışılan bir konu olduğuna dikkati çekti. Kuzu, 1961 ve 1982 anayasaları ile ilgili eleştirilerin hatırlatarak, ‘’1961 Anayasası için ‘lüks anayasa, elbise bol geldi’ denildi hep. 1982 Anayasası için de elbisenin dar olduğu ve kıpırdayamaz hale geldiğimiz söylendi. Demek ki toplumun boyunu, posunu, enini bilen bir terziye ihtiyaç var’’ diye konuştu.

Bir anayasanın hazırlanması aşamasında sosyolojik boyutun gözardı edilemeyeceğini kaydeden Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Anayasaları telâşsız bir ortamda yapmak gerekiyor ama Türk siyasî tarihinde maalesef telaşsız bir ortam bulmak zor. Hazırlanan anayasa taslağında ayrıntıya girilmeden bir metin oluşturulmaya çalışılmış. Bütün mesele iyiniyetle yaklaşma meselesi. Siz, ‘istismar edilir’ endişesini duyuyorsanız ve maalesef uygulamada da böyleyse, o zaman anayasayı ‘ancak’larla doldurursunuz, kördüğüm haline gelir. Ülkenin bölünmez bütünlüğü gibi konular Avrupa’da da var. Getirilen taslakta zaten Avrupa İnsan Hakları Sözlemesi’nin kapsamı esas alınmış. Devletle fert beraber yaşamak zorunda. Devletin motorunu kaynattığınız zaman anarşik bir ortam çıkıyor. O bakımdan hürriyetler bakımından kriterler belirlemek zorundasınız.’’

“BİRİNCİ SINIF DEMOKRASİ HEDEFİ”

‘’Birinci sınıf demokrasi hedefini’’ vurgulayarak, bunu gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatan Kuzu, yeni anayasa taslağı üzerinde geniş bir tartışma ortamı oluşturmak istediklerini söyledi. Vatandaşların bu konuda oldukça duyarlı olduklarını kaydeden Kuzu, ‘’Önümüzde yüzlerce metin oldu. Beni ziyarete gelinler hediye getirir gibi kendi anayasa metinlerini de beraber getiriyor. Önüme metni koyuyor, ‘bunu çıkarın gerisine karışmayın’ diyor’’ diye konuştu.

/ ANKARA

11.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Silâh taciri ‘Vatansever’ler serbest

  Dosya ortada kaldı

  Erdoğan: Kazanımlardan geri adım olmaz

  Halk anayasa için duyarlı

  Başörtülü master

  Bu yasak bitmeli

  Kabakcı: Kızımın hür olarak okuyacağı günleri bekleyeceğim

  Peres ve Abbas Mecliste konuşacak

  Kral Abdullah: İlişkilerimiz güçlenecek

  Gül: İsrail’in izahatı bizi memnun etti

  Çelik: Yanlışımız varsa yargıdan döner

  134’üncü başörtüsü eylemi yapıldı

  Beklenen kanun Meclise geliyor

  AB desteğinde aslan payı Türkiye’nin

  TRT Genel Müdürlüğünün talibi çok

  Edirne yağmura teslim oldu

  Çevrede 2008 hedefleri

  Marmara Denizi’nde tsunamiye hazır olalım

  STK’lar müzakere sürecine dahil edilmeli

  İnternete sıkı takip

  İlkel teleferiklere denetim geliyor

  İslâm Konseyi Başkanı Beri: İngiliz hükümeti, Müslümanları incitmesin

  Ekmek zammına dâvâ

  Yeşil kartlı ekmeği ucuza alacak

  Erzurum’da kutup soğukları

  Konyalılar, suyu tasarruflu kullanıyor

  Kayseri de ‘akbil’lenecek


 Son Dakika Haberleri