Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Selçuklu çinileri kataloğu yapıldı

Selçuklu Belediyesi’nin kültür ve san’at dünyasına yaptığı katkılar gün geçtikçe çoğalıyor. Son olarak “Konya’daki Selçuklu Çini Örnekleri” adıyla bir katalog eser yayınlayan Konya Selçuklu Belediyesi, bu katalog ile Türk çini san’atının kayıt altına alınması ve belgelenmesine önemli bir katkıda bulunmuş oldu.

Avrupa Birliği’nin finansal destekleriyle, Devlet Planlama Teşkilâtı’nın koordinasyonunda Selçuklu Belediyesi tarafından hazırlanan “Konya’daki Selçuklu Çini Örnekleri” kataloğu fotoğraf sanatçıları Feyzi Şimşek, Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı tarafından yayına hazırlandı. Yönetmenliğini Hüseyin Kaplan’ın yaptığı eserin bilimsel danışmanlığını ise san’at tarihçisi Prof. Dr. Haşim Karpuz yaptı. Türkçe-İngilizce olarak yayınlanan kataloğun çevirileri ise Umut Yavuz’a ait. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Doç. Dr. Adem Esen, “Anadolu’da çiniciliğin ilk merkezi olan Konya’da; çiniciliği tekrar canlandırmak için Selçuklu Belediyesi; 1997 yılında ilk çini atölyesini kurdu. Konya’da çinicilik san’atının ilerlemesi büyük ölçüde çini atölyemizin gayretli çalışmaları ile gerçekleşmiştir. Gerçekleştirdiğimiz “Çini Konferansı” ve “çini sergileri” bölgemizde çiniye duyulan sevgi ve ilginin göstergesidir. Bu etkinliklerle çininin yeni bir değer olması bölge halkının çiniye ilgisinin artması hedeflenmiştir.” dedi.

Yayınladıkları katalogla da ilgili olarak Esen, “Bu katalogla Selçuklu Çinisinin bölgemizdeki en güzel örnekleri güzel bir araya toplanmıştır. Kökleri Orta Asya’da gövdesi Anadolu’da, dalları dünyaya ulaşmış kültürümüzün izlerini temsil eden Selçuklu Çinisi, bu topraklara atılan en nadide imzalardan biri olarak ebediyete kadar yaşayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Renkli 65 sayfa olarak hazırlanan çini kataloğu, yüksek kalitesi ve çini detaylarının fotoğrafları ile dikkati çekiyor.

Yeni Asya / KONYA

19.11.2007


 

Mevlânâ’nın duâlarına büyük ilgi

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin tarafından hazırlanan ve bir yayınevince ilk kez basılan Mevlânâ’nın en çok yaptığı duâlar kitabı büyük ilgi gördü.

Alınan bilgiye göre, ünlü düşünür Mevlânâ Celâleddin Rumi, hayatı, düşünceleri ve Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fihi Mafih gibi kitaplarıyla, her gün biraz daha fazla ilgi görüyor, daha fazla merak ediliyor.

Özellikle insanoğlunun dünyadaki yeri, kendini anlaması, yaratılanın Yaratandan dolayı sevilmesi gibi konulara eğilmesi ve bu konulardaki tesbitleriyle bilinen Mevlânâ hakkında bir kitap da Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin tarafından hazırlandı.

Mevlânâ’yı bugüne kadar kitap haline getirilmemiş bir yönüyle, yaptığı duâlarla işleyen Şahin, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırma Merkezi Kütüphanesi Yazma Eserler Bölümü arşivinin dijital fotoğrafları çekilirken, bugün hayatta olmayan Prof. Dr. Nafiz Uzluk’un hazırladığı, Mevlânâ’dan duâlar içeren el yazması bir kitabı buldu.

Daha önce hiç kimse tarafından bilinmeyen bu kitap, Türkiye’nin 17 ayrı kütüphanesindeki ayrı parçalar halinde bulunan, Evrad-ı Mevlânâ (Mevlânâ’nın duâları, virdleri) adı verilen el yazması eserlerin yardımıyla teyit edilip, tashih edilerek yeniden hazırlandı.

‘’Evrad-ı Mevlânâ-Mevlânâ’nın Duâları’’ ismi taşıyan, orijinal Arapça el yazmasının da muhtevasında yer aldığı kitap, Rumi Yayıncılık tarafından 10 bin adet basıldı. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin’ın maddî karşılık gözetmeden basılmasını sağladığı kitap yoğun ilgi gördü ve ilk baskı tükendi. Yayınevi, kitabın ikinci 10 binlik baskısı için hazırlık yapıyor.

/ KONYA

19.11.2007


 

Tezhip ile “sevgi arayışı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ‘’2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında, ‘’Sevgiyi Arayış’’ başlıklı tezhip sergisi açılacak. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, serginin, 21 Kasım’da, Türk ve İslâm Eserleri Müzesinde açılacağı belirtildi.

Sergide, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tezhip öğretim görevlisi Dr. Münevver Üçer’in yaptığı tezhipler ile Türk ve İslâm Eserleri Müzesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünde bulunan Mevlânâ ve Mevlevilikle ilgili eserlerin Türkiye’de ilk kez birlikte sergileneceği kaydedildi. Serginin, 9 Aralık’a kadar ziyaret edilebileceği bildirildi. Açıklamada ayrıca, ‘’2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında 1 Aralık’ta, ‘’Hoşgörünün Adı: Mevlânâ’’ adlı konferans düzenleneceği belirtildi.

/ İSTANBUL

19.11.2007


 

Japon hat san’atçısı sergi açtı

Japon sanatçı Fuad Kouichi Honda’nın hat sergisi, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinin (IRCICA) bulunduğu Yıldız Sarayı-Çit Kasrı’nda açıldı.

Sergide, halen Daito Bunko Üniversitesi’nde profesör olarak çalışan Honda’nın 20 eseri bulunuyor. Tokyo Üniversitesi Yabancı Diller Arapça Bölümü mezunu olan Honda, 2000 yılında hattat Hasan Çelebi’den icazetname aldı.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinin hat san’atının tarihi ve seçilmiş hat örneklerini kapsayan kitabını Japonca’ya tercüme eden Honda, aynı zamanda Japonya’da Arapça dili ve hat san’atı konusunda kitaplar da yazdı.

Birçok uluslararası sergiye katılan ve yarışmalarda derece alan Honda’nın 2005 yılında 3 tablosu British Museum’un koleksiyonuna eklendi. Serginin açılışına IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren ve Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Hironao Matsutani de katıldı. Sergi, 30 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

/ İSTANBUL

19.11.2007


 

Yunanlıların Edirne ilgisi

Yunanistan’ın Serez şehrinden otobüsle Edirne’ye gelen Yunanlılar, ilin tarihî ve kültürel yerlerini gezerek, alış veriş yapıyor.

Edinilen bilgiye göre, özellikle hafta sonları Edirne’ye gelen Yunanlılar, şehrin tarihî yerlerini ziyaret etmelerinin yanı sıra Cumartesi Pazarı’ndan da alış veriş yapıyorlar. Atina ve Serez şehrinden gelen Yunanlı turistler, bir sınır şehri olması sebebiyle Edirne’ye gelmeyi tercih ettiklerini söylediler. Bu arada, Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Yunan otobüs sürücüsünün evraklarının eksik olması sebebiyle ülkeye girişine izin verilmeyince, otobüsteki 60 kadar Yunanlı yolcu, Karaağaç Kooperatifine bağlı minibüslerle şehre ulaştırıldı.

/ EDİRNE

19.11.2007


 

Balon turlarına ilgi artıyor

Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesindeki sıcak hava balonları ile yapılan gökyüzünden Kapadokya keşfi, binlerce kişiye alternatif turizm imkânı sunuyor.

Bölgede faaliyet gösteren 7 ayrı balon firmasının sahip olduğu 30 civarındaki sıcak hava balonu ile düzenlediği turlar, bölgenin turizm döviz girdilerini de önemli ölçüde artırıyor. Kapadokya bölgesinde 1997 yılında deneme amaçlı olarak başlatılan sıcak hava balonculuğu, 10 yıllık süreçte Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Uçhisar, Göreme ve Ürgüp gibi merkezlerde 7 büyük firmaya ulaştı. Bölgenin çeşitlendirilmiş turizm sistematiği içerisinde önemli bir potansiyele ulaştı. Kapadokya bölgesinin ilk sıcak hava balonu pilotlarından ve Göreme Balloons işletmecisi Halil Özarslan, sabahın erken saatlerinde başlayan ve isteğe göre 1 ile 1,5 saatlik süreler halinde, 800 feete kadar ulaşan balon turlarının bölge turizminin gelişmesinde önemli bir dinamik haline geldiğini belirtti.

/ NEVŞEHİR

19.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri