Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Düşük döviz kuru ihracata engel

Elzem Otomotiv Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklarından Mehmet Yıldız, Konya’da birçok firmanın, düşük kur yüzünden ihracat yapamaz duruma gelmesi sebebiyle işçi ve elektrik paralarını ödemek için bankadan kredi çektiğini söyledi.

Kur yüzünden 2 yıldır işlerinin son derece kötü gittiğini ifade eden Yıldız, motor supabı üreten bir firma olarak ucuz ithal ürünlerle mücadele edemez duruma geldiklerini vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: ‘’Sadece biz değil çok sayıda firma aynı durumda. Ülkedeki büyük firmalar bile üretim kapasitelerinin çok azını kullanıyor. Depolarını ithal ürünlerle dolduruyor. Türkiye, ithal ürün cenneti haline geldi. Vergi ve sigorta primlerinin yüksek olduğu böyle bir ortamda ucuz giren ürünle sizin pahalı ürününüz ne kadar mücadele edebilir? Konya’da birçok firma, düşük kur yüzünden ihracat yapamaz duruma gelmesi nedeniyle işçi ve elektrik paralarını ödemek için bankadan kredi çekiyor. Üretim yapmak amacıyla, yatırım amacıyla değil işçi parasını ödemek için çekiyorlar. Böyle giderse 2008 ve 2009 yılında ülkeyi çok büyük sıkıntılar bekliyor.’’

Bazı firmaların kapandığını, bazılarının işçi çıkarma planları yaptığını dile getiren Yıldız, ‘’Orta ölçekli sanayicinin durumu 2 yıl öncesine göre çok farklı. Çekler ödenemez duruma geldi. 2-3 yıl önce lüks araçlara binen sanayicilerden bazıları, şimdi sokak arasındaki bir bakkal dükkanından daha kötü duruma düştü. Hammadde girdilerimiz 3 yıl öncesine kadar dolar bazında 2 katına çıktı ama ihracatta döviz düşünce zarar ettik’’ dedi.

/ KONYA

14.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak para yüzde 50 arttı

  Düşük döviz kuru ihracata engel

  Faizde indirim isteği

  Bank Asya kârını yüzde 49 arttırdı

  Para kurulu bugün toplanıyor

  Döviz birikimi 100 milyar doları aştı

  Tedbir geldi, bütçe açığı hız kesti

  IMF: Türkiye’de enflasyon yüzde 8,2 olacak


 Son Dakika Haberleri