Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail tankları Gazze’de

İsrail tank ve buldozerleri, Filistinli militanları yakalama gerekçesiyle Gazze Şeridine girdi. Hava saldırılarıyla başlatılan ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına yol açan operasyonun, Annapolis sonrası barış görüşmelerinin başlamasından bir gün önce gerçekleştirilmesi dikkat çekti.

Gazze’nin güneyinin yaklaşık bir kilometre içinde düzenlenen operasyon sırasında İsrail askerleriyle Hamas üyeleri arasında RPG’ler ve havan toplarının kullanıldığı çatışma çıktığı kaydedildi.

Birçok evin çatısına İsrail askerlerinin konuşlandığı operasyonda evlerde yapılan aramalarda yaklaşık 60 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, bu kişilerin sorgulanmak için gözaltına alındıkları bildirildi.

İsrail’in, sabah erken saatlerde de Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava akınında bir İslami Cihad üyesi ölmüş, en az 2 kişi yaralanmıştı.

Bu arada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzey ve güneyinde sürdürdüğü operasyonda İslami Cihad’ın 3 mensubu daha öldürüldü.

Beyt Hanun’da düzenlenen hava operasyonunun ardından, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan sınır içlerine giren tanklar eşliğindeki İsrail birliklerinin operasyonunda 3 İslâmî Cihad mensubu öldürüldü. Bölgede çatışmaların yoğun olarak sürdüğü, ölü sayısının artabileceği bildirildi.

Bölgede İslami Cihad mensupları ile İsrail askerleri arasında yoğun çatışmalar meydana geldiği belirtilirken, İsrail tanklarının İslami Cihad mensuplarının bulunduğu bölgeye ateş açtığı, tank ateşinde İslâmî Cihad’ın askeri kanadı Saraya El Kuds militanlarından 3’ünün öldüğü bildirildi.

İsrail uçakları, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da dün sabaha karşı bir grup

İslâmî Cihad mensubuna ateş açmış, ateşte bir İslâmî Cihad mensubu ölmüş, ikisi yaralanmıştı. Saraya El Kuds, ölen üyesinin 26 yaşındaki Hüssam Zeki Salih Nuan olduğunu bildirmişti. Böylece dün sabahtan bu yana öldürülen İslâmî Cihad bağlısı sayısı 4’e çıktı.

Yerel kaynaklar, İsrail’in 2005 yılında Gazze’den çekilmesinin ardından ilk kez bu denli geniş çaplı bir operasyon düzenlediğini belirtiyor.

İsrail ordusu sözcülüğü, operasyonun terör eylemlerine karşı rutin bir operasyon olduğunu söylemişti.

Çatışmalarda, militanların fırlattıkları tanksavar mermilerinin de 4 İsrail askerinin yaralanmasına yol açtığı kaydedildi. İsrail askerlerinin yaralarının hafif olduğu ve Ber Şeva’daki Soroka Hastanesine kaldırıldıkları bildirildi.

/ GAZZE

12.12.2007


 

Cezayir’de bombalı gün

Cezayir’in başşehri Cezayir’de meydana gelen iki patlamada ölenlerin sayısı 52’ye çıktı. Cezayir İçişleri Bakanı Yezid Zerhuni, patlamalara bomba yüklü araçların yol açtığını belirtti.

Patlamaların ardından ilk resmî açıklama, İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. Cezayir İçişleri Bakanı Yezid Zerhuni, patlamalara bomba yüklü araçların yol açtığını belirterek, ilk aracın Bin Aknun bölgesindeki Yüksek Mahkeme yakınında bulunan Anayasa Mahkemesi önünde, ikincisinin Bin Aknun yakınındaki Hidra mahallesinde bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği binası önünde infilâk ettiğini söyledi.

Zerhuni, gelen ilk bilgilere göre ilk saldırının intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Cezayir’de meydana gelen patlamalarda binalarının zarar gördüğünü, BM personeli arasında yaralılar olduğunu açıkladı. BMMYK Baş sözcüsü Ron Redmond, Cenevre’de yaptığı açıklamada, başşehir Cezayir’deki saldırıda BMMYK bürosunun bomba yüklü aracın hedefi olduğunun sanıldığını ve binada maddi hasar meydana geldiğini söyledi.

Patlamalardan birinin BMMYK ve BM Kalkınma Programının bürolarının bulunduğu sokakta bugün yerel saatle 09.30’de meydana geldiğini anlatan Redmond, patlamanın bomba yüklü bir aracın infilâkından kaynaklandığını düşündüklerini kaydetti.

Redmond, BM personeli arasında yaralılar bulunduğunu, ancak şu anda ayrıntılı bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

Cezayir resmî haber ajansı APS de İçişleri Bakanı Nurettin Zerhuni’ye dayanarak, dün sabah meydana gelen iki patlamaya da bomba yüklü araçların sebep olduğunu duyurdu.

Bu arada, hastane kaynakları, saldırılarda can kaybı sayısının 52’ye yükseldiğini ve yaralıların arasında yabancılar bulunduğunu açıkladı.

