Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail, füze ve uydu satmaya hazırlanıyor

İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Türkiye’ye Arrow balistik füze savunma sistemi ve Ofek casus uydu modellerinden birinin muhtemel satışıyla ilgili olarak iki ülke üst düzey yetkilileri arasında görüşmeler yapıldığını yazdı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dâvetlisi olarak Türkiye’de bulunduğu sırada bu haberi Ankara’dan bildiren gazete muhabiri, İsrail’den üst düzey savunma heyeti ile Türk muhataplarının geçen günlerde Ankara’da bir araya gelerek, İsrail’in ileri teknoloji ürünü sistemlerinin satışı konusunu ele aldıklarını belirtti.

Peres’in Ankara temaslarında bu konuların gündeme gelmesinin beklenmediği, konunun Savunma Bakanlığının ilgisi dahilinde bulunduğu kaydedilen haberde, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın önümüzdeki Ocak ayında Ankara’ya giderek görüşmeleri sürdüreceği belirtildi.

Her iki savunma sistemi de İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilmiş bulunuyor.

Türkiye ve İsrail’in Arrow (Ok) antibalistik füze sisteminin satışı konusunda yıllardır görüşme yaptıkları, ancak sistemin üretimine yüzde 30’dan fazla malî katkı sağlayan ABD’nin onayının gerektiği hatırlatılan haberde, İsrail’in “Homa Füze Savunma Ajansı” adlı kuruluşunun başkanı Arieh Herzon’un, daha önce, İsrail’in, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu müttefiklerine Arrow sisteminin satılmasından yana olduğunu belirttiği ifade edildi.

Uydu teknolojisinde lider ülkelerden biri olarak görülen İsrail, geçen Haziran ayında “Ofek 7” adlı casus uyduyu fırlatmıştı. Özellikle Suriye ve İran ile ilgili ülkeleri gözetleyerek bilgi toplayacağı öne sürülen casus uydu, üzerindeki gelişmiş kameralar aracılığıyla, gözetlediği bölgede birkaç santimetre karelik cisimleri bile belirleyebilecek kapasitede olduğu ifade ediliyor.

/ KUDÜS

13.11.2007


 

İncirlik’ten Guantanamo’ya 24 sefer

İspanyol Havacılık Merkezinin kayıtlarında, 2002-2007 yılları arasında İncirlik Üssü ile Guantanamo arasında toplam 24 sefer yapıldığı ileri sürüldü. Kayıtlara göre, İncirlik-Guantanamo arasında ilk sefer 2 Mayıs 2002’de, son sefer ise 18 Kasım 2006 tarihinde Guantanamo’dan kalkıp Sigonella (İtalya) aktarmalı olarak İncirlik’e gelen uçakla yapıldı.

ABD’nin Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA tarafından yasa dışı yollardan tutuklanan veya kaçırılan kişilerin Guantanamo’da bulunan ABD’nin üssüne taşındığı iddialarını araştıran İspanya’daki Ulusal Mahkeme’ye sunulan İspanyol havacılık merkezinin kayıtlarına göre, 2002-2007 yılları arasında İncirlik Üssü ile Guantanamo arasında toplam 24 sefer yapıldığı ileri sürüldü. Guantanamo, yasa dışı yollardan tutuklanan insanlara yapılan işgencelerle adını duyurmuştu.

İspanya Bayındırlık Bakanlığına bağlı İspanyol Havaalanları ve Havacılık Merkezi’nin (AENA) Ulusal Mahkeme’ye sunduğu ve bugün El Pais gazetesinde yayımlanan raporda, 2002-2007 arasında İspanyol hava sahası kullanılarak İncirlik-Guantanamo arasında toplam 24 uçuş yapıldığı iddia edildi. AENA’nın kayıtlarına göre, İncirlik-Guantanamo arasında ilk sefer 2 Mayıs 2002’de, sonsefer ise 18 Kasım 2006 tarihinde Guantanamo’dan kalkıp Sigonella (İtalya) aktarmalı olarak İncirlik’e gelen uçakla yapıldı. 2002’den bu yana İncirlik’ten Guantanamo’ya 8, Guantanamo’dan İncirlik’e 16 uçak seferi yapıldığı öne sürülüyor.

İspanya’daki Ulusal Mahkeme, CIA’nin Guantanamo’ya yaptığı uçuşlarda Mallorca havaalanını da kullandığının ortaya çıkmasından sonra Mallorcalı bir grup vatandaşın suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı 3 yıldır sürdürüyor.

El Pais gazetesi, AENA’nın kayıtlarında CIA’nin Guantanamo’ya yasa dışı tutuklu taşırken Aznar hükümeti zamanında 22, Zapatero hükümeti zamanında da 25 kez İspanyol askeri havaalanlarını kullandığını yazdı.

İspanyol Meclisi’nde 2005 kasım ayında yapılan CIA’nin yasa dışı uçuşlarıyla ilgili oturumu hatırlatan gazete, Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos’un CIA’nin İspanyol havaalanlarını kullandığı iddialarını yalanlarken, AENA’nın kayıtlarından haberdar olmadığını ileri sürdü.

