Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

DTP dâvâsı ve oyun teorisi

Cuma günü Cumhuriyet Başsavcılığı Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına yönelik Anayasa Mahkemesi’ne bir başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi, siyasal partilerin kapatılmasını zorlaştıran yasal değişiklik, AİHM kararları sonrası ne karar verir bilemiyoruz ama en azından, DTP’le aynı tabana sahip daha önce çok sayıda partinin kapatıldığını ama siyasal tavırların değişmediğini biliyoruz.

Hukuki gerekçesi ne olursa olsun bir siyasal partinin sandıkta değil de mahkemede kapatılıyor olmasının da çok anlamlı ve aynı zamanda da kapatma kararını verenlerin hedefleri doğrultusunda da çok etkin olmadığını bu topraklarda yaşayan herkes biliyor.

***

DTP’nin kapatılması girişimi ve bu sürece giden yol bir oyun teorisi uygulamasına dönüşmüş durumda.

Bu oyunda iki oyuncu, DTP yönetimi ve devlet (yargı) var gibi gözüküyor ama aslında oyuncu sayısı daha çok ve ne devlet ne de DTP çok yeknesak birimler değiller.

DTP yönetiminin, en azından bir bölümünün, bir süredir sanki bu gelişmeyi arzu eder gibi bir tutum içinde olduğu izlenimi yaygın; şayet bu izlenim doğru ise o zaman DTP yönetiminin bir bölümünün partinin kapatılması ve sonrasında yaşanacaklar konusunda beklentisi var diye düşünülebilir.

Bu pozisyonu görmemesi olanaksız gibi duran devletin (yargı süreci) de Cuma günü attığı adımın yani yaptığı hamlenin DTP yönetiminin bir bölümünün beklentisi ile uyum içinde olma ihtimali mevcut.

DTP’in muhtemel kapatılma kararıyla ortaya çıkabilecek siyasal gerilimin, her iki oyuncunun, yani DTP yönetiminin bir kısmının ve yine devletin bir kanadının, yani yeni düşman kardeşlerin stratejileriyle uyumlu olabileceğini iyi görmek gerekebilir.

Kürtlerin TBMM’de temsilinin engellenmesinin PKK’nın amaç ve stratejisiyle örtüşebileceği bilinmeyen bir strateji hiç değil.

Siyasal gerilim ortamının zaten tıknefes hale gelen AB süreci ve demokratikleşme perspektiflerine de ciddi bir darbe olacağı ihtimali yüksektir.

Yargısal girişimin muhtemel sonuçlarının her iki kesimin de şahinlerinin amaç ve stratejileriyle örtüşecebileğini söylemek çok yanlış değildir.

Diğer bir ifadeyle, ortada DTP yönetiminin bir bölümünün kurduğu kasıtlı bir tuzak ve bu tuzağa düşmeye de hevesli, gönüllü hatta düşük bir ihtimalle de mutabık bir karşı oyuncu ya da müttefik var.

***

Ama Türkiye sadece iki oyuncunun at oynattığı bir sahne olmamalıdır.

Star, 18.11.2007

Eser KARAKAŞ

19.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  DTP’yi kapatmak

  DTP dâvâsı ve oyun teorisi

  Parti kapatmak çare midir?!

  Suç ve ceza arasındaki sivil-asker farkı bu kadar olur mu?

  Öğrenmek istiyoruz!


 Son Dakika Haberleri