Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İslâm Para Fonu kurulsun

Abu Dabi’de gerçekleşen 11. Uluslararası İş Forumu Kongresi sonuç bildirgesinde, İKÖ ülkeleri arasında ortak bir para fonu, banka ve şirketler için de derecelendirme sisteminin oluşturulması gerektiği kaydedildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, yüksek faiz, düşük kurun Türkiye açısından doğru riskli bir araç olduğunu vurguladı. 11. Uluslararası İş Forumu sebebiyle bulunduğu Abu Dabi’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Bolat, enflasyonu düşürmek için, faiz silahının bu kadar keskin kullanılmasının kuru olumsuz etkilediğini kaydetti. Bolat açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Faiz lobisi, faizin düşürülmesini engelleme konusunda bütün gücünü kullanıyor. Faiz enstrümanında sorumlu makam Merkez Bankası ve risk almak istemiyor.

Ama yüksek faiz, düşük kur, Türkiye açısından doğru bir araç değil, riskli bir araç. Türkiye ekonomisinin ve dış ticaretinin önümüzdeki 3

yıl içinde sağlıklı dengeleri açısından risk oluşturan bir araç. Ümit ediyoruz ki kur ile faiz dengesi optimum bir dengeye getirilir. Dolar kuru 1,50 civarında kalabilseydi bugün Türkiye’nin dış ticareti çok daha sağlıklı olabilecekti.’’

Körfez ülkelerinde petrolden elde edilen gelir havuzunun 1 trilyon dolara ulaştığını ve son 2 senede Türkiye’nin Körfez ülkelerinden 10 milyar dolar yatırım çektiğini kaydeden Bolat, yapılması gerekenin, oluşan pastadan daha fazla pa almak olduğunu söyledi.

İSLÂM PARA FONU KURULSUN

11. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi sonuç bildirgesi yayınlandı. 27-29 Kasım tarihleri arasındaki kongre, 37 ülkeden, 1300 uluslararası ve yerli katılımla Abu Dhabi Ticaret ve Sanayi Odası (ADCCI) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

IBF Uluslararası Başkanı Erol Yarar tarafından açıklanan bildirgede, İKÖ ülkeleri arasında ortak bir para fonu, banka ve şirketler için de derecelendirme sisteminin oluşturulması gerektiği kaydedildi. Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) imzalayarak ticaret ve yatırım ilişkilerini daha fazla geliştirmek gerektiğine dikkat çekilen bildiride, ayrıca üye ülkeler iş adamlarının ve diğer ilgili tarafların ülkeler arasında kolay geçişlerinin sağlanması ve bunun için de vize alımının kolaylaştırılması ya da vize uygulamasının kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Abdullah ERAÇIKBAŞ / ABU DABİ

30.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Komaya girmek üzereyiz

  Telekom’da grev bitti

  İslâm Para Fonu kurulsun

  “Türkiye’yi üs yapmak istiyoruz”

  Enerji yatırımlarına görülmemiş teşvik

  Türkiye Finans’tan 2500 fidan


 Son Dakika Haberleri