/ CENEVRE/CEZAYİR

12.12.2007


 

Talat, Türk dünyasının desteğini istedi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rusya’nın Kıbrıs konusunda kayıtsız şartsız Kıbrıs Rum yönetimini desteklediğini ve bundan üzüntü duyduklarını ifade ederek, Rusya’nın KKTC’ye karşı tavrını değiştirmesinde Türk dünyasının desteğini istedi.

Talat, “Türk dünyasından isteğimiz, arzumuz, ricamız, etkisini ve yetkisini kullanarak Rusya’nın bu tutumunu değiştirmesinde bizlere yardımcı olmasıdır” dedi.

7. Türk Dünyası Ekonomi, Bilişim ve Kültür Forumu Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesinde (YDÜ) başladı. Cumhurbaşkanı Talat, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan forumun açılışında yaptığı konuşmada, forumun kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, KKTC’nin dünyada hak etmediği haksız izolasyonlara maruz kaldığını, izolasyonların kalkmasında Türk dünyasının katkısının önemli olduğunu söyledi.

Talat, nüfusunun yüzde 10’u Türk olan Rusya’nın, Kıbrıs Türklerinin tecritten kurtulması ve Kıbrıs sorununa hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde bir çözüm bulunmasında katkılarının sağlanmasının Türk dünyasının desteğiyle daha mümkün bir hale gelebileceğini de ifade etti.

Kıbrıs sorununun bir an önce ve acil bir şekilde çözümünü istediklerini dile getiren Talat, izolasyonların kaldırılmasının çözüm sürecine çok önemli katkısı olacağını kaydetti.

/ LEFKOŞA

12.12.2007


 

İki kriz adamın buluşması Fransa’yı gerdi

Fransız basını, Libya ile 10 milyar avroyu bulan ihale anlaşmalarına dün imza atılmasına rağmen, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi’nin Paris ziyaretinin, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi “ciddî biçimde sıkıntıya soktuğu” yorumunu yaptı.

Le Parisien, “Milyarlık İhalelere Rağmen: Durum Can Sıkıcı” manşetiyle okuyucularına duyurduğu haberde, insan hakları derneklerinin yanı sıra muhalefet ve iktidar partisinden gelen eleştirilere geniş yer verdi.

Liberation gazetesi, “Sesinizi Kesin Satış Yapıyoruz” başlığıyla manşetten verdiği haberde, Kaddafi’nin ziyaretini açık ve sert şekilde eleştiren insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade’nin, Sarkozy tarafından cumhurbaşkanlığı sarayına çağrılıp, “eleştirilerine son vermesi” konusunda uyarılmasını ön plana çıkardı.

Le Monde gazetesi, “Kaddafi’nin Ziyareti, Çok Eleştirildi” başlığıyla gelişmeleri okuyucularına aktarırken, Sarkozy’ye yakınlığıyla bilinen merkez sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, dün akşam iki ülke arasında imzalanan ve değeri 10 milyar avroyu bulan ihale anlaşmalarına geniş ve ayrıntılı yer verdi. Muhalefet, hükümeti, “diplomasiyi, iş dünyası kurallarıyla yönetmekle” suçlarken, insan hakları dernekleri özellikle Dünya İnsan Hakları Gününde Kaddafi’nin Paris’e gelmesini kabul edilemez bir gaf olarak görüyor. Kaddafi’nin ziyareti dolayısıyla dün Paris’te düzenlenen gösterilerde, yaklaşık 80 kişi polis tarafından gözaltına alınarak bir müddet sorgulanmıştı.

/ PARİS

12.12.2007


 

İstanbul dönüşü Enver İbrahim’e gözaltı

Muhalefetin, ‘’taciz edildikleri’’ yolundaki suçlamalarının giderek yükseldiği Malezya’da, önde gelen muhalif lider Enver İbrahim’in kısa bir süre gözaltında tutulduktan sonra sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

Eski Malezya Başbakan Yardımcısı İbrahim’in avukatı William Leong, İstanbul’dan ülkesine dönen İbrahim’in, havaalanında göçmen dairesi yetkililerince gözaltına alındığını belirtti. Yaklaşık yarım saat kadar süren olay sırasında İbrahim’e niçin gözaltına alındığının söylenmediğini kaydeden Leong, ‘’Görünüşe göre İbrahim’in adının yanına, ülkeye girmesi halinde üst seviyeden bir yetkiliden onay alınana kadar durdurulması ve gözaltına alınması yönünde uyarı niteliğinde resmi bir not iliştirilmiş’’ diye konuştu.

Gözaltına alınması hakkında basına açıklamada bulunan İbrahim ‘’bu sadece açık bir tacizdir. Bu çaresizce yapılmış bir halkı taciz etme, korkutma ve Malezya’daki iktidar partisi Ulusal Malay Organizasyonu’nun, (UMNO) dikkati ciddi rüşvet iddialarından başka tarafa yöneltme girişimidir’’ diye konuştu.

Üst düzey bir göçmen dairesi yetkilisinin kendisiyle görüşmesinin ardından havaalanından ayrılmasına izin verildiğini anlatan Enver, ancak halen listede adının bulunması nedeniyle Malezya’dan ayrılmasının engellenebileceğine dikkati çekti.

/ KUALA LUMPUR

12.12.2007


 

CIA ajanı işkenceyi savundu

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) eski bir mensubu, terör örgütü El Kaide üyelerinin sorgularında işkenceye kadar varan teknikleri uygulamanın gerekli olduğunu savundu.

Al Kaide’nin önde gelen liderlerinden Ebu Zübeyde’yi yakalayan ekibin başında bulunan ve sorgusuna katılan emekli CIA ajanı John Kiriakou, Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, sorgulanan kişide su ile boğulma hissi veren “waterboarding” adlı yöntem gibi tekniklerin gerekli olduğunu savunarak, aslında işkence olduğunu da kabul ettiği bu sorgu tekniğiyle Ebu Zübeyde’nin dilinin 35 saniyede çözüldüğünü söyledi.

/ ANKARA

12.12.2007


 

Allavi’ye suikast saldırısı

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda eski Başbakan İyad Allavi’nin de hedef alındığı bildirildi.

Polis açıklamasında, bomba yüklü aracın, başşehrin batı kesiminde bulunan, Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra göreve gelen ilk başbakan Allavi ve küçük bir Sünnî partisi olan Ulusal Diyalog Cephesi’nin lideri Salih El Mutlak’ın bürolarının bulunduğu binanın yakınında patlatıldığı kaydedildi. Saldırı sırasında Allavi ve El Mutlak’ın bürolarında olmadıkları kaydedildi.

12 kişinin de yaralandığı saldırıda ölenlerin 2 koruma görevlisi olduğu bildirildi. İlk haberlerde, Ulusal Diyalog Cephesi’nin lideri Salih El Mutlak’ın hedef alındığı saldırıda 2 kişinin öldüğü, 4’ünün yaralandığı bildirilmişti. Bomba yüklü aracın, parti liderinin başşehrin batı kesiminde bulunan evinin yanında patlatıldığı belirtilmişti.

Bu arada silâhlı kişilerin, Bağdat El Reşad ruh hastalıkları hastanesinin müdürünü öldürdüğü kaydedildi.

İbrahim Muhammed Acil’in , başşehrin doğusundaki Belediyet bölgesindeki evine giderken saldırıya uğradığı belirtildi.

/ BAĞDAT

12.12.2007


 

1 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın kuzeyinde, ABD askerlerini hedef alan bombalı intihar saldırısında, bir ABD askerinin öldüğü, iki askerin yaralandığı bildirildi.

ABD ordusundan yayınlanan bildiride, Selahaddin şehrinde, bir araç içine yerleştirilmiş bombayla yapılan intihar saldırısının Demir Görev Gücü’ne bağlı askerleri taşıyan bir aracın yanında düzenlendiği belirtildi. Bildiride, saldırının ayrıntılarına eğinilmezken, ölen askerlerin kimlikleri, halen askerlerin ailelerini bilgilendirme sürecinin devam etmesi sebebiyle açıklanmadı.

/ BAĞDAT

12.12.2007


 

Irak daimî üslere karşı

Irak, ABD’nin topraklarında daimî askerî üs bulundurmasını istemiyor.

Irak ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubaye, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’ye, terörizme karşı mücadelede, bazen sınırlarının korunmasında, ekonomik, diplomatik ve siyasî destek konusunda ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Danışman, ancak herhangi bir yabancı tarafın Irak’ta daimî güç ya da üsler bulundurmasının, hiçbir milliyetçi Iraklı tarafından kabul edilmeyecek bir kırmızı hat olacağını ifade etti.

Irak BM’den, topraklarındaki çok uluslu gücün görev süresini son kez uzatmasını dün resmen istemişti. ABD Başkanı George W. Bush ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki geçen ay, iki ülke arasında Temmuz’da yapılması planlanan güvenlik anlaşmasına yönelik ilkeler deklarasyonu imzalamıştı. Irak, bu anlaşmaya zaman sınırlaması getirileceğini bildirmişti.

/ BAĞDAT

12.12.2007


 

ABD'de sigara yasağı giderek yayılıyor

ABD'nin New York eyaletinde başlayan bar ve restoranlarda sigara içme yasağı, ülkenin Ortabatı diye adlandırılan eyaletlerinde de hızla yayılıyor.

Minnesota eyaletinde 1 Ekim günü yürürlüğe giren yasaktan sonra, Illinois eyaleti de benzeri yasağı 1 Ocak gününden itibaren yürürlüğe sokmayı kabul etti. Wisconsin Valisi Jim Doyle'da, eyalet kongresini, bar ve restoranlar da dahil olmak üzere eyaletteki bütün işyerlerinde sigarayı yasaklamaya çağırdı. Vali Doyle, "Eğer bu yasağı hayata geçirmezsek, Midwest'in kül tablası oluruz" dedi.

Amerikan Akciğer Birliği verilerine göre 1965'te yüzde Amerikalıların yüzde 42,4'ü sigara içerken, bu oran 2005 yılında yüzde 20,9'a geriledi.

/ WİSCONSİN

12.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri