Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush varken barış olmaz

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkanı George Bush’un başkanlığı döneminde Ortadoğu’da bir barış anlaşmasının hemen hemen imkânsız olduğunu düşündüğünü bildirdi. Peres, Tokyo Shimbun adlı Japon gazetesine yaptığı açıklamada, “Teoride, George Bush’un başkanlığı döneminde bir anlaşmaya varılabilir, ancak pratikte bu imkânsızdır” dedi.

Peres, Tokyo Shimbun adlı Japon gazetesine yaptığı açıklamada, “Teoride, George Bush’un başkanlığı döneminde bir anlaşmaya varılabilir, ancak pratikte bu imkânsızdır” dedi. “Annapolis zirvesinin sonuçları konusunda hiç kimsenin hayale kapılmamasını” söyleyen Peres, “ancak bu zirvenin yeni barış görüşmelerinin başlangıcı olacağını” kaydetti.

Peres, Filistinli mültecilerin statüsü gibi önemli sorunlarla ilgili daha önemli görüşmelerin bu zirvenin ardından yapılacağını söyledi.

ABD’nin 27 Kasımda Washington yakınındaki Annapolis kentinde düzenleyeceği konferansla, 7 yıl aradan sonra İsrail ile Filistin arasında doğrudan barış görüşmelerinin başlatılması hedefleniyor.

Annapolis zirvesinin daha çok “törensel” nitelik taşıması sebebiyle sınırlar, güvenlik, yerleşimciler, Kudüs’ün statüsü ve Filistinli mültecilerin durumu gibi kilit konuların görüşülmesi öngörülmüyor.

/ TOKYO

23.11.2007


 

Putin’in bal tuzağına dikkat

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin muhalifi Garry Kasparov, Putin’in petrol fiyatlarını yüksek tutmak için elinden gelen her şeyi yapacağını ve Orta Doğu’da çıkacak küçük bir savaşın dahi Putin’in yararına olacağını savundu.

44 yaşındaki eski dünya satranç şampiyonu Kasparov, İsrail’in en çok satan gazetelerinden Yedioth Ahronot’a verdiği demeçte, “Rusya içindeki gelişmelere karşı herkesin gözlerinin kapalı olduğunu” belirterek, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in bile Putin’in “bal tuzağına” düşmek üzere olduğunu öne sürdü. Olmert’in, Putin’in kendisini kandırmasına izin vermemesini isteyen Kasparov, “Olmert’in bu hataya düşmeyeceğine inanıyorum. Putin petrol fiyatlarını yüksek tutmak için her şeyi yapar. Bu Rusya’nın güç odağıdır ve bunun için de Orta Doğu’da gerginliği sürekli kılmak gerekir” diye konuştu. “Bölgedeki küçük bir savaşın dahi, petrol fiyatlarının yeni rekorlar kırmasına ve Batı’nın dikkatinin Rusya ve özellikle Putin’den uzaklaşmasına neden olacağını” ifade eden Kasparov, “bunun da Putin’e bir zararının olmayacağını” kaydetti. 22 yaşında dünya satranç şampiyonu Anatoli Karpov’u yenerek, dünyanın en genç satranç şampiyonu unvanını alan ve bu konumunu 15 yıl korumayı başaran Kasparov, Putin’in kendisini öldürtmeye çalıştığını da ileri sürdü. Tanımadığı kişilerin ikram ettiği gıdaları asla yemediğini anlatan Kasparov, Rus havayollarıyla uçmadığını da belirtti. Ailesi için de bir güvenlik korumasının mevcut olduğunu, kızının ABD’de doğduğunu ifade eden Kasparov, “Çünkü Rus hastahanelerinde güvenliği sağlamak mümkün değildi” dedi.

/ KUDÜS

23.11.2007


 

‘Skandalın ucunda Bush da var’

Daily Telegraph’te yer alan haberde Beyaz Saray’ın eski basın sözcüsü Scott McClellan’ın yazdığı kitapta öne sürdüğü bir iddiaya yer veriliyor.

McClellan’a göre, 2003 yılında Valerie Plame isimli CIA casusunun kimliğinin basına sızdırılması olayında Başkan Bush’un da parmağı var. Scott McClellan’ın satırları şöyle: “Bilmeden etrafa yanlış bilgiler veriyordum. Ve yönetimdeki en üst düzey beş kişi de benim yanlış bilgiler vermemi sağlıyordu: Karl Rove, Lewis Libby, Başkan Yardımcısı, Beyaz Saray Genel Sekreteri ve Başkanın kendisi.”

/ LONDRA

23.11.2007


 

Vatikan, iyi çalışanlarını ödüllendirecek

Katoliğin merkezi Vatikan, iyi iş çıkaran çalışanlarını para ödülü ile sevindirecek. Vatikan’da kardinalden temizlikçiye 4 bin kadar çalışan bulunuyor.

Vatikan, ödül için “adanmışlık, profesyonellik, üretkenlik ve dürüstlük” gibi kriterleri göz önünde bulunduracak. Vatikan’da çalışanlar, bin 100- 2 bin 200 Euro arasında değişen maaşlar alıyor. Vatikan’ın en büyük gider kalemini maaşlar oluşturuyor. Yeni sistem, Ocak ayında yürürlüğe girecek.

/ VATİKAN

23.11.2007


 

Müşerref’e zoraki onay

Pakistan’da Yüksek Mahkeme, Pervez Müşerref’in 6 Ekimdeki seçimde yeniden devlet başkanı seçilmesine karşı yapılan 6. ve son başvuruyu da reddetti.

Yüksek Mahkemenin kararıyla Müşerref’in genelkurmay başkanlığı görevini bırakıp sivil devlet başkanı olarak yemin etmesinin de önü açılmış oldu.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, genelkurmay başkanlığını yarına kadar bırakıp Cumartesi günü de sivil devlet başkanı olarak yemin etmesi bekleniyor.

Başsavcı Malik Muhammed Kayyum, önceki gün yaptığı açıklamada, Müşerref’in Cumartesiye kadar genelkurmay başkanlığını bırakarak, 5 yıllığına sivil devlet başkanı olarak yemin edebileceğini söylemişti.

Pakistan Yüksek Mahkemesi, hafta başında General Pervez Müşerref’in 6 Ekimdeki seçimde yeniden devlet başkanı seçilmesine karşı yapılan itirazlar başvurularında 5’ini reddetmişti. Ülkede olağanüstü hal ilan ettiği 3 Kasımda Yüksek Mahkemede kendisine muhalif yargıçları da görevden alan Müşerref, mahkemenin, yeniden seçilmesinin lehinde karar vermesi halinde genelkurmay başkanlığını bırakma sözü vermişti.

/ İSLAMABAD

23.11.2007


 

Iraklılar dönmeye başladı

Irak’taki savaştan kaçan 4 milyonun üzerindeki Iraklı mülteciden bir kısmının yavaş yavaş ülkeye dönmeye başladığı açıklandı.

Suriye’de 1,5 milyon mülteci olduğu tahmin ediliyor Iraklı mültecilerin, topluca olmasa da, küçük gruplar halinde geri dönüşünde, ülkede, özellikle de başşehir Bağdat’ın bazı kesimlerinde güvenlik şartlarının düzelmeye başlamasının etkili olduğu söyleniyor.

Açıklamayı yapan Irak Mülteci Bakanlığı BBC muhabiri Jim Muir’e, başta Suriye’den olmak üzere her gün 1000 dolayında Iraklının dönüş yaptığını bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de, Ekim ayında 45 bin dolayında kişinin Suriye’den Irak’a döndüğünü bildirmişti. Irak’ta okullar da Ekim’de açılmıştı. Bir milyon dolayında Iraklı mültecinin yaşadığı Ürdün’den ise kaydadeğer bir dönüş gerçekleşmediği anlaşılıyor.

Bunun da sebebi, büyük olasılıkla Ürdün’e giden mültecilerin ekonomik şartlarının daha iyi olması.

/ LONDRA

23.11.2007


 

Direnişçiler arasında başı Suudlular ve Libyalılar çekiyor

New York Times gazetesi, adı açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayanarak, Irak’ta savaşan yabancı militanların yaklaşık yüzde 60’ının Libya ile ABD’nin müttefiki Suudi Arabistan’dan geldiğini yazdı.

Gazetenin haberinde, bulguların, ABD askerlerinin Irak’ın kuzeybatısında Suriye sınırı yakınındaki direnişçilerin bir kampına yaptığı baskında ele geçirilen belgelere dayandığı kaydedildi. Habere göre, Irak’a yabancı militanları getiren bir hücre tarafından kullanıldığı düşünülen kampta ele geçirilen malzemeler, Irak’a Ağustos 2006’dan itibaren giren 700’den fazla yabancı militanın geldikleri memleketleri orta koyuyor.Ele geçirildiği açıklanan belgelere göre de yabancı militanların yüzde 41’ini oluşturan 305’i Suudi Arabistan’dan, 137’si (yüzde 18) Libya’dan geldi, en büyük üçüncü grubu oluşturan yabancı militanları da Yemenliler oluşturuyor.

/ BAĞDAT

23.11.2007


 

Karzai: Taliban’dan katılım mesajı alıyoruz

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban militanlarının hükümetle temas kurma çabalarının bu yıl arttığını söyledi.

Karzai, ülkeyi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Afganistan ve komşu Pakistan’daki Taliban militanlarının son 8 ayda hükümetle giderek daha çok temas kurmaya çalıştığını belirtti. Sadece bu hafta bile Taliban’ın sürgündeki önde gelen 5-6 yetkilisinin ülkeye dönmek için hükümetle irtibata geçmeye çalıştığını söyleyen Karzai, El Kaide ya da terör ağlarının bir parçası olmayan, Afgan halkına karşı şiddetten uzak olan Taliban unsurlarıyla görüşebileceklerini kaydetti.

/ KABİL

23.11.2007


 

Çin, Amerikan uçak gemisini Hong Kong’a sokmadı

Vietnam savaşından beri Amerikalı denizcilerin tatil günlerinde aileleriyle buluştukları limanlardan biri olan Hong Kong’a Şükran Günü tatili için planlanan uçak gemisi ziyareti, Çin engeliyle karşılaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nicole Thompson, “Çin Dışişleri Bakanlığı’nın son dakikada reddetmesinden ötürü USS Kitty Hawk saldırı grubu, Hong Kong’a planlanan ziyaretini gerçekleştiremeyecek” dedi. Uçak gemisi ve beraberindeki gemiler dün limana giriş için izin beklemişlerdi. Gemilerdeki yaklaşık 8 bin denizci ve havacının yakını Amerikalılar da Şükran Günü’nü onlarla birlikte geçirebilmek için önceden Hong Kong’a gelerek beklemeye başlamışlardı.

/ WASHINGTON

23.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri