Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yoruma gerek var mı?

Önce... Dün bizim on dördüncü sayfadaki, ‘Şemdinli’ye dokunan yanıyor’ başlıklı şu haberi bir daha okuyun: ‘Şemdinli’de 2005’te PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla başlayan hukuk süreci genişliyor.

Adalet Bakanlığı, Van eski Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz’ın talebi üzerine Şemdinli davasının müdahil avukatlarından, Van Barosu Başkanı Ayhan Çabuk ile üyeleri Murat Timur, Bekir Kaya, Kerem Akdoğan ve Cüneyt Caniş, Ankara Barosu avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, İzmir Barosu avukatlarından Bahattin Özdemir ve Hakkari Barosu avukatlarından Mehmet Ekici hakkında soruşturma açılması için izin verdi.

Soruşturma sonunda avukatlar hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Soruşturma sebebi olarak avukatların Yargıtay’ın bozma kararına yönelik mahkemeye verdiği itiraz dilekçesi gösterildi.

Avukatlar, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesine verdikleri dilekçede, dava dosyalarının birleştirmesiyle sanık Veysel Ateş’in askeri mahkemede yargılanabileceğine ilişkin hukuk dışı beklenti bulunduğuna dikkat çekmiş ve ‘Van Cumhuriyet Başsavcılığı meslekte yetersizlik sorunuyla karşı karşıyadır’ demişti.

***

Haberin devamı da şöyle:

‘Şemdinli’de 2005’te meydana gelen olaydan sonra iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet eski Savcısı Ferhat Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edildi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş’i 39’ar yıl hapis cezasına çarptırdı.

Dosya temyiz için Yargıtay’a gitti. 9. ve 1. daireler arasındaki ‘Görevsizlik’ tartışması sonucunda Yargıtay 9. Dairesi, davayı eksik soruşturma ve yargılananların asker olduğu gerekçesiyle, davanın Askeri Mahkeme tarafından görülmesi gerektiğini belirterek davayı bozdu.

Yerel mahkeme heyeti, Yargıtay’ın görevsizlik kararına uymayarak, davaya bakmaya yetkili mahkemenin kendisi olduğuna hükmetti.

Ancak bu kararın ardından mahkeme üyeleri başka illere atandı.

Yeni heyet ise, Yargıtay 9. Dairesinin görevsizlik kararına uyarak dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Dava şimdi Van Askeri Mahkemesinde görülüyor.’

Okudunuz mu?

***

Okuduysanız, şimdi de Milliyet Gazetesinin on dokuzuncu sayfasının dibindeki ‘Emekli Korgeneral Tokat’ın ‘birkaç bomba’ sözüne beraat’ başlıklı Gökçer Tahincioğlu’nun haberine bir göz atın:

‘Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yaptığı dönemde, hákim ve savcıları hizaya getirmek için birkaç bomba attırdığını söyleyen emekli Korgeneral Altay Tokat, hakkında açılan davadan beraat etti.

Tokat’ın 2006’da yaptığı açıklamalar nedeniyle iki ayrı soruşturma açıldı.

Askeri savcılığın, ‘meskûn mahalde bomba attırmak’ suçundan açılan ilk soruşturmayı yetkisizlikle sonuçlandırdı.

Hakkári Başsavcılığı, Tokat’ın ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, ‘yargı görevini yapanı etkileme’den soruşturulması gerektiğine ancak Tokat’ın bölgede 1989’da görev yaptığı ve bu suçlar yönünden zaman aşımına girdiğine hükmetti.

Tokat emekli olduğu için ikinci dava İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Savcılık, sanığın bombalama eylemleri yaptırdığına yönelik kanıt bulunmadığını, ifadesinde yanlış anlaşıldığını söylediğini belirterek, beraatını istedi. Mahkeme de Tokat’ın beraatına hükmetti.’

***

Siz benim yerimde olsaydınız...

Bu iki haberi peşpeşe okuduktan sonra...

Ne yorum yazardınız?

Yoksa sizin de benim gibi şaşkınlıktan soluğunuz mu kesilirdi?

Star, 16 Kasım 2007

Mehmet ALTAN

17.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gerçek milliyetçi 301’i hemen kaldırır...

  Pamukoğlu da mı asker düşmanı, vatan haini?

  Paradigma değişikliği zaman alacak

  Yoruma gerek var mı?

  PKK mayınına kim basmıyor?

  Terör derin devlete yaradı


 Son Dakika Haberleri