/ MADRİD

13.11.2007


 

Annapolis Filistin için değil, ABD ve İsrail için

Orta Doğu konferansına iyimser gözle bakmıyor. Ramallah’ta bugün yayınlanan kamuoyu araştırmasına göre, Filistin halkının yüzde 62’si, ABD’nin girişimleriyle Annapolis şehrinde yapılacak konferansın sonuçsuz kalacağını düşünüyor. Konferansın başarılı geçeceğine inananların oranı ise yüzde 35.

“Kudüs Medya ve İletişim Merkezi” adlı kuruluşun yaptığı yoklamaya göre, Filistinlilerin yüzde 47’si, toplantının başarısızlığının Filistin topraklarında hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyor. Yüzde 28’lik kesim yeni şiddet dalgasının başlayacağına inanırken, yüzde 22’lik kesim “üçüncü tarafın” çözüm için müdahalesini bekliyor.

Yoklama, Filistinlilerin yüzde 53’ünün iki devletli çözüm istediğini, yüzde 23,5’inin de iki uluslu tek devletten yana olduğunu gösterdi. Filistin halkının yüzde 8,9’u ise İsrail’i de kapsayan tarihî Filistin topraklarında bir tek Filistin devleti istiyor.

Araştırma, bugün seçim yapılsa, El Fetih’in yüzde 40’la kazanacağını da gösterdi. Hamas ise yüzde 20’de kalacak.

Filistinliler ve Araplar ABD ve İsrail’in bu zirveyi kendi gündemleri için yaptıklarını ve Filistin meselesini de buna alet ettiklerini düşünüyor. Bölge halkına sevimsiz gelen Amerikan politikalarını daha hazmedilebilir kılmak için zaman zaman bu tür yollara başvurulduğu ve siyasî makyaj yapıldığı ancak sonunda bu girişimlerin boşa gittiğini hatırlatıyorlar.

/ RAMALLAH

13.11.2007


 

OHAL'le adil seçim olmaz

Olağanüstü hal ilân eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, genel seçimleri planlandığı gibi Ocak’ta yapmaları gerektiğini söyledi. Muhalefet lideri Benazir Butto ise Müşerref’in seçimlerle ilgili açıklamasını “ilk olumlu işaret” olarak niteledi, ancak olağanüstü hal şartlarında seçim yapmanın zor olduğunu söyledi.

Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto, olağanüstü hal ilânından önce Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile başlayan iktidarı paylaşma müzakerelerini tamamen kestiğini açıkladı.

Lahor’da açıklama yapan Butto, “Artık görüşme olmayacak. Yöntemi değiştirdim” dedi. Bayan Butto, “anayasayı askıya alıp olağanüstü hal ilân eden ve yargı erkine baskı yapan biriyle çalışamayacağını” söyledi ve Lahor’dan İslamabad’a “uzun protesto yürüyüşünü” başlatmakta kararlı olduğunu belirtti.

Butto, 8 yıl sürgünden sonra 18 Ekimde Pakistan’a dönmüş ve 1999’daki darbeden bu yana iktidar koltuğunda oturan Müşerref ile seçimlerden sonra iktidarı paylaşma müzakerelerine başlamıştı. Butto, 3 Kasımda olağanüstü hal ilân eden Müşerref’e dirsek çevirmiş ve protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

/ LAHOR

13.11.2007


 

Le Pen: Sarkozy çok büyük sihirbaz

Fransa’da aşırı sağcı partinin lideri Jean-Marie Le Pen, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi, “çok büyük sihirbaz’’ olarak niteledi.

France 2 televizyon kanalının sorularını cevaplayan Ulusal Cephe lideri Le Pen, “Sarkozy’nin halkın ilgisini farklı yerlere çekme konusunda uzman olduğunu’’ söyledi. Le Pen, “Bütün medyatik konulara el atmış büyük bir sihirbaz cumhurbaşkanına sahibiz. Her yerde onu görüyoruz. Göç, hayat standardı ve savunma gibi önemli sorunlar karşısında halkın ilgisini sürekli başka yerlere çekiyor’’ dedi. Aşırı sağcı lider, son beş yılda içişleri bakanlığı gibi önemli bir görevde bulunan Sarkozy’nin, kendisini tamamen yeni ve daha önce hiç denenmemiş bir siyasetçi gibi gösteremeyeceğini söyledi.

/ PARİS

13.11.2007


 

2 Hamas milletvekili gözaltına alındı

Hamas yanlısı iki milletvekili, İsrail askerlerince Batı Şeria’da gözaltına alındı.

Hamas radyosu, önceki sabah gözaltına alınan milletvekillerinin kimliklerini Mariam Salih ve Halid Tafeş olarak bildirdi. İsrail ordusundan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Hamas’ın, Ocak 2006’daki parlamento seçimlerini kazanmasından bu yana gözaltına alınan Hamas yanlısı milletvekili sayısı 41 oldu. Bu milletvekillerinin büyük bölümü, Hamas’a müttefik militanların Gazze’de İsrailli bir askeri kaçırmasının ardından geçen yaz gözaltına alınmıştı.

/ RAMALLAH

13.11.2007


 

2 NATO askeri öldürüldü

Afganistan’ın doğusunda düzenlenen bombalı saldırıda 2 NATO askerinin öldüğü bildirildi.

NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücünden (İSAF) Binbaşı Christine Nelson-Chang, el yapımı bombayla düzenlenen saldırıda 2 NATO askerinin öldüğünü, birinin yaralandığını belirtti. Saldırının Pakistan sınırındaki Paktika eyaletinde dün sabah düzenlendiği kaydedildi.

/ KABİL

13.11.2007


 

Sırplar, Kosova seçimlerini boykot edecek

Kosova Piskoposu Artemiye, Sırpları 17 Kasım’da yapılacak genel seçimlere katılmamaya çağırdı.

Prizren-Raşka Piskoposu Artemiye, Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça’nın Sırp kesiminde yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, “devleti yıkmak, topraklarını çalmak ve Sırpların normal hayatlarını engellemek isteyen kurumlarda Sırpların yeri olmadığını” ileri sürdü. Artemiye, Kosova’daki Sırpların hayat şartlarının iyileşmesi ve Sırp mültecilerin evlerine geri dönmeleri için hiçbir şey yapılmadığını da savundu. Kosova’nın nihaî statüsüyle ilgili Priştine ile Belgrad arasında ek müzakereleri yürüten Temas Grupu üyesi ülkelerin temsilcilerinden oluşan “Troyka”nın niyetlerinin iyi olmadığını öne süren Artemiye, bağımsızlık vaat ettikleri için Arnavutların anlaşma ve uzlaşmaya yanaşmadıklarını belirtti. Bu arada Kosova Merkez Seçim Komisyonu, seçimlere katılımı onaylanan 33 Sırp siyasî oluşumdan 4’ünün seçimlere katılmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Kosova’daki uluslararası kurumlar ise özellikle Sırp seçmenleri seçimlere katılmaları için iknaya çalışıyor.

/ PRİŞTİNE

13.11.2007


 

Irak’ta taşeron güvenlikçiler yine vurdu

Irak’ın başşehri Bağdat’ta özel bir yabancı güvenlik şirketinin elemanlarının karıştığı yeni olayda bir kişinin öldüğü bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halif, Bağdat’ın kuzeybatısındaki El Otayfiye mahallesinde özel bir Amerikan güvenlik şirketi çalışanlarının açtığı ateşte bir kişinin öldüğünü, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti. ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği Sözcüsü Mirembe Nantongo, 10 Kasım’da Irak’taki ABD Adalet Bakanlığı çalışanlarını koruyan Dyncorp International adlı şirketten bir ekibin olaya karıştığını, şirketin olayı araştırdığını ve İçişleri Bakanlığı ile temasta olduğunu söyledi. Özel güvenlik şirketleri sorunu, Amerikan özel güvenlik şirketlerinden Blackwater’ın çalışanlarının Eylül ayında Irak’ta 17 sivili öldürmesinin ardından yoğun olarak gündeme gelmişti.

/ BAĞDAT

13.11.2007


 

Sel timsahları serbest bıraktı

Vietnam’ın orta kesimindeki bir çiftlikte yetiştirilen yüzlerce timsah, sel sularının kafeslerini kırması sonucu serbest kaldı.

Yetkililer, Khanh Hoa bölgesindeki çiftlikten önceki gün kaçan timsahlardan 7’sinin vurulduğunu, diğerlerinin yakalanması için askerler ve milislerin görevlendirildiğini kaydetti.

Resmi Thanh Nien gazetesi de, çiftlikte 5 bin kadar timsah bulunduğunu yazdı ve çiftlik çalışanlarının da timsahları yakalama çalışmalarına katıldığını belirtti. Haberde, vurulan timsahlardan birinin 200 kilogram ağırlığında olduğuna ve öldürülen hayvanı ancak 8 kişinin taşıyabildiğine dikkat çekildi. Vietnam’ın orta kesiminde ay başından bu yana etkili olan sel felâketinde 200’den fazla kişi öldü.

/ HANOİ

13.11.2007


 

650 bin $’lık tablo çalındı

Meksika’nın başşehri Mexico’da bir evde bulunan 650 bin dolar değerindeki Picasso eskizinin çalındığı bildirildi.

Yerel basında konuya ilişkin çıkan haberlerde kentin lüks bir semtindeki eve zorla giren hırsızın, Picasso’ya ait olduğu belirtilen, ancak adı açıklanmayan eskizin bulunduğu metalik bir çantayı alarak kaçtığı kaydedildi. Meksika devlet haber ajansı Notimex, hırsızın, eskizin yanı sıra 90 bin dolarlık nakit para ile lüks saatler koleksiyonunu da çaldığını duyurdu.

/ MEXICO

13.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri