Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyüme modeli değişmeli

Ankara Organize Tekstil Sanayi Sitesi (ANTEKS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süreyya Kayıhan, Türkiye’nin yeni bir büyüme modeline geçmesi gerektiğini kaydetti

Kayıhan yazılı açıklamasında, Türkiye’de 5 yıldır izlenmekte olan cari açığa dayalı büyüme modelinin terk edilmesi ve yeni bir büyüme modeline geçilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin sıkı bir politik irade ve orta vadeli strateji ile bu değişimi gerçekleştirebilecek güçte ekonomiye sahip olduğunu ifade etti.

‘’Reel faizi düşürüp doları baskıdan kurtarmak, bu arada hedeflenmiş enflasyonu saptırmamanın kolay gözükmediğini’’ kaydeden Kayıhan, bunu başarabilmek için vergi politikası, teşvik sistemi, sektörel tercihler vb. dahil ekonominin bütün boyutlarının dikkate alınması gerektiğini anlattı.

‘’Sıcak para-yüksek faiz-düşük kur denklemine oturan bir büyümenin belli sınırı bulunduğunu için sürdürülebilir olmadığını’’ savunan Kayıhan, şunları kaydetti: ‘’Bu modelle büyüyoruz ama kaliteli büyüme cari fazla üzerine inşa edilir. Bizdeki büyüme cari açık üzerine inşa edildiği için zenginleştiğimizi sandığımız yerde fakirleşiyoruz, borca batıyoruz. Bu da 5 yıldır izlenmekte olan cari açığa dayalı büyüme modelinin terk edilmesini, yatırım-üretim eksenli ve performansı cari fazlaya odaklanmış, bugün dünyada birçok gelişmekte olan ülkenin başarıyla uyguladığı yeni bir büyüme modeline geçilmesini gerektiriyor.’’

Kayıhan, ‘’Türkiye’nin sadece sıcak sermaye için değil, doğrudan yatırımcı soğuk sermaye için de yükselmekte olan bir pazar olduğunu’’ ifade etti.

/ ANKARA

29.11.2007


 

Kablo koptu, İMKB durdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yol genişletme çalışmaları sırasında Türk Telekom’a ait kabloları koparması sonucu İMKB’da seans açılamadı. Arızanın giderilmesinin ardından borsada birinci seans saat 14.30’te başladı ve tek seans yapıldı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda birinci seansta işlemler, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstinye Caddesi üzerindeki yol genişletme çalışmaları sırasında Türk Telekom’a ait kabloları koparması sonucu, veri yayın kuruluşlarının İMKB ile olan data hatları kesilmesi sebebiyle birinci seansın açılışı ertelendi. Telekom yetkililerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda arıza giderilerek, ilk seans saat 14.30’da başladı ve 17.30’da tamamladı.

/ İSTANBUL

29.11.2007


 

BORYAD: Tekrarlarsa Telekom’a dâvâ açacağız

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, “Türk Telekom’daki grev gibi abuk sabuk, algılaması zor bir nedenle bugün Türkiye’de milyarlarca doların döndüğü borsanın kapalı kalmasını anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) sabah seansının Türk Telekom’a ait kabloların kopması sonucu başlamaması ile ilgili olarak Bahçuvan, ülke ekonomisinin temel göstergesi olan Borsa’da, deprem, savaş gibi olağanüstü olaylar olmadığı sürece işlemlerin durdurulmasını normal karşılamadıklarını belirtti. Bahçuvan, “Türk Telekom’daki grev gibi abuk sabuk, algılaması zor bir nedenle bugün Türkiye’de milyarlarca doların döndüğü borsanın kapalı kalmasını anlamakta güçlük çekiyoruz” diyerek, işçilerle neden bir türlü anlaşma sağlanamadığını da anlayamadıklarını aktardı. Bu grevin artık tüketicilerin hayatına zarar vermeye başladığını ifade eden Bahçuvan, hükümetin bu işe bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Borsa yatırımcılarına, işlem yapamamaktan doğan zararları tazmin için Türk Telekom yönetimine dava açma gibi bir hak doğduğunu vurgulayan Bahçuvan, Borsada bu tür olayların tekrar etmesi durumunda Türk Telekom yönetimine dava açacaklarını belirtti.

“3G ihalesi olsaydı, uydu üzerinden de internet erişimine sahip olabilirdik” diyen Bahçuvan, “Türk Telekom’un tekel konumu daha da güçlendi. Ya bu tekel konumundan çıkarmak lazım Türk Telekom’u bir an önce, ya da bu grevi bitirmek lazım” diye konuştu.

/ İSTANBUL

29.11.2007


 

Asgarî geçim indiriminde kim ne alacak?

Vergi iadesinin yerini alan asgari geçim indirimi, yıl başında yürürlüğe giriyor. Yeni sistemde brüt maaş ne olursa olsun eşi çalışmayan iki çocuklu bir ücretlinin aylık net maaşına 64,5 YTL eklenecek.

Asgari geçim indirimi sisteminde, ücretlinin maaşı değil medeni durumu ve çocuk sayısı baz alınıyor. Başka bir deyişle alınan maaş ne olursa olsun yararlanılacak asgari ücret indirimi aynı olacak. Eşi çalışmayan iki çocuğu olan bir ücretli, ayda 15 bin YTL maaş da alsa asgari ücret de alsa aynı indirim tutarını net maaşına ekleyecek. Yeni sistemde, bekar bir asgari ücretli maaşının dışında yıllık 516 YTL 37,5 kuruş alacak. Eski sisteme göre, tüm fişleri topladığı varsayıldığında, bu kişi 411,12 YTL alacaktı. Bu durumda yaklaşık 105 YTL avantajlı konumda oluyor. Asgari ücretli evli olursa bekara göre daha kazançlı çıkıyor. Evli ve eşi çalışmayan çoçuksuz asgari ücretlinin yıllık gelirine 619 YTL 65 kuruş eklenecek. Bu sistemde çocuklu aileler gözetiliyor. Asgari ücretli evli, eşi çalışmıyor ve iki çocuk sahibi ise, aynı şartlarda ama çocuksuz olana göre yıllık 155 YTL daha fazla alıyor.

Eşi çalışanlar diğerlerine göre yüzde 10 daha az alacaklar.

/ İSTANBUL

29.11.2007


 

Hububatta gümrük vergileri düşürüldü

Hububatta spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi için gümrük vergileri, yüzde 60-130 düzeyinden yüzde 5-8’e, mısırda yüzde 35’e indirildi.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, makarnalık buğdayda gümrük vergisi yüzde 100’den yüzde 5’e, ekmeklik buğday, mahlut, kaplıca ve çavdarda yüzde 130’dan yüzde 8’e düşürüldü. Arpa ithalatında yüzde 100 olan gümrük vergisi sıfırlanırken, mısır ve tane darı ithalatında yüzde 130’dan yüzde 35’e çekildi. Yulaf ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 60’tan yüzde 8’e, diğer hububat türlerinde yüzde 45’ten yüzde 10’a düşürüldü. Yem ve yağ sektörü açısından büyük önemi olan ve yıllardır teşvik edilmesine karşın üretimi artırılamayan soya fasulyesi ithalatında da gümrük vergisi yüzde 10’dan yüzde 8’e çekildi.

Yurt içi piyasalar yanında, uluslararası piyasalarda da buğday fiyatları 400 dolar düzeyine çıktığı için gümrük vergileri yüzde 130’lardan yüzde 5-8 düzeyine çekildi. Spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi için bir taraftan TMO, gümrük vergisinden muaf ithalat yaparken, özel sektöre de doğrudan ithalat yapma imkanı getirilmiş oldu. Arpa ve mısır ithalatı, hayvancılık ve yem sektörü açısından büyük önem taşıyor.

/ ANKARA

29.11.2007


 

Bakan Tüzmen: Hedefimiz, BAE’den 40 milyar dolar pay almak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) önümüzdeki 10-15 yılda, 400 milyar dolarlık proje gerçekleştireceğini belirterek, ‘’Hedefimiz 40 milyar dolar pay almak’’ dedi.

Tüzmen, Körfez ülkelerinde 500 milyar dolarlık yatırım bulutu olduğunu ve bu bulutu Türkiye’ye çekmeye çalıştıklarını da bildirdi. Bakan Tüzmen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyelerinin katıldığı 11. Uluslararası İş Forumu sebebiyle bulunduğu Abu Dabi’de gazetecilerin sorularını cevapladı. BAE’de petrol fiyatlarındaki artışın getirdiği yüksek gelirler nedeniyle, büyük projelerin devreye sokulduğunu kaydeden Tüzmen, şunları söyledi: ‘’Önümüzdeki 10-15 yılda BAE’nin Abu Dabi Emirliği’nde 170 milyar doları aşkın, Dubai Emirliği’nde de 230 milyar doları aşkın proje gerçekleştirilecek. Şu anda bu projelerin çok az bir kısmının ihalesi yapılmış durumda. Asıl ihaleler önümüzdeki yıllarda yapılacak. Bu Türk müteahhitleri açısından, büyük fırsatlar oluşturuyor. Türk müteahhitlik firmaları, bu ihaleleri dikkatle takip etmelidir. Yapacakları en önemli iş, güvenilir yerli ortak bulmalarıdır. Bizim hedefimiz, bu 400 milyar dolarlık projeden en az 40 milyar dolarlık pay almaktır.’’

Petrol fiyatlarının yükselmesinin Körfez ülkelerinde büyük miktarlarda sermaye birikmesini beraberinde getirdiğini kaydeden Bakan Tüzmen, Körfez ülkelerinde yaklaşık 500 milyar dolarlık bir yatırım bulutu oluştuğunu, yağacak yer aradığını ifade etti. Tüzmen, bu yatırım bulutunu Türkiye’de doğrudan yatırıma çekmeye çalıştıklarını, bu konuda önümüzdeki dönemde başarılı sonuçlar alacaklarına inandıklarını belirtti.

Abdullah ERAÇIKBAŞ / ABU DABİ

29.11.2007


 

Petkim’de bu kez de ‘yasaklı’ dâvâsı

Petkim ihalesini kazanan grupta yer alan Turcas’ın kamu ihalelerinden bir yıl süreyle yasaklı olduğu ortaya çıktı. Petrol-İş Sendikası bunu gerekçe göstererek, ÖYK kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ise sendikanın iddia ettiği kamu ihalelerinden yasaklanmış olma durumunun kendilerini bağlamadığını savunuyor

Konuyla ilgili açıklama yapan Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy da, ÖİB’nin yaptığı ihalelerin, yasağa tabi olmadığını belirtti. Aksoy, gerekli açıklamanın Sermaye Piyasası Kurulu’na da yapıldığını kaydetti.

/ ANKARA

29.11.2007


 

İngilizler borçlarını ödeyemiyor

0 milyon İngiliz’in büyük bir mali kriz yaşadıkları, borçları ve tutsat (mortgage) ödemeleriyle başa çıkamaz duruma geldikleri ve ‘’borcun kara deliğine düştükleri’’ belirtildi.

İngiltere’de Uswitch.com adlı finansal internet sitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, yetişkin nüfusun yüzde 23’ünün bu durumda olduğuna işaret ederken, bu kişilerin ya durumlarını ‘’borçlarımı ödeyemez durumdayım’’ ya da ‘’borçlarımı ödeyemez hale gelmek üzereyim’’ diye ifade ettiği bildirildi.

Yetişkin nüfusun yüzde 12’sine tekabül eden yaklaşık 5.4 milyon kişinin de geçen 6 ay içinde bir ya da birden fazla kez aralarında faturalar ve tutsat faturalarının da bulunduğu aylık ödemelerinin bir kısmını karşılayamadıkları kaydedildi.

/ LONDRA

29.11.2007


 

İş kurmak isteyene teşvik verin

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik ekonomik kalkınmayı sağlayacak yeni bir teşvik yasası için düğmeye basması Van’da iş adamlarını harekete geçirdi.

Van Ticaret Borsası Başkanı ve İş Adamı Feridun Irak, bir basın toplantısı düzenleyerek hükümete önerilerde bulundu. Çıkacak yeni yasada geçmişten ders alınmasını isteyen Irak, “Bu güne kadar çıkarılan ve halen yürürlükte olan yasalarla doğuya bir tek çivi çakılmamıştır. Nedeni teşviklerin bölgede iş kurmak isteyen girişimcilere değil parası olan ve doğuya gitmek istemeyenlere verilmesidir. Doğunun kalkınması hedefleniyorsa parası olan ve dilediği yere yatırım yapabilecek güçte olanlara değil, bölgede iş kuracak ve sermayesi olmayan girişimcilere teşvik verilsin. Unutulmasın ki sermaye sahibi başka, girişimci başkadır” dedi.

Oktay YILDIRIMOĞLU / VAN

29.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri