Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2008’de yeni vergi yok

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında yeni vergi getirmeyeceklerini söyledi. Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2008 yılı bütçesi üzerindeki soru ve eleştirileri cevaplarken, yapısal reformlara devam edeceklerini bildirdi

İlk defa mahallî idarelerin bütçelerini de ele aldıklarını ve malî disiplin uygulamaya başladıklarını belirten Unakıtan, “Ekonomiyi AB kriterlerine getirdiğimiz zaman, Türkiye ekonomisi güçlü demektir” diye konuştu.

Türk ekonomisinin, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan “tutsat” (mortgage) krizinden etkilenmediğini kaydeden Unakıtan, yabancı sermaye girişinin de devam ettiğini bildirdi. “Bize bizden başka yardım edecek kimse yok” diyen Unakıtan, şunları söyledi:

“Bunu iyi bilmemiz lâzım. Türkiye’ye ve Türk milletine, kendinden başka kimse yardım etmez. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız lâzım.

Malî disiplin şu; Giderin, gelirine göre olacak. Giderin gelirinden fazla olursa, o zaman duvara toslarsın. Bizim artık bütçe açıkları diye bir sorunumuz yok. İddia ediyorum, bizim bütçemiz, Avrupa ülkelerinin pek çoğundan daha iyi bir bütçe. 2008 yılı bütçesi malî disipline uyduğumuz bir bütçe. Bundan sonra 2008 yılında yeni vergi falan getirmeyeceğiz. Hepsi bu. Bunu buradan milletimize ilân ediyoruz. Yeni vergi söz konusu değil. Maktu vergilerin artış oranları devam edecek ama bunun dışında vergi artışları söz konusu olmayacak.”

Üretimin önündeki engelleri kaldırmaya devam edeceklerini belirten Unakıtan, dolaylı vergilerin de AB ülkelerine göre çok yüksek olmadığını söyledi.

KDV indirimi gündemimizde değil

Maliye Bakanı Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelişinde, gazetecilerin soruları üzerine Türkiye Halk Bankasının özelleştirilmesine ilişkin stratejinin bu yıl sonuna kadar belirleneceğini belirterek, “Türkiye Halk Bankasında 2008’de bir özelleştirme bekleyebilirsiniz” dedi.

Kemal Unakıtan, KDV indirimi olabileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Şu anda KDV’de herhangi bir indirimle ilgili çalışma yok. Daha önce karar almıştık. ‘Turizmde ve bazı gıda maddelerinde KDV’nin indirilmesi 2008’de başlayacak’ dediklerimiz. Onlar aynen uygulanacak” diye konuştu.

/ ANKARA

23.11.2007


 

Vergi dairelerine karne

Gelir İdaresi Başkanlığı, Performans Yönetimi Sistemi ile Vergi Daireleri ve üst birimlerinde ‘karne dönemini’ başlattı. Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, 2007-2009 Stratejik Planının ardından Plan hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını belgeleyecek olan performans göstergelerini de belirledi.

Bu şekilde Stratejik Planda yer alan hedeflerin ölçümlenememesi dolayısıyla süreçlerin yönetilememesi riskinin ortadan kaldırılması amaçlandı. Söz konusu Projenin temel hedefi de, ‘’Vergi Dairesi Müdürlüklerinin saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre yönetilmesi, Vergi Dairesi Müdürlüklerinin birbiri ile kıyaslanabilirlik performanslarının objektif ölçüler ortaya konularak ölçülmesi’’ olarak tespit edildi. Proje kapsamında vergi daireleri için 34 adet ölçülebilir performans kriteri de belirlendi ve bu kriterler 100 üzerinden puanlandı. Yeni uygulama ile her vergi dairesinde, her birimin üretimi ve diğer çalışmaları yakından izlemeye alınacak. Aynı şekilde Vergi Daireleri arasında karşılaştırmalar da yapılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı ise Projenin koordinatörlüğünü ve gözetimini üstlenecek. Vergi Dairelerinin aylık karneleri, yine elektronik ortamda Başkanlığa ulaştırılacak. Başkanlık da, karneleri merkezde birleştirecek ve 81 il için ayrı ayrı ‘’İl karneleri’’ hazırlayacak.

Böylece Vergi Daireleri, Defterdarlıklar ve Vergi Dairesi Başkanlıklarının performansları tek tek ortaya konulacak.

/ ANKARA

23.11.2007


 

Dolar toparlandı, petrol geriledi

Küresel piyasalarda, ABD Doları toparlanırken, petrol fiyatları da biraz geriledi. varili 100 dolara çok yaklaşan petrolün varil satış fiyatı, 97 dolar 42 sent düzeyinden işlem görüyor.

ABD piyasalarındaki ‘’Şükran Günü’’ sakinliği sebebiyle, rekor düzeyde değer kaybeden ABD Doları, dün özellikle Asya borsalarında başta Japon Yeni ve avro karşısında değer kazandı. Avro, 1,4872 dolar düzeyinden 1,4851 dolar düzeyine geriledi. ABD Doları, 108,25 yen düzeyinden 108,85 yen düzeyine yükseldi. Bu arada varili 100 dolara çok yaklaşan petrolün varil satış fiyatı, 97 dolar 42 sent düzeyinden işlem görüyor.

23.11.2007


 

İşsizliğe karşı KOBİ’ler desteklenmeli

Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, KOBİ’lerin geliştirilmesi ve desteklenmesinin ekonominin savunma gücünü artıracağını ifade ederek, işsizliğin giderilmesi açısından KOBİ’lere destek verilmesi gerektiğini belirtti.

TÜMSİAD Başkanı Yıldırım, Bizim Radyo’da kısa bir süre ayrılıktan sonra yeniden yayına başlayan “Reel Sektör” programında Yeni Asya Genel Müdürü Recep Taşcı’nın konuğu oldu. Yıldırım, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinde büyük bir paya sahip olduğuna dikkat çekti. KOBİ’lerin geliştirilme ve desteklenmesinin ekonominin savunma gücünü artıracağını kaydeden Yıldırım, işsizliğin giderilmesi açısından KOBİ’lere destek verilmesini gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, Türkiye’de makro ekonomik düzeyde ciddi gelişmelerin olduğunu ancak bunun mikro ekonomiye yansımadığını bildirdi. Bu büyümeyi sokaktaki vatandaşın hissedememesinin sebeplerine de değinen Yıldırım, sıkı para politikası, döviz kurlarının düşük olması ve faizlerin yüksek olmasına bağladı. Ekonomik gelişimin sokaktaki vatandaşa da yansıması için faizlerin düşürülüp, KOBİ’lerin desteklenmesi gerektiğini belirten Yıldırım, ülkenin her yönde bir reforma ihtiyacı olduğunu, enformel sektörün fazla olduğunu kayıt dışılığın kontrol altına alınması gerektiğini ve bu şekilde ekonominin her yönüyle gelişiminin söz konusu olacağını aktardı.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.11.2007


 

Tüketicinin güveni azaldı

Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,94 azalarak, 96,20’ye düştü.

Güven endeksindeki azalma, tüketicilerin “mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve gelecek dönem iş bulma imkanlarına dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden” kaynaklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen ve tüketicilerin harcama, davranış ve beklentilerinin değerlendirildiği, “Tüketici Eğilim Anketi”nin 2007 Ekim ayı sonuçları açıklandı. Endeksin alt kalemleri ve değişim oranlarına bakıldığında ise mevcut dönemde satın alma gücü endeksi, Eylül ayına göre azalarak 87,68’den 87,20’ye, gelecek dönem satın alma gücü endeksi de 91,13’den 90,05’e geriledi. Gelecek dönem genel ekonomik durum da 97,69’dan 92,89’a, gelecek dönem iş bulma imkânları endeksi de 92,89’dan 89,39’a indi. Mevcut dönemin, dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu endeksi ise 116,15’den 121,47’ye çıktı.

/ ANKARA

23.11.2007


 

Konya Ovası suya doydu

Kuraklık sebebiyle hububatta önemli oranda rekolte kaybının yaşandığı Konya Ovası, bu ay, Kasım ayı uzun yıllar ortalamasının 23 kat üzerinde yağış aldı.

Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Ertuğrul Şen, yaptığı açıklamada, bu yıl ülkede tarımsal kuraklık yaşayan yerlerin başında gelen Konya Ovası’nda, yeni ekim döneminde gelen bol yağışın sevindirdiğini belirtti. Şen, kasım ayının başından itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava kütlesinin bol miktarda nem içermesi ve oluşan sistemin yoğunluğu sebebiyle bölgenin bol yağış aldığını söyledi. Şen, bu yıl kuraklık sebebiyle hububatta önemli oranda rekolte kaybının yaşandığı Konya Ovası’nda toprağın, Kasım ayında uzun yıllar Kasım ayı ortalamasının 23 kat üzerinde yağış almasıyla yağmura doyduğunu belirtti.

/ KONYA

23.11.2007


 

ÖİB’den PETKİM’in satışına onay

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, PETKİM’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na satıımasına onay verdi. Satış, Özelleştirme Yüksek Kurulunun onayından sonra kesinlik kazandı.

Bilindiği gibi, Petkim’in 5 Temmuzda yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile ‘’TransCenralAsia Ortak Girişim Gurubu’’ vermişti.

Toplam 5 grupla geçilen açık artırmada, TransCentralAsia OGG’nin teklifinin ardından, Socar&Turcas-Injaz OGG’de 2 milyar 40 milyon dolar teklif etmiş ve ihaleden çekilmişti. İhaleyi kazanan TransCentralAsia yetkilileri, ihale sonrası sorular üzerine, ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, daha sonra medyada, bu grubun Ermeni Diasporasınca desteklendiği haberleri yer almıştı.

İhale komisyonu ise sonuçta, ikinci en yüksek teklifi veren Socak-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubunun teklifini Rekabet Kuruluna sunma kararı almıştı.

Bu arada TCDD’ye ait Derince Limanında işletme hakkının 195 milyon 250 bin dolara Türkerler Ortak Girişim Gurubuna devrine de onay verildi.

/ ANKARA

23.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri