Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kart borcu işten çıkartıyor

Kredi kartı borcunu kapatamayan bazı çalışanların, kıdem tazminatını alabilmek için işten çıkarılmayı istediği belirtildi.

Çoğunlukla kredi kartı borcu sebebiyle zor duruma düşen çalışanlar, ödeme güçlüğünü aşmak için kıdem tazminatını çare olarak görüyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölgedeki fabrikalarda bu tür durumlara rastlandığını belirtti. Kredi borcunu kapatma imkânı bulamayan çalışanların, kıdem tazminatı için işten ayrıldığını dile getiren Uğurtaş, şu bilgileri verdi: ‘’Bu olaylar normal karşılanır duruma geldi. Kredi kartı borcundan kaçış yok. Çalışan önce başka bankalardan kredi çekerek kapatmaya çalışıyor.

Çevresinden de para bulamazsa çareyi, tek para kaynağı olan kıdem tazminatında görüyor. Bölgedeki fabrikalarda da, çalışanların bu taleplerle işverene geldiğini biliyoruz. İşverene çoğu zaman tam sebebini açıklamasalar da, sebebin kredi borcu olduğu biliniyor.’’

ÇALIŞANIN DURUMU HÜKÜMETİN

YANSITTIĞINDAN FARKLI

Çalışan kesimin ekonomik durumunun hükümetin yansıttığı göstergelerden farklı olduğunu, çarenin kredi kartında arandığını ve sonunda ödeme güçlüğüne düşüldüğünü savunan Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İş bulmanın bu kadar zor olduğu bir dönemde, çalışan o kadar çaresiz kalıyor ki işsizliği göze alabiliyor. İşveren de çoğu zaman kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için talebi kabul ediyor. İşveren özellikle işinde uzman personelin talepleri karşısında zor durumda kalıyor. Başarılı bir adamı işten çıkarmak ülke adına da bir kayıptır. Bu talepler bizi üzüyor ama çalışmak istemeyeni zorla çalıştıramayız. Talepleri karşılanmadığı zaman çalışan, iş yerine zarar veriyor.’’

İŞTEN ÇIKARTMA TALEPLERİ ARTTI

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da, çalışanların bu tür talepleriyle zaman zaman karşılaştıklarını bildirdi.

Bir kaç yıl önce kendi fabrikasında çalışan bir personelin de aynı taleple işten çıkmak istediğini ifade eden Taşkın, şöyle dedi: ‘’Bu taleple gelen çalışanıma (ben sana bu parayı verip işten çıkarsam yarın iş bulabilecek misin ?) diye sordum. O da başka çaresi olmadığını söyledi. Fabrikadaki tüm çalışanların katılımıyla bir bağış organizasyonu düzenledik, herkes katıldı. Hem kredi kartı konusunda tüm çalışanlar bir ders edinmiş oldu hem de borçlu çalışanımız manevî olarak tüm fabrikaya borçlandı. Ancak bazı fabrikalarda birden fazla çalışandan benzer talepler geldiğini duyuyoruz. Bu durumda böyle bir kampanya da çözüm olmayabilir.’’

/ İZMİR

13.11.2007


 

Mermerciler: İşçi çıkartmalar sürpriz olmasın

Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği (EMMAD) Başkanı Oğuzhan Arslan, mermer sektörünün, dolar kuru, faiz yükü, istihdam vergileri ve akaryakıt zamları sebebiyle çarklarının dönmediğini söyledi.

Arslan, sektörde ciddi finansman sorunları olduğunu, özellikle işletme sermayesini iyi hesaplayamayan kurumların zorluk yaşadığını belirtti. Sektörde, özellikle ocaklarda kullanılan motorinin maliyetin yarısını oluşturduğunu anlatan Arslan, son 15 günde motorine yapılan yüzde 20 zamla giderlerinin yüzde 10 arttığını kaydetti.

Düşük kur politikası sebebiyle gelirlerinin ciddi oranda azaldığını ifade eden Arslan, şöyle devam etti: “Devletin dalgalı kur politikası ve faydasına olan düşük kurun biz de yanındayız. Ama bunun neticesinde girdi maliyetlerimizin düşürülerek bizim gelir kaybımızın engellenmesini talep etmekteyiz. Bu, istihdam ve akaryakıt üzerindeki vergi yüklerinin hafifletilmesiyle sağlanabilir. Dolar kuru, faiz yükü, istihdam vergileri, akaryakıt zamları nedeniyle çarklarımız dönmüyor. İşletmelerimiz kâr edemiyor. İşçi çıkartma veya kapanmalar gündeme gelecek. Önümüzdeki günlerde işçi çıkartmalar sürpriz olmasın.’’

/ ELAZIĞ

13.11.2007


 

Derviş: Yüzde 5 büyüme yetmez

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye’nin daha yüksek oranlı büyümesi gerektiğini söyledi. Derviş bu konuda, ‘’Türkiye’nin, 10 yıl gibi uzun bir vadede, yüzde 5’lik bir büyüme hızına razı olmaması gerekir. Türkiye’nin en az yüzde 7-8 oranında bir ekonomik büyüme ihtiyacı var’’ dedi.

Bu arada GAP Projesinin, Türk halkının desteği ile gerçekleştirilen büyük bir proje olduğuna vurgu yapan Derviş, ‘’GAP’a büyük yatırımlar yapıldı, şimdi bu yatırımların meyvesin almak zorundayız’’ diye konuştu. GAP Bölgesinin kalkınmasına yönelik çalışmalara da değinen Derviş, GAP’ın uzun vadeli vizyonu açısından ‘organik tarım ve tekstile dayalı, yenilenebilir enerjiye ağırlık veren, yeni teknolojiye dayalı’ bir vizyonu olduğunu, ayrıca 5 bin yıllık bir tarihsel geçmişe sahip GAP Bölgesinin tarihsel ve ekolojik turizm açısından büyük bir potansiyel oluşturduğunu kaydetti.

/ ANKARA

13.11.2007


 

Sosyal güvenliğin açığı 26.4 milyar YTL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam açığının 2007 sonunda 26.4 milyar YTL olarak gerçekleşeceğini bildirdi.

Çelik, açığın GSMH’ye oranının da yüzde 3.1’den yüzde 4.2’ye çıkacağını belirtti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığının bütçe sunuşunu gerçekleştiren ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) gelir-gider durumunu açıklayan Çelik, kurum gelirlerinin Ağustos 2007 itibariyle 35 milyon 867 milyon YTL, giderlerinin 53 milyar 415 milyon YTL, finansman açığının 17 milyar 549 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Kurum gelirlerinin 2007 yılı sonunda yaklaşık 56 milyar YTL, giderlerinin 82.5 milyar YTL, finansman açığının ise yaklaşık 26.4 milyar YTL olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirten Faruk Çelik, 2008 yılı gelir tahmininin 62.7 milyar YTL, gider tahmininin 91.5 milyar YTL, finansman açığının 28.8 milyar YTL olarak öngörüldüğünü ifade etti.

/ ANKARA

13.11.2007


 

Konya, süt üretim merkezi olacak

Türkiye’nin önde gelen süt firmalarından Ülker’in Karaman, Sütaş’ın ise Aksaray’da başlattığı yatırımların, Konya ve çevresinin ülkenin yeni süt üretim merkezlerinden biri haline getireceği belirtildi.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Mehmet Karakoca, “Ülker’in Karaman, Sütaş’ın ise Aksaray’da başlattığı yatırımlar, Konya ve çevresini ülkenin yeni süt üretim merkezlerinden biri haline getirecek” dedi. Süt devlerini Konya Bölgesinde yatırım yapmaya çeken sebebin ise yonca ve silaj gibi kaba yem üretecek geniş düzlüklerin ve bölgede kaba yem üretim kapasitesinin kısa dönemde 10 kat arttırılabilme imkânı olduğunu kaydeden Karakoca, “Bu durum, bölgenin süt inekçiliği ve süt yatırımları açısından cazibesini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Çünkü Konya ve çevresinde yatırım yapan firmaların sıkıntı çekmeyeceği tek şey, kaba yem üretimi için gerekli olan arazi...’’ Bu 2 süt devinin yatırımlarının üretici açısından avantaj sağlayacağını anlatan Karakoca, “Ülker ve Sütaş’ın adı bile süt fiyatlarının toparlanmasına yetti’’ diye konuştu. Karakoca, şu an bir litre süt taban alım fiyatının 57 YKr olduğunu ifade etti.

/ KONYA

13.11.2007


 

NABUCCO’da 6. ortağı BOTAŞ seçecek

Hazar ve Ortadoğu doğal gazının boru hattı ile Avrupa’ya taşınmasını içeren Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı Projesinde (NABUCCO), 6. ortak için Türkiye’den BOTAŞ’ın kararı bekleniyor.

Enerji Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, NABUCCO ortakları arasında uzunca süredir yapılan görüşmelerde, 6. ortağın konsorsiyuma katılması konusu ele alınıyor. BOTAŞ dışındaki ortaklar belli bir karar noktasına gelirken, 3 kişinin eksik olması sebebiyle yönetim kurulunu toplayamayan BOTAŞ’ta konuyla ilgili karar şu anda bekliyor. Yönetim kurulu toplanır toplanmaz konuyla ilgili kararın alınacağını belirten yetkililer, ‘’Şu anda NABUCCO’ya ilgili gösteren 4 firma bulunuyor. Bunlar içerisinde de 2 firma öne çıkıyor. Özellikle belli bir aşamaya geldiğimiz bir firma var. Ona ilişkin kararı BOTAŞ yönetim kurulu verecek’’ diye konuştular.

NABUCCO PROJESİ

Adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi’nin bir operasından alan NABUCCO Projesiyle, Orta Asya ve İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması öngörülüyor. 3 bin 300 kilometrelik boru hattı projesinde şu anda, Avusturyalı OMV, Bulgargaz, Macar MOL, Rumen Transgaz ve Türk BOTAŞ yer alıyor. 2008’de başlaması planlanan projenin 2012’de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Yılda 25,5 milyar metre küp doğal gazın taşınması hedeflenen projenin yaklaşık 5,8 milyar dolara mal olması bekleniyor. Nabucco hattının bin 558 kilometresi Türkiye’den, 392 kilometresi ise Bulgaristan’dan geçecek.

