Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Annapolis pürüzlü açıldı

ABD’nin Maryland eyaletinin başkenti Annapolis şehrinde 7 yıl aradan sonra açılan İsrail ile Filistin arasındaki Ortadoğu barış görüşmeleri, sıkıntılı başladı. ABD Başkanı Bush, tarafların 2008 sonundan önce bir barış anlaşmasına ulaşılması yönünde anlaştıklarını açıklarken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ile Filistin arasındaki barış anlaşmasının 2008’de imzalanmayabileceğini ima etti. Filistin’deki Hamas örgütü de, konferansın “hiçbir sonuç getirmeyeceğini” bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin dün başladığını söyledi.

Rice, Annapolis zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başkanlığındaki barış müzakerelerinin Beyaz Saray’da başladığını belirterek, ‘’Başkan Bush, her iki lideri, barış müzakerelerini başlatmak üzere Beyaz Saray’a davet etti’’ dedi. Rice, tarafların 12 Aralık’ta Orta Doğu’da yeniden bir araya gelme konusunda anlaştığını da duyurdu.

Annapolis zirvesinin Amerikan topraklarında bu türden yapılan ilk zirve olma özelliğini taşıdığını belirten Rice, zirvede İsrail ile barış içinde yaşayacak demokratik bir Filistin devleti kurulması konusunda sadece taraflar arasında değil uluslararası toplum tarafından verilen taahhütler olduğunu vurguladı. ‘’Bu taahhütleri yerine getirmek, hızla yerine getirilmesi gereken acil bir görevdir’’ diyen ve zirvenin ardından yorgun görünen Rice, gazetecilerin sorularını cevaplamadan basın toplantısına son verdi.

ABD Başkanı George Bush’un önerisiyle ABD’nin Annapolis kentinde düzenlenen geniş katılımlı Orta Doğu konferansı, 2008 sonuna kadar İsraillilerle Filistinlilerin barış anlaşmasına varma taahhüdüyle son buldu.

Annapolis zirvesi sona erdi. Peki bundan sonra ne ne olacak? Müzakereler için belirlenen takvim şöyle işleyecek:

12 Aralık 2007: İsraillilerle Filistinliler, çalışma planı hazırlanması ve müzakerelerin izlenmesi için ortaklaşa yönetilecek kılavuzluk komitesinin ilk toplantısını yapacak. Komiteye İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Ahmed Kurey başkanlık edecek ve bu ilk toplantı İsrail ya da Batı Şeria’da yapılacak.

17 Aralık 2007: Paris’te uluslararası izleme konferansı yapılacak. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner tarafından doğrulanan konferansta bağışçı ülkeler bir araya gelerek Filistin devletinin kurulması için para toplamaya çalışacak.

Rusya da, konferans düzenlemeye talip olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, müzakerelerin Suriye ve Lübnan ayakları için Moskova’nın ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Bu toplantının tarihi açıklanmazken, Kouchner, Ocak’tan itibaren düzenlenebileceğini kaydetti. Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlamasına saatler kala, barış anlaşmasının 2008’de imzalanmayabileceğini ima etti. Bush da 2008 yılında Filistin devletinin kurulacağını iddia etti. Olmert, Amerikan NPR radyosu için verdiği mülakatta, barış anlaşması için belirlenen 2008 tarihinin belki de tutturulamayacağını belirterek, ‘B’unun bir haftada ya da bir yılda olmasını beklemiyoruz, ama bir yerlerden başlamak lazım. Bunun başlamasını kesinlikle istiyoruz. Zaman kaybetmek de istemiyoruz zaman kazanmak da. Biz, ilerlemek istiyoruz’’ ifadesini kullandı.

BUSH: DENEMEYE DEĞERDİ

ABD Başkanı George Bush, Orta Doğu barış konferansının başarısızlıkla sonuçlanmasının neticelerinden endişe duyduğunu söyledi, ancak “Bunu denemeye değerdi” dedi. Bush, Oval Ofis’te AP muhabirlerine verdiği demeçte, İsraillilerle Filistinlilerin anlaşmaya varmasının zaman alacağı uyarısında bulundu. Barış için denemede bulunmanın risk olmadığını belirten Bush, “Bence bu bir yükümlülüktür” diye konuştu. Kendisini, İsrail, Filistinliler ve 40’dan fazla ülkeyi Annapolis’te bir araya getirmeye adamış biri olarak tanımlayan Bush, Annapolis konferansının, yan yana barış içinde yaşayan iki ülke görüşünün ana hatlarının başlangıcı olduğunu belirtti.

/ ANNAPOLİS / WASHINGTON

29.11.2007


 

Zirvede ortak belge skandalı

ABD Başkanı George Bush’a, Annapolis zirvesine dakikalar kala İsrail-Filistin ortak belgesinin hazır olduğunun haber verildiği açıklandı.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, İsrail ile Filistinlilerin zirve öncesindeki görüşmelere rağmen üzerinde bir türlü anlaşmaya varamadığı ortak belgenin, zirvenin açılışından sadece birkaç dakika önce hazır olduğu haberinin geldiğini belirtti. Perino, Bush’un zirve açılışı için konuşmaya başlamasından birkaç dakika önce belgenin hazır olduğu bilgisinin ulaştığını belirterek, ‘’Bush, Annapolis’e gelişinde Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsraillilerle Filistinlilerin ortak belge konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğunu iletti. Başkan, ortak belgenin sonuçlandırılmasına, tarafların görüş ayrılıklarını gidermelerine yardım etti’’ dedi.

Sözcü, belgenin hazır olması üzerine üzerine, Bush’un bunu zirvedeki açılış konuşmasından önce okumaya karar verdiğini, herkesin de bunu onayladığını kaydetti.

/ WASHINGTON

29.11.2007


 

Suriye Golan’ı geri istiyor

Amerikan başkenti Washington yakınlarındaki Annapolis’te düzenlenen Orta Doğu konferansına katılması sürpriz olarak nitelendirilen Suriye, İsrail ile 2000’den beri yapılamayan barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Suriye’nin Washington’daki Büyükelçiliği tarafından yayımlanan açıklamaya göre, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Suriye’nin zirveye katılımının sorunlu Orta Doğu bölgesinde adil ve global barışın sağlanmasına katkı sağlayacak ek bir adım olmasını umduğunu belirtti. Miktad, “Zirvedeki bütün zorluklara ve görüş ayrılıklarına rağmen, Suriye, bu toplantının, Madrid zirvesinde başlatılan müzakere sürecinin her ayağında adil ve global bir sürecin başlangıç noktasını teşkil etmesini ummaktadır” ifadesini kullandı.

1991’deki Madrid zirvesi, İsrail-Filistin, İsrail-Lübnan ve İsrail-Suriye olmak üzere 3 barış müzakeresi başlatılmasını öngörüyordu. Suriyeli yetkili Mikdad, ülkesinin birbirini takip eden 5 İsrail hükümetiyle başarısız görüşmeler yaptığını ve müzakerelerin 7 yıl önce İsrail tarafından kesildiğini hatırlattı. Bu arada, Suudi Arabistan, zirvede İsrail-Arap barış sürecini desteklediğini ancak İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için, İsrail’in işgal ettiği bütün topraklardan çekilmesi gerektiğini duyurdu.

Annapolis zirvesinde Suudi Arabistan’ı temsil eden Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, “İsrail’in yerleşim birimleri inşa etmeyi durdurması, ön karakolları ortadan kaldırması, Filistin topraklarındaki barikatları kaldırması, işgal edilen Filistin topraklarından çekilmesi, mahkumları serbest bırakması ve Filistin halkına uygulanan kuşatmayı kaldırması esastır. Nihai statü müzakerelerinin başarıya ulaşması için bu önlemlerin ciddi biçimde uygulanması gerekmektedir” dedi.

El Faysal, İsrail-Filistin barış müzakerelerinin izlenmesi için de uluslararası mekanizma kurulması önerisinde bulundu.

/ ANNAPOLİS

29.11.2007


 

Bush, gözdesi Hekim’i Beyaz Saray’da kabul etti

ABD Başkanı George W. Bush’un, Iraklı Şiilerin partisi olarak bilinen, Irak Yüksek İslam Konseyi (IYİK) lideri Abdul Aziz El Hekim’i Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te kabul ederek bir süre görüştüğü bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Annapolis Konferansı’ndan dönüşte, İran ile yakın ilişkileri bulunan IYİK’nin lideri El Hekim’i kabul eden Bush’un, Irak ve ABD arasında kurulacak uzun dönemli ilişki hakkında resmi görüşmelere başlamanın önemi konusunu gündeme getirdiği belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Bush ile El Hekim’in Irak’ta güvenliğin geliştirilmesi ve Bush ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında, iki ülke arasındaki uzun dönemli ilişki hakkında gelecek yıl resmi görüşmelerin başlatılması konusunda varılan anlaşmanın önemi üzerinde durduklarını söyledi.

/ WASHINGTON

29.11.2007


 

Babacan: İhtiyatlı iyimseriz

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Ortadoğu barış sürecinin yeniden başlatılması yönündeki kararı ve açıklamaları, ‘’ihtiyatlı iyimserlikle’’ karşılandığını söyledi.

ABD’nin Maryland eyaletinin başkenti Annapolis’teki Deniz Harp Okulu’nda, yedi yıl aradan sonra yeniden başlatılan Ortadoğu barış görüşmelerine katılan Babacan, toplantı arasında Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Babacan, ‘’İsrail ve Filistin tarafı, belli noktalarda mutabakata vararak yeni bir süreci başlatma kararını aldılar. Biz bu alınan kararı ve yapılan açıklamaları ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılıyoruz’’ dedi.

Ali Babacan, yeni bir sürecin başlıyor olması, uluslararası toplumun bunun arkasında yer alması ve sürecin ilerlemesine yönelik mekanizmanın kurulmuş olmasını ‘’olumlu’’ karşıladıklarını belirtti.

/ ANNAPOLİS

29.11.2007


 

Müşerref üniformayı çıkardı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, tartışmalara yol açan Genelkurmay Başkanlığı görevini bıraktı.

Sivil devlet başkanı olarak yemin etmeden bir gün önce başkent İslamabad yakınlarındaki Ravalpindi’de düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Müşerref, Pakistan ordusuna veda ettiğini bildirmekten üzüntü duyduğunu belirterek ordunun Pakistan’ın kurtarıcısı olduğunu söyledi. Duygusal bir konuşma yapan Müşerref, Genelkurmay Başkanlığı görevini kendisinden devralacak kişinin Pakistan ordusunu yeni zirvelere taşıyacağından emin olduğunu ifade etti.

/ RAVALPİNDİ

29.11.2007


 

Hindistan, Teslime Nesrin’e arka çıktı

Hindistan yönetimi, radikal dini çevrelerin hedefi haline gelen Bangladeşli feminist yazar Teslime Nesrin’in Hindistan’da kalmasına izin vereceğini ve yazarı koruyacağını açıkladı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Muhercii, mecliste yaptığı konuşmada, ülkesinin tarihsel olarak kendisine sığınanları hiç reddetmediğini hatırlatarak, “Bugün hükümet politikası olan bu uygarlık mirası sürüyor. Bayan Nesrin’e sığınma sağlayacağız” dedi. Bakan Muhercii, Hindistan’da konuklara devletin ve eyalet yönetimlerinin koruma sağladığını belirterek, bu durumun Teslime Nesrin’e de uygulanacağını kaydetti.

/ YENİ DELHİ

29.11.2007


 

Sarkozy ‘demir yumruk’ politikasında ısrarlı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, başkent Paris’in banliyösünde çıkan olayları yatıştırmak için sert önlemler alınacağını duyurdu.

Göstericilerin polise ateş açmasının “kabul edilemez” olduğunu belirten Sarkozy, suçluların en kısa zamanda yakalanarak yargılanacağını söyledi. Yaralı polisleri hastanede ziyareti sırasında konuşan Sarkozy, “Bu tür olaylara karşı gereken bütün önlemleri kararlılıkla alacağız” dedi. Sarkozy, polis aracının bir motosiklete çarpması sonucu ölen iki gencin ailesini de ziyaret ederek, baş sağlığı diledi.

/ PARİS

29.11.2007


 

Afganistan’da işçi katliamı

Afganistan’ın kuzeydoğusunda ABD önderliğindeki askerî koalisyona bağlı bir uçaktan atılan bomba, en az 12 işçinin ölümüne yol açtı.

Nuristan eyaletinin valisi Tamimi Nuristani, bombanın atıldığı bölgeyi kastederek, “Orada Taliban militanlarının olduğu yönünde istihbarat geldi. Koalisyon kuvvetleri tarafından bir hava saldırısı düzenlendi ve tamamı karayolunda çalışan 12 işçi öldü’’ dedi.

29.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri