Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Annapolis’te yeni süreç açıldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, Annapolis konferansı öncesinde, ABD’nin Orta Doğu müzakerelerinin 1 yıl içinde tamamlanacağı sözünü verdiğini açıkladı. Eşşark El Avsat gazetesine demeç veren Prens Suud, Filistin-İsrail çatışması gibi temel konularda odaklanacağı için Annapolis’deki konferansa katılmaya karar verdiklerini söyledi.

Önemli bir etkenin de müzakereler için bir takvim belirlenmesi, böylece müzakerelerin sonsuz olmaması olduğunu belirten Prens Suud, konferansa ev sahipliği yapan Amerikan hükümetinin sürecin 1 yılı aşmayacağı konusunda söz verdiğini kaydetti. Suudi Dışişleri Bakanı, Annapolis’in, özellikle ana konuları ve çatışmanın kökenlerini ele almasıyla Orta Doğu’nun çatışma tarihinde bir dönüm noktası olacağını ifade etti.

ORTAK BELGE HÂLÂ YOK

Bu arada, İsrail ve Filistinli yetkililerin, ABD’nin başşehri Washington’da yaptıkları görüşmede, İsrail ile Filistin arasında yapılacak barış müzakerelerine temel oluşturması planlanan ortak belge konusunda anlaşmaya varamadıkları bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistin heyetinin başkanı Ahmed Kurey arasında yapılan görüşmeye, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da katıldı.

Ahmed Kurey, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ‘’Hala yapacak iş var. Çaba sarfedildi ancak şu ana dek anlaşmaya varamadık’’ dedi.

Livni ile görüşmesini ‘’iyi’’ olarak nitelendiren Kurey, buna karşın ‘’hala zorlukların bulunduğunun’’ altını çizdi. Görüşmelerin sürmesi gerektiğini belirten Kurey, görüşmelerin ne zaman sürdürüleceğini açıklamadı.

Ortak belgenin, yarın Washington yakınlarındaki Annapolis’de düzenlenecek Ortadoğu konferansından sonra başlatılması planlanan barış görüşmelerine temel oluşturması bekleniyor.

ANNAPOLİS’İN DEVAMI RUSYA’DA YAPILACAK

Bu arada, Rusya, Annapolis konferansının devamı niteliğinde, Orta Doğu barış çabalarına yoğunlaşacak kapsamlı bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor.

Jerusalem Post gazetesinin, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, konferansın ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor, ancak bir Rus yetkili, İsrail-Arap barışıyla ilgili bütün konuları kapsayacak konferans için Rusya’nın ev sahipliği yapma planı bulunduğunu söyledi. Buna ABD’nin de destek verdiğini kaydeden yetkili, “Sanıyorum olacak” dedi.

Aynı yetkili, Moskova’nın kapsamlı barış görüşmelerine 2 yıl önce de ev sahipliği yapma önerisinde bulunduğunu ifade ederek, şimdi ciddiyetle bu fikrin üzerinde durulacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise böyle bir planlı zirveden haberi olup olmadığı sorusu üzerine, henüz teyit edilmemiş yaklaşık 20 dolayında zirve düşüncesi bulunduğunu, bunun da onlardan biri olduğunu söyledi ve “Çoğunu canı sıkılan gazeteciler uyduruyor” diye espri yaptı.

/ DUBAİ

28.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Annapolis’te yeni süreç açıldı

  Barış konuşulurken bile silâhlar susmuyor

  Arapları denize dökelim

  Barışamamanın hikâyesi

  ‘Ermenistan savaş kıvılcımını canlı tutuyor’

  Babacan: Barzani’yi tanımıyoruz

  Paris'te yine isyan: 77 polis yaralı

  Talat ve Denktaş başkanlık rejimini konuştu

  Nejad’ın suçladığı yetkili beraat etti

  Erbil, sınır ötesi harekât beklemiyor

  Göçmenlerin çoğu kadın


 Son Dakika Haberleri