/ ANKARA

13.11.2007


 

Petrol fiyatları 1 dolar geriledi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC), üretimi artırma konusunu ele alacağı haberiyle uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı 1 dolardan fazla geriledi.

Asya-Pasifik piyasalarında ABD hafif petrolünün varil fiyatı Cuma gününe göre 1,38 dolar ucuzlayıp 94,94 dolara, Brent petrolünün varil fiyatı da 1,18 dolar azalıp 92,00 dolara indi.

Petrol fiyatlarındaki huzursuzluk verici yükseliş üzerine, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi, önceki gün bir açıklama yaparak, OPEC’in 5 Aralık’ta Abu Dabi’de yapılacak bakanlar toplantısında fiyatları dizginlemek için üretimin artırılması konusunun görüşüleceğini söylemişti.

/ SYDNEY

13.11.2007


 

Kamu Personel Rejimi’ne şartlı “evet”

KESK, toplu görüşmelerde diğer memur konfederasyonlarının önüne getirilen Kamu Personel Rejimi için şartlı ‘’evet’’ dedi.

KESK, kamu çalışanlarını ilgilendiren kimi konulardaki görüşlerini bir raporda toplayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer konfederasyonlara sundu. Kamu Personel Rejimi ile ilgili değerlendirmelere de yer verilen raporda, ‘’Konfederasyonumuz iş güvencesine dayalı, çalışanların ortak örgütlenebileceği, esnek istihdamın olmadığı, performans ücret yerine toplu sözleşme ile belirlenen ücretin olduğu, toplu pazarlık ve grev hakkının kullanıldığı bir personel rejiminden yanadır’’ denildi.

Raporda KESK’in sözleşmeli çalıştırılan kamu görevlilerin tümünün kadroya alınmasını ısrarla talep ettiği vurgulandı. ‘’5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile getirilen Dünya Bankası ve IMF Modeli, sosyal devlet ve sosyal güvenliği mali piyasalara terk eden bir modeldir. Bu modelin Türkiye’de başarılı olma şansı yoktur’’ denilen raporda, Genel Sağlık Sigortası ile ‘’prim kadar sağlık modeli getirildiği, prim temelinde cüzi sağlık yardımında bulunulması ve geri kalanın katılım payıyla tamamlanmasının öngörüldüğü, Temel Teminat Paketi adı altında dar kapsamlı bir sağlık hizmeti anlayışı getirildiği’’ de ifade edildi.

Yasanın sigorta sisteminin emekliliği hak etme, emekli aylığı, prim yükü konularında bir dizi olumsuzluğu barındırdığı belirtilen raporda, ‘’Gerçek bir sigorta rejimi için 5510 sayılı yasa tümü ile geri çekilmelidir. Bu yasayı yeni baştan tartışalım ve doğrusu ne ise onu hep birlikte çalışan ve üreten kesimler olarak birlikte bulalım’’ görüşüne yer verildi.

/ ANKARA

13.11.2007


 

Kivi, Karadeniz’in lokomotif tarım ürünü

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, kivinin, fındık ve çaydan sonra Doğu Karadeniz ekonomisinin lokomotif tarım ürünü haline geldiğini söyledi.

Akbaşlı, birim arazide fındığa ve çaya göre daha fazla gelir getiren kivinin, kısa zamanda yörenin gözde tarım ürünü haline geldiğini belirtti. Yörede, 18 yılı aşkın süredir devam eden ürün çeşitlendirme çalışmaları sonucunda kivinin, fındık ve çaydan sonra yörenin önemli üçüncü tarım ürünü haline geldiğini ifade eden Akbaşlı, “Kısa bir süre öncesine kadar ithal edilen kiviyi, bugün üretebilmenin ve bundan önemli gelir sağlamanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz’’ dedi.

/ GİRESUN

13.11.2007


 

Küresel ısınma en fazla trikotajcıları etkiledi

Gaziantep Çorap ve Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, küresel ısınmadan en fazla trikotaj sektörünün etkilendiğini söyledi.

Türkiye’nin trikotaj ürünleri üretiminin yüzde 60’ının gerçekleştirildiği Gaziantep’te, sektörün atıl kapasite sorunuyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Durak, geçmiş yıllarda yılın 12 ayı üretim yapılan Gaziantep’teki trikotaj atölyelerinde pazar sıkıntısı nedeniyle şimdilerde yılda 4 ay üretim yapılabildiğini bildirdi. Trikotajcıların üretim yapmak bir yana stoklarındaki ürünlerini pazarlamada güçlük yaşadığını ifade eden Durak, ‘’Bayramların sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle satış yapamadık. Bir diğer önemli neden de küresel ısınma. Küresel ısınma en fazla bizim sektörümüzü etkiledi. Kışlık ürünler üretiyoruz ama artık o soğuk havalar kalmadı. Havaların sıcak gitmesi sebebiyle ürünlerimizi satmakta güçlük yaşıyoruz’’ dedi.

/ GAZİANTEP

13.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri