Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mustafa Akkad’ın ruhu şad edildi

“Çağrı” ve “Ömer Muhtar” filmlerinin unutulmaz yönetmeni Mustafa Akkad, vefatının ikinci yılında anıldı.

İslâm dünyasının önemli iki filmi var. Biri Çağrı diğeri de Ömer Muhtar. Çekildiği tarihten bu yana bu iki filmi aşabilecek çalışma henüz yapılmadı. Mustafa Akkad’ın bir terör saldırısı sırasında öldürülmesi ise, önemli projelerin yarım kalmasına sebep oldu. Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde ilk kez düzenlenen bir faaliyetle Mustafa Akkad sineması ele alındı. İki TV kanalının canlı yayınladığı program beş saate yakın sürdü. Mustafa Akkad’ın memleketi Suriye’den ise önemli katılım oldu geceye. Batı sinemasının yanı sıra İslâm dünyasındaki film festivallerini de yakından takip eden İhsan Kabil, sinemada en iyisini yapabilmiş, bütün aşamalardan başarıyla geçmiş olan Akkad’ın Hollywood’da pek çok belgesel yaptığını, Halloween’in yapımcılığını üstlendiğini, en önemlisi de iki önemli filmiyle sinema tarihine geçtiğini belirtti.

Artık Mustafa Akkad yok. Peki bundan sonra bir şeyler yapılamaz mı? İhsan Kabil şunları söylüyor: Akkad, bu iki filmle kültür sevdalılarına, büyük acılar çekmekte olan insanlığa bir düşünce mirası bırakmış oldu. Bizim İslâm Konferansı Teşkilatı’mız var. İslâm ülkeleri şu üzerlerine sinen ataleti silkinip atsınlar. Evet ekonomilerimiz zayıf olabilir ama kültür, bizim ortak dilimiz, ortak zihni yapımızdır. Buradan hareketle çok küçük bütçelerle diğer İslam ülkeleriyle ortak yapımlar anlamında birleşebiliriz. Sinema salonları açısından İstanbul çok önemli bir nokta. İran sineması büyük çıkış göstermiş, dünyanın kabul ettiği kendine has, incelikli dili var. Türk Cumhuriyetleri Orta Asya’da bir potansiyel olarak bekliyor.”

Mustafa Akkad’la Türkiye’ye geldiği yıllarda son söyleşiyi yapan Sefer Turan ve Hüsnü Mahli’nin de konuştuğu gece TİYEMDER Genel Başkanı Selahaddin Yazıcı’nın okuduğu dua ile sona erdi.

/ İSTANBUL

29.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hz. Mevlânâ’nın cezbesine kapıldı

  Mustafa Akkad’ın ruhu şad edildi

  Folklor kıyafetleri sergileniyor

  Motivasyon semineri

  Sosyal bilimler kongresi

  Fethi Gemuhluoğlu toplantısı

  Telif hakları tartışılacak

  Gezince tarihe merakları arttı


 Son Dakika Haberleri