Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘PKK ve PEJAK’ın sorumlusu ABD’dir’

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Türkiye ve İran’ı etkileyen Irak’ın kuzeyindeki güvenlik sorununun sorumlusunun işgalciler olduğunu söyledi.

Hüseyni, haftalık toplantısında, Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine, İran olarak, bölgedeki terör eylemlerinin, bölge ülkeleri arasındaki ortak güvenlik işbirliğiyle önlenebileceği düşüncesinde olduklarını ifade etti.

“Edindiğimiz bilgilere göre, işgalciler Irak’taki terör örgütlerini destekliyor, silah veriyor ve eğitiyor” diyen Hüseyni, “İran ve Türkiye’yi etkileyen Irak’ın kuzeyindeki güvenlik sorununun sorumlusu da işgalcilerdir” ifadesini kullandı.

Hüseyni, Türkiye ve Irak’ın, kısa zaman içerisinde özellikle güvenlik konularında iyi bir sonuca ulaşmasını umduklarını da belirtti. Sözcü, Irak konusuna değinirken de bu ülkedeki mevcut hükümeti desteklemenin, işgalcilerin müdahalesini azaltacağını söyledi.

Hüseyni, Irak’ta güvenliğin sağlanmasının da hükümetin güçlendirilmesi, güvenlik güçleri ve polisin daha aktif hale getirilmesi ve yabancıların müdahalelerinin azalmasıyla sağlanabileceğini kaydetti.

Amerikalı yetkililerin, “İran’ın Irak’taki silahlı gruplarla ilişkisinin biraz azaldığı” yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Hüseyni, Irak’taki terör örgütleri ve silahlı gruplara destek verdikleri iddialarını bir kez daha reddetti. Hüseyni, “Amerikalılar başından beri asılsız olarak İran’ı bu gibi şeylerle suçluyorlardı ama suçlamalarıyla ilgili bir belge bulamadılar” diye konuştu.

/ TAHRAN

19.11.2007


 

AB, Irak ve Barzani yönetiminin kulağını çekecek

AB’nin 80’den fazla bakan yarın Brüksel’de bir araya gelerek, dış politika, savunma ve kalkınma konularında kararlar alacaklar. AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinin Türkiye-Irak sınırına saygı gösterilmesini güvence altına alacak önlemler alınması hususunda Irak makamlarına çağrıda bulunması bekleniyor.

Toplantıyla ilgili dönem başkanı Portekiz’in hazırladığı bilgi notunda, AB dışişleri bakanlarının İstanbul’da bu ay başında düzenlenen Irak’a komşu ülkeler toplantısı başta olmak üzere Irak ile ilgili gelişmeleri gözden geçirerek, ‘’terörizmle mücadelede Irak ile Türkiye arasındaki diyalog ve işbirliğinin sürmesinin önemini vurgulayacakları’’ kaydedildi.

Dönem başkanı belgesinde, ‘’Türkiye sınırına saygıyı güvence altına alacak önlemleri almaları için’’ Irak ve kuzeydeki bölgesel yönetime çağrı yapılacağı ifade ediliyor. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari’nin de kısa bir süre toplantıya katılarak AB tarafını bilgilendirmesi bekleniyor.

AB’nin güvenlik durumunun iyileşmesinin ardından Irak’ta özellikle yeniden inşa çalışmalarında daha çok etkin olmak istediği belirtiliyor.

Toplantıda, AB üyesi ülkelerin hala görüş birliği sağlayamadıkları Kosova konusu da tartışılacak, Sırbistan ile Kosova arasında anlaşma sağlanması için raporunu 10 Aralıkta BM’ye sunacak ABD, Rusya ve AB troykasına şans verilmesi istenecek. AB dışişleri bakanları ayrıca Gürcistan, Pakistan ve Bosna’daki siyasi gelişmeleri, İran’ın nükleer programını ve Orta Doğu barış sürecini tartışacak.

/ BRÜKSEL

19.11.2007


 

Fetih direnişçi grupları tasfiye ediyor

Batı Şeria’daki Filistin hükümetinin İçişleri Bakanı Abdürrezzak Mahmud El Yahya, yönetimdeki El Fetih’in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı dahil olmak üzere, tüm Filistinli askeri grupların dağıtılacağını söyledi.

El Yahya, Kuveyt’te yayımlanan El Ray gazetesine yaptığı açıklamada, son 7 yıllık silahlı İntifada sürecinin Filistin sorunu için bir felaket meydana getirdiğini söyledi. Son 7 yılda konseptine uygun, gerçek anlamda bir direnişin varlığını söylemenin güç olduğunu belirten El Yahya, direnişin, küçük gruplar, milisler veya bireysel hareketler bazında, herhangi bir program veya ortak bir komuta altında olmaksızın yapıldığını kaydetti.

/ KUDÜS

19.11.2007


 

Negroponte’den Müşererf’e uyarı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile önceki gün bir görüşme yapan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması uyarısında bulundu.

ABD büyükelçiliğinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Negroponte, ocak ayında yapılacak seçimlere olağanüstü hal ile gidilmesinin, “serbest, adil ve saygın seçim” ilkesiyle bağdaşmayacağını belirtti.

Müşerref’in ocak ayında seçimin yapılacak olmasını açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Negroponte, Müşerref’in, “ikinci dönem devlet başkanlığı görevine başlamadan önce ordudaki görevini kesinlikle bırakacağını” da vurguladığını ifade ederek, “Biz de bunu bir an önce yapması gerektiği uyarısında bulunduk” dedi.

Negroponte, göstericilere sert karşılık verilmesi, basına baskı yapılması, siyasilerin ve insan hakları savunucularının gözaltına alınması gibi uygulamalara son verilmesi gerektiğini de kaydetti.

Amerikalı yetkili, ülkedeki ılımlı siyasi güçler arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini, bu çerçevede Müşerref ile muhalif Benazir Butto uzlaşmasını çok arzu ettiklerini kaydetti.

/ İSLAMABAD

19.11.2007


 

Pakistan’a mezhep çatışmaları tırmanışta

Pakistan’ın kuzeybatısında Cuma günü Sünni ve Şii gruplar arasında patlak veren mezhep çatışmalarının üçüncü gününde sürdüğü belirtilerek, çatışmalarda ölenlerin sayısının 61’e yükseldiği, 100’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Bir istihbarat yetkilisi, Paraçınar kentinde cuma günü Sünnilerin gittiği bir camiye ateş açılmasından sonra çatışmaya başlayan silahlı Sünni ve Şii grupların önceki gece ve dün sabah birbirlerine karşı havan topu ve diğer ağır silahlarla saldırıya geçtiklerini söyledi. Aşiret bölgesindeki iki Sünni mahallesinden dün sabah dumanların yükseldiğini belirten yetkili, kente asker konuşlandırılmasının planlandığını kaydetti. Yetkili, iki taraftan da ölen toplam 61 kişi arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti. Bu arada Paraçınar devlet hastanesinden bir doktor, çatışmalarda 100’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. Aşiret bölgesi Kurram’ın merkezindeki Paraçınar’da, Şiiler ve Sünni gruplar arasında şiddet olayları sık meydana geliyor. Nisan ayında da bir Şii camisine silahlı saldırıyla başlayan çatışmalarda yaklaşık 50 kişi ölmüştü.

/ PEŞAVER

19.11.2007


 

Bangladeş’i kasırga vurdu: 1861 ölü

Bangladeş’te Sidr kasırgasında ölenlerin sayısı 1861’e yükseldi. Bangladeş’in güneybatısını perşembe günü vuran, binlerce evin yerle bir olmasına neden olan kasırgada ölenlerin sayısının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Olağanüstü Durum Bakanlığından yetkililer, kasırganın vurduğu bölgelerden daha fazla bilgi gelmeye başladığını belirterek, ölü sayısının daha artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Kurtarma görevlileri de yardım bekleyen binlerce felaketzedeye ulaşmak için çaba sarf ediyor. Askeri helikopterler, donanma gemileri eşliğinde binlerce asker, uluslararası yardım kuruluşları ve yerel kurtarma kurtarma görevlileriyle birlikte çalışıyor.

/ DAKKA

19.11.2007


 

Suudi Arabistan’da doğalgaz hattında patlama

Suudi Arabistan’ın Haviya gaz tesisi yakınındaki bir doğal gaz boru hattında önceki gece yangın çıkması sonucu 10 kişinin öldüğü bildirildi.

Devlet petrol ve gaz şirketi Aramco’dan kaynaklar, sıvılaştırılmış doğalgaz tesisine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki boru hattındaki yangının gaz sızıntısından kaynaklandığını söyledi. Kaynaklar, yangında 10 kişinin öldüğünü kaydederken, ölenlerin uyruğu ya da yaralananlar olup olmadığı konusunda açıklama yapılmadı.

/ RİYAD

19.11.2007


 

Taçi seçim zaferini ilân etti

Kosova’da yapılan milletvekili genel seçiminde Kosova Demokrat Birliği Partisi’nin lideri Haşim Taçi, zaferini ilân etti. Sandıkların kapanmasından yaklaşık 6 saat sonra taraftarlarına hitabeden Taçi, “Zaferimizle birlikte yeni bir çağ başlıyor” dedi.

Kosova Kurtuluş Ordusu’nun devamı olarak kurulan parti, oyların yaklaşık yüzde 35’ini aldı. Bu oran, tek başına iktidar olanağı vermediği için partiyi, koalisyon ortağı aramak zorunda bırakacak. Bu partiyi, yüzde 22 ile Demokratik Kosova Birliği Partisi izliyor. Her iki parti de bağımsızlığı destekliyor.

/ PRİŞTİNE

19.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri