Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Medine’de İstanbul camileri

Hava fotoğrafçısı çiftin İstanbul cami fotoğraflarından oluşan koleksiyonları Medine Medya Müzesinde sergileniyor. Sergi, Aralık ve Ocak aylarında iki ay süre ile açık kalacak.

Fatma ve Orhan Durgut çiftinin helikopter ile havadan çekilmiş 30 İstanbul camisinin fotoğrafları ile oluşturulan koleksiyon sergi için hazırlandı. Fotoğrafçı çift, cami fotoğraflarına ilâve olarak helikopter ile havadan çektikleri İstanbul panoramik fotoğraflarından da 5 adet sergileyecekler. Bu, aynı zamanda Suudi Arabistan Medine’de açılacak ilk fotoğraf sergisi olacak. Fatma ve Orhan Durgut, bu sergiyi Medine Medya Müzesinin dâveti, IRCICA ve İSAM’ın desteği ile hazırladılar.

Fotoğrafçı Durgut’lar geçtiğimiz bir yıl içinde Dışişleri Bakanlığı organizasyonu ile 9 ülkede 12 kez “ Martıların Gözü İle Üç İmparatorluk Başkenti İstanbul” başlıklı sergi açtılar. Bu serginin 13.’sü 14 Kasım’da Estonya’nın başşehri Tallin’de açıldı. Sergi daha önce Tiflis, Hartum, Şam, Halep, Amman, Köln, Berlin, Sevilla, Roma, Vinlius, Palmse, Madrid’de sergilenmişti.

Ekim 2007’de Amerikan Türk Kültür Derneğinin talebi ve organizasyonu ile New York, Chicago ve Los Angeles’ta 3 adet eş zamanlı ‘Havadan Türkiye’ sergisi açan çiftin bu sergileri halen açık.

İstanbul Camileri sergisinin örnek fotoğrafları ‘http://picasaweb.google.com/orhandurgut/STANBULCAMLER’ linkinden, Türkiye sergisinin albümü ise ‘http://picasaweb.google.com/orhandurgut/TURKIYESERGISI’ linkinden izlenebilir.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.11.2007


 

Bakanlığın sitesi açık ara birinci

Seyahatle profesyonel olarak ilgilenen on binlerce kişi, Kültür ve Turizm Bakanlığının sitesini “kullanıcı dostluğu ve içerik”te birinci seçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesi, Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında altın madalya kazandı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Cihan Varlık, Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında seyahatle profesyonel olarak ilgilenen on binlerce kişinin favori web sitelerine oy verdiğini ve “kullanıcı dostluğu ve içerik” açısından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesinin birinci seçildiğini belirtti.

Bakanlığın sitesinde 11 yabancı dilde yayın yapıldığını hatırlatan Varlık, dünyada 190’ın üzerinde ülkenin seyahat acenteleri tarafından yapılan oylamada bölgesel kategorilerin Afrika, Asya, Pasifik, Karayipler, Orta ve Latin Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Amerika ve Güney Amerika olarak belirlendiğini kaydetti. Varlık, ödüllerin ayrıca dünyadaki önemli spor dinlenme tesisleri ve adaları içeren özel alanları da kapsadığını belirtti.

Varlık, ayrıca, ‘’www.goturkey.com’’ portalının da Hacettepe Üniversitesi’nin işbirliğiyle yeni bir tasarım ve muhteva çalışmasının ardından Aralık ayında hem turistleri hem de otel ve tur operatörlerini kapsayacak şekilde yayına gireceğini duyurdu.

/ ANKARA

23.11.2007


 

Sancaktar İsa Bey Hamamı kurtarılmayı bekliyor

Osmanlı Sancaktarı İsa Bey’in kurduğu Sırbistan’ın Sancak bölgesinde bulunan Boşnak ve Türk nüfusun yoğun yaşadığı Novi Pazar şehrindeki tarihi İsa Bey Hamamı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Novi Pazar’da yaşayan Osmanlı tarih araştırmacısı Doç. Dr. Recep Sükriel, şehrin kurucusu İsa Bey’in şehirde adına bir cami ve hamam yaptırdığını, ancak tarihi caminin geçmiş yıllarda Sırplar tarafından yıkıldığını kaydetti. Caminin yerinde şu anda Sancak Müftülüğüne ait İslam Fakültesi’nin binasının yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Şükriel, İsa Bey Hamamı’nın ise şu anda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti.

1444-1469 yıllarında Üsküp-Bosna Sancaktarı olarak görev yapan İsa Bey, 1455 yılında, içerisinden 5 nehrin geçtiği, tepeden bakıldığında yıldız görünümündeki Novi Pazar (Yeni Pazar) şehrini kurdu. Sırbistan’da, Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı ve halen çoğunluğu Boşnak ve Türklerden oluşan 150 bin nüfusun bulunduğu Novi Pazar’da Osmanlı’dan kalma 19 cami ve 2 hamam bulunuyor.

/ NOVİ PAZAR

23.11.2007


 

Acemhöyük’te 2007 kazıları bitti

Aksaray’ın Yeşilova beldesinde bulunan Acemhöyük’teki 2007 yılı kazı çalışmaları sona erdi.

Kazı başkanı olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aliye Öztan, 2007 yılı kazılarına başlarken, koloni çağının en parlak döneminin yaşandığı MÖ 1850 ile 1780 yılları arasındaki üçüncü kat binasının bir bölümünü açığa çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Öztan, “Bu yapı, iki saray arasında kalan bir yapı ve buluntulara göre saraylara hizmet edilen, çeşitli ihtiyaçların karşılandığı bir servis binası” dedi. Bu yapının Sarıkaya Sarayı’na yakın olan güney ucunda 7 metreye 5.5 metre olan 2 büyük odasını ortaya çıkardıklarını söyleyen Öztan, bunların üzerinde Asur Ticaret Kolonileri çağına ait iki ayrı tabaka halinde binalar tespit edildiğini, bunların tamamının özel konutlar olduğunu anlattı.

/ AKSARAY

23.11.2007


 

Komşuların kongre için tercihi İstanbul

Başta Dubai, Kuveyt, Katar ve diğer Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki birçok firmanın, toplantılarını yapmak için İstanbul’u tercih etmeye başladığı belirtildi.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği’nin (AKTOB) Ekin Grubu’na yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul, kongre turizmi için artık yalnızca Avrupa değil, Arap ülkelerinin de ilgisini çekiyor. Araştırmada, başta Dubai, Kuveyt, Katar ve diğer Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Orta Doğu ve körfez ülkelerindeki birçok firmanın toplantılarını İstanbul’da yapmayı tercih etmeye başladıkları bildirildi. Bunda, Türkiye’ye gelen Arap turist sayısındaki artış ile Türkiye’ye vize alma kolaylığının etkili olduğu kaydedildi. Araştırmada ayrıca, Arap turist profilinin, İstanbul için kalabalık aile gruplarından şirket yöneticilere doğru değişim gösterdiğinin tesbit edildiği ifade edildi.

/ ANKARA

23.11.2007


 

Antep’in tarihî dokusu canlanıyor

Gaziantep merkez ilçe Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, iki sokakta yürütecekleri sokak sağlıklaştırma projesiyle tarihsel dokuyu yeniden canlandıracaklarını söyledi.

Belediye olarak yaptıkları çalışmalarla şehrin tarihî ve kültürel dokusunun korunmasını sağlamaya çalıştıklarını belirten Özkarslı, Gaziantep Kalesi yakınındaki iki sokakta uygulanacak sokak sağlıklaştırma projesinin ihale aşamasında olduğunu söyledi. Sağlıklaştırma projesi kapsamında sokakları ve evlerin dış cephelerini aslına uygun hale getireceklerini ifade eden Özkarslı, “Çalışmamız sayesinde Gaziantep’in sahip olduğu tarih ve kültür mirası gelecek nesillere daha iyi taşınmış olacak” dedi.

/ GAZİANTEP

23.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri